Posts

Showing posts from March, 2013

Tips Study Diploma Pengurusan Maklumat

Image
Assalamualaikum
Nak study kena ada cara. Seriously, kalau anda bukan genius, anda kena cari cara yang sesuai dengan jiwa raga or else, usaha anda untuk study dengan berkesan akan berakhir dengan tangisan semata-mata & yeah, itu sinonim dengan tidak awesome. You know, belajar ni macam main bola, kena ada teknik & strategi. Kalau main hentam cenggitu je, rasanya boleh rembat goal ke? Maybe boleh, if you're lucky enough. Tapi luck adalah SANGAT jarang hadir tanpa usaha. 
Nak dipendekkan cerita, untuk score dalam IM, tak susah, cuma kena rajin sikit je. Aku bukan buat hebat ke apa nak bagi tips-tips bagai, just nak share je dengan harapan ada la di antara tips yang aku bagi ni, boleh bantu korang untuk perbaiki mutu & keunggulan study korang; lebih-lebih lagi IMers.
TIPS HOWZUM
#1 Faham & Hafal Selalu dengar orang cakap gebang-gebang, " Alah kalau kau faham, gerenti boleh jawab". Indeed true. Tapi personally aku rasa sometimes hafal pun perlu. Macam baca Al-Q…