Posts

Showing posts from August, 2010

MISTERI : Kewujudan Atlantis

Image
Legenda yang berkisah tentang “Atlantis”, pertama kali ditemui dalam karangan filsafat Yunani kuno: Dua buah catatan dialog Plato (427-347 SM) yakni: buku Critias dan Timaeus.Pada buku Timaeus, Plato berkisah: Di hadapan “Selat Mainstay Haigelisi, ada sebuah pulau yang sangat besar, dari sana kalian dapat pergi ke pulau lainnya, di depan pulau-pulau itu adalah seluruhnya daratan yang dikelilingi laut samudera, itu adalah kerajaan Atlantis.

Ketika itu Atlantis baru akan melancarkan perang besar dengan Athena, namun di luar dugaan Atlantis tiba-tiba mengalami gempa bumi dan banjir, tidak sampai sehari semalam, tenggelam sama sekali di dasar laut. negara besar yang mempunyai peradaban tinggi itupun lenyap dalam semalam.“





“Ada sebuah daratan raksasa di atas Samudera Atlantik arah barat Laut Tengah yang sangat jauh, yang bangga dengan peradabannya yang menakjubkan. Ia menghasilkan emas dan perak yang tak terhitung banyaknya: istana dikelilingi oleh tembok emas dan dipagari oleh dinding perak…

Andainya binatang pun ber-facebook....

Image
Cicak 1: Tuan rumah baru beli reket elektrik, gua kenduri nyamuk BBQ mlm nih...


Cicak2: Isteriku tersepit pintu..OUCH!



Cicak 3 : Mau ke bilik air anak tuan rumah jap...baru beli videocam..hahahaha (gelak evil)



Nyamuk Biasa: Baru habis ronda rumah Ajoi...kenyang...Burp! Alhamdulillah...

Nyamuk Aedes: Baru jer selamat bagi injekan maut, yeah!!!

Nyamuk Aedes (sehari dua lepas status di atas): Siot, sekali drug addict gua hantam daaaa. Gua positif HIV AIDS...huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Ayam: Tidaaaaaaaaaaaak! Besok majikan gua mau buat kenduri kesyukuran, gua mau di sembeliiiiihhh!

Ayam (5 min lepas status di atas): Kawan2...kalu esok gua tak update...bererti gua udah digoreng...Gua luv u all...Jangan luper wat kenduri arwah untuk gua yaa...


Kucing Betina: Anak I yang ke-5 baru tanya siapa bapaknya. I bingung nak jawab apa. I sendiri lupa bapaknya siapa.

Kucing Jantan: Baru je add awek sebelah umah...keturunan PARSI, beb!!!

MISTERI : Kapal berhantu Flying Dutchman

Image
Banyak versi dari cerita ini. Menurut beberapa sumber, cerita ini berasal dari Belanda, sementara itu yang lain plak claim ni berasal dari sandiwara Inggeris The Flying Dutchman (1826) oleh Edward Fitzball dan novel “The Phantom Ship” (1837) oleh Frederick Marryat, kemudian diadaptasi ke cerita Belanda “Het Vliegend Schip” (The Flying Ship) oleh pastor Belanda A.H.C. Römer. Versi lainnya termasuk opera oleh Richard Wagner (1841) dan “The Flying Dutchman on Tappan Sea” oleh Washington Irving (1855).
Berdasarkan dari beberapa sumber, Kapten Belanda pada abad ke 17 Bernard Fokke adalah contoh dari kapten kapal hantu tersebut. Fokke mendapatkan kemasyhuran atas perjalan dari Belanda ke Jawa dengan kecepatan yang luar biasa dan dicurigai mempunyai ikatan dengan Iblis untuk meningkatkan kecepatannya. Berdasarkan dari beberapa sumber, kapten tersebut dipanggil dengan Falkenburg didalam cerita versi Belanda. Dia dipanggil dengan “Van der Decken” (artinya off the deck|Diatas Geladak) dalam ver…

PERSONALITI : Ujian psikologi...cubalah!

Cuba bayangkan dulu hal-hal dibawah ini, jangan tengok jawapan tau...

PERTAMA,
Bayangkan diri anda sedang berjalan menyusuri kota. Hari itu sangat indah.Anda sedang berangan-angan. Anda membelok ke arah jalan yang tidak pernah anda lalui sebelum ini. Sepanjang perjalanan, anda melewati rumah yang indah diseberang jalan. Anda berhenti sejenak untuk mengagumi rumah yang indah itu dan memperhatikan pintunya yang terbuka setengah. 
Mengapa agaknya pintu itu sedikit terbuka?


Pilih jawapan anda…
1. Rumah itu dirompak
2. Pemiliknya lupa mengunci pintu
3. Pemiliknya berada di dalam


KEDUA,
Sebuah pot tanaman yang ada di balkoni jatuh. Anda segera keluar untuk melihat kerosakannya. 
Apa yang anda lihat?


Pilih jawapan anda…
1. Tanaman jatuh dan tetap kukuh
2. Pot rosak, tapi tanaman tidak rosak
3. Pot dan tanaman rosak tanpa dapat diperbaiki. 
4. Kerana alasan tertentu, pot dan tanaman tidak kelihatan


KETIGA,bayangkan anda sedang tersesat di dalam hutan yang gelap dan mula merasa lapar. Tiba-tiba anda terjumpa…

PERSONALITI : Kenali diri ikut bulan lahir!

Yang ni based on Dr.Fadzilah kamsah's research lah kan.Memang best.Tak tau accurate ke tak tapi bila aku compare dgn birth month aku,banyak la jugak yang sama.Korang plak camane..?




JANUARI
Bercita-cita tinggi,serius, suka mendidik dan dididik, sangat mudah melihat kelemahan orang, suka mengkritik, rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan, suka smart, kemas, teratur, bersifat sensitif, berfikiran mendalam, pandai mengambil hati orang lain, pendiam kecuali telah dirangsang, agak pemalu, daya tumpuan yang sangat tinggi, mudah mendisiplinkan diri sendiri, badannya sihat tapi mudah diserang selsema, bersikap romantik tapi tak pandai mempamerkannya, cukup sayang pada kanak-kanak, suka duduk rumah, setia pada segala-galanya, perlu belajar kemahiran sosial, cukup cemburu yang sangat tinggi.

FEBRUARI

Berfikiran abstrak, sukakan benda yang realiti dan abstrak, intelligent, bijak, genius, berpersonaliti yang mudah berubah, mudah menawan orang lain, agak pendiam, pemalu, rendah diri, jujur,…

PERSONALITI : Match dengan pet yg mana?

Pick tarikh lahir korang then matchkan dgn pet yang ada.Tak perlu percaya seratus peratus tapi comparekan dgn diri korang sejujurnya.Benda untuk bacaan ringan je.Oklah,selamat membaca!


Jan 01-09 ~ Anjing
Jan 10-24 ~ Tikus
Jan 25-31 ~ Singa

Feb 01-05 ~ Kucing
Feb 06-14 ~ Merpati
Feb 15-21 ~ Kura2
Feb 22-28 ~ Harimau Bintang

Mac 01-12 ~ Monyet
Mac 13-15 ~ Singa
Mac 16-23 ~ Tikus
Mac 24-31 ~ Kucing

April 01-03 ~ Anjing
April 04-14 ~ Harimau Bintang
April 15-26 ~ Tikus
April 27-30 ~ Kura2

Mei 01-13 ~ Monyet
Mei 14-21 ~ Merpati
Mei 22-31 ~ Singa

Jun 01-03 ~ Tikus
Jun 04-14 ~ Kura2
Jun 15-20 ~ Anjing
Jun 21-24 ~ Monyet
Jun 25-30 ~ Kucing

Jul 01-09 ~ Tikus
Jul 10-15 ~ Anjing
Jul 16-26 ~ Merpati
Jul 27-31 ~ Kucing

Ogas 01-15 ~ Monyet
Ogos 16-25 ~ Tikus
Ogos 26-31 ~ Kura2

Sept 01-14 ~ Merpati
Sept 15-27 ~ Kucing
Sept 28-30 ~ Anjing

Okt 01-15 ~ Monyet
Okt 16-27 ~ Kura-kura
Okt 28-31 ~ Harimau Bintang

Nov 01-16 ~ Singa
Nov 17-30 ~ Kucing

Dis 01-16 ~ Anjing
Dis 17-25 ~ Monyet
Dis 26-31 ~ Merpati

A…