Thursday, March 17, 2011

DIPLOMA PENGURUSAN MAKLUMAT? what is that?

[Updated Version]
Assalamualaikum.

Well hello guys. I'm expecting many people here. Like seriously traffic mencanak sebab entry ni. Maybe exposure of Information Management masih kurang meluas among netizen. Then dikontotkan kisah, aku nak cerita apa benda sebenarnya 

 Diploma in Information Management, UiTM (IM110)

Okeh,berbalik kepada tajuk utama.Aku, budak yang baru je habis Diploma Pengurusan Maklumat di UiTM ni nak cerita lah kan apa course yang dah aku ambik ni 'tawarkan' & pengalaman yang aku dapat.First off, dalam diploma IM ni, korang akan belajar seribu satu macam benda baru, yang kebanyakannya takde dalam SPM. Korang takkan jumpa Bio, Chemistry, Literature, Matematik  yang ekstrem, mahupun Pendidikan Jasmani.Senang cerita, most students bermula dengan zero. Korang tip top macam mana pun time SPM, still semua bermula dari bawah. Semua sama level time semester 1. Tak lebih tak kurang. Cuma start sem 2, kita akan tahu siapa yang dah dapat 'tangkap' apa yang course ni ajar based on result.

Generally, course ni merangkumi Library + ICT Kita akan banyak belajar tentang library dan Information Agencies; Arkib, Record Center, Resource Center & Information Center. Setiap semester, tu lah benda wajib yang disodok masuk dalam otak Budak IM. Selain tu, mari sini aku listkan skill-skill yang ditawarkan dalam DIM:

  • Communication Skill
  • Public Speaking
  • Buat Majalah (Adobe InDesign)
  • Buat Newsletter
  • Buat Poster (Photoshop & Adobe Illustrator)
  • Cipta Flash Presentation (Macromedia Director MX)
  • Web Designing (Using HTML & Adobe Dreameweaver)
  • Setup Komponen Komputer 
  • Organizing Event (Exhibition & Extension Service)
  • Basic Business
  • Mengkatalog Bahan Perpustakaan

Bagi aku, benda yang aku belajar during my diploma years can be said as sangat banyak. Aku tak sangka aku akan belajar macam-macam. Boleh kata DIM ni agak umum, tak fokus kat satu benda. Tapi all those 'macam-macam' tu akar dia mesti 'information'. 

Kenapa nak belajar web design? 
Sebab nanti kita boleh cipta web sendiri untuk sebarkan maklumat dalam internet.

Kenapa nak belajar setup komputer? 
Sebab dunia sekarang banyak bergantung kepada komputer untuk cari maklumat.It would be benificial untuk tahu serba sedikit pasal software & komponen-komponen komputer. At least, ilmu ni kita boleh guna untuk elak dari kena tipu time beli laptop.


Kenapa belajar communication & public speaking skills? 
Sebab nak sebar maklumat melalui kata-kata & itu memerlukan cara yang betul.


Kenapa nak buat majalah, poster & newsletter? 
Sebab semua tu medium popular untuk sebarkan maklumat. 

Nampak?


Some Information about DIM :

  • IM ni boleh kata course MEMBACA. Dari semester 1-4 jangan harap nak jumpa matematik. Mimpi je lah. So, bersedia lah dengan kekaratan skill kira-kira anda. Siapa yang rasa dia otak menghafal & memang out bab mengira aku rasa ini course yang sesuai & aku bukan cakap pakai belasah je. Sebab aku dah lalu benda ni. Yang suka mengira will found this course damn boring. Manusia-manusia otak kalkulator yang kuat semangat je akan score & perform dalam course ni.
  • DIM ni agak terkenal la dengan kesibukan dia. Aku rasa ni course paling busy lepas Art & Design kat UiTM Kedah. Kalau orang lain seriau konon busy dengan 4 assignment, kitorang budak IM boleh relax lagi dengan 10 assignment. Maksimum kitorang pernah dapat, 16 assignment. Tak tidur malam, something yang normal. Gaduh, tak puas hati, isu tak buat kerja  dalam kumpulan, perkara biasa. Dan lagi, assignment-assignment tu kebanyakannya akan memerlukan kita buat research di luar. Kita kena pergi organisasi luar, interview orang berkenaan, ada masa kita terpaksa pergi jauh sebab organisasi tak boleh sama dengan group lain, tu belum part kena reject agensi tertentu, terpaksa minta tolong lecturer semua.Penat, makan masa, tenaga, dan duit, of course. 
  • Since IM ajar banyak sangat benda, sometimes dalam satu tahap tu, otak akan jadi kacau bilau. Kita akan confuse yang ni subjek mana satu, kerja subjek tu dah siap belum, test ni bila, submission assignment subjek tu bila. Like seriously kalau takde time management, korang boleh jadi sangat tension & feels like giving up.
  • Course ni pada pendapat aku, agak senang. Agak. Bukan MEMANG senang. Nope. Tiap semester ada je yang repeat. Kalau la betul senang sangat DIM ni, tak wujud semua repeat-ers tu. Apa yang korang perlu buat untuk perform, ialah rajin study. Tu je jalannya. The only. Unless korang nak meniru, tu korang punya hal aku tak mahu ambik tahu. Tapi kalau korang nak lulus secara 'halal', you got to paksa diri untuk hadap segala-gala nota yang ada dan buat sehabis baik dalam test & final exam. Besides, tumpukan perhatian ketika lecturer mengajar. Sometimes apa yang diorang bebel tu lah point penting, malahan sometimes lebih penting dari apa yang ada dalam nota.
  • Masa awal-awal diploma dulu, aku ingat course ni 100% takda math, but then aku sedar, aku dah silap. Di penghujung study, final sem, kita akan jumpa dengan subjek bisnes dimana kita perlu jadi akauntan segera. Nama subjek tu, ETR300 Fundmental of Entrepreneurship. Berita buruknya, subjek tu need us untuk jadi pengira yang hardcore, where kita tak boleh silap sikit. Berita baiknya, bukan semua terlibat dalam kira-kira. Selalunya dalam 1 kumpulan, sorang je yang akan jadi tukang kira-kira & yang lain akan buat report sahaja.
  • Untuk pelajar DIM, bulan pertama setiap semester, korang akan 'bercuti'. Like seriously korang takkan ada kerja-kerja hardcore Takde assignment, takde kuiz, takde test. Takat assignment compang-camping ada la. Tapi right away lepas cuti pertengahan semester (bulan kedua), korang takkan berhenti dari buat kerja sampai final exam. Takkan. Sebab apa, assignment akan datang kat orang sekaligus beserta dengan test-test yang berderet. Kadang-kadang minggu tu la hantar assignment, minggu tu jugak kena buat presentation, & minggu tu jugak ada test. Bila masanya nak study, bila masanya nak siapkan assignment, bergantung kepada kehebatan korang bahagi masa.

Tak kurang yang tanya, ada ke future dengan ambik course ni? Sounds tahape hape pun ada. Well, biasa dengar dah. Course ni memang tak popular. Langsung. And kalau sembang dengan orang kampung pun, " Ambik course apa kat universiti?" Nak sebut DIM pun teragak-agak sebab apa? Sebab diorang biasa dengar medik, engine, akaun, tapi IM? Nak kasi makcik kampung faham pun makan setengah hari. Namun begitu ye, sedahsyat-dahsyat IM dalam populariti, boleh kata kebanyakan graduan IM dapat kerja. Alhamdulillah. Tapi, tak boleh nak letak harapan tinggi sangat, rezeki semua tu rahsia Allah :)

That's all about Information Management a.k.a Pengurusan Maklumat. Mungkin lepas ni akan di-update lagi. Hope artikel ni dapat la bantu korang keluar dari curiousity about course ni. Apa-apa pertanyaan boleh tanya direct di ruang komen. InsyaAllah, akan di-reply dalam kadar segera.

136 comments:

  1. sukaaa! pasni kalo org tny aku ape tu IM xpayah la aku nk explain dah. soh je org bukak blog kao. haha. tiqot disitu? :P

    ReplyDelete
  2. nice belloge,simple and attractive.do more for skill up...love wat u want do and get reward...

    ReplyDelete
  3. haha..thanx abah..or actually ni mama..? =p

    ReplyDelete
  4. Ni abah..not mama or Mr.H..neh

    ReplyDelete
  5. Huh, course nie pown kne wt presentation?? i hate interview n presentation..nnti bidang kerjanye ape ye??bagi contoh boleh??hehe blaja nie actually simple or senang?? hurm bingung la nk amek nie or form 6..any advice 4 me?? so blur right now

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum...
    thanks share psal kos nie...
    dpt lar jgk info2 psal nie..
    sbnarnye sye dpt kos nie tp xthu ape2 psal kos nie..
    so..try cri kt google n terjumpa blog nie...
    try bace n then fhm lar ckit2 psal kos nie...biase lar adat blajar,,ader susah ,, ader senang...harap2 dpt success dlm kos nie. =)

    ReplyDelete
  7. anonymous : Bidang kerja tak semestinya dalam library.tu kisah dah basi.sekarang budak IM boleh kemana2 je.even dalam bank sekalipun SEBAB semua organisasi/company ada rekod,right? contoh : rekod manager,book cataloger,atau maybe korang boleh jadi lecturer IM. =)tapi yang penting,ramai cakap kerja kita akan senang & dalam air-cond.weee =D

    advice: akak pun pernah alami benda ni.I mean,nak masuk U @ form 6.sis/bro,akak rasa ambik je diploma ni.sepanjang sem 1-5,adik akan dapat macam2 pengalaman.macam mana nak buat assignment dgn betul,nak present dgn baik,nak buat study grup dgn berkesan,buat research,nak deal dengan syarikat2 & yg paling penting ble masuk degree nti,adik akan biasa dgn environment english.adik akan rasa english tu small matter.sekolah tak tawarkan asgnment + english environment tu.semua pengalaman time diploma sgt2 berguna time smbung degree nti.plus,ambik diploma ni,sekurang2 nya kita akan tau kemana arah degree kita lepas ni.klu ambk stpm,takut2 result tak best,dia akan campak kita ke kos yg tah ape2.yg mana kite tak belajar pun basic dia.ni cuma saranan.selebihnya adik timbal sendiri okey? =)

    ReplyDelete
  8. suhailatul atiqah : dapat kampus mana eh?kalau dapat kedah mmg welcome lah ye.uitm kedah mmg beshh.course ni sem 1 dia agak senang.tapi haruslah rajin membaca,ok? assignment dy sesumpah byk.jgn tergezoot plak nti.btw,gudluck okeyh? =D

    ReplyDelete
  9. ukey akk shasha..thnk u very much..^_^ sye dh wt kputusan msok diploma nie..sye dpt kt UITM Segamat..sape lagi dpt kt sini??hehe tkotnye nk msok u..=_=''

    ReplyDelete
  10. kawan akak byk la kat sana.
    jgn takut..jadi U student ni best! =D

    ReplyDelete
  11. Aaaargh.. I got dis cos too.. Thx u very much for the info n heads up.. :D

    ReplyDelete
  12. kkusutan kt kpale reda bile bce blog nie..thankz k..tp msih lg was2x ar..sbb dlu ambk engineering..mcm lari jauh sngt je..btw..aku dpat uitm sgamt gak..doa2x la jmpe kt sane k..

    ReplyDelete
  13. huhuh.. takot lak time bace blog nie.. nak2 statement yg sape suke math n x suke mmbace sile give up... sy pon dpt kos nie kat machang.. nak tanye jugak.. belajar kos nie dlm bahase inggeris ke??

    ReplyDelete
  14. yup.all-in-english kecuali subjek agama.tapi jgn dok risau sgt..cuz term yang dia guna ulang2 je.word paling byk ulang pun such like 'organization','information','users'.adoihh..
    dah hafal pun.haha.

    course ni course baca & fortunately akak suka baca.(bab2 math mmg loser).kalau tak minat baca susah sikit nak go dgn kos ni.tapi takpe..yg penting tanam awal2 minat kat kos ni InsyaAllah everything will gonna be fine =)

    gudluck freshies..jgn lupa grab dekan. ^_^

    ReplyDelete
  15. anonymous: akak pun dulu bdk sains stream.ramai jgkla kawan kelas budak sains.Budak LK,even budak MRSM pun ade,close fren akak pun..memang merepek kan tercampak kat kos ni?

    Seriusly,kita takkan bwk sikit pun ape yg kita belajar time spm dlm course IM.(except for BI).Kita betul2 'ZERO' la org ckp kan.But from time to time,korang akan dpt track apa sebenarnya yg korang study..memula mmgla rasa cam biol2 mereng sikit..ehekz.. ;D

    ReplyDelete
  16. akak! kalaw buat rayuan guna kos nie agak2 boleh dapat tak..???kos apa yg senang nak dapat masuk ipta @ uitm..???TOLONGLAH AKAK!!!!!

    www.fatenalina.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. Adik dapat bape ye spm?kos ni rata2 student achieve 3-5 A dlm SPM.Rasanya yang senang dapat uitm ni kos pentadbiran awam.Kos IM ni pun actually senang nak dpt.Letak 1st choice.InsyaAllah kalau ada rezeki,dterima masuk.Time akak apply upu dulu,akak letak kos IM ni 4th/5th choice.tu pon uitm tarik apatah lagi yg 1st kan?Bajet macam kte nak sungguh2 la kan.Try je dlu..n gudluck ya..? =)

    ReplyDelete
  18. leh xpplain more ttg im x ??? my sis dpt im tp die tkt cz xth pape ttg im . ssh x drdp bisnes ??

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. nak2x..lg stu..tlong bg skit mklumat tntang banking..awek dpat tp xnk sbb tkot x leh go ngn kos tu..please..tlong eyh..

    ReplyDelete
  21. anonymous: erm..actually bisnes & IM ada susah masing2.sebab roomate ambk cos banking/bisnes,so mmg dahsyat jgkla tgk bebudak bisnes ni study.

    tapi IM ni susah dia kat assignment.Assignment nye banyak.Ikut pengalaman kerja mmg takkan berhenti sampai study week.lagi,kos ni subjek MEMBACA.no math.never ever ever forever.

    Utk sem 1,dy akan belajar semua benda basic.Basic english,basic information,basic management,basic computer.Dlm kos ni ada computer tapi minor je.Dy lebih kepada information study.oK TAK?NAK TERANG LAGI..?

    ReplyDelete
  22. hm..naseb baik roomate kos banking kan.bleh cite sket.banking tak byk assignment.kena power math.Tgk roomate study macam susah tapi susah2 pun pointer dia 3.5 aritu.cis.(p/s: add math roomate time spm D ok?biol2 time spm tak semestinya takleyh sukses kat U.)kos ni ada akaun,ekonomi,something like marketing n major kira2.I think ok kos ni.Just study btol2 je.Takyah susah2 fikir assignment sgt.Ktorg budak IM sem 2 ni dpt 15 assignment & bdk bank cuma dpt 4 sahaja.see?

    ReplyDelete
  23. kak, uitm mna eh?

    ReplyDelete
  24. Uitm Kedah..tu kat profil ade sebut Uitm Kedah ter-chenta.. =)

    ReplyDelete
  25. akak..sy dapat kos ni...n 22hb ni sy akan daftar Uitm di machang...betol ke kos ni xkan sentuh langsung subjek math???huhuh..sedih plak ase..(^^,)

    ReplyDelete
  26. sekali lagi nk tye..sbjek2 die memang semua dalam bI ke?

    ReplyDelete
  27. Ya,semua BI kecuali subjek CTU(Pendidikan islam).Ha,yg tu BM. & Yup,kte tak blaja math..baaaaca je.

    ReplyDelete
  28. laa, xperasan pulak. senior la ni. sy dapat course ni, kt uitm merbok jugak. 21 hb ni dftr. :)

    ReplyDelete
  29. Haha..welkam2.oh ye dik..kalau nak buku & nota,boleh jumpe akak.serious ni dah takde tempat nak letak..buku,full notes! =)

    ReplyDelete
  30. Dah memang btol laa tuw course nie assignment banyak.. Huhu.. Time sem lepas masa sy pra diploma kt sgamat.. Tgok bdak blik wt assignment mcm nk gyle dah dye.. Tp, yg seronok kos nie, dye xd math.. Actly, sem nie sy sndri akan amek kos DIIM nie.. So support laa DiiM k.. Hehe.. Klu yg pasal study dlm english tuw.. Mula2 korang akan xbiasa la, tp,lame2 ser0n0k jea dri pngalaman sy..

    ReplyDelete
  31. kak saya plajar IM part 1 2011...saya nie ari dftar pegi tapi pulnag semula sbb xdpat nk ikuti aktiviti krana kemlngan...kini stlah 3 mnggu kwan2 lain blaja adkh saya tlah bnyak tnggalan ???bagi nasiht sikit cmne nk kejar blik ??

    ReplyDelete
  32. Rite,klu 3 mggu,(ikut pengalaman la) rasenye okay lg..takde byk sgt nak kejar unless lect tu mmg ajr laju.

    serius adik boleh study sendiri buat masa ni.Just baca n lama2 adik akn fhm sbb pt 1 basic.

    Nak akak email-kan notes tak?U Student ni tak pakai buku sgt.Beli je lebih.Kami more to slide presentation je.Adik boleh baca & review dulu spy tak rs tertinggal sgt time msuk U nti.then klu ade yg tak fhm,InsyaAllah akak tolong.Mcm mane? =)

    ReplyDelete
  33. Sasha i think i need u'r help la adik :D
    Sbb Akak bakal Sambung Degree in IM..
    Tapi Akak xde basic..
    Sbb Diploma Akak dalam Course Lain
    I Hope you can help me..
    Akak da add awak kat facebook..
    Nanti kita chat kat facebook ea.. :D

    ReplyDelete
  34. I get this course too .. bila baca , rsanya course ni ok :)
    thanks for the info :)

    ReplyDelete
  35. salam....thnks 4 ur info....i get this course....16/11 nie daftar.....kt merbuk kdah...tp ada ar mnusia2 bersuara yg course nie susah tahap gaban....n lg satu pluang pkerjaan 2 xluas....ada kata better stay form6 dr amik course nie....nnt jd pnggur....ermmm can u help me????? add facebook sy blh???? norsalfarina ayub...sy perlukn jwpn yg pasti tntg course nie....plezzz

    ReplyDelete
  36. SALAM .. heyhoo .. tenks atas info nie .. i got uitm merbok to .. and dapat kos nie jgak .. 16/11 dah daftar ..same laa cam norsalfarina tuu ..yeahh , adew kawan laa 6t .. hermm~ tkot seyhh .. nk tanye , assgnment tu wat dalam apew eyhh ?? then slalunye , klas dari pkol wape smpai kol wape ??

    ReplyDelete
  37. sape dpt uitm machang 16/11 n jrusan pngrusn mklumat..pyh x kos n then f6?

    ReplyDelete
  38. sorry eh..lame tak buka blog.al-maklum la raye.
    ni mesti ade bace forum ttg IM kan.sumpah kbykan statemen tu tak betul.based on my uncle who ex-IM & lecturer,takde sorg pun lpasan IM yg tak dpt kerja.Skop kerja luas.My lect,sebelum beralih ke profesyen pensyarah IM ni, ade yg kerja kat proton,ade jgk dpt tawaran kat Shell,ade kerja CIMB,ade yg kerja kat library universiti.skop kerja mmg luas.jgn risau.Result ok,rezeki murah,InsyaAllah.

    Kos ni susah?Taklah.Serius tak.Yang susahnye tang assignment je.Budak IM biasa la kalau tak tidur malam.

    assignment wat dalam microsoft word.satu subjek selalunye ada 2 assigment.satu indvidual,satu grup.buat assignment,JANGAN SALAH TYPE NAMA LECTURER.ade lect yang cukup pantang.

    kelas ikut jadual.yg tu sukati uitm nak kasi bila.paling lama 3 jam paling kejap 1 jam.paling awal 8.a.m & paling lewat balik 11.p.m.Ikut la nasib.sometimes ada kelas malam.

    ReplyDelete
  39. emmm...so pyh asgmnt jla ye..hmm stpm pn pyh gk,,pnjg seh jwpn die..agk2 exam kt u cmne erk?????and mna bgus uitm pngrusan mklumat/u?

    ReplyDelete
  40. still...kena baca byk benda.u have to memorize fact & pemahaman kena tinggi.klu usaha InsyaAllah 3.0++ dlm tangan.Kalau berusaha extra lagi sikit InsyaAllah dptla 3.5++.tanak? =)

    exam kat U...okayla seronok.(ape punya jwpn)
    klu dip,kdg2 cam nak mengamuk la sikit sbb yang nak dibaca byk,soalan yang keluar..alahai.ciput je.nak refresh balik tu yang kdg2 info bercampul gaul.u kno,final exam.byk benda kan nak dihafal.its like coklat chip campur coklat rice campur badam kisar digaul sama & kemudian nak cari then keluarkan sebijik2.fenin.

    ReplyDelete
  41. haha..2dia..nk dmam ase dgr exam g2..6pak lbh ssh then f6 >_< aiii fenin..

    ReplyDelete
  42. tp rasanye form6 jauh lg susah.. final exam uitm ok lg sbb kdg2 lect ks soalan spot.Kte boleh agak mane soalan popular mane tak.klu ade kwn IM kat branch lain pun lg masyuk.boleh tukar2 info. =)

    ReplyDelete
  43. HUh,so hard to make a choice T_T .akak ada note email mngmnt infrmtion kn?leh antr x kt email sya,nk tgk blh p x sub n..

    ReplyDelete
  44. tumpang lalu~ saya budak lepasan diploma IM kampus samarahan~ :D peace

    ReplyDelete
  45. shasha:amirulcamar33@yahoo.com @dd me in fb ya.. i want to know about this cost in detail^____^tq

    ReplyDelete
  46. ape kata sedara yg add saya.mesti hensem lg..xtau nama fb =_=''

    InsyaAllah slide nota sem 1,2 & 3 hantar harini (ape yg ada je la ye)& klu wireless laju la.wireless sini crap gila.

    ReplyDelete
  47. sya dh add saudari..nama fb sya amien lotd..saudari juz aprve je he3..apa2 pn blh asal prsiadaan awl 2 ade^______^thnks sbb sudi mmbantu.

    ReplyDelete
  48. Hi there Shasha!
    Your article answered alot of my question before taking this course next November at uitm kota samarahan, Sarawak^^. If you dont mind, may i have your notes on this course too? ><. Since it would help me much knowing these things in the mean time =))Thank you so much in advance!

    email: garhetharu@hotmail.com

    ReplyDelete
  49. opss! sorry it is suppose to be,

    garnetharu@hotmail.com* spelled it wrong just now >< ^^

    ReplyDelete
  50. sure buddy!
    I'll send u my notes once I got a little free time.Kinda busy like demm lately.Do contact thru e-mail or whatsoever medium if u got problems regarding this.InsyaAllah I'll help u if possible. ;)

    ReplyDelete
  51. Its okay, you can send them to me when you are free. I have already added you at FB^^. Sorry for troubling you ><

    ReplyDelete
  52. could you state your fb name here?I 'm sorry. i dont simply approved people.. =)

    ReplyDelete
  53. as slm akak,thnks utk info psl IM..assignment dlm BI jgk lh?akak,nk minta tolong ckit leh x?blh x akak email note psl IM,klu x blh x apa...maaflh klu menyusahkn akak ya..

    ReplyDelete
  54. boleh.xde mslh.bagi alamat e-mail adik ok? =)

    ReplyDelete
  55. eh kita terbalik la.. I love math n tak suka subjek membaca.. :D

    ReplyDelete
  56. terima kasih byk2 lh akak...saya dah htr alamat email saya kt inbox akak dlm facebook...terima kasih sekali lg kerana sudi berkongsi ilmu psl IM dgn saya..=)

    ReplyDelete
  57. salam, hye :)
    well saya pon student im jgak. uitm segamat 2012 nnt naek sem3. well mmg betul kos ni sumpah banyak asgment but then u will enjoy doing all those things. and kadang2 kos ni buat rasa rindu plak dekat math coz im kinda yang boleh go on dua2.
    article awak mmg sangat berguna. well totally u can see berapa banyak dah orang yg tanya and dapat pertolongan sebab article ni. thanks to you a lot. buat rasa bangga la jadi salah satu student im. so to those new comer don wori lah. insyaAllah boleh buat. asgment ni just jangan berat bontot n mulut nak tanya soalan n cari maklumat but yg pasti 'libraryku syurgaku'. biasanya lib tu cos ni yg conquer kann? haha. dan percayalah jangan ingat hafal camtu je boleh pass exam. well ade budak cos laen yg akan cakap 'alaa kos korang senang bace je' but hehhh meh sini datang buat aku nak tgok camne nak terklua otak kau. sumpah benci bila ade yg suka membanding kos ni. semua kos ade identiti masing2 kan so ape ade halllll. kalau senang takat bace je takkan ade yg repeat. betul cakap writer ni. yg pntg dkat asgment tu bt jangan cikai2 n carry kena bt betul2, kantoi carry mark time exam nnt merana. ini berdasarkan pengalaman sbb nnt payah sikit nak catch up markah. sudah pasti cos ni byak asgment kann, so sebab tu kena pulun sehabis baek. nak score kena score carry mark dulu. don't u feel the same thing the-writer-of-this-article? hee :D
    dan kadang2 tu bila orang tanya pasal course ni mmg susah nak explain sebab orang tak paham balik2 ingat sama dgn com sciene or info tech. tp with this article skang dah feel knfiden nak explain (: thums up!
    for sure nnt msti ade yg dengar and cakap course ni takde pluang keje lah tak pemes la and so what ever. tapi percayalah cakap penulis blog ni, semua tu dusta belaka! korang dah masuk nnt baru korang taw. skang ni banyak kot yg nak pakai im ni. pendek kata ianya amat diperlukan. biasa yg bercakap habuk2 tu semua orang yg tak tau pape pasal course ni.
    the best part is uitm je yg ade course ni. yg lain tu ade la tp unisel je tapi tak se'pro' uitm. nahh korang sendiri boleh pk kan yg peluang korg tu besar bila dah habis stadi nnt nak2 uitm je yg melahirkan produk2 im yg berkualiti ni.

    nahh another article pasal information management ni yg juga ditulis oleh budak im: http://khairmini.com/2011/05/ada-apa-dengan-diploma-pengurusan-maklumat/.
    *well tadi saja menggodek2 google cri bout this course then jmpa this two writing yg sangat berguna*

    to you: thanks a lot. fighting im student! good luck to you (:

    ReplyDelete
  58. salam shasha...nak pgl adik ke kakak ni ek? hehe. umur dh 20 tp baru nak ambik dip IM ni.
    nak mtk tlg blh? blh tak tlg email nota pasal IM ni kat sy? kalau tak keberatan la.... :)
    cuma nak tahu je mcm mana rupa nota Im ni. ni email saya tisaki9128@yahoo.com. tq sha...

    ReplyDelete
  59. nuruliltikanori : wahh panjangnya.. nice commentary~! ;D

    ReplyDelete
  60. ANONYMOUS : sure.why not.i'll send you my notes today.ape yang ade lah ye..? =)

    ReplyDelete
  61. asslammualaikum..puas gak cari mklumat psl koz IM ni..akher nye jumpe gak..akak sye dpt coz IM jgk..haiyoo..leh tahan gak coz IM ni ye..anyway, thx akak shasha bab byk gak ilmu yg sye dpt dr blog akak nie..x rugi lha buka blog ni..=D. sye dpt UITM Kota Samarahan..nsib baek dkt je bab sye tnggal kat sibu srwak ! =)

    ReplyDelete
  62. kak leh email nota2 akak mse part 1? leh kalo x kberatan. i really need it. pliz send it nurashima93@yahoo.com

    ReplyDelete
  63. I'll try 1st cuz internet kat rumah ada problem.xleh nk send file yg high-capacity.. =_=''

    ReplyDelete
  64. akak nk note akak bleh x??bleh kta jmpa x??sya bwu part 1..

    ReplyDelete
  65. Note akak yg pt.1 sikit.Tak complete.stgi lect kasi la kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..hai tuan belog..seronok bace post awak pasal course ni..sy part 6 DIIM (dip in info mgt) Uitm segamat.

      sangat2 setuju dengan entry awak! btw course ni menarik, and jgn igt course ni cume boleh kerja kat lib je..kat semua tempat boleh. sebab kite menguruskan maklumat. semua tempat mesti ade maklumat kann.. sgt enjoy dgn course ni..and insyaallah amik degree Bachelor in Library Science minor System :)

      Delete
  66. salam kak...sy spm 2011 ingat nk mohon pentadbiran awam..umm yg mana lg oke ek bg akak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. umm..dpa pun okey.dgr cerita cam susah tp kalau minat takda msalah la kot.

      Delete
  67. Haiii kak. banyak info saya dapat bila baca entry pasal ni. Saya pun tak suka math..dah sah2 la saya art stream kan..hihi. err sekarang tengah otw nak isi upu. Tapi tak pasti lah boleh lepas ke tak nak ambik course ni sbb result pun belum keluar.. Andainya saya dapat..akaklah orang yg saya nak ucap TQ byk2 sbb bagi advice & informasi yg berguna!!!

    @nurulirtikanori your comment pun best :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm glad to hear that =)
      apepun akak doakan semoga adik dpt IPTA tak kira la u mana,course apa,okey?

      Delete
  68. "...merangkumi Library + ICT." <-- Tgok part ni terus berminat nak baca nih sebab saya memang minat buku2 dan keje2 kat library, kat skolah dulu pengawas pusat sumber :D Pape pun thanks sebab explain pasal course ni! ^^ Pening2 isi borang UPU skrg nih tak taw nak amek yang mana. I will put this in my top 4 courses :) Thanks again!

    ReplyDelete
  69. nk tny, kalau dah abis kos ni boleh sambung blaja?

    ReplyDelete
  70. nk tny, kalau dah abis kos ni boleh sambung blaja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. of course.habis diploma ni boleh sambung degree..

      Delete
  71. kak,agk2 rmai x yg ambk kos ni?sye bleh kos ni tp xthu rmai ke x mnat kos ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kos ni tak ramai yg tahu,& x popular.kebanyakan student kos ni main klik2 je kos ni just untuk penuhkan borang UPU.#truestory

      Delete
  72. Salam kak,saya baru lps SPM & memang nk amik kos ni,bila baca blog akak rasa minat tu semakin dlm...susah x kos ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takda benda yg senang dik.Tapi kalau nak dibandingkan dengan kos lain,rasanya takdelah susah mana IM ni.Part susah dia cuma time buat assignment nanti.Akak ckp awal2,budak IM memang busy.Selagi tak final exam,kerja tak berhenti2.hahaa.anda bersedia?

      Delete
    2. Nak tgk nota ni e-mail nurul.amaniez.amani920@gmail.com

      Delete
  73. Salam kak, lepas baca blog akak ni, rasa minat dekat kos ni makin menjadi-jadi..hehe..boleh saya tahu majoriti yang amik kos perempuan ke lelaki? Di tempat akak berapa ramai lelaki yg amik kos ni? saje je tanye soalan ni sbb kalau environment dipenuhi dgn gadis2..rase segan pun ade..kekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okey,kalau batch akak,about 80% student perempuan.taktau la kampus lain cemana kan.hahaa.alah relax lah.kalau minat apply je.mana tau time adik nanti student perempuan & lelaki dia balance. ;)

      Delete
  74. Salam kepada akak yg empunya blog ni..saya baru lepas spm ...semenjak pergi ke espo selangkah ke u anjuran uitm rase mcm berminat pulak dengan kos ni..dan semenjak itu la rasa tak tenteram ,,nervous,,,teruja dan sewaktu dengannya sbab dh tiga hari asal bukak com je trus gi google cari info pasal kos ni...rase x puas pasal info tntang kos ni (padahal mata dh lebam asyik bace je),,,,,ape lagi nk ckp....erm...akak boleh x emailkan saya note ape2 je pasal kos ni..just nak tgok je nk dapatkan soul org putih ckp.hihi ni email saya >>>dauzz77@gmail.com<<< n lagi nk tanye sikit je lagi hihi,,,kalau dh mohon di upu kan nk tahu keputusan bulan berapa dan lagi satu pendaftaran bulan berapa ye,,,,,sorie overload tanye plak hihi,,peace yaw :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.info pasal kos ni tk banyak.time akak dulu lagi lah,cam nak gila cari pasal kos ni.al-maklumlah kos tak famous.haha.
      nak nota,sure thing.skg jugak akak email.check inbox eh?
      about result upu,tak pasti lah.tapi rasanya bulan 6 daftar masuk.sebab akak skg tgh cuti sem & scheduled 11/6 masuk uitm balik.thus if adik dterima masuk uitm,adik akan register awal bulan jun.(if i'm not mistaken ;p)

      Delete
  75. As salam, sy bru je lps SPM, minat terhadap kos ni dtg sikit2 lps bca blog akak. bila cite pasal assigmnent yg mengunung...uishh lemah lutut..
    sebelum ni sy xtau ape2 pun pasal IM ni.. hmm nk kena cari lg info pasal IM ni coz still x puas hati.. sekadar nk buat persediaan je bila betul2 dapat kos ni (harap2 dapat InsyaAllah) ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah.kalau nak nota,nak tgok apa yg maybe adik belajar,akak boleh supply sikit2.boleh review.

      Delete
    2. Akak, boleh tlg hantar nota sikit tak? Sy just nak tgk je ape yang kos ni blaja sbb kos IM ni antara pilihan teratas di borang UPU saya. Ni email saya >> fazil0610@yahoo.com

      Delete
    3. Assalamualaikum kak...sy lepasan spm n minat dlm jurusan sc...tp bila sy baca blog akak ni,rasa mcm menarik jgk kos ni..klau sy nk mintak nota2 akak boleh?nak buat rujukan..ni emel sy
      ainani22_determination@yahoo.com..t.kasih byk2 :)

      Delete
  76. salam kak,,sye nk tau skop pekerjaan lam cos ni bnyk x??lau bleh,kak bgtau ckit n bleh x c0s ni msuk line bisnes??..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. skop luas & InsyaAllah saingan tak banyak sebab kos ni cuma wujud kat uitm berbanding kos bisnes yang ada kat kebanyakan IPT.kalau masuk line bisnes tu,akak tak pasti dik.sorry.. =_=''

      Delete
  77. kak,,sye nk thu jgk info sal c0s ni
    kak hntr kt emel ni ek...khai_85@yahoo.com...:)

    ReplyDelete
  78. Assalamualaikum akak,,, sy lpsan spm tn ni... sy agak berminat untk mengetahui kos ni dgn lbh lanjut... blh tak klau sy nak mintak nota2 akak untk buat rujukan? sbb kos IM ni merupakan pilhan teratas sy.. t.kasih byk2 =)
    Ni e-mail sy nadiah_aspire94@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. khai & nadiah : check inbox ye.kalau tak ada apa2 dlm inbox,state kat chatbox hijau tu kata tak dpt nota,orait ;)

      Delete
  79. kak,try hntr kt email ni ek..khairul_brite85@yahoo.com..yg 1 lg xjd..hrap kak hntr ek..maaf la ssahkn akak..hehe..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.salah taip ke ni?it's ok.check inbox :)

      Delete
    2. hehe..a'aa.dh smpai pn..tq kak..:)..nice..

      Delete
    3. 1 lg kak,kak dpat kos ni melalui ape ek?srat twaran ker online dngan upu??

      Delete
  80. welcome dik..
    sama macam korang jugak,akak mohon thru upu dulu.dahtu,nanti akan di-announce kita diterima IPTA tak.kalau diterima,baru surat tawaran datang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok..tme ksh kak c0z bg info tntang c0s ni..hehe..:)

      Delete
  81. hi awk..sy nk tanya saye ade dua pilihan nk amek kos perakaunan atau dip pengurusan kat kolej swasta..sy xminat membaca sgt dan xlah terror math sgt,,sy berminat nk amek coz akaun tp sy risau xleh bawak sb sy xpenah amek akaun mase skolah dulu..ape pendapt awk?..hmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm.susah nak cakap.Tengokla apa yang adik betul2 minat.Akaun ni,kalau tak pernah belajar,mungkin masuk alam kolej nanti adik perlu struggle gila2 sebab kena catch up dari basic.Bab pengurusan pulak, akak akui memang kena banyak baca, tapi kalau faham senang je.Apapun kenal pasti apa yang adik minat sebab dah masuk IPT ni, kita dah tak boleh nak patah2 balik sebab IPT seriously telan belanja yg besar.lebih2 lagi swasta.Buat keputusan dengan bijak ye? Cuba minta pendapat student IPT lain pulak :)

      Delete
  82. assalamualaikum

    em saya baru jek lpas check result upu n dapat IM ni.. mmg sumpah tatau ape2 pasal bende alah ni..
    tp mmg ade dlm pilihan masa mohon dulu..
    nak amek akaun tp dpt bende alah ni..
    kalo diploma ni..boleh ke amek degree akaun? ke kene amek IM jugak?

    hmm dpt uitm..tapi tatau lg uitm mana..
    ade masalah kesihatan n nk mohon dpt dekat ngn umah..

    thanks utk info yg menarik ni..
    =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sometimes things happen for reasons. Mungkin ada hikmahnya adik tak dapat acountancy. Boleh je lepas diploma nak apply degree lain,takde masalah.cuma tempoh pengajian mungkin akan di-extend lagi.means that adik perlu study degree lebih lama berbanding those yang teruskan degree IM.

      Since dah dapat IM ni, cuba tanam minat kat course ni. Course IM seronok.Kita belajar macam2.Kalau dapat uitm kedah laaagi seronok.haha.(promote kampus sendiri)

      Delete
    2. & tahniah ye dik sebab dapat upu.ada harapan jadi junior akak tak rasa2nya kat uitm kedah ni? hehe ;D

      Delete
  83. Assalamualaikum .

    Hm, saya check result upu n dapat kos IM ni di Uitm Kedah . Masalah saya, saya agak 'teruk' dalam english. Pendapat akak, saya patut terima tak tawaran ni. Tengok macam menarik + baca entry ni lagilah menarik minat saya tp english masalah utama saya .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan takut pasal english. Serious jangan! Akak punya english dulu pun macam paria.Grammar bertaburan di angkasaraya.Takpe, kalau adik rasa adik lemah dalam english,belajar sikit2.Improve bit-by-bit.Takda apa yang mustahil.Lecturer pun faham.Biasalah budak2 baru masuk U.kalau salah grammar sikit2 tu takkan dia nak failedkan terus.Lagipun uitm ni full-english.Lama2 biasa.InsyaAllah.

      Delete
    2. & rasanya tak terlambat nak ucap tahniah for being accepted & welcome to uitm kedah.Uitm merbok best! ^0^

      Delete
  84. Salam.saya ada kawan dapat course ni tp kat kptm under uitm ? boleh explain apa maknanya tuh ? thanks :D Anyway saya pun uitm kedah course banking part 3 :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai merbokian! haha.pasal kptm,pernah dengar tu pernah sebab kawan dulu dpt law kptm.tapi itulah,"Law".IM ni tak pernah dengar plak.hmm kena refer uitm ni.saya pun tak sure.

      Delete
    2. tulaa.tak kisahlah kan dapat belajar mana2 asalkan nak belajar :)

      p/s ; rindu kedai kak zah :D

      Delete
  85. Assalamualaikum .

    Dah akak reply mcm tu kata atas, sy rasa mcm akan terima ja kos ni, tpkan satu menda lg kos ni mesti ramai perempuan kan? Mmg tiap2 tahun da x lelaki yg ambek kos ni? Takot bila masuk t tadak lelaki dlm kos ni. Malu ah n mesti ambek masa nak kawan dgn perempuan tu :(

    ReplyDelete
  86. Assalamualaikum.sy lepasan spm.bila sy baca blog akak ni,rasa tertarik dgn kos ni.sy nk mintak nota2 akak boleh?nak tgk serba sedikit pasal coarse ni.email sy mohamad.faizzudin@yahoo.com
    maaf menyusahkan,terima kasih :)

    ReplyDelete
  87. assalamualaikum,,,hye akak,,sye bdk yg bkl msuk Uitm tok kos nih 2 jun ni nnty,so dr ape yg sye bce kat komen2 kat ats,,sye rse mcm yakin nk bljr btul dlm2 kos nih,,klau akk x bzy boleyh x hntr nota2 yg berkaitan kat sye....ni email sye,,is.yipee94@gmail.com,,then sye nk tnyer after amek dip kite better kje dlu ker smbung trus wat degree,,hope akak boleyh bg jwpn b4 sye msuk U la ae,,trime kseh,,anda sgt membntu,,,,,

    ReplyDelete
  88. Hai Kakak senior ! Saya dari course yang same tapi UiTM Segamat . Now , sem 2 nak masuk sem 3 . Apapo sangat setuju dengan apa yang kakak katakan. Setakat tidur pukul 3 pagi tu dah biasa untuk student IM :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai kak echa,,sye plak bkl student IM kat Uitm segamat gak,,so nnty klau sye ade prob psl kos nih boleh la sye cri akak ae??hehe

      Delete
  89. lelaki ramai tak yg amik course ni?

    ReplyDelete
  90. Assalamualaikum kak,saya baru dapat panggilan dari petugas kata saya dah diterima untuk Diploma Pengurusan Maklumat kat UITM baru-baru nie(walaupun budak2 lain dah daftar)..

    Pening jugaklah sebab saya tak tahu pun Pengurusan Maklumat nie apa..Hehehe..Tapi,berdasarkan entry akak nie,saya dah faham sikit-sikit dan rasa bersemangat nak belajar dan "explore" lebih jauh dalam bidang nie..

    Btw,saya nak minta nota-nota Information Management nie boleh tak kak?Saya nak study lah..

    Kalau boleh,minta tolong hantarkan nota-nota akak tue ke emel saya : mikro.sapiens(at)gmail.com

    Terima kasih kak atas kesudian akak tue.. =)

    ReplyDelete
  91. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  92. salam...kak sy pon student IM jgk..kalau akak xkeberatan boleh x emailkan note2 yg akak ade...(izzat.hafiz94@gmail.com) ..thanks :)

    ReplyDelete
  93. salam kak,sy mcm bminat jer dgn im lpas akak bt entry ni..
    blh akak htr nota2 yg akak ad x..
    juz nk baca,mne la tau kot2 nk mtak kos ni..
    ni email sy (farahahmad14@ymail.com)

    ReplyDelete
  94. Replies
    1. banyak jugak. bukan banyak jugak, memang banyak. hahaa. kalau tak terer sangat math (macam akak) boleh la try kos ni :D

      Delete
  95. Bleh bgi stu nota course ni?nk cuba bca.....kna hafal bnyk x?

    ReplyDelete
  96. ble bgi nota kos ni? nak tgk dlu..:)
    dyingdemon999@yahoo.com

    ReplyDelete
  97. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Thanks for dropping by :)

Life : Married? Checked!

Assalamualaikum By the time I'm writing this, cukup 3 bulan seorang Shasha Yatim sah jadi isteri Mohd Ikram Zaidi yang aku jump...