Diploma Pengurusan Maklumat UiTM?

*Saya nak tegaskan Diploma Pengurusan Maklumat & Diploma Pengurusan Perpustakaan adalah berbeza. Saya tak tahu apa-apa mengenai Diploma Pengurusan Perpustakaan sebab masa saya study diploma dulu, course ni belum wujud. Saya bukan orang yang sesuai untuk anda rujuk.Maaf kerana tak dapat membantu*

PERTANYAAN LAZIM BERKAITAN DIM KLIK SINI

[Updated Version]
Assalamualaikum.

Well hello guys. Entry lama about DIM sebelum ni ada masalah. Tak tahu apa jadi. So aku decide buat entry baru je. Lagipun entry lama tak berapa nak betul dan detail sebab time aku buat tu , aku masih lagi student part 2. Tak habis selongkar lagi DIM ni apa. Then sekarang aku dah habis sepenuhnya, boleh la aku perbetulkan apa yang silap dalam entry lama, dan tambah sikit-sikit info baru tentang :

 Diploma in Information Management, UiTM (IM110)

Okeh,berbalik kepada tajuk utama.Aku, budak yang baru je habis Diploma Pengurusan Maklumat di UiTM ni nak cerita lah kan apa course yang dah aku ambik ni 'tawarkan' & pengalaman yang aku dapat.First off, dalam diploma IM ni, korang akan belajar seribu satu macam benda baru, yang kebanyakannya takde dalam SPM. Korang takkan jumpa Bio, Chemistry, Literature, Matematik  yang ekstrem, mahupun Pendidikan Jasmani.Senang cerita, most students bermula dengan zero. Korang tip top macam mana pun time SPM, still semua bermula dari bawah. Semua sama level time semester 1. Tak lebih tak kurang. Cuma start sem 2, kita akan tahu siapa yang dah dapat 'tangkap' apa yang course ni ajar based on result.

Generally, course ni merangkumi Library + ICT Kita akan banyak belajar tentang library dan Information Agencies; Arkib, Record Center, Resource Center & Information Center. Setiap semester, tu lah benda wajib yang disodok masuk dalam otak Budak IM. Selain tu, mari sini aku listkan skill-skill yang ditawarkan dalam DIM:

  • Communication Skill
  • Public Speaking
  • Buat Majalah (Adobe InDesign)
  • Buat Newsletter
  • Buat Poster (Photoshop & Adobe Illustrator)
  • Cipta Flash Presentation (Macromedia Director MX)
  • Web Designing (Using HTML & Adobe Dreameweaver)
  • Setup Komponen Komputer 
  • Organizing Event (Exhibition & Extension Service)
  • Basic Business
  • Mengkatalog Bahan Perpustakaan

Bagi aku, benda yang aku belajar during my diploma years can be said as sangat banyak. Aku tak sangka aku akan belajar macam-macam. Boleh kata DIM ni agak umum, tak fokus kat satu benda. Tapi all those 'macam-macam' tu akar dia mesti 'information'. 

Kenapa nak belajar web design? 
Sebab nanti kita boleh cipta web sendiri untuk sebarkan maklumat dalam internet.

Kenapa nak belajar setup komputer? 
Sebab dunia sekarang banyak bergantung kepada komputer untuk cari maklumat.It would be benificial untuk tahu serba sedikit pasal software & komponen-komponen komputer. At least, ilmu ni kita boleh guna untuk elak dari kena tipu time beli laptop.

Kenapa belajar communication & public speaking skills? 
Sebab nak sebar maklumat melalui kata-kata & itu memerlukan cara yang betul.


Kenapa nak buat majalah, poster & newsletter? 
Sebab semua tu medium popular untuk sebarkan maklumat. 

Nampak?

Some Information about DIM :

  • IM ni boleh kata course MEMBACA. Dari semester 1-4 jangan harap nak jumpa matematik. Mimpi je lah. So, bersedia lah dengan kekaratan skill kira-kira anda. Siapa yang rasa dia otak menghafal & memang out bab mengira aku rasa ini course yang sesuai & aku bukan cakap pakai belasah je. Sebab aku dah lalu benda ni. Yang suka mengira will found this course damn boring. Manusia-manusia otak kalkulator yang kuat semangat je akan score & perform dalam course ni.
  • DIM ni agak terkenal la dengan kesibukan dia. Aku rasa ni course paling busy lepas Art & Design kat UiTM Kedah. Kalau orang lain seriau konon busy dengan 4 assignment, kitorang budak IM boleh relax lagi dengan 10 assignment. Maksimum kitorang pernah dapat, 16 assignment. Tak tidur malam, something yang normal. Gaduh, tak puas hati, isu tak buat kerja  dalam kumpulan, perkara biasa. Dan lagi, assignment-assignment tu kebanyakannya akan memerlukan kita buat research di luar. Kita kena pergi organisasi luar, interview orang berkenaan, ada masa kita terpaksa pergi jauh sebab organisasi tak boleh sama dengan group lain, tu belum part kena reject agensi tertentu, terpaksa minta tolong lecturer semua.Penat, makan masa, tenaga, dan duit, of course. 
  • Since IM ajar banyak sangat benda, sometimes dalam satu tahap tu, otak akan jadi kacau bilau. Kita akan confuse yang ni subjek mana satu, kerja subjek tu dah siap belum, test ni bila, submission assignment subjek tu bila. Like seriously kalau takde time management, korang boleh jadi sangat tension & feels like giving up.
  • Course ni pada pendapat aku, agak senang. Agak. Bukan MEMANG senang. Nope. Tiap semester ada je yang repeat. Kalau la betul senang sangat DIM ni, tak wujud semua repeat-ers tu. Apa yang korang perlu buat untuk perform, ialah rajin study. Tu je jalannya. The only. Unless korang nak meniru, tu korang punya hal aku tak mahu ambik tahu. Tapi kalau korang nak lulus secara 'halal', you got to paksa diri untuk hadap segala-gala nota yang ada dan buat sehabis baik dalam test & final exam. Besides, tumpukan perhatian ketika lecturer mengajar. Sometimes apa yang diorang bebel tu lah point penting, malahan sometimes lebih penting dari apa yang ada dalam nota.
  • Masa awal-awal diploma dulu, aku ingat course ni 100% takda math, but then aku sedar, aku dah silap. Di penghujung study, final sem, kita akan jumpa dengan subjek bisnes dimana kita perlu jadi akauntan segera. Nama subjek tu, ETR300 Fundmental of Entrepreneurship. Berita buruknya, subjek tu need us untuk jadi pengira yang hardcore, where kita tak boleh silap sikit. Berita baiknya, bukan semua terlibat dalam kira-kira. Selalunya dalam 1 kumpulan, sorang je yang akan jadi tukang kira-kira & yang lain akan buat report sahaja.
  • Untuk pelajar DIM, bulan pertama setiap semester, korang akan 'bercuti'. Like seriously korang takkan ada kerja-kerja hardcore Takde assignment, takde kuiz, takde test. Takat assignment compang-camping ada la. Tapi right away lepas cuti pertengahan semester (bulan kedua), korang takkan berhenti dari buat kerja sampai final exam. Takkan. Sebab apa, assignment akan datang kat orang sekaligus beserta dengan test-test yang berderet. Kadang-kadang minggu tu la hantar assignment, minggu tu jugak kena buat presentation, & minggu tu jugak ada test. Bila masanya nak study, bila masanya nak siapkan assignment, bergantung kepada kehebatan korang bahagi masa.

Tak kurang yang tanya, ada ke future dengan ambik course ni? Sounds tahape hape pun ada. Well, biasa dengar dah. Course ni memang tak popular. Langsung. And kalau sembang dengan orang kampung pun, " Ambik course apa kat universiti?" Nak sebut DIM pun teragak-agak sebab apa? Sebab diorang biasa dengar medik, engine, akaun, tapi IM? Nak kasi makcik kampung faham pun makan setengah hari. Namun begitu ye, sedahsyat-dahsyat IM dalam populariti, boleh kata kebanyakan graduan IM dapat kerja. Alhamdulillah. Tapi, tak boleh nak letak harapan tinggi sangat, rezeki semua tu rahsia Allah :)

That's all about Information Management a.k.a Pengurusan Maklumat. Mungkin lepas ni akan di-update lagi. Hope artikel ni dapat la bantu korang keluar dari curiousity about course ni. Apa-apa pertanyaan boleh tanya direct di ruang komen. InsyaAllah, akan di-reply dalam kadar segera.

P/s : Kalau ada diantara readers nak review nota IM untuk tengok sama ada course ni ngam dengan anda, boleh DOWNLOAD DISINI

Comments

  1. senior! suka baca awak punya blog.. mostly about IM.. yup, IM mmg byk assignment..

    ReplyDelete
  2. saya DIM UiTM Kedah masuk nie part4. suka baca blog senior. sebelum nie jadi silent reader je.

    IM memang banyak sangat assignment. pernah tak tidur malam 2minggu. sampai nanges-nanges dengan kawan-kawan sebab penat sangat. HAHA! semua tu kenangan sebagai pelajar. ngee!! :D

    ReplyDelete
  3. thanks for d info..tgh plan next year nak apply DIM, tapi part time student tough jgk ke..ngeriii ar mana nak concentrate keje opis n dlm masa sama nak wat assignment lagi.

    ReplyDelete
  4. hai..kak syer~ a very beneficial info. heheee.-menambah maklumat utuk saya._yumitooya=D

    ReplyDelete
  5. asalamualaikum, akak....saya nk mnta tlg....bleh2? sya nk mnx nota IM....bleh? ingtkn akak da lgi kt UiTM...tringin nk jmpa...sya dh msuk dh pn UiTM...sya pn pnah mnx nota kat akak dlu....mnta tlg skli lgi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Syuhada. Dah masuk uitm dah? Alhamdulillah. :)
      Tapi tak sempat nak jumpa pulak kan. hihi.
      Nak nota boleh je. Sekarang part berapa ye?

      Delete
    2. kak, klu da soft copy ke hard copy ke, gtau eh? bapa kna bayar pn gtau tau. my email halleyserenade@yahoo.com....kamsahamnida...

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Akak uasahakan ye? Sebab part 1 punya nota yang lengkap pun cuma nota mgt. Yang lain semua akak guna buku...

    ReplyDelete
  8. rasa nak blajar balik plak...

    ReplyDelete
  9. Salam...
    akk ambik apa lak degree ??
    sy part 4..student DIM jgk..
    apa perbezaan antara 3 cabang dlm course kte ni?
    n mne yg akk prefer best..??
    *Biasa dgr "lecturer library msti akn skong library"
    "lecturer system akn sokong system"..
    kdang2 pening !! mne stu la nk pilih..

    ReplyDelete
  10. wassalam. belum degree lagi yunx. apply records management. tak tahulah dapat tak. mudah-mudahan dapat la. akak apply pun berdasarkan apa yg akak selesa. memula dulu ingat nak apply system. then dari sem 3-awal sem 5 dah tekad dah ni nak apply library. Tapi last2, time saat2 akhir tu, akak apply records management sebab apa yg akak belajar, akak faham. Berbanding system yg selalu markah cecukup makan walaupun dah study gegila & library, langsung tak boleh masuk. tak ngam lah. study subjek library pun selalu main hentam hafal tapi fahamnye tidak. tu yg malas tu nak ambik library. Kang belajar sebab exam je. tak nak la camtu kan.. semua bergantung kat kamu jugak. tengok cabang mana yg kamu kuat. jgn ikut kawan & kalau boleh, refer kat lecturer. mintak nasihat diorang. takpun tanya senior2 yg dah degree, macam mana degree library, records & system.

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum, saya lepasam SPM. just nak tengok tengok course yg sesuai. nak tanya, IM ni fully study dalam BI ke ?

    ReplyDelete
  12. waalaikumsalam.. yup, english kecuali subjek agama. Subjek agama je guna bahasa melayu. Taktahu la kalau pasni uitm nak englishkan jugak. huhu

    ReplyDelete
  13. lau budak after spm .aliran ape ya yg bleh apply

    ReplyDelete
  14. budak sains selalunya diberi pilihan kursus lebih banyak berbanding budak akaun. kalau cik anon pergi ke karnival IPT organized by UiTM, cik anon boleh check kursus apa yang cik anon layak pohon, dan kursus mana tidak berdasarkan aliran & result SPM. Ini sedikit sebanyak penting sebab kalau main apply, kena pulak result tak berapa excellent, kemungkinan untuk masuk sgt tipis dengan persaingan yang terlampau banyak sekarang ni. Pilih kursus yang setara dengan result spm. kalau betul2 nak masuk IPTA, taknak matrik & STPM, ambik je kursus diploma yang ditawarkan. kalau keputusan diploma cemerlang, InsyaAllah kita boleh pilih jurusan yang kita minat time apply ijazah nanti

    ReplyDelete
  15. kalau aliran sastera xbleh apply ke kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh boleh je. sapa kata tak boleh. cuma bila dah aliran sastera elakkan dari mohon kursus2 sains bila apply nanti. cuba pentadbiran awam ke, pengurusan hotel ke, pengajian perniagaan, atau kursus akak, pengurusan maklumat, teknologi maklumat, perbankan. siapa kata sastera tak boleh apply? karut je. kursus2 yang akak sebut tu (dan banayk lagi) tak perlu application atau pengetahuan sains yg dalam, so peratus untuk diterima lebih tinggi :)

      Delete
  16. kak nak email kak

    ReplyDelete
  17. assalammualaikum kak..saya ni baru nak pilih2 course apa yg saya nak masuk..last2namapak entry akak ni..sangat berguna utk sesorang mcm saya yg tak tau nak pilih bidang apa...saya nak tanya kalau ambil course DIM ni peluang kerjaya mcm mana yg boleh di dapat..maksud saya apa kerja yyg sesuai dgn bidang DIM ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Kalau bidang kerja yang adik tanya, percaya atau tak, lepasan diploma Information Manangement pun mampu dapat jawatan Marketing Executive dalam bank, dan positon dalam syarikat TM Berhad. Buktinya, kawan2 akak ditawarkan kerja tu, padahal diorang belum graduate diploma lagi. According to my lecturer, produk IM sangat2 market. Kitorang boleh berada dimana sahaja. Pengurus rekod di Petronas, Sime Darby, IJN, Shell, sektor kerajaan, sktor swasta. Semuanya bergantung pada usaha kita & rezeki Allah. Memang course ni tak popular, tapi InsyaAllah mampu beri pelajarnya kerja :)

      Delete
    2. waa..terima kasih atas penejlasan yg sangat berguna..terutama kpada pelajar lepasan mcm saya ni..hhee..baguslah entry akak ni..

      Delete
  18. Replies
    1. ramai. tapi most of them perempuan. Lelaki lebih berminat dgn engineering, computer science, art & such.Boleh try mohon course ni. Tak rugi apa2.

      Delete
  19. Assalamualaikum.... saya ni lepasan SPM, well, saya punya result bagus lar tp matematik x dapat credit jd susah sangat nak masuk U, saya nak tanya klau DIM ni, market dia mcm mana? Saya tinggal kat Sarawak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Kalau kiok sikit kat math tu takpe kot. IM pun bukannya course mathematics. Kalau nak apply pun okay kot sebab kat UiTM Samarahan ada course DIM. In Shaa Allah, kalau ada rezeki boleh dapat IM kat situ. About market, kalau nak lagi laku dalam peluang kerjaya ni, baik lepas ambik diploma terus sambung degree. Haritu lecturer akak (Lecturer records management) baru tanya ada tak antara student records ni yang duduk kat Sarawak pasal dia nak bagi kerja kat sana besok kalau kitorang dah graduate. Kalau excellent, lecturer boleh tolong kita cari kerja tau. Student IM ni dgn pihak Petronas pun boleh kerja. Rezeki masing2 lah tapi kan :)

      Delete
  20. Salam. Brapa sem DIM ni? Lepastu kalau habis DIM ni boleh sambung degree interior design tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam. DIM 5 sem sahaja. Kalau nak sambung interior design, I'm afraid tak boleh la dik kecuali diploma adik excellent, or maybe strong LK. Sebab ada sejarah kawan IM kat Segamat dulu pointer dia gitu2 je, dia try mintak Interior Design untuk degree, tak lepas. Permohonan dia gagal. Kenapa tak ambik je bidang interior design tu dari sekarang ye?

      Delete
  21. Oh okayy. Result spm saya tak lepas kalau terus ambil diploma id. Thanks btw sis :)

    ReplyDelete
  22. akak..sy syamirul..stay kat rawang selamgor..sy betul2 perlukan bantuan akak..sy hanya boleh mohon DIM kat UITM ni akak..boleh tak sy nak tahu lagi info pasal DIM ni..please...

    ReplyDelete
  23. akak ni sy syamirul..senang cerita akak add sy kat fb..nanti boleh kite bual pasal DIM ni secara personal..kat sini tak selesa la..ni fb sy..syamirul flatland xaxau..hope akak bgi respon dengan cepat..please.. :)

    ReplyDelete
  24. nak tnye sikit, persaingan nak masuk kos ni ade x? ataupun mmg bynk kekosongan?

    ReplyDelete
  25. Course cuma ada di UiTM sahaja. ada jugak di unisel, tapi tu universiti swasta la kan. in term of peluang kerjaya, memang kurang pesaing. sebab takde graduan IM dari U lain. In term of intake, akak tak boleh cakap apa lah sebab bukan saya yang ambik student -_-'

    usually, people with result 3A, 4A, 5A yang dapat course DIM. Time akak dulu, intake sangat ramai. Kalau nak course ni, boleh la try mohon. Ada rezeki In Shaa Allah dapat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak rase takut giler lah pulak saye dgr intake mase akak ramai sangat. dah jatuh cinta rasenye ngan course ni akibat daripada membaca blog akak. takpe yakin dan tawakal. In Shaa Allah dapat

      Delete
    2. Dah jatuh cinta pun? hahaa.. akak doakan adik dapat kos ni. Ameen. :)

      Delete
  26. macam mana kalau nak apply dip part time d uitm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak sure about this. Maybe kena tanya bahagian hal ehwal akademik UiTM. Maaf. Nak jawab je takut silap sebab saya tak pasti :)

      Delete
  27. Saya dapat dip course ni. at the same time dpt matriculation jgk. tp skrg dlm dilema nak pilih dip atau matriculation. bila dah baca entry ni, tgk dip ni mcm ok. selalunya kalau assignment tu in group or individually? uitm mana ada course ni? 6 sem ke 5 sem ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bergantung pada minat adik.kalau tak suka IM, lebih baik ambik matrik. Lagipun matrik tak payah pinjam PTPTN semua. Tapi, kalau hati dah berat untuk ambik dip ni,terima je tawaran ni & buat betul2. Lagipun ambik dip, dapat sijil.

      Assignment ada group, ada individual. Satu subjek selalu ada 2 assignment.

      Course ni 5 sem sahaja :)

      Delete
  28. Salam, Dapat dim, takut dengar banyak sangat assignment. And lagi satu nak tanya, comp wajib kena ada software apa? Terima kasih ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde apa2 lah. Haha. Kat universiti ni ada dua je rules dia; tak banyak assignment mesti banyak test. course ni banyak assignment. Test sekali 2 je untuk setiap subjek. huhu. Antara Software yang diperlukan:
      -Adobe Photoshop
      -Adobe InDesign
      -Adobe Illustrator
      -Adobe Dreamweaver
      -Macromedia Director MX
      -SwishMax

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Wuuu~ Banyak xD Nanti dia ajak dari basic ke sis? Tak tahu apa apa pasal adobe ni. Tak creative sangat :'D Nak nota im juga boleh *wink mata kiri kanan. Email mya, Mieraameyaa@gmail.com

      Delete
  29. salam.... saye pun dapat DIM. and dpt matrik jugak (akaun). skunk tak tawu lahh nk msokk mane. tlgg sis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau adik suka kira-kira, lebih baik sambung matrik. kalau lebih suka membaca & tak berapa terer bab mengira, better study IM. Buat keputusan dengan bijak. Fikir betul2 :)

      Delete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  31. salam, sy lpsan spm dh dpt twrn utk course ni. ble x sy nk tgk nota im. just nk tgk ngam x dgn im ni, tlg ye.. ni emel nurhawani95@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh no problem.akak dah send. check inbox ye :)
      (kalau tak dapat, komen kat sini)

      Delete
    2. akak, skg sy dh part 2. nk tgk note part 2?

      Delete
  32. dapat,
    terima kasih sgt2 kak
    nota akak bg sgt mmbntu :)

    ReplyDelete
  33. kalau result 2A tak dpat msok kos niee ke kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bergantung pada rezeki jugak dik.. ada je kawan akak 2A dapat masuk IM. Tapi kebanyakannya 3A dan keatas. kalau ada rezeki dalam bidang IM, dapatlah masuk kos ni :)

      Delete
  34. kak, patut kah sye g kos ni? sye takot.. sye dpt kos ni.. patut sye g kos ni or stay form 6? tolong sye.. keliru :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau taknak melibatkan kos, lebih baik stay form 6. Tapi kalau nak pengalaman, environment baru, basic yang mantap dalam IM sebelum further degree, boleh la ambik course ni. Bila ambik diploma, somehow adik dah tahu hala tuju degree adik nanti. lagi satu,lepasan diploma uitm, akan diberi jalan mudah untuk sambung degree oleh uitm. Tak perlu nak bersaing dengan ribuan lagi pelajar lepasan stpm & matrik satu malaysia ni. stpm kalau excellent, memang boleh pilih course, pilih U, tapi risikonya, kalau tak berapa cemerlang, adik terpaksa terima apa je course yg diberi. STPM lebih murah belanjanya, berbanding Diploma yang perlukan PTPTN (kalau adik nak apply). Adik sendiri kena fikir betul2 :)

      Delete
  35. owh mcm tuu, thanks eehh kak :) mudah- mudahan hihi aminnn :)

    ReplyDelete
  36. kak, nk tengop nota dia mcm mne.. sye nk tngop sya dpt carry tak kos ni.. tlong ye kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Email sertakan sekali yep..

      Delete
    2. zulfithree15@yahoo.com

      Delete
  37. assalamualaikum akak , saya nak tengok nota IM boleh ? sent kat email ni ye : niksyafiqah139@gmail.com

    ReplyDelete
  38. sori silap email.. niksyafiqah139@yahoo.com

    ReplyDelete
  39. assalamualaikum kak ,saya nak tengok nota IM boleh x?plesz nk try tengok la course ni bleh msuk ke x ..
    Email: cikmimie_23@yahoo.com .... time kseh

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah send. boleh check mail. kalau tak dapat mention sini :)

      Delete
  40. Akak... saya dah baca blog akak. nampak gayanya kena banyak gunakan skill menghafal dan saya memanglah teramat lemah dengan menghafal. akak boleh suggest kn tak kos apa yang kurang menghafal tapi banyak mengira?

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya yang banyak mengira perbankan, akaun, sains kuantitatif. banyak lagi sebenarnya. tapi ni je yang akak tahu =_='

      Delete
  41. salam.. boleh minta nota IM?
    nak tengok sesuai ke tak~
    email sy husna_eyza@yahoo.com
    thank you :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dah send. boleh check mail. kalau tak dpt komen kat sini :)

      Delete
    2. zulfithree15@yahoo.com

      Delete
    3. saya pun nak tengok nota im boleh ? mirahatta@gmail.com

      Delete
  42. kak btl ke klw nk bt presentation kna pkai blazer ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kat merbok memang macam tu lah sebab lecturer akak cerewet sikit haha. lagipun dah macam jadi satu budaya asal nak present kena ada blazer. nampak korporat gittu. tak payah beli mahal2. akak punya pun Rm20 je. siap boleh guna untuk degree lagi. ;)

      Delete
  43. Salam dik Shasha. Adik akk br jer ditawarkan kursus DIM. Boleh akk dptkan nota2 part 1 utk pengenalan kpd DIM ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam kak. boleh. bagi e-mail ye. saya tolong mana yang mampu :)

      Delete
  44. Salam akak. Boleh email kan saya nota dim? Sebab saya ada apply juga kos ni. Nak tengok juga mcm mana.

    ReplyDelete
  45. adlinasyafiqa48@yahoo.com

    ReplyDelete
  46. bru je mhon kos ni.xtau ap bende.mohon je tp wat pjj sbb keje.ble bce blog adik ni bru la pham.pasni klu dpt blaja mst bz gile ngn kje+asignmen.hope bleh bwak smpai bis.

    ReplyDelete
  47. bole tau tak software apa yg dprlukan ?

    ReplyDelete
  48. hi kak , wud u mind if i add you on fb ?? nak tanya personally psl DIM ni..desperately need your help . >__<

    ReplyDelete
  49. Salam . saye student y bakal amek cost ni tpy otak kosong ape pown tatw sal IM ny . just y pnteng bile da habis diploma kite bole mohon keje kat mane ?

    ReplyDelete
  50. Saya nak review nota IM.Ini email saya afif.azri99@yahoo.com(saya ex-spm student 2012 yg ambik course ni

    ReplyDelete
  51. course ni mahal ke? roughly berape rm diperlukan untuk satu semester? dan averahe berape ramai budak lelaki dlm satu kelas? tq........

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu time dip, kelas saya 24 girls, 6 guys. pupuzzz suda. haha. Taktaulah berapa banyak digunakan per sem. setiap sem lain peruntukannya. Sebab ada sem yang perlu buat research. Ada sem yang tak payah keluar ke mana2. Yang pasti sem terakhir memang guna baaaaaanyak duit. This is based on my experience.

      Delete
  52. nak note IM :D fird24.af@gmail.com

    ReplyDelete
  53. nak note IM :D fird24.af@gmail.com

    ReplyDelete
  54. Salam Kak, saya nak nota IM untuk review. Ini emel saya : shoujo94@yahoo.com

    ReplyDelete
  55. salam kak...saya nak tgok nota IM bole?sbb nk tgok suai x course nie ngan saya :)
    ini emel saya :amyrazieyla@yahoo.com

    ReplyDelete
  56. akak,saya share post ni ke blog saya.boleh?

    ReplyDelete
  57. Hai sis! Saya baru cari maklumat pasal course ni. Boleh hantar note akak dekat saya? Nak kenal lebih dengan course ni. Terima kasih ;) nieta95@ymail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry ye dik lambat reply. check mail

      Delete
  58. seram jugak dim ni. boleh minta nota tak akak. @mohdnasirudenn@hotmail.com

    ReplyDelete
  59. mohdnasirudenn@hotmail.my

    ReplyDelete
  60. Salam kak. sya nak tnya kalau mbik course ni untuk dip. nnti deg boleh smbg human resources x? email yee. oein95@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. Boleh. My ex-classmate time diploma dapat degree human resource UiTM Melaka. Cuma pastikan pointer tiptop. Pointer cantik je, In shaa Allah UiTM serap.

      Delete
  61. Assalam kak...sya bru hbis mtrik n dpt Sarjana Muda Sains Maklumat(Kepujian) Pengurusan Pusat Sumber Maklumat kt Uitm Puncak Perdana....sya nk tnya...kos ni sma x dgn kos Pengurusan Perpustakaan???? Knpa sya rasa mcm kos yg sya dpt ni....ckit sgt org...susah ka kos ni??? hee...moho pencerahan.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Housemate akak 2 orang budak resource. (student pengurusan pusat sumber kat puncak kami panggil "budak resource" hehe.) Diorang cakap resource ni lebih kurang je dengan pengurusan perpustakaan. Budak STPM agak kurang yang ambik resource ni. Kebanyakannya time intake Mac 2013 haritu, lepasan stpm & matrik diorang lebih ke library science. lepasan diploma pun mungkin ramai dapat resource tapi diorang akan jump terus la ke semester 3 while adik kena mula dari semester 1. Course ni takdelah susah sangat. In shaa Allah adik boleh survive :D

      Delete
  62. Assalamualaikum...
    tqvm atas maklumat akak tntng IM...
    sy bru dpt pra diploma kat uitm...n sy cadang nk teruskan diploma dlm cost IM...kalau blh sy nk mntk nota IM utk wt rujukn...blh x..
    nie e-mel sy...: amir_baekpunye@yahoo.com...
    tqvm akak...
    -muhammad amir mohd suaji-

    ReplyDelete
  63. Salam kak, saya dapat tawaran untuk degree dalam kos ni dekat Puncak Perdana dan kemungkinan besar akan terima tawaran ni. disebabkan saya ni lepasan matrik, so saye takde apeape pengetahuan lah dalam bidang ni. so terpaksa buat research. dan kebanyakkannya conclude yg saya boleh jd pustakawan. Adakah tu je skop pekerjaan untuk kos ni? Kalau tak, apa eh? Plus, kos ni mcm belajar pasal administration ke? Haha sorry, banyak sangat soalan. yelah, masa depan kan. hehe. thanks kak.

    ReplyDelete
  64. Course apa ye yg ditawarkan? Pengurusan perpustakaan ye? kalau mcm tu memang kemungkinan besarnya kerja kat perpustakaan la. Tapi kemungkinan sahaja. tak tentu lagi. sometimes dlm bidang pekerjaan nanti, karier kita belum tentu apa yg kita belajar. contoh, akak pernah jumpa a guy, hold degree library tapi kerja as a manager dlm jusco. Macam takde kena mengena kan? or nanti dah habis degree, boleh kerja library kejap. kalau tak ngam sangat, sambung la master. Mana lah tau ada rezeki, boleh jadi lecturer.

    ReplyDelete
  65. Eh taktak. degree dalam pengurusan sistem maklumat(ea38). sorry, maklumat tak lengkap. hehe.
    plus, dalam degree ni, akan belajar benda yg mcm saya ckp dalam komen tu ke? Mcm admin semua tu? kalau tak, pasal apa eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh sistem maklumat.. kalau sistem maklumat, pun boleh end up kerja dalam library. Tapi bukan yg jadi tukang susun buku tu lah. Jadi penjaga sistem komputer dalam library. System ni banyak bergelumang dengan komputer. Tak semestinya dalam library je. Kat tempat lain pun boleh. Kat dalam kilang ke. Jadi System Analyst. According to my father, diorang punya kerja (system analyst) tak teruk sangat. Time belajar je la kot teruk sikit. Tak taulah. diorang kata susah system ni. Akak pun tak boleh nak nilai sangat sebab akak study records management.

      sorry for I can't give further help and information. Tak sure sangat sebab out of my major. Tapi yg penting system ni memang kawan baik dengan programming, coding, and komputer.

      Delete
  66. salam kak, nak note IM and bole tak nnt sis emailkan sekali plan belaja setiap sem kos ni? :) khidirajib@yahoo.com
    thanx :)

    ReplyDelete
  67. kalau degree bole sambung kos ape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Basically dah degree kita boleh pilih nak degree apa pun, even nak tukar universiti pun boleh. Tapi selalunya orang nak habis study cepat. Kalau nak cepat, under IM ada 4 cabang degree:
      -Library science
      -Records Management
      -Information System Management
      -Resource Center Management <-- dengarnya nak dimansuhkan. Tapi tak tau sahih tak

      Kalau ambik dip IM, & sambung degree under fakulti IM yang 4 kat atas disebutkan tadi, tempoh degree disingkatkan ke 2 tahun 1/2.
      Tapi kalau dah memang tak minat & nak sangat tukar course lain, boleh, cuma masa dip pointer kena mantap & tempoh pengajian degree akan jadi lebih lama iaitu 3-4 tahun.

      Delete
  68. hello kak,sy nak nota im ya..ini email sy ng_audraa@yahoo.com :) thanks

    ReplyDelete
  69. sory salah. email: ng_audra@yahoo.com

    ReplyDelete
  70. salam,saya nak tanya program diploma uitm ape je yg ada fast track?thanks :D sy mintak perhotelan .sy nak tau if ade fast track untuk kos ni. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya dah takde lg program fast track kat UiTM

      Delete
  71. kak...saya nk tnye course nie ade kt Unisel ke?

    ReplyDelete
  72. Salam akak. Boleh email kan saya nota dim? Sebab saya ada apply juga kos ni. Nak tengok juga mcm mana. nie email sya loppymio@gmail.com

    ReplyDelete
  73. salam akak..sy dpt course ni..bleh x email kn dim note?ni email sy..zatiqiqa@gmail.com.thanx alot

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'll provide the sample notes. Check inbox dear

      Delete
  74. Akak saya iera, saya lepasan Pra-dip uitm melaka. First choice saya IM. Based on apa yg saya baca, semua dalam English and saya tak berape hebat enlish ? Is that okay for me ? Sangat takut tak boleh carry. Tolong add iera kat FB Shieraa Me'moot. Sangat perlukan bantuan :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah add akak? I'll approve & willingly to help anything possible :)

      Delete
  75. salam,bleh x saya im,ni email saya: nikfarhan4698@gmail.com

    ReplyDelete
  76. nk nota im bleh??

    ReplyDelete
  77. Sy dpt im dkt merbok blh x nk minta note im.emel sy Shahfiqnrc@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Student merbok? Hai super junior! haha. kalau full notes akak tak dpt nak provide. Habis dah hilang semua sbb adik pergi delete dlm external hard disk. Terribly sorry

      Delete
  78. salam kak.. sye bru sje masuk 2nd intake untk diploma.. kelas pn blum mula lgi.bleh x sye nk minx nota im drpd akak?? mudah untuk sye buat rujukan.. kejayaan akak mnjdi sumber inspirasi sye.. sye pn nk selempang pink.heee.tq
    ni email sye: faridah.ghazali@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sadly akak tak dapat nak provide sebab semua nota diploma dah hilang kena delete.Tapi, kalau perlukan apa2 guidance & pertanyaan, hit my fb inbox ye. In shaa Allah kalau akak boleh tolong, akak akan tolong :)

      Delete
  79. Ade nota im lg tak ? Email please kalau ade sorrowlover95@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Done. Check Inbox :)
      Kalau tak dapat inform yep

      Delete
  80. salam.kak, sy nk tye.sy ni jenis yg SUKA MENGHAFAL n BENCI mengira.sy bru nk msok form5, amekk sains tulen.akak rse bidang apa yg sesuai utk sy yg ske menghafal? sy ingt nk apply U terus.dgr2,matrik ni susah giler?? kalau sy amek PENGAJIAN PERNIAGAAN,sesuai tak? bpe SEM ya ?byk persaingan tak ? thanks kak,soory byk tye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tak suka mengira jangan ambik business, banking & akaun. better elak la. Kalau suka hafal2 ni boleh la masuk undang2, pentadbiran awam ke, course pengurusan maklumat ni ke. Or maybe nak try something more challenging like sains komputer? Banyak lagi course lain. Banyak. Cuma perlukan sikit research.

      Pengajian perniagaan.. akak tak galakkan la kalau rasa2 benci gila kat math tapi apa salahnya ada math sekali sekala. Pasal saingan, tak boleh deny saingan banyak sebab universiti2 lain pun tawarkan course yang sama unless kamu nak start perniagaan sendiri. Sem tak pasti berapa lama. Paling sikit biasanya 5 paling banyak 6 which means 2 setengah ke 3 tahun.

      Delete
  81. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  82. khidupan kt U ni sme mcm kt asrama tak ?sy pnh keluar dr asrama wkt form4 sbb x thn,rindu mak cm nk mati,hehe..thn seminggu je.sng x nk dpt kwn ? huhuu, sy mudah stres,mudah penat.cmne ya ? ptot amek form 6 ja ke ? :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bab jauh dengan family, homesick tu biasa tapi bab freedom dia, tiptop. Manade dah budak2 U pergi outing pakai baju asrama. Totally lain. Asrama dengan hostel U totally different. In what way? In these ways:

      - Sukahati nak tidur pukul berapa
      - Sukahati nak keluar bila
      - Sukahati nak keluar dengan siapa
      - Sukahati nak balik bila tapi biasanya limit sampai tengah malam je
      - Sukahati nak balik kampung berapa kali pun
      - Sukahati nak basuh baju bila
      - Sukahati nak makan ke, taknak makan ke, nak kebulur takde yang kisah
      - Sukahati nak bangun pukul berapa
      - Sukahati nak buat apa pun. Internet? Main game? Lepak? Gosip? Up to you

      ASALKAN

      pergi kelas, buat assignment, datang exam & tak lupa diri, tak lupa makbapak, yg penting sekali, tak lupa Allah. Kat U, pandai2 la nak bawak diri. "Sukahati" memang best tapi, sebab banyak sangat "sukahati" la ramai jugak yg hanyut. nak dapat kawan bergantung dgn cara kamu berkomunikasi. Kalau nak ambik form 6 pun okay. Takde masalah pun... bagi akak university life ni best gila. Akak lagi suka U dari sekolah. ups :p

      Delete
  83. assalam, akak.. bleh x sy nk nota IM.. emel sy an_nisa018@yahoo.com

    ReplyDelete
  84. sgt mmbantu. terima kasih. rasa berminat plak nk ambik bdang ni

    ReplyDelete
  85. Assalamualaikum akak..boleh x nak tngok nota IM?

    ni email sya Anjell_96@yahoo.com

    ReplyDelete
  86. assalamualaikum kak! nak tgk nota hee~ email - superblock@ymail.com

    ReplyDelete
  87. assalamualaikum kak , saya macam berminat la dgn kos ni . nak tengok nota boleh ? email ~ triangle.luff@yahoo.com

    ReplyDelete
  88. hye sis,saya ada sent ym kat sis. please reply. tq :)

    ReplyDelete
  89. Boleh tak klu sy nk tngok nota2 DIM ? Nie email sy kiem_hyun@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  90. Kak , boleh tak saya nak nota2 DIM ? berminat sangat la pulak bellanabilahmhdkml@gmail.com

    ReplyDelete
  91. assalamualaikum Kak..blh x sy nk try tngok nota2 sal kos ni??(nasrulhakim62@gmail.com)klu daa hbs graduate kn.. dy blh apply job ape ea??? btw thanks akak. :)

    ReplyDelete
  92. salam. boleh paste tak? EM , joharakarim@hotmail.com
    nak tanya, kerja apa ye kits dpt nanti?

    ReplyDelete
  93. Slm , kak . nak tnya course ni ade kt iPTA mna selain UiTM . bole tak bagi note DIM ni utk sya buat refer . email : kawanmisteri@yahoo.com

    ReplyDelete
  94. ,Salam..sya ada dpt twrn degree sains pengurusan maklumat(kepujian)pengurusan perpustakaan ..mcm mane tu ????

    ReplyDelete
  95. Assalamualaikum..akak..saya pelajar lepasam spm 2013..saya berminat dgn entry kat blog akak ni..saya masih mencari-cari course apa yg sesuai dengan saya..boleh minta nota IM untuk rujukan..terima kasih :)
    email : cahaaya@huwaina96.com

    ReplyDelete
  96. Assalammualaikum , saya nak nota IM boleh tak ? email : anisfrost0812@gmail.com
    Thanks akak ~! ;D

    ReplyDelete
  97. akak, nak tnye ckit bleh. klu dh abis diploma IM, bleh tak smbung kursus lain selain drp 3 cabang tue??

    ReplyDelete
  98. Hye kak ^^ send nota IM x?
    Nk tgk ape bnda yg bnyk sgt nk dhafal
    jocelynloretta@gmail.com

    ReplyDelete
  99. Salam .. ai akak .. sy nak nota IM bleh tak untuk buat rujukan ??
    Email : aunyinfinite7@gmail.com

    ReplyDelete
  100. Salam .. ai akak .. sy nak nota IM bleh tak untuk buat rujukan ??
    Email : aunyinfinite7@gmail.com

    ReplyDelete
  101. Salam akak nk tny saya ada search psl course IM ny and dya ada 4 type to choose..antr p'grusn p'pstkaan, p'grusn sistem mklmt, p'grusn rekod and pusat sumber yg mna akak rsa plg sng atau ok??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni untuk degree ye? It depends on selera masing2. Akak tak suka library, kacau bilau tang sistem & suka pulak dengan pengurusan rekod, akhirnya end up ambik pengurusan rekod. Az N ni student diploma IM ke?

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. eeh x la saya student stpm..rsa nk apply course ny sbb sya x mnat maths...rsanya boleh tak akak?akak nk tny klu kta apply pengurusan rekod pastu kta nk tkr boleh tak?

      Delete
  102. IM dgn LM (Library Management) tu sama ke ? Dan kalau amik diploma nanti belajar dkt mana ? Kalau nak sambung degree boleh ke amik MassComm ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Library Management course baru. Tak pasti sama ada tu pengganti kepada "Information management" or tu memang course baru. Setahu saya kalau course "Information Management (IM110)", ada 4 cawangan. Student akan terbang sama ada ke Kedah, Kelantan, Johor atau Sarawak. Ada 1 lagi Uitm baru kat Rembau pun bakal menempatkan student2 IM.

      Nak ambik masscomm? Boleh. My friend dapat je masscomm. Tapi pointer time diploma tu kasi hebat la sikit.

      Delete
  103. Replies
    1. Not sure. I guess so. Saya tak bekerja di bahagian kemasukan pelajar -__-'

      Delete
  104. Nak im's note boleh tak akak? email cikadli14@gmail.com tq :)

    ReplyDelete
  105. Salam akak. Nak nota DIM boleh? Nak tengok sesuai x dgn saya. Rasa macam nak apply DIM lepas baca blog akak. Email - wana_syahira@yahoo.com - Thanks akak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh silap. Nota IM. Saya nak sgt tengok

      Delete
  106. Salam akak boleh takk saya nak nota IM ? Email : shahira_alwaysheppy96@yahoo.com

    ReplyDelete
  107. Salam,akak saya nak nota IM boleh tak?:D
    Mail. aq_yana96@yahoo.com..

    ReplyDelete
  108. Admin - Saya dah post contoh2 notes di email2 yang tertera diatas. Do check your inbox. Kalau takde, boleh inform saya di ruang komen ni :)

    ReplyDelete
  109. salam kak , sy lepasan SPM tahun lepas . dan sgt berminat dgn course ni . sy da apply , course ni . result sy pun Alhamdulillah melepasi syarat2 kelayakan. boleh tak sy nk tgok nota akak ? ni email saye Shafiqyusni@gmail.com

    ReplyDelete
  110. masih ada peluang memohon ke untuk. baru tahu

    ReplyDelete
  111. pengurusan maklumat ,cam best, xsgke dpt kos ni

    ReplyDelete
  112. Salam...akak sya nk nota IM bley x...nie email sya..www.kinah96@gmail.com

    ReplyDelete
  113. akak. boleh cerita x sikit pasal peperiksaan kt u. bentuk dia mcm mana? karang e? lpas tu guna bahasa ala?

    ReplyDelete
  114. Akakk saya confius.. Saya perlu bantuan segera :'( saya dapat politeknik course Event Management.. Saya ingat nak ambik pra diploma utk course ni but akak i kata pra diploma take time.. Patut ke saya masuk politeknik je :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. pra dip mmg lambat sikit. lambat satu sem drpd kwn sebaya lain. tapi apa salahnya kalau minat. ada je yg sukses lepas buat pra dip elok2. kalau nak cepat boleh pergi politeknik. camni lah, minat boleh pupuk. akak dulu IM ni pun bukan tahu apa. sepatah habuk tak reti. tapi bila dah belajar jadi seronok pulak. Mana tahu awak kat poli pun macam tu jugak nanti. Tanya diri sendiri apa yang awak nakkan.

      Delete
  115. Akak......... Replay lahhhh :(

    ReplyDelete
  116. salam kak..sya nk tnya sama ke diploma sains perpustakaan dgn diploma pngurusan maklumat??

    ReplyDelete
  117. kursus IM120 diploma pengurusan perpustakaan ni program baru ke? Saya cuba cari maklumat tapi semuanya bercerita tentang pengurusan maklumat. boleh tak cerita sikit apa itu dip pengurusan perpustakaan? sebab anak pakcik dapat course tu. Tolong naj

    ReplyDelete
  118. can i have the review notes? sorry, this is not for me, for my youngest sis, :) this year, she will sit for her SPM, so i'm helping her in getting some info about some courses that Uitm have. Suddenly, i found out this DIM sounds good for her. Can u help please?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah sure. I'm so sorry it took me so long to respond to this. Terribly sorry. If you don't mind just hand me your mail address so I can share the sample notes.

      Delete
  119. akakk..nak nota jugak :(
    reen673@gmail.com

    ReplyDelete
  120. salam akak .. blh x nk tgk your notes ? bulan nov nnt sy akn b'gelar student IM >.< here my email ~> sayap_terluka96@yahoo.com ..

    ReplyDelete
  121. Akak blh cerita sdkit x pasal kos rekod mgt? Ne email sy.. Chy_ayu1093@yahoo.com

    ReplyDelete
  122. Tumpang tanya, Bolehkah tuan blog terangkan ttg diploma pengurusan perpustakaan di UITM? saya cuba google tapi malangnya carian tidak dapat kerana course ni baru..saya lepasan spm tahun 2013. Harap boleh reply.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf saya takde apa2 maklumat mengenai diploma pengurusan perpustakaan sebab time saya study diploma dulu, course ni belum wujud lagi. Nak cerita panjang pun, it's totally out of my knowledge range. Saya bukan orang yang sesuai untuk dirujuk mengenai course yang baru ni. Maaf ye :)

      Delete
  123. amik bidang baru skrg. di kolej consist kl. dip in osha. search osha tu ape. korg akan terkejut. demand yg sangat sangat tinggi di industri seluruh dunia. hee

    ReplyDelete
  124. Salam nk tny Diploma in Information Management ade temuduga ke?

    ReplyDelete
  125. Assalamualaikum kak.nak notes IM part 2 boleh? ni email kita dyusreeda@yahoo.com
    thankyou

    ReplyDelete
  126. assalamualaikum... akak saya student degree in information management.. sama kew subjek dgn dip?
    kalau saya nk nota IM bleh?

    ReplyDelete
  127. Assalamualaikum..
    Dunia pengurusan Maklumat selalu di pandang rendah dari kebanyakan orang..saya dlu after dapat offer utk cont. degree in library science memang tersangatlah down sampaikan xleh catchup apa yg di blajar. Tapi since sem 4, 5, 6 memang result mencanak naik..bukan dsebabkan subject major but minor punye sbject, info system. da settle degree, terus cont.master in library science..

    Ramai yg tanya..ada keje ke klua U nanti..hanya jawapan "InsyaAllah adalah rezeki"..Alhamdulillah..sy start keje after 3 days submit thesis master..tuh pon mintk masuk lewat sbab nk settlekan semua hal2 thesis..Sekarang kerja dalam bidang library..incharge 4 serials collection n online databse..

    Good Luck utk semua yg baru msuk dalam bidang ni :)

    ReplyDelete
  128. Assalamualaikum akak , boleh tak nak dapatkan nota Dip part 4&5

    dearfariha06@gmail.com

    Thank You

    ReplyDelete
  129. Akak. Nak tanya. Subjek agama islam kn, dia belajar apa je eh?

    ReplyDelete
  130. Boleh tak saya nak dapatkan nota.. terima kasih.. athirahjohari1405@gmail.com

    ReplyDelete
  131. Salam akak. Sy dpt course ni diploma pengurusan maklumat. Boleh sy dptkn nota? Ni email sy. Eanlatif@yahoo.com

    ReplyDelete
  132. Assalamualaikum akak. Saya dapat DIM. Boleh x kalau saya nak dapatkan nota IM? Saya nak tgk samada saya boeh bawak x crse ni. Saya harap akk boleh bantu saya..

    Email saya : amieraghapar@yahoo.com

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks for dropping by :)

Popular posts from this blog

Checklist : Apa Yang Perlu Dibawa Ke Kolej Penginapan / Asrama / Hostel ?

Degree Story