Saturday, August 21, 2010

PERSONALITI : Ujian psikologi...cubalah!

Cuba bayangkan dulu hal-hal dibawah ini, jangan tengok jawapan tau...

PERTAMA,

Bayangkan diri anda sedang berjalan menyusuri kota. Hari itu sangat indah.Anda sedang berangan-angan. Anda membelok ke arah jalan yang tidak pernah anda lalui sebelum ini. Sepanjang perjalanan, anda melewati rumah yang indah diseberang jalan. Anda berhenti sejenak untuk mengagumi rumah yang indah itu dan memperhatikan pintunya yang terbuka setengah. 
Mengapa agaknya pintu itu sedikit terbuka?


Pilih jawapan anda…
1. Rumah itu dirompak
2. Pemiliknya lupa mengunci pintu
3. Pemiliknya berada di dalam


KEDUA,
Sebuah pot tanaman yang ada di balkoni jatuh. Anda segera keluar untuk melihat kerosakannya. 
Apa yang anda lihat?


Pilih jawapan anda…
1. Tanaman jatuh dan tetap kukuh
2. Pot rosak, tapi tanaman tidak rosak
3. Pot dan tanaman rosak tanpa dapat diperbaiki. 
4. Kerana alasan tertentu, pot dan tanaman tidak kelihatan


KETIGA,bayangkan anda sedang tersesat di dalam hutan yang gelap dan mula merasa lapar. Tiba-tiba anda terjumpa rumah yang diperbuat dari gula-gula. Setelah memeriksa kawasan itu untuk memastikan tidak ada nenek sihir yang bersembunyi, anda mula bersedia mengambilnya. 
Bagaimana anda menyantap rumah gula-gula itu?


Pilih jawapan anda…
1.saya mulai makan apa saja yang kelihatan
2.saya berusaha mencuba sebanyak mungkin gula-gula yang dijumpai
3.saya menemukan gula-gula kesukaan dan tetap memakan itu saja
4.saya tidak suka gula-gula


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


JAWAPAN PERTAMA,

Dalam alam bawah sedar, alasan mengapa membayangkan pintu terbuka berhubung dengan cara anda menilai diri dan menyingkap kelemahan anda terhadap orang lain.

1. Rumah itu dirompak. Anda cepat mengambil tanggapan buruk di setiap situasi. Sifat ini terlihat sebagai bukti yang jelas ketika ternyata benar-benar terjadi sesuatu. Anda tidak pernah bingung dalam menghadapi saat-saat genting, tetapi hanya terlalu sibuk kerana panik. Jadi lain kali jika bencana datang, miliki fikiran yang jernih. Ingatlah selalu untuk terlebih dahulu mengambil nafas yang panjang dan mengira sampai sepuluh. Baru anda boleh pengsan. =)

2. Pemiliknya lupa mengunci pintu. Anda bukan jenis orang yang terhanyut dalam situasi genting. Sebaliknya, anda sangat santai, bahkan tidak ambil tahu tentang situasi genting yang muncul. Kesalahan yang anda buat lebih banyak disebabkan kelalaian, bukannya maksud yang buruk. Tapi hasil akhirnya bagi anda (dan orang lain) adalah sama.

3. Pemiliknya berada di dalam, sedang menyapu di pintu masuk. Anda mungkin nampak seperti orang yang santai. Tapi tidak pernah membiarkan diri lalai. Memiliki keterampilan diri seperti itulah yang membuat diri anda menjadi dewasa seperti sekarang. Tentu saja anda masih memiliki kelemahan yang bersifat manusiawi, cuma jangan memperlihatkannya ke seluruh dunia.JAWAPAN KEDUA,

Kehidupan pot bunga yang terjaga berhubungan dengan sudut karakter tersembunyi anda yang terjaga. Selain itu juga berhubungan dengan cara anda menahan dunia memasuki kehidupan sosial anda.

1. Tanaman jatuh dan tetap kukuh. Anda kelihatan kuat dan yakin diri serta selalu ingin mendemonstrasikan ketenangan di tengah-tengah masalah. Disebalik wajah yang keras, anda adalah seorang yang lebih menitikberatkan penjagaan penampilan.

2. Pot rosak, tapi tanaman tidak rosak. Anda nampak tenang dan tidak dapat diganggu oleh orang lain. Namun kenyataannya anda tidak suka menunjukkan emosi. Perasaan yang dipendam semakin besar. Tidak ada pot yang dapat menampung mereka selamanya.


3. Pot dan tanaman rosak tanpa dapat diperbaiki. Anda nampak pandai berbicara dan tidak mahu menonjolkan diri. Tapi "pendengar alamiah´ itu sedang berteriak meminta kesempatan bersinar di panggung utama. Anda hanya menunggu kesempatan untuk keluar dari tempat yangmengurung anda. Dan menyerlah kemudiannya..

4. Kerana alasan tertentu, pot dan tanaman tidak kelihatan. Anda pintar menciptakan kesenangan dan membuat orang lain tertawa. Anda fasih menyembunyikan keseriusan. Bahkan sudut pemalu anda tidak ditunjukkan kepada dunia.JAWAPAN KETIGA,

Dalam tingkat perilaku, cara mendekati rumah gula-gula menyingkap pendekatan anda terhadap persahabatan.

1. Saya mulai makan apa saja yang kelihatan. Anda selalu berterus terang dalam berurusan dengan dunia. Nyaris seperti seorang anak yang polos (lurus bendul). Pendekatan langsung ini membuat anda mudah difahami dan diterima orang lain. sedarlah bahwa tidak semua orang memiliki sifat polos dan jujur seperti anda. Kadang-kadang kejujuran membuat anda terlalu mudah dipercaya. Namun anda dikenali sebagai orang yang terburu-buru.

2. Saya berusaha mencuba sebanyak mungkin gula-gula yang dijumpai. Dunia penuh dengan manusia. Anda tidak keberatan bertemu dengan mereka semua. Anda pakar menemui kualiti yang baik dalam diri orang lain. Tapi keinginan anda mencuba sedikit juga dapat dinilai sebagai ketidaksediaan terlibat terlalu dalam dengan seseorang. Memang bagus dapat menikmatisegala jenis rasa. Ada saatnya anda akhirnya harus mengaku kepadaseseorang "kau adalah orang yang paling baik dari semuanya"..

3. Saya menemukan gula-gula kesukaan dan tetap akan makan itu saja. Jika dapat menemukan satu orang saja di dunia yang punya minat, selera,dan aspirasi seperti anda, itu sudah cukup. Dapat menemukan seseorang yangmelihat dunia sama seperti anda adalah suatu hal yang indah. Tapi dengan membatasi diri dengan satu rasa dalam hubungan, anda mungkin sedang menjauhkan diri dari pengalaman indah diseluruh dunia.

4. Saya tidak suka gula-gula. Anda mempunyai pandangan bahwa mundur dari kerumunan orang ramai adalah sangat baik buat diri sendiri. Dalam berusaha memisahkan diri, anda kadang kelihtan sebagai seseorang yang terlalu keras untuk kelihatan berbeza. Ingat, orang yang paling takut dianggap sebagai orang biasa adalah mereka yang sesuai dengan deskripsi tersebut, iaitu dianggap sebagai orang biasa.

2 comments:

  1. Cha, "Saya menemukan gula-gula kesukaan dan tetap akan makan itu saja. Jika dapat menemukan satu orang saja di dunia yang punya minat, selera,dan aspirasi seperti anda, itu sudah cukup. Dapat menemukan seseorang yangmelihat dunia sama seperti anda adalah suatu hal yang indah. Tapi dengan membatasi diri dengan satu rasa dalam hubungan, anda mungkin sedang menjauhkan diri dari pengalaman indah diseluruh dunia" ni, memang betul.. huhu. tapi nak wat camne. memang gitu. takut dikecewakan. haha.

    ReplyDelete

Thanks for dropping by :)

Life : Married? Checked!

Assalamualaikum By the time I'm writing this, cukup 3 bulan seorang Shasha Yatim sah jadi isteri Mohd Ikram Zaidi yang aku jump...