Thursday, October 25, 2012

Semester 5 : Diploma Habis dah!

Assalamualaikum.

Hey guys. Anyonyot lamanya tak jumpa. Rindu baq hang *hug hug*. Well, now aku dah selamat balik rumah, guling2 atas katil queen sendiri & officially HABIS DIPLOMA; Diploma in Information Management, UiTM Kedah. Oh yea, blog dah bertukar colour kali ni.

Well2, since aku dah habis study ni, nak cerita la apa semester 5 dah dera aku. Macam sem-sem lepas, kalau korang perasan mesti setiap entry aku akan cakap " WOI SUSAH DOW SEM NI". Something like that. Honestly, sem 5 memang susah.Yang ni betul susah. Bukan satu kata-kata yang boleh dipergunakan andaikata pointer aku sikit. No no.But, however, even so; 
Semester 3 susah lagi.

*Sorry sem 5, anda tersingkir*

Just like sem 4, sem 5 pun kena bawak 6 subjek jugak & & & yuo'lz, sem ni ada Hencik Asmad Rizal, hottest IM lecturer. Syok betul kitorang dapat that hencik. Syok pasal apa, aku takmaho bagitao.

SUBJEK & LECTURER SEMESTER 5
*Yang 1st, dia bukan cina. Tu lecturer melayu ok. Yang 2nd, dia bukan student part 1, dia betul lecturer. Yang ke-4,dia bukan Soo Young SNSD & dia melayu. Yang ke-5, tu bukan Superstar WWE.Don't freak out. 

  1. IMD 301 : Introduction to Cataloging  by Madam Hasniza Hassim
  2. IMD 302 : Foundation of Archive Administration by Mr.Wan Mohd Hafiz Wan Hasnol
  3. IMD 306 : Management of Libraries & Resource Center by Mr.Asmad Rizal Umar
  4. IMD 307 : Reference Sevice for Information Agencies by Miss Siti Nur Shahira Dahari
  5. IMD 308 : Extension Service for Information Agencies by Mr.Mohd Nor Azam Md Saleh
  6. ETR 300 :  Fundamentals of Entrepreneurship by Miss Kausar Md Isa (Sorry no photo)   
Lecturer 1,2,4,5 lecturer muda. Ni semua fresshies umur lebih kurang kakak & abang students je. Yang  tengah tu la Encik Asmad, senior lecturer.Hot stuff you'ols. Kalau tak kenal dia jangan panggil diri budak IM UiTM Kedah la. Hang boleh pi terjun lombong.


******************************************************************


IMD 301 - "INTRODUCTION TO CATALOGING"


Sebut pasal cataloging, mesti semua ingat catalog Avon. Eleh macam aku tak tahu. Sorry to say, catalog Avon ke, Cosway ke, Courts Mammoth ke semua tu takde dalam list. Catalog yang aku nak cerita ni lain. Korang mesti tahu OPAC kan?I'm quite sure that most universiti ada benda alah OPAC ni & OPAC tu salah satu form of catalog. Catalog dalam term library means ; list of library material. Bukan list of perabot jati. bukan. Kitorang kena extract semua information tentang satu2 publication tu eg.: penulis, judul buku, penerbit, etc & then susun balik ikut standard format yang kitorang belajar. Ni contoh yang kitorang buat:


Good thing, benda ni totally fun nak dibuat. Macam main coding time web design dulu. Dari part 1 kerja  membaca tak berhenti, tetiba dapat task buat benda alah ni, you know, the perasaan tu macam orang tersesat kat pulau yang akhirnya dapat bantuan. But the bad thing is, susah nak score full mark. Titik tak boleh tinggal. Format tak boleh salah. Ada nama writer yang kena terbalikkan, ada yang tak perlu (kena pandai agak). Benda alah ni banyak songeh. Siapa terer buat, dia akan rasa subjek ni paling senang. Siapa tak reti, ini adalah nightmare. Then, time final exam, kitorang dapat permission bawak buku tau. Open book exam yuolz. Korang hader? Miahahaha. Tapi guys, buku ni, serius, buat semak kepala, ada yang tak bukak pun. You know why? 


Benda yang nak dicari kecik semut, buku dia tebal kek Secret Recipe.Mau tak setengah jam cari


  • Subject Difficulty Level : 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10
  • Assignment Difficulty Level : 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10



IMD 302 - "FOUNDATION OF ARCHIVE ADMINISTRATION"

Subjek ni lebih kurang subjek sem lepas, subjek Records Centre. Subjek tak susah sangat.Yang susah assignment dia. Kitorang kena baca sekurang-kurangnya 5 artikel mengenai isu dalam Arkib, kaji, fahamkan & then compresskan 5 artikel tu dalam 1 artikel, buat ayat sendiri, tak kurang 5000 words (beriye je. Padahal 4,500 words pun dah ok). Yang tak boleh blah, nak copy ayat dalam artikel-artikel yang dikaji tu pun tak boleh. Kena paraphrase yuolz. Tension gila time tu. Dah la tengah raya. Submit betul-betul lepas raya. Memang tak beraya la. Cis.

Assignment Group, kitorang di-assignkan untuk pergi menyebok kat Arkib Kerajaan mahupun Swasta untuk buat research & interview depa camna depa uruskan arkib. Dari proses, bahan-bahan, bajet sampai ke staff semua celah kalau boleh Sir Hafiz nak tahu. Kffoine. Then kitorang (Aku, Asmidar, Atiqah, Sarah, Murni & Naem) decide pergi ke Rumah Kelahiran Mahathir Mohamad, Alor Setar, Kedah.Jyeah.

Okay nampak gomok. Dah diam diam diammm semua

  • Subject Difficulty Level : 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10
  • Assignment Difficulty Level : 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10




IMD 306- "MANAGEMENT OF LIBRARIES AND RESOURCE CENTER"

Takde menda lah subjek ni. Well, most of the reason why was because of the lecturer dia jugaklah, Sir Asmad,The sempoi-est of the sempoi-est lecturer ever. LEGEND. Subjek ni sembang pasal library. Agak bosan & seriously banyak kena baca. Bab assignment, no research, no exhibition, no interview, no public service, no everything but Google & kepakaran mengGoogle sebab kalau anda tak pakar, benda jadi susah. Kesimpulannya, IMD306 tak banyak cekadak. Cuma final exam dia la pening sikit sebab nota dia tebal & banyak & tak-berapa-seronok nak dibaca. Done.

  • Subject Difficulty Level : 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10
  • Assignment Difficulty Level : 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10




IMD 307 - "REFERENCE SERVICES FOR INFORMATION AGENCIES"

Macam IMD 306, library jugak dia dok sembang. Nota dia paling rocks, sikit gila yuolss. Tapi bagi aku, the least is the worst sebab kena cari explanation sendiri.*Dasarrrr pemalas* Tapi  betulla, memang rasa sejuk mata memandang tengok nota yang sikit tu, but then dekat nak final exam la sibuk lenguh-lenguh sendi otak fikir nak elaborate apa time exam nanti sebab kebanyakannya cuma KeyPoint je yang nota tu bagi. Sad true story. Pasal assignment; tak hardcore sangat. Cuma time presentation la soalan dia, membunuh yuols.

  • Subject Difficulty Level : 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10
  • Assignment Difficulty Level : 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10




IMD 308 - "EXTENSION SERVICES FOR INFORMATION AGENCIES"

Subjek baru untuk kami; student *OBE. Very the banyak kegedikan okay subjek ni. Tengok nama subjek la; "Extension Service". Extend service ke luar untuk serve community. Kena menyebok kat tempat lain promote library. Subjek ni pun kearah-arah library jugak  tapi takde la library sangat macam IMD306 & IMD307. You know, library, selalu yang kita nampak diorang susun buku, serve kat counter, jaga pinjam-pulang bahan pengguna,right? Well sebenarnya tu semua duniawi eh, visually je camtu.Yang korang nampak mobile library lah, bookfair lah, book fest lah, tu semua kerja library la; extend the library services outside of the building. Jyeah. ligat dan tangkas bergerak untuk kecemerlangan nasional you know. *ok dah aku merepek apa tak tao.

About the assignment, yang individual tak susah sangat. Yang group, agak mengada. Kitorang kena pergi ke agensi luar, mana-mana agensi lah; tadika, sekolah, library-library lain,or maybe taman perumahan untuk promote library universiti kitorang; Perpustakaan Sultan Badlishah. Dah pergi tu, we got to record all the activity, edit elok-elok & hantar dalam bentuk CD beserta report ringkas yang support video tu kalau-kalau lah  sir tak faham dengan apa yang kitorang cuba nak sampaikan. Then, we (Aku, Atiqah, Sarah, Murni, asmidar & Awang) decided untuk buat extension service kat Tadika Pasti Al-Ain. (motif sebenarnya tadika tu selang 4,5 rumah je dengan rumah sewa kitorang. Takyah pergi jauh-jauh).

*Preparation*

Budak-budak tadika ni serius comel-comel >.<

  • Subject Difficulty Level : 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10
  • Assignment Difficulty Level : 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10
*OBE : Outcome-Based Education, Batch yang habis takat 5 sem je.



ETR 300 - "FUNDAMENTAL OF ENTREPRENEURSHIP"

Last but not least, the NIGHTMARE. Ini adalah nightmare kepada nightmare yang nightmare dalam nightmare. Honestly, aku tak suka subjek ni. Tengok tengok tengok betapa jujur dan tulusnya aku. ETR adalah subjek business & aku tak suka, tak reti business. Bukan tak pupuk, tapi sorry. Just plain tak suka. Bila dah terjebak, terpaksa la buat-buat suka. Kisah cinta yang complicated, no?

Alkisahnya, technically & practically subjek ni memang susah sebab kitorang dari 2 tahun yang lepas tak disogok dengan benda in selain libarary & komputer.So, Bila dah 2 tahun dok tepu dengan dua benda alah tu, nak belajar benda lain semua dah jadi slow motion ESPECIALLY anything berkaitan dengan numbers. Memang karat habis. *lebih-lebih lagi aku la yang lembab sangat tang math* ETR ni belajar sejarah perniagaan, basic perniagaan,  lesen perniagaan, akta perniagaan, & bina perniagaan. Bab 'Membina Perniagaan' tu, we got to apply it. That's our assignment & makanya terbinalah (terbina dowh) :

Avancer Printing Service Enterprise

Semua student yang ambik subjek ni, kena reka satu perniagaan yang looks so real untuk present kat Bankers to gain funds atau investment. Thus, kitorang dikehendaki sediakan satu proposal setebal LEBIH 100 muka surat, dan ramai-ramai present perniagaan kitorang dalam dewan besar (VIVA). Sounds fun, tapi seriously, ianya tidak fun. Usah terpedaya.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Okay okay, fun la jugak. Bila dh hantar proposal, dah siap di-evaluate, memang aktiviti ni fun.Pergi kedai tu, pergi kedai ni, pergi lawat booth kawan, pergi beli-belah semua. Yang nightmare-nya bab siapkan proposal tu. Proposal tu seeeeerius susah dengan financialnya lah, forecast sale lah, belum nak edit lagi yang beratus-ratus page tu. 


Pictures may tell you better camna keadaan VIVA (pronounced as "Vaiva") dalam dewan hari tu:


*Ahli JawatanKuasa*


*With my dearest friend; Amira Sehhuri*

*Antara syarikat - syarikat lain*

*Classmate buat Pet Shop. Kucingnya GOMOK*

*Syarikat lain jugak*

  • Subject Difficulty Level : 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10
  • Assignment Difficulty Level : 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10


And... I think thats all kot buat masa sekarang. Since aku ada banyak masa lapang, nanti aku cerita baaaanyak lagi pasal DIM, pasal UiTM Kedah, pasal result. RESULT? Yeah, dengar cerita 9 Nov ni keluar. Aku dah start nervous wehh. Aku takut gila sem ni. GILA. G.I.L.A. Harap-harap lecturer semua berhati over-mulia la sem ni. =___________='

Ok guys, See ya. :3

Life : Married? Checked!

Assalamualaikum By the time I'm writing this, cukup 3 bulan seorang Shasha Yatim sah jadi isteri Mohd Ikram Zaidi yang aku jump...