Sunday, July 28, 2013

UiTM Puncak Perdana : Kolej Jasmine?

Assalamualaikum

Dah lama sangat tak menaip. Dari bulan Mei sekarang dah nak habis Julai pun. Aku memang layak jadi peneraju dasar baru : Dasar Kemalasan Belia Negara. Kena propose kat DS Najib mungkin. Well-well, semester pertama dah lama habis. Sekarang tengah berusaha pasrah tengok result FIRST untuk degree. 


In Brief: 
Surprisingly, surprisingly okay, surprisingly tak semudah yang aku sangka. Aku bukan pandang rendah, tak. Come'on lah weh, aku belajar balik kot apa yang aku belajar time diploma dulu. Kitorang pun (aku dan housemate-housemate aku) pun take this degree things mencece je la. SEJIBIK kisahnya. Assignment? Kalau tak kerana hati ni suci mulus berseri (Eh?) aku dah copy balik bulat2 assignment-assignmnet diploma; tukar nama lecturer, tukar tarikh submission. Sama nak mampz. Cuma, ada cumaaa. Adaa. Cumanya arahan assignment-assignmnet terbabit dah di-spin, di-twist dengan bijaksananya kasi benda jadi rumit sikit in the end. Plus, bila dah men-degree-kan diri ni, ada lah 3rd languange. To play safe; aku ambik Arabic Language. Guehehe. 

*Nampak tak. Nampak tak malas tu tahap iguana Kenya. Nampak tak ni??!

______________________________________________________________________________________________________

Banyak benda sebenarnya nak dicerita, tapi dah jadi normal human la, mana senang muntut baca panjang-panjang ni. So I'll make this entry as simple as possible, yet understandable and beneficial. Kalau you guys readers eventually find out this entry panjang nak dead, ketahuilah ni cuma separuh dari idea asal. 

Okay kita start dari kampus dulu. Entry akan datang baru kita sembang pasal degree Records Management. Dari Merbok terbang daku ke Puncak Perdana. Nama kemmain bagaikan gah nak dead; Puncak Perdana Induk Fakulti IM. Tengok-tengok dengan mata kuppala, nak nangis. Fakulti macam pasaraya. Pfffft disitu. Eleh tapi tak kisah ponnn. Kita datang nak belajar pppponn. Bak kata instagram 


Haha. Kidding. Menyampah aku dengan hashtag beriban macam tu. Porenggey betul. Lepas 4 bulan bertapa di Puncak, well takde teruk mana pun. Okay-okay, fine, kampus tu memang pathetic. Nak banding dengan Merbok, kalah mati tak bangun-bangun. Jauh nauuu beza. Tapi sebab dekat dengan Encik Ejat McGreggor saya, segalanya indah. Citpodah. Nak tahu apa paling best pasal Puncak? Kolej dia. Kelas pukul 10 am ni, 9.45 am baru bangun pun sempat lagi pergi kelas. Dia punya dekat tu, Masya Allah ( nada P Ramlee). Bukti? This 

Nampak Pasaraya Myd..eh. Nampak fakulti depan tu? View ni dari rumah saya hokeng. Dekat kan? Sangat! 

Namun begitu, seribu kali sayang, student degree tak lagi ditaja mewah macam diploma dulu. Sikalang kita olang kena bayar kolej tau. Satu rumah RM 2,400. Per sem. Haha. RM 2,400 satu bulan, dengan aku-aku sekali main demonstrasi jalanan kat Puncak tu. Dah la tingkat 5.

Trivia Kolej Jasmine:
  • Kolej Jasmine Puncak ni tak pakai bilik. Kitorang ada rumah ala-ala apartment ; lengkap dengan 3 bilik, 2 bilik air, ruang tamu yang agak besar, tempat sidai baju, rak kasut, meja study + lampu meja, balkoni, dan pantri yang tak rupa pantri langsung.
  • 3 bilik pula dibahagi lagi. 2 bilik untuk 2 orang. 1 bilik untuk 4 orang. Means, satu rumah mampu menyumbat exactly 8 orang.
  • Harus diingatkan, satu bilik = RM800. So, penghuni bilik 4 orang hanya akan bayar RM 200/head sahaja untuk kolej, while penghuni bilik 2 orang, nak tak nak korang kena bayar RM 400/head. 
  • Yuran kolej ni termasuk sekali bil api dan air. Kalau korang terlupa tutup suis sterika sampai seminggu pun korang tak akan dikenakan apa-apa. Tapi sumpah tu memang biadap la.
  • Kat sini ada kafe, ada "kandang". Tu je tempat makan yang ada. Tapi jangan risau, actually banyak lagi pilihan cuma tak tertaip je.
  • Untuk pelajar yang freshly baru nak masuk, korang boleh pakat dengan kawan-kawan kalau nak satu rumah. In Shaa Allah boleh sebab aku pun buat camtu. Lagi 2 bulan nak masuk dah sssebok cari housemate. Tapi pastikan pakat tu  takat 8 orang la.

Cakap banyak pun tala guna wo. Meh aku present sikit macam mana yang dikatakan rumah tu. Korang nilai la sendiri berbaloi tak RM 600/month campur bil api & air :


Maafkan camera Handphone Rebate Alcatel saya. 2.0 MP memang mengundang.

Description : Gambar ni shows ketinggian & luas rumah ni. Boleh tahan besar la kan. Okey la bagi kami yang senang puas hati ni. Setiap meja ada lampu, suis & rak buku masing-masing. Ruang tengah-tengah tu memang besar. 



Description : Belakang langsir tu balkoni & ni dia 2 toilet yang dijanjikan. Dijanjikan? Dukacitanya dimaklumkan bilik air ni tak boleh digunakan serentak. Kalau nak jugak, hamek dua-dua belah shower tu tak keluar air. My advice here, amat digalakkan untuk one of the member bawa baldi besar atau container, untuk isi air siap-siap. So, waktu peak hour, dua-dua bilik mandi boleh digunakan.



Description : Gambar atas-Bilik 3&4, Gambar bawah-Bilik 1&2. Bilik untuk 2 orang. Yes, memang tak aci sebab salah satunya ada meja while lagi satu bilik, meja kat luar. Nasib kau lah Jah sebab most of the case, pihak pengurusan yang bagi kita nombor bilik tu. Selalunya bilik yang besar sikit, ada meja & pemandangan yang superb, BILIK 1&2. Bilik aku bilik 3&4, bilik stor. Memang kesian. Bayar sama RM400 ni tapi cuma dapat bilik super kecik. Anak-anak sekalian, nilah namanya takde rezeki. 


Description : Okay Jah & Jang, inilah bilik 4 orang. Kecik? Yeap, kecik. Sebab tu most of the time penghuni-penghuna bilik ni bersidai-sidai kat ruang tamu. Bilik camni kongsi 4 orang. Nak bernafas pun macam nak kena mintak CPR. Tapi tulah, bayar 200 je. Murah.


Gambar-gambar ni semua shows condition rumah yang super-bersih. Time ni semua housemate dah berrambz balik rumah sebab dah habis exam. Tiada unsur keaiban. Mengapa keaiban? Kitorang je tau. Wakakaka. Tak lawaknya kita. These pictures just want to give all of you the idea of how rumah-rumah at Kolej Jasmine might looks. Tapi serious ni bebz, kalau satu rumah sekepala semuanya, hidup berumah tangga ni memang best. For those yang dapat random housemates besok, pray for your housemates will be deadly sporting. Oh ye, one more tiny thing, kat Puncak takde cleaner nak tolong angkat sampah tau. Korang kena bawak sendiri sampah 8 tan korang tu then campak kat rumah sampah yang disediakan.

Time nak balik haritu, dengan barang-barang macam nak pindah rumah ni, aku bawak turun sorang-sorang dari tingkat 5. Penat gila eyyyyallll. Time tu iman dah goyang. Habis keluar segala carutan azazil dimana most of carutan hina dina tu adalah khusus buat staf kolej sebab bagi aku tingkat 5. (Padahal salah sendiri bawak barang banyak-banyak). Harapnya takda jiran dengarlah. Jatuh imej ittew. Hiks.

80% of my stuff. Banyak ke? Aku rasa kalau tak sebab biskut-biskut Jacob Asmidar tu, takdelah aku kena turun naik round ke 6. As mohon rasa bersalah.


Oh oh oh. One more thing, kat sini broadband P1 Wimax line superbiah! Broadband Yes 4G, can godai. Celcom okay & Maxis pun okay kot. Paling best P1 la weh. That's all folks. Next entry,maybe I'll talk about my course; Bsc. Records Management. Bye all!


Life : Married? Checked!

Assalamualaikum By the time I'm writing this, cukup 3 bulan seorang Shasha Yatim sah jadi isteri Mohd Ikram Zaidi yang aku jump...