Sunday, January 2, 2011

6 tempat paling tercemar di dunia.

Selamat Hari Malas sedunia aweks & pakwes sekalian.Semalam aku ada list 10 tempat seram suram sejook kan?Uuuuu~angker sey!Kalini aku nak post tempat menakutkan jugak.Yang ni bukan takut boleh bawak kencing dalam seluar,tapi takut yang boleh bawak u guys jumpa Raqib & Atid.Nauzubillah..mintak dijauhkan lah. Ok let's gain some knowledge by reading these words below.

TOP 6 (sahaja) AREA PALING MUSYUK & TERCEMAR DUNIA

1# CHERNOBYL,UKRAIN

Tengok gambar atas.Ada nampak macam Damansara tak?Ada sikit?Hella yeah,langsung tak,ok?Jangan nak temberang.Atas tu adalah keadaan Bandar Chernobyl selepas letupan reaktor nuklear 1986.That disastrous menyebabkan radiation tersebar beratus kilometer & dikatakan effect dia jauh lebih dahsyat dari kesan bom atom Hiroshima + Nagasaki.Bandar Chernobyl still dikuarantin & takde 1 hidupan pun kat sane thou bencana tu dah berpuluh tahun berlalu.Oh yea,kalau nak dapatkan anak yang 'unik',anda boleh plan utk Honeymoon di sana.Set?




2# LINFEN,CHINA.
http://wong168.files.wordpress.com/2009/06/worst-places-to-live-10.jpg
Kalau korang rasa tempat ni iras2 Cameron Highland,hmm,ada la mirip cuma kabus Cameron kaler putih & yang ni...?My,Kuala Lumpur pun 75.3 kali ganda bersih kot!Ok guys,the fact is bandar Linfen ni bukan la satu2nya bandar terkotor di China.Ada lagi bandar lain.Cuma condition udara dia,MasyaAllah..tengok gambar dah tau hebat tak hebat kan?Perlombongan arang batu yang merupakan aktiviti utama Linfen menyebabkan sulphur dioxide & carbon monoxide bebas terbang2 gaya kuak lentang di udara.


3# SUNGAI YAMUNA,INDIA
http://1.bp.blogspot.com/_7xGESFZ0NC8/SrOIxQEumTI/AAAAAAAAK5Y/eRNIH8W2wmk/s400/7.jpg
Euww,yaww,yuck,yeck & yang segerombolan dengannya mesti terkeluar dari mulut korang kan?Kalau tak,aku tak taulah korang spesis alien yang mane satu.Terer tak terer budak ni berenang kuak rama2 (yeke kuak rama2?) kat 'Sunway Lagoon' fantasi dia ni?Yamuna adalah anak sungai terbesar Sungai Gangga which mengalir melalui Delhi & yang bachinnya,58% dari sampah kota tersebut dicampakkan kedalam sungai dengan gaya lontar peluru,lontar cakera & kalau baran sikit,dy campak style rejam lembing.Sadisnya,air sungai ni still diteguk,still dibuat cuci pinggan & jadi tempat pembuangan 'ekk ekk'.Mau try?




4# "PULAU"SAMPAH UTARA PASIFIK
Wow!berpesta sakan burung2 tu.Nak joinkah anda?U better not la.Pulau sampah yang seluas 2 kali ganda keluasan Texas ni terdiri dari sampah semata2.Dari ikot si burung2 tu berparti,baik korang pergi kenduri jiran depan rumah korang kahwin,konyang peghot.Pulau ni eksyeli sampah yang terapung sedalam 30 kaki dari bawah permukaan laut  (heh,siling rumah aku pon baru 12 kaki) dan mostly dari sampah2 tu adalah plastik.Pulau ni bergerak ikut arus Pasifik.Sekarang trend orang beli pulau.Korang taknak purchase ini pulau ka?Gua jamin harga lagi murah dari ais krim colet.




5# SUNGAI CITARUM,INDONESIA
Hebad!Wow factor daripada Sg.Citarum telah amazed kita disini.Kalau korang dah muntah hijau tengok Sungai Yamuna tadi,tengok Sungai Citarum ni muntah biru kot.Sungai sepanjang 322 kilometer ni dipenuhi aneka sampah yang warna-warni dan menawarkan pelbagai bentuk ikut selera anda.Fakta disebalik kolam rubbishES ni,air sungai Citarum merupakan sumber air utama kepada warga Jakarta & kos untuk selenggara those garbage2 tu....jeng,jeng,jeng (tiba2 lagu tema cerita X-File terpasang),well..tak banyak pon.RM 1.69 bilion je.




6# TASIK KARACHAY,RUSIA
Korang geli dengan longkang depan rumah?Eksyeli kalau korang disuruh minum air terbabit pon InsyaAllah takkan mati.(Pengsan mungkin ya).But look on the pic above.Sungai tu looks sticky like hell.Ha,yang ni,korang cedok air,InsyaAllah dengan tangan2 korang sekali hilang.Jangan risau.Based on report by Worldwatch Institute,Karachay adalah the most contaminated place on planet.In fact,tasik ni digunakan Soviet Union sebagai tempat dumping segala nuklear.Level radiation kat sini memang hella tinggi.Sapa rase dah banyak amal boleh pergi sini.

Ok,dah sampai pun 6 tempat.so that sampai sini je aku menaip entry ni.Ingat nak buat 10 tapi rasa malas mencengkam jiwa dan kuku kaki kanan aku.Sakit seyy.(Level poyo aku dah meningkat sejak akhir2 ni).Besok2 aku post lagi benda2 menarik,ok?tata.

No comments:

Post a Comment

Thanks for dropping by :)

Life : Married? Checked!

Assalamualaikum By the time I'm writing this, cukup 3 bulan seorang Shasha Yatim sah jadi isteri Mohd Ikram Zaidi yang aku jump...