Friday, March 22, 2013

Tips Study Diploma Pengurusan Maklumat

Assalamualaikum

Nak study kena ada cara. Seriously, kalau anda bukan genius, anda kena cari cara yang sesuai dengan jiwa raga or else, usaha anda untuk study dengan berkesan akan berakhir dengan tangisan semata-mata & yeah, itu sinonim dengan tidak awesome. You know, belajar ni macam main bola, kena ada teknik & strategi. Kalau main hentam cenggitu je, rasanya boleh rembat goal ke? Maybe boleh, if you're lucky enough. Tapi luck adalah SANGAT jarang hadir tanpa usaha. 

Nak dipendekkan cerita, untuk score dalam IM, tak susah, cuma kena rajin sikit je. Aku bukan buat hebat ke apa nak bagi tips-tips bagai, just nak share je dengan harapan ada la di antara tips yang aku bagi ni, boleh bantu korang untuk perbaiki mutu & keunggulan study korang; lebih-lebih lagi IMers.

TIPS HOWZUM

#1 Faham & Hafal
Selalu dengar orang cakap gebang-gebang, " Alah kalau kau faham, gerenti boleh jawab". Indeed true. Tapi personally aku rasa sometimes hafal pun perlu. Macam baca Al-Quran, kalau cukup dengan faham je, Hafiz Al-Quran tu apa signifikan dia? TETAPI, jangan hafal membabi pekak. Seriously, kalau korang hafal cara gitu, tak payah tunggu exam, even pergi makan 10 minit pun, balik tu confirm dah lupa. Sebaik-baiknya, fahamkan terlebih dulu, dah faham, gerenti senang hafal. Macam math, ingat senang nak hafal sifir? Tapi sebab faham konsep gandaan tu macam mana, sifir tu kira kacang rebus je.  So, take not here. Fahamkan apa yang anda pelajari, dan hafal mana yang patut.


#2 Jangan Tamak
Yang ni more to tips exam. Sometimes ada subjek yang chapter dia baaaanyak sangat kan? Some people tend tu baca semua, tapi last2 satu habuk pun tak lekat. Itu biasa & itu normal. Kalau masa anda dah suntuk sangat, cari  1 chapter yang paling susah (kalau boleh 1 sahaja), yang paling korang tak boleh go, tinggal yang tu. Biarkan. Lebih baik hilang 1 chapter, daripada hilang semua chapter. At least dalam exam, cuma soalan dari chapter tu sahaja yang korang tak boleh jawab. Kenapa aku suruh tinggal? Sebab masa yang diperuntukkan untuk study chapter yang susah tu, korang boleh guna untuk memperkasakan lagi diri korang kat chapter-chapter popular dan penting.



3# Jangan Terlampau Last Minute
Biasalah student. Nak cari yang well-prepared memang cukup rare la. Even aku 2,3 hari nak exam sempat merayap Sungai Petani,tak ambik port langsung kat study. Tapi jangan terlalu last minute. Seriously cakap korang akan stress & last2 putus asa cenggitu je sebab biasanya kalau exam, students akan take out segala buku-buku & nota-nota, stack kat depan then tenung benda alah tu lama-lama &  yeah, ada la suara2 shaitonirrojim bermain dalam kepala "Pergh gila banyak ni. SEMPAT KE??" Confirm tak sempat. Bila tak sempat, gelabah, bila dah gelabah cuba fikir, yang korang baca semua tu masuk tak rasa-rasanya? Lain tau STUDY last minute dengan ULANGKAJI last minute. Lain.



4# Beri Perhatian Dalam Kelas
Benda ni sepatutnya aku tak sembang la pasal aku tak buat. Aku paling tak suka pergi kelas, apatah lagi pay attention. Tapi untuk kebaikan korang, aku cakap jugak. Tumpukan perhatian kat apa yang lecturer bebel. Sebab kadang-kadang, apa yang diorang cakap tu boleh jadi penyelamat kat final exam. Yang diorang cerita pengalaman kerja diorang, pengalaman pergi sana, pergi sini; seriously boleh jadi contoh dalam essay. Another thing is, kadang-kadang nota slide yang lecturer provide tu takde explanation. Dia bagi key point je kan? Time ni lah pay attention pada apa yang lecturer terangkan tu akan bagi korang benefit. Lagi mantap kalau dapat lecturer jenis satu slide, 1 jam.


5# Jangan Over-Paksa Diri
Never, ever push yourself too hard. Never. Don't ever. Dikhuatiri nanti korang tak boleh buat pasal korang :

  • Jatuh sakit sebab tak makan, skip tidur, skip rehat.
  • Blank
Bagus kalau korang ada target & usaha like there's no tomorrow but please, mesin pun ada button On/Off guys. Alhamdulillah, dari semester 1-5, aku tak pernah lagi sakit  time exam kecuali time sem 5,1st paper tu aku demam teruk effect assignment banyak sangat.  Alhamdulillah rezeki aku kot paper tu dapat A tapi kalau ikut condition sebenar, aku tak boleh nak angkat kepala pun dalam dewan tu. Apa yang aku nak sampaikan kat sini, hebat mana pun korang study, banyak mana pun korang hafal, kalau korang tak jaga makan, tak jaga tidur, tak jaga solat, korang boleh 'lumpuh' pada hari peperiksaan tu diadakan. Bila dah tak boleh bangun camtu, jangankan A, C+ pun belum tentu dapat. Siapa yang rugi? 


Take your time dalam sejam dua untuk relax, makan, tidur, main game, or buat apa yang korang suka. Get yourself away from those notes and books.Then lepas tu sambung balik. Kalau korang boleh disiplinkan diri dengan waktu rehat korang, InsyaAllah takkan ada masalah. Tapi kalau studynya  1 jam, rehatnya 10 jam; mak jah rotan jap lagi ni haaaaaa.


#6 Study : Tak Perlu Ikut Kronologi
Selalunya pelajar akan ikut kronologi dalam menyetadikan diri, but not me. People said 
"Bacalah dari awal, benda berkait-kait dengan next chapter"
Tapi apa yang aku perasan dalam silibus IM ni; lain chapter, lain yang dibincangkan. Macam kadang-kadang tu, Chapter 1 dengan Chapter 2 tak berhubung langsung. Totally different things la between those chapters.Then sebab itulah, aku study mana yang senang dahulu. Contoh chapter 14 paling senang, I'll start with 14. Yang nipis2 aku habiskan, yang tebal-tebal aku letak tepi. Guess what? Bila aku dah habiskan semua yang senang-senang tu, bila aku buka nota kononnya tebal & susah, aku akan jadi camni
" Eh? ni macam dah baca kat chapter 6. ni aku dah hafal pun kat chapter 7 tu."
See, benda berulang. Paling awesome, kebanyakan benda dalam chapter-chapter tebal tu dah diterangkan dalam chapter nipis dengan bahasa yang lebih mudah difahami. Selain itu,kalau korang terlalu fokus dengan chapter tebal sebab takut tak dapat cover lah kononnya, dikhuatiri korang akan habiskan masa korang kat chapter tu sahaja sampai ke hari exam. Korang bajet  chapter2 nipis boleh cover sejam sebelum exam. Tu semua saiton. Nak lagi senang, susun nota ikut populariti chapter, bukan kronologi chapter.


#7 Study : Jangan Ikut Spot
Spot tu saitonnn. Unless lecturer korang yang bagi, baru sungguh-sungguh study hat tu sebab kemungkinan  lecturer tu yang buat soalan exam. Yang lain, Camsyiot je tahu? Bengang ni. Kata je spot, tapi yang dilistkan gaya macam 1 buku jugak kena baca. Pahal? Baik tak payah. Sakit hati tengok spot. Dari Segamat kata lain, dari Machang kata gini, dari Samarahan kata gitu pulak. Lagi sakit hati dah beriya-iya percaya tiba-tiba tak satu pun keluar. Kesimpulannya, baca je semua. Target-target pun kalau boleh elakkan. Yelah, kan sometimes kita buat past sem question. Mestilah mata dok mengusha je tajuk-tajuk essay yang popular. You know what, sometimes yang tak pernah keluar dalam exam tu lah yang gatal-gatal keluar time kita yang  exam. Jangan tertipu dengan populariti mereka. Tu semua perangkap tikus!



8# Jangan Sesekali Niat Nak Meniru!
Tolong. Aku cakap kat korang ni, mohon kerjasama korang untuk tak meniru dalam exam, test, even quiz sekalipun! Sebab bila korang dah niat camtu, korang takkan study. Korang akan bergantung sepenuhnya kat  nota-nota kecik korang, bergantung sepenuhnya kat geng-geng korang. Kalau macam tu lah kisahnya, apa yang korang belajar sebenanya? Nothing. Lagi satu hal, kita nak tuntut ilmu ni, nak berkat. Kalau ingat nak berkat ilmu tu, mesti korang taknak meniru. Berkat jangan buat main. Dengan diploma tu kita nak sambung degree, dengan degree tu kita nak cari makan, & suap tanggungan kita. Kesannya kita tak nampak sekarang & sometimes kesan tak berkat tu bukan dapat kat kita. Mungkin terpalit kat pewaris kita besok. Renungkan.



9# Study : Highlight
Aku tahu, students especially SISWI suka betul dengan highlight. Kalau boleh segala rangkaian colour mesti ada. Biru, oren, hijau, kuning, pink, purple, pelangi, pelangi senja, kelabu taik itik semua kalau boleh nak ada kan? Tak kisahlah highlight colour apa, apa yang aku nak sampaikan kat sini, mohon highlight YANG PENTING SAHAJA. Bukan satu perenggan, bukan satu slide. Sebab apa, bila korang dah buat camtu, it seems like semua part penting padahal yang kita perlu ingat certain-certain line atau word je.Bila dah serabai cara gitu, ada nafsu lagi ke korang nak study now tell me?


#10 Ikut Style Sendiri
Ramai students yang suka ikut kawan. Kawan pi library, dia pun nak ikut. Kawan buat study group, dia tak nak miss. Tapi tanya diri sendiri, berkesan ke? Kalau betul works on you, teruskan. Kalau tak, berhenti! Kawan takkan lupakan korang punyalah. Just make some space untuk korang study sendiri kalau study individually lah yang korang perlukan. If you ask me, most of the time, I prefer to study alone. Even my roomate pun student IM, aku tak study dengan dia. Bukan batak ilmu, ke apa. Aku just tak boleh. Memang aku study individually, tapi bila orang tanya itu ini, aku still akan try tolong just don't ask me to study together because I won't say yes. Kenali cara korang study. Setiap orang lain-lain.Macam mind map, ada orang suka sediakan mind map sebelum study, while aku antara yang anti-mind map sebab it's kinda serabut for me. Kalau lecturer suruh sediakan mind map segala, rasa nak angkat sepanduk "Belia Benci Mindmap" je dalam kelas tu. See? Kalau certain people berkesan dengan cara tertentu, doesn't means it will works just great on us too!



#11 Laman Sosial
Some people tend to off, to deactivate, to terminate segala akaun social network yang ada menjelang exam. I have to say, sungguhpun korang betul-betul nak excel, seriously guys, cara tu silap. Study smart right? Walaupun korang tengah study, korang kena alert dengan berita semasa, alert dengan sebarang pindaan, alert dengan sebarang informasi, alert dengan perbincangan kawan-kawan sebab kemungkinan besar tu semua akan effect exam korang. Buat apa orang nak send sms upon any update/information kat kawan yang obviously makan kos when he can do it freely thru Facebook? That's why, walaupun sibuk sangat study, take some time tengok news di laman sosial korang. Tu lah antara faedah Facebook/Twitter/such. Benda jadi tak berfaedah bila lepas baca news korang stalk haters pulak. Dah tu stalk girlpren adik. Then stalk awek jiran pulaknya kann. Pakcik kepada jiran pun boleh. Aii aku tampaq satgi hang jangan tanya pasaipa.


#12 Buat Soalan Exam Semester-semester Lepas
Ini penting. Korang yang nak A,wajib buat. WAJIB DENGUNG. takde kompromi. Jangan perlekeh kuasa past sem question ye. Nangis tak sudah kang. Kalau boleh, download soalan dari 5 tahun lepas. Believe it or not, soalan ulang-ulang je, Sometime rasa macam diorang recycle balik pun ada. Student yang dapat soalan  exam kitar semula tu memang bernasib baik lah. Yang bernasib kurang baik tu terpaksa lah hadap soalan-soalan baru, silap-silap format baru terus. Apa pun, buat soalan past sem! Buat jangan banyak tanya!

Kesimpulannya, bukan senang nak senang. Betullah phrase tu. Tolong kenali diri anda dengan lebih baik. Jangan seksa diri dengan cara belajar yang tak kena dengan jiwa. Penat je lebih tapi habuk pun tak dapat. Rugi masa, rugi tenaga, silap-silap rugi duit jugak.Semua tips kat atas berdasarkan pendapat & cara aku belajar. Tak semua orang boleh adopt & praktikkan. Lain orang, lain caranya.  But somehow, I hope apa yang aku kongsi ni beri manfaat kepada readers sekalian.  :)

Sekian, Jumpa lagi!

Life : Married? Checked!

Assalamualaikum By the time I'm writing this, cukup 3 bulan seorang Shasha Yatim sah jadi isteri Mohd Ikram Zaidi yang aku jump...