Thursday, August 29, 2013

Random Thursday


Assalamualaikum

Special for THAT drama queen :



And no, I'm not sorry for posting this. Getting tired of your 'SHEET', Your Highness.

Monday, August 26, 2013

Alhamdulillah: MieyaIzzat E-day!

Assalamualaikum

24-08-2013 lepas, my housemate, coursemate, and classmate dan kawan sekolah SMK Telok Datok; cik Nur Damia Shafee dah selamat bertunang dengan jejaka Kedah pilihan hati, Izzat Mansor. Amboi, taknak kalah. Kita punya nama Jat, dia pun nak Jat jugak. Tapi Jat buah hati Mieya dah move setapak dulu lah dari Jat McGreggor ittew. Nevermind. It can be waited. Tettt. Majlis berjalan dengan smooth & horait sangat. Mieya asyik mintak mahap sebab tak terlayan housemate-housemate dia yang datang. Hat ni pun nevermind. Pasal kitorang dah melantak makanan-makanan kat majlis tu dengan penuh selera dan bergaya, so aku habaq kat dia segalanya diampunkan. Dasar food monster!

Tema majlis Pink+Biru. Tapi aku datang pakai striking Oren+Biru. Wadehel. Tak kena langsung. Baju Cik Mieyamon sangat somey tahu! Pastel Pinkies & paling penting, Mieya dah kuwuss & hittew jeles much! JELES MUCH! Seumur hidup Shasha Yatim dihabiskan bising pasal berat badan je. Takde visi langsung.

Ni masa sarung cincin. Again, jealous KingKong. Tengok LIVE pulak tu. Aku jarang tengok orang tunang. Kalau sedara-mara pun biasanya mama abah je yang ikut sekali. Anak yang baik jaga rumah & adik. Kehkeh. Ni tengok member sendiri tunang kan, peratikan je la dengan rasa dengki ya amat + happy. Happy for my dear friend. ^_^-



Mieya santek gilos. Memang gila pink betul minah ni. Aku pulak tak sesuai pinkies. Macam pareahhh. Dah la gelapun dan hitamun. Aku nak pakai pink? Talk to my feet. Member Rumah 3C18 yang datang cuma aku, Syuhada & Liyana. Asmidar & Ika jauh kat Kedah & Melakau sana. Syafa takde lesen, Athira pulak mana boleh bawa kereta jauh-jauh. So kami bertiga je lah wakil ambik berkat. Mana tau jap lagi turn salah sorang. Hahaa. Keh tak lawak bro.

Pahal pandang bawah kau Oren? Malu ayam pulak macam kau yang tunang. Tarappoddah.

Selekeh sungguh. Silap besar duduk sebelah Mieya. Tenggelam habesss. Tengok pipi? Tu namanya raikan Aidilfitri yang sebenar. Wakaswakaswakas. Yana & Syu datang punya awal. Semangat sungguh. Si Aida Effarina pulak baru datang time aku balik. ZZz.

P/S : Seronok jugak buat majlis. Tapi rasanya if it's my turn to engage, takde rasanya macam ni. Kena tunggu Big Day yang bertahun lagi. A long way to go. Habiskan dulu degree dengan first class, In shaa Allah!

Saturday, August 24, 2013

UiTM Puncak Perdana : Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Rekod I

* Post kali ni ditulis agak khusus kepada student Information Management. Tapi kalau yang lain still nak teruskan pembacaan, no problem at all.

Assalamualaikum.

Seperti yang dicanang pada entry lepas, aku ada habaq nak cerita pasal degree aku sekarang right? Well, pada sesiapa yang masih tak notice, I'm currently studying Bsc. of Information Science (Hons.) Records Management, UiTM Puncak Perdana. Kira sequel la lepas habis DIM haritu kan. Triquel,(triquel?)  maybe nak sambung master kat Australia. Eycehh. Hebat nau cita-cita. Satu semester degree pun semacam mau cirit mencecet tengok paper final. Degree rekod ni nampak senang. Aku pun nampak dia macam senang sebab tak payah nak bergelumang dengan AACR dan cataloging. But then, ketahuilah, aku, anda, you guys readers semua dah tersilap *sambil kesat air mata*

Kenapa aku cakap macam ni? First, apa yang buat dia susah; soalan final exam dia. Serious talking lah kan, time korang belajar dalam kelas korang takkan sangka paper final akan jadi sangat killer dan gila sebab time dengar melanguk-languk kat teori dalam kelas tu, benda macam simple dan senang. Paper IMR504 Filing & Classification betul bagi wake up call. Memang tampar aku habis-habisan, buat aku sedar Records Management ain't a Playdoh. 

*Tamat mukadimah

________________________________________________________________________________________________________

Apa itu Minor & Elektif ?

Life degree, dah tak sama macam diploma. Wake up you guys. Diploma manade makhluk-makhluk Minah & Elatip ni. Bila masuk degree, korang cuma akan belajar 2-3 sahaja subjek degree korang. 2 atau 3 daripada 7 ke 8 subjek. Sikit je. Subjek yang fokus pada degree kita ni kita dipanggil subjek core. Tak paham?



Biar cik Shasha Yatim explain secara ringkas kat you guys apa itu Minor & Elektif supaya anda fresshies boleh timbal siap-siap mana satu yang korang nak pilih.


Dan obviously aku pilih elektif. Tengok balik subjek yang aku ambik kat atas;

  • School Resource Center Management tu silabus dari Degree Resource Center
  • Reference Service tu silabus Degree Library Science

Some people pilih elektif sebab variasi subjek. Practically tu betullah. Dapat merasa belajar (walaupun sikit) empat-empat degree. Tapi sebab utama aku ambik elektif untuk jaga pointer. Pada mulanya aku nak ambik Minor Information System. Tapi bila dikira-kira, time diploma dulu memang susah benau nak score subjek-subjek system walau macam mana hardcore pun aku study. So, I end up having elective. Aku 'ada kuasa' untuk pilih & susun subjek supaya dalam satu semester, aku tak berhadapan dengan 2 subjek susah sekaligus. Means, dalam 2 pilihan tu, 1 aku ambik subjek yang senang, 1 lagi aku ambik yang mencabar sikit. So balance lah kan?

Pilihan Minor & Elektif ni cuma wujud di kampus induk, UiTM Puncak Perdana. Pelajar-pelajar yang diterbangkan ke kampus Machang, Segamat & Merbok; you guys nak atau tak, perlu berhadapan dengan Minor. Tiada pilihan. Sebab tu student-student Puncak Perdana boleh dikatakan untung jugakla walaupun kampus macam ______________ (krikkrik). Di Puncak Perdana;
  • Kitorang boleh pilih nak Minor atau Elektif 
  • Kitorang boleh pilih 3rd language yang lebih banyak variasinya
  • kitorang diajar oleh lecturer-lecturer veteran....? Itu dikira kelebihan ke? 
  • Yang paling penting, In shaa Allah semester pertama & kedua dapat kolej.


Setakat ni dulu entry nya. Kering idea nak tambah apa lagi, plus macam dah banyak sangat je text. Berpinauu mata. I'll update about degree lagi. Akan datang, khas pasal degree record ;)

Sunday, August 4, 2013

Degree : First Result

Assalamualaikum

Hola boys and girls. Seperti biasa, setiap sem, aku mesti akan bawak perkhabaran ni. Tapi kali ni, I'm no longer posting about diploma result, but degree instead. Seperti entri-entri lepas, dah diterangkan right, aku jump terus ke semester 3 since aku ambik diploma course yang sama. Degree sillabus, tak semudah diploma. Kalau korang rasa diploma susah, naik degree korang akan rasa diploma tu kashang guring. Sebab tu aku tak target tinggi. Target dekan pun tak. Memang dah pasrah sungguh sejak awal lagi. Bukan sejak awal lagi, sejak keluar dewan exam lagi. Soalan-soalan untuk degree, undeniable susah.  Tapi Alhamdulillah, untuk semester permulaan ni, I'm survived. 


This, isn't for showing off. nope at all. Ni lah realiti student records. You have to face 7 subjects untuk semester ke-3. Yang B+ dedua tu aku target A/A- keluar result macam pfffft. Kalau dah nama lecturer ni memang tak boleh nak jangka style marking tu macam mana. Tu yang aku takut untuk sem depan sebab plannnya nak ambik Web Design sekali lagi. Satu-satunya subjek yang aku achieve C+ sepanjang diploma. Trauma *ceh trauma* sampai sekarang.

In a nutshell, I am so SOOOO grateful to have this. Pagi2 sahur lagi aku dah tunjuk slip result kat parents. Tak sia-sia menggelabah sepanjang malam tunggu result appear kat e-mail. Housemates yang ambik degree records, Alhamdulillah empat-empat semua Dean List. Big congrats buat Damia Shafee, Syuhada Mazlin, dan Athira Radzi. Untuk degree, aku nak aim selempang pink sama-sama dengan kawan-kawan seperjuangan. Eyce. Berdegarnya kita. Berangan tu penting. I'll do anything possible to maintain this. In Shaa Allah, ilmu yang aku dapat akan digunakan sebaik-baiknya, dan kejayaan yang datang akan dijadikan batu loncatan to gain the brighter future.


Semoga kita semua sama-sama cemerlang till the end of our study. Ameen.
*pakcik kat tengah tu dah sukses pun. Anda terkecuali ye pakcik*

Life : Married? Checked!

Assalamualaikum By the time I'm writing this, cukup 3 bulan seorang Shasha Yatim sah jadi isteri Mohd Ikram Zaidi yang aku jump...