Sunday, February 10, 2013

Degree Story

Assalamualaikum

Hey audiens. Lama aku tak update page ni. Sejak dua menjak kerja ni jadi sangat busy, so masa rehat kat rumah tu betul-betul aku guna pakai dengan sebaik mungkin. Nak tengok TV, nak online, nak berjimba, nak berdating. Eh? <-- Mohon abaikan. Ni kejap lagi Chinese New Year, dapat la aku cuti 2 hari. Tu yang tetiba mau hapdet. 

Seperti yang telah disebut dan dicanang-canang hebat bagaikan hebat sangat dalam entri lepas, diploma dah berjaya diatasi, diperangi dan ditepis dengan gemilangnya & sekarang musim member-member UiTM aku kecoh pasal degree. Untuk mereka yang masih biol-biol mereng, budak-budak diploma (UiTM je lah yang aku tau, U lain,cerita lain) yang dah berjaya tamatkan diploma dengan jayanya akan diberi jalan mudah oleh pihak UiTM untuk sambung ke peringkat Sarjana Muda. Means that, kitorang tak perlu bersaing teruk-teruk untuk dapat tempat to further Bsc. Bagaimanapun, dalam mudah-mudah tu, sebenarnya takdelah mudah sangat pun since pelajar UiTM bukan sikit-sikit punya manusia.

Nak dijadikan cerita, pelajar diploma UiTM diberi pilihan untuk sambung :
  • Degree dibawah fakulti/course yang sama time diploma 
  • Degree dibawah fakulti/course berlainan


Then, dah kenapa?


Based on news floating, kalau kita mohon & berjaya ditawarkan degree yang totally out dari course yang kita ambil time diploma, kita akan bermula dari semester 1 degree. While kalau kita sambung course yang sama kita ambil time diploma, masuk-masuk degree terus semester 3. Tak faham?

*contoh semata mata
___________________________________________________________________________________________________

Siti Senah Binti Hassan
Diploma : Office Management
Degree : Islamic Banking
Mula dari Semester 1 sampai tamat.
____________________________________________________________________________________________________

Siti Ecah Binti Mamat
Diploma : Information Management
Degree : Information Management
Terus diserap ke Semester 3 sampai tamat.
_____________________________________________________________________________________________________
Clear enough? No? Mohon Yes kan je.

Aku tak tahu kenapa, sepanjang cuti tu aku tak sedap hati fikir pasal degree. Tak senang duduk la pendek cerita. Asal fikir je resah. Asal resah je makan. Tuptup gemuk. Dahtu mengamuk kat diri sendiri. Hak hak. Perangai buruk memang sukar ditangkis. Bukan apa, ex-roomate punya balax dulu result cemerlang beb. Tapi on his 1st try check result kemasukan degree, dia gagal. Tu yang aku takut jadi kat aku. 31hb Januari Jam 10 p.m, tarikh keramat result degree keluar. Dan...

Weh ni dah kenapa weh? Kenapaaaaaaaa
Tak loading-loading nangis terus dah. Terdiam aku depan komputer. Tambah parah bukak-bukak Twitter ada Following update 
  • " Alhamdulillah, Puncak Perdana" 
  • " Yes, I did it!" 
  • "Segamat. Jauhnya :'/"
  • "Yay dah dekat dengan rumah!"
  • "Merbok No more"

Woi woi WOI korang diam lah diam! *Jerit batinku yang luka parah. Then tengah dok meroyan meratap nasib tu tiba-tiba, ada sorang Following dari kalangan budak pandai update tweet:
"Weh, kenapa aku punya permohonan gagal? Aku salah tekan link ka?  :/" 
Then kawan dia reply tweet budak pandai tu
 "Weh, hang tekan hat mana? Tekan Lepasan Diploma woih"

Bagaikan orang takde lesen disua BL1M, dengan tiba-tibanya aku jadi hyper dan bertenaga. Semacam orang bangang bila aku tengok aku tekan link Penerapan Semester Akhir Diploma UiTM/ Kolej Bersekutu.  Paling loser, dah gagal tu takde inisiatif pulak nak tekan link lain.Cam eyyal bukan tahap kepasrahan aku?


First-first try check, salah tekan. Then second try out, I clicked at that "Lepasan Diploma" link. Time tu dah doa habis-habisan. Selawat tak lepas beb. Ini bukan main-main. Ni kisah hidup dan mati, cepat & lambat kahwin. Eh? Okay abaikan. Dan...


Alhamdulillah, accepted! Nak-nak dapat kampus Puncak Perdana. Dari MamaAbah, Bestfriend, Encik Jat, Ex-Geng Merbok yang dah further Shah Alam sampai ke sedara-mara semua dok doa aku dapat Shah Alam, nah Allah bagi aku kat Shah Alam. Puas hati semua pihak kecuali aku yang teringin nak dapat Segamat. Apa pun, aku bersyukur aku dalam kalangan yang dapat tawaran degree tanpa perlu go thru rayuan. Ramai jugak kawan-kawan aku yang tak dapat sambung. Lebih-lebih lagi yang mohon jump course lain. Susah kalau course tu hot stuff, course popular tapi CGPA yang memohon tu tak-berapa-nak-hotstuff. Memang barely accepted la. Jadi nasihat aku untuk junior yang mungkin baca ni :

  • Nak jump course, tak kira lah apa pun, pastikan CGPA korang hebat. Jangan harapkan CGPA minima. Pesaing korang bukan sikit.
  • Untuk yang 'kejar' masa, nak kerja cepat & nak kahwin cepat, better korang mohon je course yang sama dengan diploma. Percentage untuk dapat lebih tinggi, dan tempoh masa yang diambil untuk grad lebih cepat.Cuma seksa lah kalau korang tak minat.
  • (Untuk yang nak sambung under course yang sama) Jangan ikut kawan. Kemampuan dan kecenderungan masing-masing boleh jadi berbeza. Sebab tu time degree dia kasi pecah lagi subjek-subjek. UiTM suh kita pilih hat mana yang kita boleh bawak.
  • UiTM akan 'campak' kita ikut alamat rumah. Alamat rumah aku kat Selangor, dia jentik aku dari Merbok ke Selangor. Kawan-kawan aku yang beralamat utara, kebanyakannya dapat Merbok once again untuk degree. However, ikut course yang ditawarkan jugak. 
  • Ni penting, kalau korang check-check "Permohonan tidak berjaya", cuba lagi bukak esok harinya. Berbalik kepada cerita encik balax ex-roomate aku, 1st try kan mamat tu tak dapat. Besoknya dia check lagi, Alhamdulillah. Sekarang dah selamat landing-landing kat UiTM Shah Alam pun. Kadang-kadang sistem tu yang gonjol. 
Sekarang tengah countdown hari nak resign masuk belajar je. Student fees pun dah dijelaskan.

Semangat tak semangat
Ingatkan time degree dah taknak pakai loan. Bukan berlagak kaya, just hutang yang ada pun macam dah banyak sangat dah. Tapi scholarship kebanyakannya buka Bulan Mei keatas. Nak taknak terpaksa apply loan dulu. Sikit-sikit tu ada la rasa terkilan pasal aku struggle gila-gila punya gila time diploma pun antara sebabnya adalah scholarship. But now things obviously don't run as what have been planned and expected. Tak apalah, maybe rezeki lain akan menyusul, InsyaAllah. Just believe :)

Tu sahaja buat masa ni. Draft banyak. Sangat banyak. Nak menyambung tu je lah. Alahainyepun malas kebabung. Takpe. Next time aku akan cerita maam-macam. Lately entry banyak pasal IM je kan. Aku sendiri pun bosan. Haha. Whattodo. Readers banyak datang sini pasal IM. hihi. Bye!

Life : Married? Checked!

Assalamualaikum By the time I'm writing this, cukup 3 bulan seorang Shasha Yatim sah jadi isteri Mohd Ikram Zaidi yang aku jump...