Friday, December 30, 2016

Life : Married? Checked!



Assalamualaikum



By the time I'm writing this, cukup 3 bulan seorang Shasha Yatim sah jadi isteri Mohd Ikram Zaidi yang aku jumpa time praktikal. Yes tempat praktikal pun boleh jadi tempat cari jodoh tau. Aum. Cuma, time intern dulu, aku takde sibuk pun cari teman hidup sebab macam dah redha. Ada, ada lah. Takde sudah, teruskan hidup. Lagipun berderet Single Checklist iols. Tapi bila tak cari tu, time tu lah Allah hadirkan dia.


Jumpa Bulan Februari 2015

.
Kenal Bulan Mac 2015


.
Serius Bulan September 2015


.
Jumpa Parents Bulan Disember 2015


.
Datang Risik Bulan Mac 2016


.
Hantar Rombongan Julai 2016


.
Nikah Oktober 2016


Nampak mudah? Tak. Tak semudah itu. Kalau sehari tak nangis stress tu maknanya bukan nak kahwin la tu. (Eh kau je yang nangis-nangis kecohh) Honestly husband pun takde simpanan sebab baru je kerja but he manage to save up to certain amount yang tak boleh nak sebut sebab MashaAllah banyak before October 2016 just to marry me. Paling sedih kadang-kadang tanya lunch makan apa? Nasi & Telur, roti or tak makan pun. Alahai. Yang tu memang terpaling terharu. I couldn't say much. I just can't tell how much I adore him and I hope this marriage last till death do us apart. For me, he's perfect. Thank you for everything, Mohd Ikram Bin Zaidi  and top of all, Thank You Allah for sending him  ^_^-




Wednesday, August 24, 2016

Life : It's Okay

Assalamualaikum and good day,everyone.





This is me writing. Like finally. Macam tak percaya there is one community, small one, yang menunggu my new entry to be published. Honestly, I got so much, like SO MUCH draft waiting to be finished and exposed to the world and this entry is one of 'em.

Currently, I'm unemployed. By the time I'm writing this, memang aku tak bekerja. I had myself resigned from my previous job for some personal reasons yang memang tak boleh cerita. But the reasons to quit were quite strong. I used to have everything. Semuanya. Kerja, gaji yang mantap, awesome bosses, awesome teammates, awesome time, somebody to love & to be loved by, family support and everything that significant to the word of "stability". Tapi ketahuilah roda sentiasa berputar. I always knew when I were at the top of the wheel long ago, later at some point of my life I will be there; down hitting the ground.

Sesetengah manusia mungkin tak boleh terima and get stress over it. Blank and down. Stress tengok kawan-kawan makin stabil dengan kerjaya masing-masing, ada yang dah finish master dan graduate, achieve something in their life while diri sendiri? Aku akui, pernah satu tahap, aku memang stress and depressed mengenangkan why it has to go this way? 


Kenapa pencapaian aku tak sama dengan orang lain?
Kenapa orang senang dapat kerja yang bagus, yang menjamin, sedangkan aku tak?
Kenapa gaji yang orang tawarkan pada aku tak setinggi kawan-kawan?
Kenapa orang lain dah mampu beli kereta dan rumah aku tak?
Kenapa orang lain dah habis master aku baru nak daftar?
Kenapa hidup aku berjalan tak ikut perancangan?
...
and the list goes on.


Persoalan yang tiada jawapan.

But then, aku sedar, ini bukan satu hukuman. Ini adalah salah satu ujian & percaturan yang Allah dah tetapkan buat aku. Apa yang Allah nak tengok adalah usaha dan iman.

Sabar ke tak?
Dengki ke tak dengan orang lain?
Prejudis kah aku dengan Allah?
Something goes wrong, bolehkah aku handle?
Putuskah doa, harapan dan kebergantungan pada DIA?
Sejauh mana aku mampu berusaha untuk capai kualiti hidup yang lebih baik?
Dan adakah aku masih boleh bersabar dan terus bersabar?




And juniors, someday later you might encounter the same thing. Know that hidup bekerja tak semudah disangka. Lain manusia, lain situasi. Mungkin kau suka kerja tu tapi gaji tak banyak. Mungkin kau memang tak boleh go dengan kerja yang kau buat tapi terpaksa tahan diri sebab gaji lebat. Ada yang kerja okay tapi bos macam harrrom. Ada yang bos okay tapi kerja macam kuli. Ada yang kerja okay, bos okay tapi colleague pulaukan kau. Ada yang kerja okay, bos okay, gaji okay, kawan okay tapi jauh yang amat. Ada orang tempat kerja walking distance from home, ada yg 10 minit dah sampai, ada yang sejam baru sampai dan ada juga yang bangun seawal 4 pagi untuk sampai office pada pukul 8 pagi. Ada yang taknak kerja tapi kena kerja atas desakan ekonomi dan ada yang nak kerja tapi tak diberi izin. Like I said before, different people face different issues.

I always tell people, aku kerja untuk hidup, bukan hidup untuk kerja. Kalau gaji 4-5 ribu tapi takde masa untuk keluarga, balik kerja pun kena kerja, hujung minggu pun kena kerja walaupun kat rumah, it's okay. Keep that 5k. Itu aku. Kalau korang tak sependapat naa its okay. Pendapat masing-masing.

"KAU MEMILIH" 
well yes I do ~ 
"SAYA MEMANG MEMILIH".


Tapi sebab memilih pun aku sekarang still unemployed. Hahaha Damn 3 bulan feels like forever. Companies keep calling for interviews and job offers but none of the position offered sounds okay; I mean, no I'm NOT going to be a Business Development Executive, Sales Executive and doing sales again though I have the personality for it. Period. Every company that I went for interview, they'd say "You'll suit the sales position the best" Well no. None of us will get the benefit from the recruitment. Consulting? Yes. Selling things? No. I don't have the heart for it. I can say it loud and clear because I've tried it before. Hiks!





But its okay. Aku dapat rehat kejap. After degree kan terus kerja so I see this 3 months of unemployment as a call for a break.  I take the bright side of this dump situation. It's okay to be at the bottom of the wheel sometimes so we knew that the "wheel" people talk about does exist and works every second. Well, guess It's time for me to climb again and this time, reach the higher peak. Everything is possible. Even the impossible word says I'M POSSIBLE.





Foot note : Rasa nak update semua tutorial Adobe Photoshop. Mungkin ada yang memerlukan.

Friday, June 10, 2016

New Chapter

Assalamualaikum

Salam Ramadhan to all. I just took a quite huge decision and I think, I'm not going to regret it. I'm done crying day and night doing what I just hate to do. So, I stop. Like in the middle of highway of not-sure-what-I-am-doing, I stop at the emergency lane; (which is forbidden) but it's called "Emergency Lane" for a reason. 

You know when you're lost in a journey with no navigation, no signboard, nobody inside the car except your damned-self, what you can do is stop or just keep driving. I keep driving. Drive towards.. whenever the road took me. Sometimes I saw signs telling me to go here and there, even U-turn sign once or twice but I missed it everytime because I continuously convince my heart and soul that this is the road that I should take to please everyone.

Thus, I force myself to JUST STAY DRIVING. So yeah I'm heading insignificant destination until I realize this is not the road that will takes me to the life I long for. Other people might be happy to see the surface of my current life, but not me.

From there, I'm no longer focus on my driving but searching for signs instead. Signs to turn back! Because I know, if I keep driving, I'll just wasting my time, money, resources, hope, motivation and most importantly, my life.

It's okay if it will cost me some extra tolls and gas to U-turn and slide into another highway and again, I have to pay another tolls like damn is this Selangor? But you know, I think when you have this one instinct that your life would merge happier than before, these extra cost would just worth it big time.



Saturday, June 4, 2016

Full of Surprise

Assalamualaikum

It's been a while. It's too blehh to say that I were & am too busy with life. Nobody is too busy. It's a matter of priority, that's what I understood about "busy".  So in this case, I would rather say, I lost my interest in writing; perfect reason of why this blog has gone idle. I faced a lot of surprises. Adulthood sure is not easy.



Especially when the mistakes are strictly prohibited.
Bad decisions are bad. 
Direction of your life has been totally prepared.
You're questioning the meaning of your existence.
You're wondering if you're taking the right path.
Your age gives you the license to decide; but when you sit back and think , is it really?
Ups and down, ups and down everywhere.
Somebody tries to overwrite your definition of happy; and the worst part is, you allowed it to happen.



I used to be so happy with everything that I have. I were a kid. A hyper kid that cannot wait to explore the world. To learn. To smile. To LIVE. Nothing could demotivates me. Everything is the booster. But now, I wish motivation could be easily purchased from Instashop.

I try my best to convince myself that I have a happy life. That I am happy with what am I doing. It's a battle that I got to confront each day. Running from it won't settle my bills anyway.

Well, this is just a phase. The beginning has always been the toughest and yup, quite menggelupur I must say. To work. To study. Getting Married. Some people

Study -> Work -> Get Married; while some
Work -> Study -> Get Married; not to mention
Get Married -> Study -> Work; or
Study -> Get Married -> Work; nevertheless
Work -> Get Married -> Study

People live in different ways, destined with different stories and tied with different problems. Rezeki & jodoh come to the right people on the right time. Stop arguing about the right chronology whatsoever because there is NO right chronology, you people. We are having what is served with us want it or not. You can plan what to have but in the end, you will deserve what you deserve.


The unnecessary stress over "you should be this, you should have done that" really doesn't help.
Sincerely.



*Let my grammar go wild. They need a break too.



Thursday, July 16, 2015

Single Woman Checklist!

Assalamualaikum 

The latest entries banyak sembang pasal study kan? Well now it's time for me to update something that might appear not so beneficial for you guys punya study. Tapi mungkin entry ni boleh tolong korang dari segi yang lain?



Entering 23 without officially engaging myself with somebody, senang cerita still takde calon yang aku boleh plan macam-macam tentang future kelak, somehow depressing because honestly, I want to settle down by 25 paling lambat. Takde pun sebab kawan-kawan rancak kahwin, aku sibuk nak kahwin jugak. Aku just nak tahu siapa manusia misteri yang boleh terima baik buruk aku ni. I do befriend *quite close* with some men but, to be frank, I can't see quite clear the destination I'm heading to with those guys. Some people said, "Ala lambat lagi 25,pfft." If aku dah ada calonnya lah then Yesssza memang lambat lagi. But, dengan condition sekarang yang total loner, nak kenal, nak rapat, nak ada feeling2 semua it takes at least one year. Campur plan persiapan majlis yada yada yada, dah setahun setengah. At least. Ada pikiaq?

BUT THEN

Aku terfikir, why rush into things? Kenapa sibuk nak cari benda yang tak ada? Why don't I just cherish privilege ketenangan hakiki dan privilege free-from-komitmen yang aku ada sekarang? Some people out there would've given everything kot to have what I have now. So daripada aku murung tak pasal-pasal, it's better for me to make a U-turn dari jalan kabur yang tak nampak hala tuju ni and slide into the road of "Happy Single" yang pastinya membusykan hari-hariku. So I come out with this list :



CHECKLIST BEFORE I SETTLE DOWN :
  1. Pergi tengok wayang seorang
  2. Pergi Karaoke seorang
  3. Get to know jalan KL very well
  4. Travel ke seluruh Malaysia with adik or kawan rapat.
  5. Get fit & toned!
  6. Start up small business/online store.
  7. Join "Halal Speed Dating". Tak dapat jodoh pun takpe. Just nak experience it myself!
  8. Go on a date with someone who makes me laugh badly
  9. Pandai memasak dengan cepat dan sedap
  10. Belajar basic electronic things like changing the bulb
  11. Belajar menjahit jubah & blouse
  12. Babysit somebody's baby.
  13. Fly to foreign country
  14. Make a list of all my faults & weaknesses
  15. Get my finance in order.
  16. Have a Girls Night Out
  17. Belajar berenang sampai pandai. Go to special courses
  18. Be a wingwoman and match my friend with another single friend
  19. Try Go-kart
  20. Buy myself an expensive clothes and make sure it worth the bucks.
  21. Try money investing 
  22. Buy expensive gift for mama & abah
  23. Join any larian amal
  24. Try out archery & shooting experience
  25. Go to Escape Room with friends
  26. Khatam Al-Quran lagi sekali
  27. Have a cousins vacation at least once
  28. Produce a proper resume web page & a convincing resume video
  29. Join any volunteer work at least once
  30. Drive keluar Selangor. Get Dad's approval of me being dependable in term of driving.

Wow. Just wow. Bila dah buat list macam ni, baru aku sedar yang banyak gila aktiviti yang aku boleh buat to keep myself busy & secara tak langsung bagi peluang pada diri sendiri untuk mencuba banyak benda baru, belajar skill-skill baru dan sharpen skill yang sedia ada. Memang lah kalau diikutkan setiap satu aktiviti tu, takde satu pun yang percuma malah ada yang time consuming, tapi daripada duit & masa aku habis entah kemana, kan lebih baik aku convert the time to something beneficial & invest untuk pengalaman yang far valuable than the money itself?

Kesimpulannya, hadapi single life dengan senyuman. Single tak membuatkan anda semua loser pun. Inilah masanya untuk enjoy life to the fullest. Let's be positive dan gunakan kesempatan yang ada! Salam sayang dari Shasha Yatim.

Monday, June 8, 2015

Noob To Noob Tutorial Photoshop 1 : Hilangkan Background Gambar

Assalamualaikum

* KakaCacaa menggunakan Photoshop CS5*

Dan selamat datang ke blog Shasha Yatim. This time, Shasha Yatim yang noob nak mengajar dan menyebarkan fitnah Ad-dajjal satu skill yang aku rasa penting untuk kelansungan bahan-bahan visual yang cantik untuk presentation, poster, flyer, brochure dan sebagainya. Even skill yang satu ni kalau korang dapat master, I mean dapat siapkan dalam masa yang pantas, believe me, you can master dan faham other basic photoshop skills yang akan aku ajar seterusnya dengan hati yang terang dan jiwa yang tenang.

Okay, now let's get started!

STEP 1

  • Seperti biasa, open Photoshop and straightly klik "New" untuk mulakan sesi editting anda. 
  • Then akan appear satu box untuk preference stage anda. Anda nak besar mana, nak saiz apa, background nak macam mana. Kat situ lah anda godek-godek.
  • Biasanya aku tak kacau apa pun, semua kekal macam tu except part Width-Height, and yes, aku suka guna Pixel & background contents tu, pilih "Transparent" ye anak-anak. Or else, anda punya background gambar tu tak jadi transparent. Dia akan jadi putih. So jangan degil, klik "Transparent".
*klik untuk tumbesaran gambar ya*

STEP 2

  • Then upload image ke Photoshop. Nak upload, pergi ke "File" atas sekali bahagian kiri, then klik "Place" ; pilih gambar yang anda nak & voila! Eh aku.
  • Sebelum anda mengorak langkah apa pun, akan ada tetiba exclamation box appear terlebih dahulu yang perlukan anda klik "Ok" atau "Cancel". Jangan gelabah abah just klik "Ok". Layankan je.
  • Nampak toolbox kat bahagian kiri? Klik icon yang macam pemadam tu. Dah? Then right-click. Anda akan dapat 3 preferences disitu
    • Eraser Tool
    • Background Eraser Tool
    • Magic Eraser Tool
  • Pilih "Eraser Tool". 
  • Yes. Bukan "Background Eraser Tool". Kalau anda rasa dengan Background Eraser Tool tu mampu hilangkan background gambar korang seindah saujana mata memandang dalam masa yang pantas, lupakan je lah. Nak cantik jangan malas-malas. 
  • Lepas tu, nak adjust besar mana pemadam anda, klik kat bola hitam besar bawah "Edit". Kat situ, boleh la nak adjust size pemadam ikut yang anda nak. 
  • Now, aku nak you guys adjust pemadam tu kasi besar. Then start padam background gambar. At this stage, just padam roughly. Kita nak cepat. Padam je yang anda tak nak tu asalkan tak kena part yang anda nak simpan. Nampak kan background dah jadi style kotak-kotak tu? Okay tu maknanya background anda dah transparent.

STEP 3

  • Lepas dah padam macam dalam gambar atas, dimana anda biarkan sipi-sipi je lebihan background untuk dikerjakan kemudiannya, adjust size view dari 100% ke 300%. Tengok bahagian bawah kiri. Tukar size kat situ. Bila dah tukar dari 100-300, nescaya besar gila gabaklah gambar anda. Lubang hidung pun HD. 
  • Kenapa besarkan gambar? Kenapa tak kecikkan pemadam?
    1. Bila besarkan gambar, aku jamin halal jakim benda akan lagi senang nak padam sebab clear mana yang anda nak buang, mana yang nak simpan
    2. Bila gambar kecik & pemadam semakin kecik sebab nak padam ikut gambar tu, kita tak dapat nak agak banyak mana yang kita NAK padam atau DAH padam. Usually bila aku bantai jugak padam tanpa besarkan gambar sebesarnya, the final output will be like 'bergigi' & tak cantik bila di attach kat mana-mana. Nampak cantik dalam Photoshop. Semacam perfect gila tapi sebenarnya serupa hauk.
    3. Then aku nak kurangkan kebarangkalian editor gambar from sakit mata or pening kepala sebab nak edit background kalau tak kena cara memang akan ambik masa yang lama untuk hasilkan gambar back transparent yang berkualiti. I do say berkualiti ye. Bukan yang bergigi punya. 

STEP 4

  • Lepas dah siap padam semuanya, rasa macam dah cantik gila, bangga habis, go to toolbox again yang kat kiri tu, klik icon yang macam jari telunjuk/eyedrop tu. Right-click dan pick "Blur". Strength adjust ke 50% or less. 
  • Why? Nak blur apa lagi? Lepas padam gambar tu, the edge of that picture kan macam 'tajam'. Ala, samalah macam korang gunting kertas. Cuba rasa tepi-tepi kertas tu tak ke tajam? Menghiris kalbu gitu? 
  • Same goes to pic in photoshop. So, to make it more natural, I mean tak nampak macam edit sangat bila attach kat mana-mana later on, blurkan dia punya tepi-tepi tu. So it will blends even better dengan gambar lain nanti. Ada beza antara blur dengan tak blur. Cuba percaya cakap KakaCaca.

STEP 5

  • Lepas tu, kita save okay? How? Pergi ke "File", klik "Save As". WAJIB save as PNG. Not JPEG sebab kalau save as JPEG, background automatic jadi putih, bukan transparent. Tak percaya? Try.
  • As for the PNG Options, pilih "None" so that korang punya background akan kekal transparent.

****************************************************************************************
  • Tutorial atas tadi untuk background yang rambu ramba. Untuk background yang sekata, yang plain, yang warnanya sejenis je, contoh macam hitam or putih, just simply guna Magic Eraser Tool. In a blink of eyes, background gone baby gone. Nama pun magic. Why you gotta be so ruuuuuude~ Eh ternyanyi.
  • See. Bila background dah jadi transparent, anda boleh tukar dengan apa sahaja background lain yang anda nak. Nak tukar dengan color? Checked! Nak tukar dengan gambar lain? Checked! Nak edit ala poster movie cinta Melayu? Checked checked! Nak letak gambar crush pun boleh. Ahahahh macam pernah buat jewww deknon. Okay lariii.
  • Tak nak edit background dengan merapunya, nak attach gambar tadi kat tempat lain pun boleh. Kat website, kat slide presentation contohnya, boleh je.
  • Maybe ada je cara lain yang lebih mudah yang aku tak tahu. Tapi since ni adalah tutorial noob-to-noob di mana para noob-noob cuma tahu guna tool "eraser", makanya inilah tutorial ringkas yang KakaCaca mampu provide. Okay sekian dahulu dari Shasha Yatim. In shaa Allah tutorial noob-to-noob teknik lain akan menyusul. Ilmu untuk dikongsi right? Moga bermanfaat kepada semua.

Assalamualaikum & jumpa lagi, In Shaa Allah.

Sunday, March 15, 2015

Diploma Pengurusan Maklumat IM110 - FAQ

Assalamualaikum

Dan salam satu netizen. Selamat datang for the first timer. Yes I'm expecting you to be here and welcome back regular readers <-- (abah kau lah yakin gila ada regular readers kahh). Di saat aku taip ni, my inbox hampir meletup ditembak soalan yang bermacam-macam dan BERULANG. Hence, aku ambik keputusan untuk write this entry up, teristimewa untuk kanak-kanak lepas SPM yang BERCADANG nak ambik course ini, atau, yang dah terlanjur (HOI HOII) okay kay, dah terlanjur DITAWARKAN course ni. Nampaknya kanak-kanak post-yespiem memang nebes-nebes belaka ye. Okay lagi tu. Ada mak abah kanak-kanak pun pm KakaCacaa tau tanyakan pasal course ni. Syabas mommy daddy sekalian. Tu tandanya anda ambil berat. Thumbs up.

Usaha. Taqwa. Mulia gitchew

Okay straight to the point; here I present you Frequently Asked Question yang para kanak-kanak selalu dok tanya dan tanya dan tanya :


1. "COURSE NI MEMANG FULLY ENGLISH KE?"
  • Meh sini KakaCacaa awak jawab. Kalau dah nama UiTM, bukan takat course ni je dik, semua pun fully english. Bank, Bisnes, Public Admin, Art, Sains, Akaun, Statistic, Hotel, Masscom, Mas Idayu, Mas Joko semua lah yang under UiTM, akan hadap lecture, tutor, nota, test, assignment, presentation, research & final exam in english. Strictly no malay in the syllabus KECUALI, subjek agama yang semua siswa & siswi wajib ambik tu. Syukur subjek agama still in malay okay. Say Alhamdulillah semua. Bagus.
  • (Ayat atas tu ada sambungan tau) "....and saya tak pandai sangat english. Credit je. Macam mana kak?" Worry not. First off, syabas dan tahniah kerana sedar diri english tak berapa terer. Bagus. Kesedaran sivik tu penting. KakaCacaa ni pun bukan pandai sangat english. Monyet dengar iols speaking pun bunuh diri. Tapi, frankly speaking korang akan dan 'terpaksa' improve thru time. Why? Sebab hadap english tiap-tiap hari, tiap-tiap sem. Plus, nanti korang masuk pun, korang akan hadap kelas basic english BEL120. Ha mereput lahai belajar balik segala jembalang grammar tu. For me, it's a good refreshment. Bukan 1 sem, bukan 2 sem, tapi 3 sem korang akan masuk kelas khas untuk English. Hah. Takut lagi? 
  • Another thing, which for me is good, lecturer selalunya tak pandang sangat pun english cap ayam kita tu dalam final exam. Asal dia faham jawapan, In shaa Allah dapat la markah. Tapi jangan cari gaduh pulak dengan lecturer BEL120. Kalau mengidam sangat nak failed berani-berani la langgar pantang larang Hang Tuah grammar.


2. "MACAM SUSAH JE COURSE NI. RASANYA SPM LAGI SENANG"
  • Excuse me? Pardon? SPM? Lagi senang? Seriously baby? Well maybe senanglah for you Ahmad Brilliantshah &  Siti Geniuswati yang straight A belaka. But ABSOLUTE NOPE for me. (Nampak benor corotnya. Kahh) Benda ni lebih simple dari SPM, promise. SPM, korang kena hadap 10 subjek. IM, paling-paling coih sangat pun 6-7 subjek la. Tu pun dah termasuk Ko-kurikulum. Dah la sikit tara tu, nota pun selalunya slide presentation like THIS. Rajin tak rajin nak baca je. Sesetengah subjek perlukan buku tapi ikut pengalaman sendiri, tak semua. Nak buku harga kasih sayang, cuba ngendeng dengan senior. Langkah kanan free-free je dia bagi buat amal jariah.
  • Course ni semacam tuah tergolek kepada manusia yang bermusuh 7 keturunan dengan Matematik & Sains. Benda-benda alah tu semua tak ada. Best kaannn. Haa tau pun. *Bro Fist* Benda yang korang akan belajar ni berkisar benda yang sama je sampai la habis diploma. Even degree. So korang tak payah nak semak-semak fokus kat banyak benda dalam satu masa. Dijamin muntah dengan term "information"dan "management". 


3. "DENGARNYA COURSE NI BANYAK ASSIGNMENT. BETUL KE?"
  • Tu diaa soalan favourite. Baca ni betul-betul : MEMANG BANYAK. Dah la banyak, beranak-pinak. Hantar satu, percuma lagi dua. Hazabb. Yang dah terima offer course ni jemputlah meratap ye dik. Oh kejap-kejap. Nak ditambahkan perisa, kebanyakan assignment korang tu kena present sekali tau.
    • "In english?" In english laa. 
    • "Lecturer tanya soalan tak?" Dapat pulak tak tanya. Killer tak killer nasib la. 
    • "Ada judge lain selain lecturer sendiri?" Selalunya beliau-beliau angkut geng. 
  • Heh. Ingat masuk U serupa masuk Funfair? Eh gembiranya takut-takutkan orang. Bhahahahaha <-- diharapkan saudara Baha tak tersedak diseru-seru sebegini. Okay-okay cukup buat teruk. Betul course ni banyak gila assignment. Jangan sesekali compare assignment IM dengan course lain terutamanya yang bankers ke, akaun ke. Bukan apa, takut korang terjun bangunan. For them, 4-5 assignment tu banyak, for us 4-5 tu celah tahik gigi je. (Berlagak tak pandang2. Kahh) *Istighfar* Now, why diorang tak banyak assignment? Mudah, sebab diorang banyak test. Kita ada test jugak tapi paling-paling kejam pun selalunya 2 kali je test. Not more than that. Lega? 


4. "RISAU LAH TAK BOLEH BAWAK. SPM SAYA TAK BANYAK A"
  • Ni lagi satu hal. Kalau lah jumlah A SPM tu buat korang gelabah pinggang, aku mintak korang simpan risau tu dalam almari nenek korang sekarang. Folks, bear in mind, once dah jejak U, takde siapa, diulang TAKDE SIAPA kisah dengan result SPM korang dah. Sebelum masuk U, jemputlah gebang sesama Joyah, but after masuk U, you guys adalah equal. 
  • Result SPM tu tiket je. Macam wayang la. Ada orang dapat tiket best duduk atas, tengah pulak tu. Ada dapat tiket busuk duduk bawah-bawah tapi wayang sama je kan?Tak pernah lagi la dengar yang duduk atas hero Zul Arifin, yang duduk bawah dapat hero Ebi Yus. Macam tu jugaklah kat U. Ada 'tiket' dia tiket VIP. 10A katakaw. Dijemput lagak retis. Ada 'tiket' dia tiket serupa menang cabutan bertuah, means dapat jejak U pun by luck.
  • Even so, jangan ingat 1A SPM tak mampu rembat Anugerah Naib Canselor di universiti dan jangan sangka 10A SPM tak boleh kecundang. Impossible is nothing. Banyak dah jumpa depan mata. Tak aku bukan back up budak corot. Just nak bagitau, korang kalau usaha, takde yang mustahil. Yang 10A tu, dah confirm-confirm terlajak bijak sila kekalkan prestasi. Jangan rasa selesa dengan 10A. Tinggal benda tu kat belakang. Sekarang korang semua kat satu garisan permulaan yang sama. Yang pandai sikit, tolong yang lemah. Yang lemah dah tau si pandai tolong, jangan ambik kesempatan. Usaha gerak sama-sama. In shaa Allah berjaya pun sama-sama.


5. "RAMAI TAK LELAKI DALAM COURSE NI?"
  • Ni special untuk bacaan siswa okay. Jawapan untuk soalan ni, TAK. Sejauh pengetahuan KakaCacaa la siswa memang tak berapa nak ramai dalam IM. Siswi yang mengungguli carta. Dalam kelas aku dulu pun 6 ketul je kumbang tanduknya. Bila naik degree lagi worse, kadang-kadang takde langsung. Tak dapat kite nak skodeng *cis* Tapi takpe la. My male friends semua elok, sihat je ambik IM. Setakat ni takde yang terjun gaung lagi lah. Syarif rival aku tu pun dulu time diploma selamba gomol Anugerah Naib Canselor so korang pun boleh jugak. Takde bezanya korang dengan dia. Dia pun sama biol-biol mereng jugak. Yang berminat nak apply course ni, don't hesitate. Yang dah terima tawaran course ni, don't worry. Everything's going to be fine.


6. "SAYA DAPAT COURSE NI TAPI TAK TAHU NAK TERIMA TAK."
  • Soalan yang bunyi macam ni pun tak kurang yang tanya. Tak tahu mana nak pilih; STPM / Matrik / Diploma. Yes, banyak benda korang kena consider lebih-lebih lagi korang ditawarkan diploma yang harrromm korang sendiri tak pernah dengar pun sebelum ni, apatah lagi mak abah ipar-duai, sedara-mara lain. Macam menakutkan nak terima kan? Belum masuk bab kos pengajian & jarak kampus yang jauh dari rumah (Please be informed UiTM tak benarkan pindah cawangan. Strictly prohibited). 
  • Look, first thing first kena tanya diri sendiri la apa yang korang nak sebenarnya. Macam aku, dulu lepas SPM aku tu punah sehelai sepinggang, aku decide untuk quit math & sains. No more involve dengan benda-benda alah tu lagi. So, automatically aku dump matrik. Aku consider STPM & UPU je tapi more on UPU la sebab aku kalau boleh dah tak nak sekolah lagi. (I kind of hate school's system. Tak suka belajar berterusan). And boom aku dapat DIM Sungai Petani. Tak fikir panjang, dengan tak tahu course apa benda entahnya, aku terima offer tu. Why? Sebab aku memang aim universiti regardless of the course, cost and distance. I knew what I want. Okay:
    • Kalau korang risau pasal course; aku dah bagi hint, clue and what DIM is all about. Kalau still rasa DIM macam mengarut gila, go for matrik or STPM, buat yang terbaik and choose your preferred degree later on. Okay?
    • Kalau risau pasal kos $; tanak hutang ambik STPM/Matrik. Matrik siap dapat allowance lagi kan? Tak silap la. Diploma memang pakai banyak duit & most of us ambik PTPTN. But let me tell you something, if korang dapat score 3.7++ first sem diploma, ada chance untuk korang dapat tajaan JPA. Yes, scholarship. Syaratnya memang kena devote life korang untuk study je la semester 1 tu. Amacam?
    • Kalau risau pasal distance; tanak jauh ke apa, ni aku tak dapat nak advice. Aku suggest stay je la mana yang terdekat dengan rumah korang . Case closed.


7. "APA SKOP KERJA DENGAN AMBIK DIPLOMA NI?"
  • Ni la soalan yang terpaling aku nak avoid sekali dalam banyak-banyak benda rakyat Malaysia dok spam. Sebab aku belum sampai stage "Kerjaya" so aku tak boleh nak cerita banyak. Kalau ada pun yang aku jawab kebanyakannya based on my lecturers and friends' experience. Okay budak-budak meh aku cerita la sikit pasal kerja. Diploma iteself is fine but tak cukup ummpph la nak compete. But again, kalau korang pandai market diri sendiri then apa salahnya. 
  • Member aku guna diploma IM lepas je kerja library. Then ada sorang member lelaki, pun guna diploma jugak sekarang kat Arkib Negara. 2 of my girl friend's, sorang dapat offer TM, sorang dapat offer executive bank pun guna diploma je but dua-dua turned down offer tu sebab nak sambung degree and yeap, most of my diploma friends lepas sambung degree. What degree? Now tengok soalan seterusnya.


8. "DEGREE NANTI MACAM MANA? BOLEH KE SAYA TUKAR COURSE LAIN?"
  • Aku tak faham kenapa dan bagaimana, tapi syabas lah kerana belum masuk diploma lagi dah gelabah hantu pasal degree. Betul punya advance. Part "Boleh ke saya tukar kos lain?" tu, Yes. You can. Tapi try la belajar IM dulu. Memang la nama tak sedap, tak pernah dengar. Nak explain IM tu apa kat makcik kenduri pun makan sejam. Tapi it's not that bad you know. And andaikata la lepas diploma nak sambung degree IM jugak, kita ada 4 cabang yang korang boleh pilih:
    • Library Management : Hot. Student DIM seluruh Malaysia kebanyakannya akan pilih degree ni. Untuk lepas, mohon cemerlangkan result diploma.
    • Records Management : Hot jugak. Tapi rasanya tak se-hot Library. Manusia-manusia yang tak boleh go dengan Library & tak berani nak ambik System selalunya akan end up with this degree, like me. Sekian.
    • Information System Management : Orang takut nak ambik tapi gila hot kat luar. Tak ramai yang nak sebab takut tak score. Sebab tu siapa-siapa yang mohon degree ni lepas diploma, most of them akan dapat walaupun result diploma takde la kencang mana.
    • Resource Center Management : Suam but okay la. Jarang la dengar student nak sambung ke degree ni. Selalunya library atau record.
  • Kalau taknak jugak, menyampah jugak dengan IM, gila la merapu yada yada yada, dipersilakan jump course DENGAN SYARAT, pastikan diploma korang first class 3.5++ or else possibility untuk jump tu tak lepas and permohonan korang gagal.



9. "DIPLOMA NI ADA DEKAT KAMPUS MANA JE?"
  • Considering korang kanak-kanak kiut tak reti sangat nak look up sendiri takpe lah meh aku bagitau kat sini. For now, DIM ada di 4 cawangan UiTM :
    •  


UiTM Kota Samarahan, Sarawak. 
Abah dia la gila jelita library depa. Aku pun baru google ni weh. Okay so kanak-kanak, ni UiTM Sarawak.




    •  


UiTM Sungai Petani, Kedah
Nama je Kampus Sg.Petani tapi kitorang panggil UiTM Merbok @ Melbourne. Hambekk. My previous campus before Puncak Perdana. Mak rindu nakkk. Nak pergi Kedahhhh T_T






UiTM Segamat, Johor
Kedah dah Melbourne, diorang sibok nak jugak US. Layan laa. Sumber dipercayai iaitu adik aku mengesahkan memang Segamat selalu berkabus macam ni. 






UiTM Machang, Kelantan
Yes, The Machangster pun ada DIM. Aku tak pernah pergi sini la of course since tak pernah jejak Kelantan lagi.




  • And dikhabarkan next markas Pengurusan Maklumat adalah di UiTM Rembau tapi tu lambat lagi la nak siap. Clear? Nak tau UiTM Merbok macam mana, aku dah tulis dah kat SINI. Tapi kampus lain tak dapat la. Dah pernah pergi Segamat & aku rasa kampus tu lagi besar dari Merbok but budak-budak jati Segamat dok heboh pulak Merbok lagi besar. Hah gaduh la gaduh ajak kampus lain jugak meh.

Setakat ni, tu je lah soalan paling banyak ditanya selain banjiran request for sample notes. Kalau tanya aku memang aku suka la DIM. Banyak benda aku belajar under course tu selain ianya suci halal Jakim daripada Sains dan Math. Blerghh. Tengok gertas graph pun aku dah gatal-gatal alergik. And kalau korang ada soalan lain yang aku tak nyatakan kat sini, direct komen je okay? KakaCacaa  try bantu selagi mampu. Alright that's all for now. Daa.

Life : Married? Checked!

Assalamualaikum By the time I'm writing this, cukup 3 bulan seorang Shasha Yatim sah jadi isteri Mohd Ikram Zaidi yang aku jump...