Sunday, January 23, 2011

Kadang2,Aku Pun Judge a Book By It's Cover.

Assalamualaikum dan selamat berhari Sabtu!Para rakyat Selangor sekarang mesti tengah dok elok landing depan tv mahupun internet.Sesungguhnya aku jeles.Time aku tulis entry ni,hari still lagi sabtu tapi time mempublish sat lagi,aku jamin mesti hari dah bertukar dah.Al-maklumlah,jari pendek aku ni menaip 40 KM/H.

Hari ni aku agak kepenatan.Sebelah siang ada program Latihan Dalam Kumpulan "LDK" untuk sebahagian part 2 students.Mulanya aku tak lah eksaited jauh sekali nak melonjak2 sambil bergelak ala gedik bila dengar part 2 ade LDK minggu ni.Tapi takpelah,"IF WE CAN'T AVOID,JUST ENJOY".Sejak akhir2 ni,aku suka gila kat quote tu.Setidaknya,kuranglah sikit aktiviti merungut aku.Save tenaga for sure.

Tuah aku kot hari ni,mentor LDK aku sangat best + gila best = MY LDK MENTOR ROCKS!! Tak perasan pun masa berjalan.Tak rasa pun kena torture & chup,aku tak merungut kot!Kira aku enjoy lah dengan LDK sem 2 ni.You memang cool-lah Miss Fairus!


Berbaliklah kepada tajuk besaq kita,judging a book ni.1st of all,mesti korang dah tak heran dengan quote ni kan?Balik2 buku,balik2 buku.Tak boleh ke "Dont judge a candy by it's wrapper" atau "Dont judge a chicken chop by it's gravy" atau kenapa tak straight je kan? "Dont judge people by their apperance".Finish.Kalau kita main dart,of course dah sampai target cuz it was so straight to the point.Tak payah berbuku2. (=,=")






Lumrah,nature orang lah kan,main pakai hakim someone tu tanpa 'bukti' & 'saksi' yang kukuh.People will always,always believe every single thing that they'd just saw.Contoh lah kan,kalau kita nampak mamat motor prang preng atas jalan dengan kelajuan membunuh,mesti kita terus assume that guy some kind of mat rempit.Kita takkan fikir mamat tu entah2 dapat call emergency mak dia eksiden,atau maybe dia terlupa IC nak masuk exam hall.Yang buruk2 mesti datang dulu.Tah mana kan lesson akhlak darjah 5 kat sekolah petang zaman hingus2 dulu.
*No offense eh?Aku cakap kat diri sendiri jugak nih*

Nak dijadikan cerita,aku ni suka la dok perati orang.Lagi2 lelaki.OOPS. *blushing*
Ala opposite attract,beb.Chill lah.Bila lelaki ni,aku akan tengok ke-smart-an dia dulu.Baju dia gosok tak.Selekeh sikit,perangai pelik sikit,buat bagus sikit,mule la slek mamat tu macam dia buat dosa langgar kucing.Padahal dia tak kenal aku pun.



I have some thought which sometimes,we can probably predict the book's content by only seeing the cover.Contoh macam Ujang.Cover dia kartun bongek2 merepek sikit so kita boleh agak yang tu majalah komik,bukan majalah keagamaan.So does jurnal2 kat library tu.Tanpa kita bukak pun kita dah dapat judge yang buku tu memang demm bosan dengan tulisan tak berhenti.Ha,boleh tak anda2 relate-kan dengan life kita?

Apa yang aku cuba nak sampaikan,kadang2 appearance mencerminkan keperibadian seseorang.Penampilan  kadang2 'membenarkan' lagi 'mensahihkan' judgement orang sekeliling tentang kita.Tapi walau apa pun,kita sebenarnya still tak layak untuk jadi juri,jadi panel hakim yang adil lagi bijaksana selagi kita tak kenal orang tu betul2.

Macam makan coklat,kita tak boleh cakap coklat tu tak sedap hanya dengan pandang wrapper dia.Kita kena makan,kunyah dan telan then kutuklah kau sepuas hati.Nak saman syarikat coklat tu pun pergilah sebab kau dah rase,kau dah tahu coklat tu macam mana. *Tapi nak main saman2 sok jangan libatkan aku*

Dalam kasus majalah Ujang,dia lawak,lawak jugak (sebenarnya dah tak lawak sangat pun) tapi kalau korang tak selak dalam2 majalah tu,ada korang tahu dia selitkan pengetahuan am kat bahagian tengah & tazkirah ringkas kat penghujung majalah?Mesti korang ingat tu majalah lawak2 tak ingat dunia akhirat sampai ke sudah.Macam tu jugak orangkan..?Kalau kita tak kenal dia,tak selami atittude dy yang sebenar,boleh ke kita tahu hati budi dia yang sebenar2nya macam mana?


DON'T!


Kesimpulannya,betullah kata pepatah tu kan,
"NEVER/DON'T JUDGE A BOOK BY IT'S COVER"
Sesungguhnya kita tak tahu yang berfesyen punk tu luar je tapi malam dia qiamullail,menangis2 mintak ampun & yang berkopiah tu solat fardhu solat tak fardhu buat siang je malam berdangdut sakan.Kita apa tahu kan?Tahu tengok,tahu menge-judge.Ish3..ayuh readers!Kita ikut proses,turuti prosedur :

  1. Jumpa
  2. Kenal
  3. Rapat
  4. Judge.

Jangan plak judge dulu then dengan sebab tertentu korang jumpa,kenal & akhirnya baru rapat.
"Kau nak tau tak,dulu kan aku ingat ko ni kerek giler doe,dah rapat dengan ko baru aku tau ko punye muke memang semulajadi ketat.Kepala sama je gila cam aku~" 

Comel lah comel.Selalu je jadi kat aku. *I really am such a loser* (=,=')

Friday, January 21, 2011

Jumpa Hantu!

 Assalamualaikum.Jumaat yang heaven,readers!Okey2.Takdelah sgt actually.Aku menge-post entry ni buat pertama kalinya di Food Court UiTM Kedah.Gimme some applause. *Plap.plap.plap* Pagi ni dalam kul 8 cenggitu,ingat nak pergi Ko-Korikulum lah kan HKR111 (kekeluargaan islam) tapi rupanya setelah diselidik & disiasat,masanye telah di-postpone ke petang nanti.Malu saya.*blush.blush*.Nasib baik ada Asmidar Ashary sekali.Dia pun tumpang lah *blush.blush* jugak. =3

Semalam malam adalah malam Jumaat.Kata orang tua2,malam ni lah aneka hantu & jembalang keluar merayap.Kira malam Jumaat tu malam hanging out diorang.Begitulah sinonimnya hantu dengan malam Jumaat sebagaimana sinonimnya manusia dengan malam Sabtu.




Macam dah jadi 1 kewajipan fardhu untuk kolej atau hostel untuk mempunyai cerita angkernya sendiri.Kalau takde,baik korang cek balik,betul ke tempat korang tu kolej U @ asrama kerana ada kemungkinan anda tersesat di kuarters PDRM mahupun markas TUDM.

Aku kadang2kan takde kerja.*Apsal KADANG2 tu semacam patut tukar kpd SELALU?* So that,aku selalu la menghabiskan masa begitu mudahnya sebagaimana aku menghabiskan jus oren Twister dengan search cerita2 hantu real punye hasil mahsul pengalaman warga CG.Dok pun,aku suka search pasal cryptozoologi,urban legend,hoax story & misteri2 yang tak lerai lagi.Syok woo~ =3.Bila dah menge-search tu,banyak jugaklah aku jumpa cerita2 'keras' kat tempat diorang.Usually,ke-angker-an tu datang kat mana2 je.I mean,bangunan baru ke,lama ke,it will be always & super always the same story ; tapak kubur/tapak tentera Jepun.The End.

Aku pun,ade cerita sendiri.Sesungguhnya,cerita aku taklah seram but it's still kisah angker.Aku taklah sampai jumpa En.Poch mahupun dik Toy.Tu dahsyat sangat dah tu.Yang tahu cerita ni fresh2 sejurus lepas aku 'kena' ialah cik Atiqarose kite.Alkisahnya begini ....

Peringatan : nama yang tertera palsu belaka.harap maklum.


Pada suatu petang di Merbok yang comel,aku pergi la ke bilik kawan aku.Namanya Sinun.Time tu,aku sorang.Then,jalan punya jalan sampai lenguh sakan,Aku pun sampai.Then,aku pun ketuk la pintu.
"Sinun...Assalamualaikum..." kipas bunyi.wah.ade orang.Dan seperti biasa
"Waalaikumsalam....." sahaja.dalam 1/2 menet aku tunggu..
Ok,fine.Dia tak jemput masuk pun!Dengan separa bengang plus sikit tak malu aku main redah.
Then...
Kosong...
Aku pun terkesima + tergezut + tergamam sebentar.
"Sinun,keluar la,doksah main hide n seek.."
Takde jawapan.Bilik tu memang kosong.Aku keluar.
Tibe2 tiqot pun sampai.Aku cerita semuanya.Cerita punya cerita,then baru kami perasan,selipar toilet si Sinun takde.Kitorang dah berpandang sama sendiri.O'Owwww...
Kitorang segera ke toilet n aku panggil Sinun..
"SINUNNNNN,ko kat dalam ke..?????" tanpa disangka2..
"Ha'aaaahh.aku kat dalam ni.Sorry2.Emergency.Korang masuklah dulu."
OKEY.FINE LAGI SEKALI.SAPA JAWAB SALAM AKU TADI..?

Seriously speaking,suara tu memang suara Sinun.Aku berani janji dengan korang.Makhluk yang menjawab salam tu maybe makhluk islam & baik.Positif ya kawan2..positif.Tapi agak keseraman la disitu.Aku tak pernah sangka aku pun akan 'terkena'.Fine,memang tak angker cam En.Poch,tapi ni 1st time.Of coz la ade sikit rase takut tu,kan?Huh.*berpeluh,berpeluh* (=,=')




End of Kalam,bila dah kat kolej/hostel tu,banyak2 kan lah ingat Allah.Sembahyang,mengaji jangan tinggal.Tak dapat buat yang sunat,yang wajib pun jangan la buat2 tak dapat buat pulak kan?Baca entry ni boleh,baca Al-Mulk for sure lagi boleh,don't ya?Tak ke comel gila tuh?Oklah readers,dah nak maghrib ni.Selamat bersolat lah ye kepada yang tak diberi cuti?Ehem.

Sunday, January 2, 2011

Brand New Year,Brand New Sem

Assalamualaikum kanchiks & jambus.Ahad yang indah kan?Harini Kedah cuti.Al-maklomlah penangan bola sepak menang.Harini ada sorang kawan ni tepon mintak direct pasal PTPTipu & sebagai latihan untuk jadi Information Professional yang sukses lagi disegani,aku pun tunjuklah.(Sekarang baik korang cakap aku ni berhati mulia).kih.kih.kih...*sory guys,mempoyo is my latest hobby.*

Esok,tanggal 03/01/2011,bermulalah sesi lecture untuk 2nd sem.Dengar khabaq dari cik Asmidar Ashary kite,En.Asmad yang kachak & Miss Seri Intan yang macam peserta Next Top Model bakal menge-show-kan wajah mereka kembali di depan bebudak DIM 2H.Khabar tu bebetul bawak 1 berita baik & 1 berita buruk. *ok,bebudak DIM2H je taw mane 1 baik buruknya* Aku harap sem baru ni,level motivation aku tak turun & maintain achievement.Tu azam aku.

"Hye everyone.I am En.Asmad yang sporting"

Sem lepas,kitorang bawak 6 subjek.Ala,same goes to this sem.Aku nak solat hajat siap2 supaya assignment tak banyak sangat & senang nak kasi complete.(lagi satu,aku tanak banyak2 projek berkumpulan.Level complicated-nya akan bertambah 8.73 kali ganda) Buku2 1st sem nipis2 & murah2.Paling hebat dari segi tebal & harga pun IMD 103~Information & Communication Technology Application.SAHAJA.(Kami2 mampu yang difotokopi ja.Al-maklumlah bukan anak jutawan kosmetik.)

Ni dia buku2 Semester 1.Comel tak? (Baik korang cakap comel!)


Buku BEL120 takde ok (English).Sebab aku tak beli pun.Wey,aku tak eksyen @ berlagak terel BI,orayt???BI aku laie terok dari korang2.Cuma malas gila nak gi photostate.(Dahsyat kan level kemalasan aku?) 
*Sila jangan tiru saya kalau nak dekan*

Subjek paling syiook of course la MGT162~ FUNdamental of management.Faveret habis.(saje je bold + besarkan letter F.U.N tu.) Betapa aku sangat suka sampai terasa nak belajar lagi untuk sem 2 ni.Tapi sayangnya takde.Nak wat camane.I hope my english skill will improve...A LOT.Doakan saya ye korang2 semua..?Saya tau korang2 yang chumel ni semua berhati mulia macam saya.
*Anyone??Ada sapa2 tahu penawar penyakit poyos?*

Oklah,kita stop kat sini.Banyak lagi nak cerita ni tapi masa sangat berhasad dengki dengan aku.Kain aku kat bawah tu pon tak berangkat lagi.Sapa belum sembahyang Asar pergi solat sekarang.Kepada budak-budak yang still bersekolah,selamat berjumpa dengan cikgu yang sama macam tahun lepas.(Serioussheikht aku faham perasaan itu) & kepada bakal bapak/mak budak-budak yang dah kat IPT,selamat go thru semester baru.Pasang niat,pasang target.Aim high! Ganbatte semua!Aja aja fighting!

Sebagai tatapan akhir untuk entry ni,aku persembahkan 'poster' aku.Ok memang sangat tak comel.

target untuk seqala test & quizzes

Ada lagi kat bilik aku.Macam nak tukar baru.
Daa,y'all.See ya next entry~!

6 tempat paling tercemar di dunia.

Selamat Hari Malas sedunia aweks & pakwes sekalian.Semalam aku ada list 10 tempat seram suram sejook kan?Uuuuu~angker sey!Kalini aku nak post tempat menakutkan jugak.Yang ni bukan takut boleh bawak kencing dalam seluar,tapi takut yang boleh bawak u guys jumpa Raqib & Atid.Nauzubillah..mintak dijauhkan lah. Ok let's gain some knowledge by reading these words below.

TOP 6 (sahaja) AREA PALING MUSYUK & TERCEMAR DUNIA

1# CHERNOBYL,UKRAIN

Tengok gambar atas.Ada nampak macam Damansara tak?Ada sikit?Hella yeah,langsung tak,ok?Jangan nak temberang.Atas tu adalah keadaan Bandar Chernobyl selepas letupan reaktor nuklear 1986.That disastrous menyebabkan radiation tersebar beratus kilometer & dikatakan effect dia jauh lebih dahsyat dari kesan bom atom Hiroshima + Nagasaki.Bandar Chernobyl still dikuarantin & takde 1 hidupan pun kat sane thou bencana tu dah berpuluh tahun berlalu.Oh yea,kalau nak dapatkan anak yang 'unik',anda boleh plan utk Honeymoon di sana.Set?




2# LINFEN,CHINA.
http://wong168.files.wordpress.com/2009/06/worst-places-to-live-10.jpg
Kalau korang rasa tempat ni iras2 Cameron Highland,hmm,ada la mirip cuma kabus Cameron kaler putih & yang ni...?My,Kuala Lumpur pun 75.3 kali ganda bersih kot!Ok guys,the fact is bandar Linfen ni bukan la satu2nya bandar terkotor di China.Ada lagi bandar lain.Cuma condition udara dia,MasyaAllah..tengok gambar dah tau hebat tak hebat kan?Perlombongan arang batu yang merupakan aktiviti utama Linfen menyebabkan sulphur dioxide & carbon monoxide bebas terbang2 gaya kuak lentang di udara.


3# SUNGAI YAMUNA,INDIA
http://1.bp.blogspot.com/_7xGESFZ0NC8/SrOIxQEumTI/AAAAAAAAK5Y/eRNIH8W2wmk/s400/7.jpg
Euww,yaww,yuck,yeck & yang segerombolan dengannya mesti terkeluar dari mulut korang kan?Kalau tak,aku tak taulah korang spesis alien yang mane satu.Terer tak terer budak ni berenang kuak rama2 (yeke kuak rama2?) kat 'Sunway Lagoon' fantasi dia ni?Yamuna adalah anak sungai terbesar Sungai Gangga which mengalir melalui Delhi & yang bachinnya,58% dari sampah kota tersebut dicampakkan kedalam sungai dengan gaya lontar peluru,lontar cakera & kalau baran sikit,dy campak style rejam lembing.Sadisnya,air sungai ni still diteguk,still dibuat cuci pinggan & jadi tempat pembuangan 'ekk ekk'.Mau try?




4# "PULAU"SAMPAH UTARA PASIFIK
Wow!berpesta sakan burung2 tu.Nak joinkah anda?U better not la.Pulau sampah yang seluas 2 kali ganda keluasan Texas ni terdiri dari sampah semata2.Dari ikot si burung2 tu berparti,baik korang pergi kenduri jiran depan rumah korang kahwin,konyang peghot.Pulau ni eksyeli sampah yang terapung sedalam 30 kaki dari bawah permukaan laut  (heh,siling rumah aku pon baru 12 kaki) dan mostly dari sampah2 tu adalah plastik.Pulau ni bergerak ikut arus Pasifik.Sekarang trend orang beli pulau.Korang taknak purchase ini pulau ka?Gua jamin harga lagi murah dari ais krim colet.




5# SUNGAI CITARUM,INDONESIA
Hebad!Wow factor daripada Sg.Citarum telah amazed kita disini.Kalau korang dah muntah hijau tengok Sungai Yamuna tadi,tengok Sungai Citarum ni muntah biru kot.Sungai sepanjang 322 kilometer ni dipenuhi aneka sampah yang warna-warni dan menawarkan pelbagai bentuk ikut selera anda.Fakta disebalik kolam rubbishES ni,air sungai Citarum merupakan sumber air utama kepada warga Jakarta & kos untuk selenggara those garbage2 tu....jeng,jeng,jeng (tiba2 lagu tema cerita X-File terpasang),well..tak banyak pon.RM 1.69 bilion je.




6# TASIK KARACHAY,RUSIA
Korang geli dengan longkang depan rumah?Eksyeli kalau korang disuruh minum air terbabit pon InsyaAllah takkan mati.(Pengsan mungkin ya).But look on the pic above.Sungai tu looks sticky like hell.Ha,yang ni,korang cedok air,InsyaAllah dengan tangan2 korang sekali hilang.Jangan risau.Based on report by Worldwatch Institute,Karachay adalah the most contaminated place on planet.In fact,tasik ni digunakan Soviet Union sebagai tempat dumping segala nuklear.Level radiation kat sini memang hella tinggi.Sapa rase dah banyak amal boleh pergi sini.

Ok,dah sampai pun 6 tempat.so that sampai sini je aku menaip entry ni.Ingat nak buat 10 tapi rasa malas mencengkam jiwa dan kuku kaki kanan aku.Sakit seyy.(Level poyo aku dah meningkat sejak akhir2 ni).Besok2 aku post lagi benda2 menarik,ok?tata.

My Very 1st Flight Story.

Malam yang comel readers sekalian.Do ya having a cute night just like me?Malam ni jadi cute sebab kerja semua beres.Bilik yang 'bogel' tanpa tikar getah kini dah berbaju baru okay?Bau kilang lagi.Hope korang punye bilik pun same cute lah macam aku punya.Uuuu...Kawaiiii~ (besok2 lah cerita lebih lanjut pasal bilik)

Dah keronyok sikit.OK2...fine,Banyak.

Nak di-straight-to-the-point-kan cerita,31/12/2010~tarikh keramat (patutnya Malaysia kena buat cuti umum ni!) di mana buat pertama kalinya dalam sejarah hidup si tuan tanah naik flight utk sampai ke destinasi.Sebelum ni paling hebat,paling bangga pun naik Toyota Innova takpun Bas Ekspress Super Nice.Bila nak naik flight tu,honestly la (tolong janji jangan gelak) aku tak dapat tidur sebab eksaited overdose.Hebat tak hebat.Punye batak la nak naik flight,en?Tapi realitinya,aku dapat pengalaman yang sumpah nak je aku buang dalam tandas kolej Masria ni.Gilos la tak best.Cam sheikht je.*Aku tak nak mencarut.Paham2 lah 'sheikht' tu apa*

Naik MAS ke?Oh helluyah,aku bukan anak jutawan kosmetik.Aku anak ribuwan supevisor je.So that,Air Asia lah jawabnye.Tu pun harga tiket dah terasa cam tercekik tulang harimau bintang & then,tempat duduknya..aku rase best lagi tempat duduk Bas City Liner Klang-Banting tu even kat belakangnya banyak no.telefon minah/mamat desperate + chewing gum yang dah kaler kelabu.Yuckies stuff memang banyak kat bas awam but still aku puji lagi kan?Then,korang boleh imagine sendirilah kan ke-tak-best-an flight berkenaan.It was so 'bleh' =s




Ingat dalam flight tak boleh makan ke ape kan?Yeah right,1st time ni.Skema aku ni jangan cakapla.Kalah nerd veteran.Handfon kasi katup.Tali pinggang tak pernah lerai.Aku ikut secara mengkhinzir pekak anything that they'd told us to do so.The best thing pasal flight ni,masa depart & arrive was totally sharp on time.Cepat gila sampai Kedah.Tak payah compare2 la dengan bas ekspres.Serioussheikht bas komfom kalah teruk 18-0 dengan plane.Tak perlu main laser2.


Muka2 yang turut menge-flightkan diri mereka.
Kitorang sampai Kedah 8.10 a.m cam yang dah dijadualkan.Penat wey naik flight.Rela lagi naik bas ekspress.Boleh bengkok2 kerusi,turun RnR,tido,bangun tak sampai lagi then sambung tido balik,tengok movie.Bas ekspress menang la beb.Tu pendapat aku according to my first experience & aku tak berhajat to have the second one.It takes time untuk aku 'bagi peluang' lagi sekali kat flight.Apa pun,Alhamdulillah aku selamat sampai Kedah,Uitm Kedah & lastly kolej Masria yang ku sayangi (but hella buroks) tanpa banyak aral.

Ok la guys,tu je nak cerita.Obviously aku dah tak eksaited nak naik flight.Naik proton saga abah much more exciting.Sekian saja laporan dari Shasha Yatim.Have a wonderful dream y'all.Sweetnite.(Kalau anda baca entry ni waktu malam la).

Life : Married? Checked!

Assalamualaikum By the time I'm writing this, cukup 3 bulan seorang Shasha Yatim sah jadi isteri Mohd Ikram Zaidi yang aku jump...