Saturday, August 24, 2013

UiTM Puncak Perdana : Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Rekod I

* Post kali ni ditulis agak khusus kepada student Information Management. Tapi kalau yang lain still nak teruskan pembacaan, no problem at all.

Assalamualaikum.

Seperti yang dicanang pada entry lepas, aku ada habaq nak cerita pasal degree aku sekarang right? Well, pada sesiapa yang masih tak notice, I'm currently studying Bsc. of Information Science (Hons.) Records Management, UiTM Puncak Perdana. Kira sequel la lepas habis DIM haritu kan. Triquel,(triquel?)  maybe nak sambung master kat Australia. Eycehh. Hebat nau cita-cita. Satu semester degree pun semacam mau cirit mencecet tengok paper final. Degree rekod ni nampak senang. Aku pun nampak dia macam senang sebab tak payah nak bergelumang dengan AACR dan cataloging. But then, ketahuilah, aku, anda, you guys readers semua dah tersilap *sambil kesat air mata*

Kenapa aku cakap macam ni? First, apa yang buat dia susah; soalan final exam dia. Serious talking lah kan, time korang belajar dalam kelas korang takkan sangka paper final akan jadi sangat killer dan gila sebab time dengar melanguk-languk kat teori dalam kelas tu, benda macam simple dan senang. Paper IMR504 Filing & Classification betul bagi wake up call. Memang tampar aku habis-habisan, buat aku sedar Records Management ain't a Playdoh. 

*Tamat mukadimah

________________________________________________________________________________________________________

Apa itu Minor & Elektif ?

Life degree, dah tak sama macam diploma. Wake up you guys. Diploma manade makhluk-makhluk Minah & Elatip ni. Bila masuk degree, korang cuma akan belajar 2-3 sahaja subjek degree korang. 2 atau 3 daripada 7 ke 8 subjek. Sikit je. Subjek yang fokus pada degree kita ni kita dipanggil subjek core. Tak paham?



Biar cik Shasha Yatim explain secara ringkas kat you guys apa itu Minor & Elektif supaya anda fresshies boleh timbal siap-siap mana satu yang korang nak pilih.


Dan obviously aku pilih elektif. Tengok balik subjek yang aku ambik kat atas;

  • School Resource Center Management tu silabus dari Degree Resource Center
  • Reference Service tu silabus Degree Library Science

Some people pilih elektif sebab variasi subjek. Practically tu betullah. Dapat merasa belajar (walaupun sikit) empat-empat degree. Tapi sebab utama aku ambik elektif untuk jaga pointer. Pada mulanya aku nak ambik Minor Information System. Tapi bila dikira-kira, time diploma dulu memang susah benau nak score subjek-subjek system walau macam mana hardcore pun aku study. So, I end up having elective. Aku 'ada kuasa' untuk pilih & susun subjek supaya dalam satu semester, aku tak berhadapan dengan 2 subjek susah sekaligus. Means, dalam 2 pilihan tu, 1 aku ambik subjek yang senang, 1 lagi aku ambik yang mencabar sikit. So balance lah kan?

Pilihan Minor & Elektif ni cuma wujud di kampus induk, UiTM Puncak Perdana. Pelajar-pelajar yang diterbangkan ke kampus Machang, Segamat & Merbok; you guys nak atau tak, perlu berhadapan dengan Minor. Tiada pilihan. Sebab tu student-student Puncak Perdana boleh dikatakan untung jugakla walaupun kampus macam ______________ (krikkrik). Di Puncak Perdana;
  • Kitorang boleh pilih nak Minor atau Elektif 
  • Kitorang boleh pilih 3rd language yang lebih banyak variasinya
  • kitorang diajar oleh lecturer-lecturer veteran....? Itu dikira kelebihan ke? 
  • Yang paling penting, In shaa Allah semester pertama & kedua dapat kolej.


Setakat ni dulu entry nya. Kering idea nak tambah apa lagi, plus macam dah banyak sangat je text. Berpinauu mata. I'll update about degree lagi. Akan datang, khas pasal degree record ;)

26 comments:

  1. kalau saya kos RC tu, sy decide ambil elektif , then sy boleh pilih mana2 kos dari rekod, system dan library. mcm tu? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyep. Subjek elektif tu boleh pilih, boleh campur2.

      Delete
  2. em..nk tanya skt..peluang perkerjaan apa akan dpt kalau belajar degree kos ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Record manager. Document controller. Kerja kat arkib. Jadi preservator and conservator bahan bersejarah macam manuskrip2 lama. It depends.

      Delete
  3. nak tnya la akak .. 3rd language tu mmg Arabic ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takdelah. Boleh pilih dari Jepun, French, German, Arab, Mandarin

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Hmm nak tanya course Sarjana Muda Sains Pengurusan Sistem Maklumat susah tak and ada tak kat kampus Puncak Perdana ni? Tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada. Tapi kalau alamat awak area pantai timur rasanya akan diletak di kampus Machang. Kalau tak, selamat datang ke Puncak lah.

      Susah ke tak, depends on individual. Bagi saya, ye susah. I like information system but barely, I mean REALLY BARELY to score. So as for me, memang mencecet la nak survive dlm IS sebab tu tak ambik degree in information system. Tapi kalau awak minat nak pursue in information system, apply lah. Tengok kawan-kawan saya yang ambik information system enjoy je pun student life diorang. Boleh je pun score Dean's List. Kalau minat IS, go for it!

      Delete
  6. Salam. Aku ditawarkan kursus pengurusan perpustakaan kat puncak perdana. Untuk kursus ni, aku kena ada strong basics dalam apa ek? Kursus ni belajar pasal apa? Dan patut ke aku terima ataupun tolak dan buat permohonan lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni yang pm kat FB tu kan? Dah jawab kat sana

      Delete
  7. Salam.. awak, RC penerapan dua tahun setengah kan, and one more thing, adik I dpt p.perdana slalu nak balek ke banting amek bas mcm mne kesian dia ni haa.. huhu, harap balas.. thanks in advance

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Penerapan memang 2 tahun setengah. Saya tak pernah balik naik bas la awak. Selalu abah ambik atau drive sendiri. Tapi setahu saya, dari puncak tu kena ambik bas ke seksyen 2 & dari seksyen 2 tu ambik bas ke Klang & kat Klang tu, ambikla bas ke Banting.

      Delete
  8. salam kak, kak sy dip sem 5 Office Mgt , dan bercita2 nak masuk utk dgree ni.. Soalan saya disini,adakah saya layak utk memohon kos ni? tp sy minat kos ni. dulu tak dpt im diploma..dpt om pula.

    ReplyDelete
  9. hi kak.. sy baru habis diploma. baru nak cadang ambik record mgt. ramai org ckp sbjk ni susah nak survive. bila nak ambik y senang skit (cthnya.. resource center) org ckp x bnyk pluang pkerjaan. so as a senior what is ur comment. cewaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya itu semua depends pd dri kita sendri. bg akk semua course susah xada yang senang pun. resource center tu pun agak mencabar skit. sbb ada sorg kwn akk ambl resource. tp klau lelaki rmai yg ambl system, girls rmai yag ambil libry

      Delete
  10. kalau satu sem tu 2 subjek amik dari lib sciences, tu kira minor ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tidak.. klau kita ambil 2 subjk libry sc smpai akhir semester 6 bru dikira sebagai minor

      Delete
  11. assalamualaikum akak, saya dapat tawaran utk rec.management ni n dah setuju terima. agak2 budak bukan aliran IT/IM macam saya ni bole x nak survive? sbb saya dr kos lain dulu tetiba terlencong ke record ni. takut la pulak. selalu record ni ramai laki ke pompuan ek?

    ReplyDelete
  12. Salam Kq .. Saya dpt smbung deg dlm kos nie saya kene ade basic ape .. Disebabkan saya baru sahaja tamat metrikulasi . harap akq balas

    ReplyDelete
  13. Salam Kq .. Saya dpt smbung deg dlm kos nie saya kene ade basic ape .. Disebabkan saya baru sahaja tamat metrikulasi . harap akq balas

    ReplyDelete
  14. Salam. course pengurusan rekod ni mostly ke arah mana bidang kerjaya nya ? mohon pencerahan. TQ :)

    ReplyDelete
  15. Salam. Kolej kami sedang mencari sesiapa yg berkelayakan dlm bidang pengurusan perpustakaan kami. Sekirannya berminat sila reply. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masih mencari pekerja? Saya berminat. Sila email saya adnina.yatim@gmail.com

      Delete
  16. Salam nak tanya, bukan ke kalau kita dah amik diploma then sambung degree kita degree cuma 1½tahun je??. If prnerapan 2½tahun ke..

    ReplyDelete
  17. Hi nak tanya pasai course ni. Kalau kat uitm segamat minor apa ek? Dan actually pros and cons dapat kat puncak perdana apa ek? Better utk dapat kat induk atau cawangan selalunya?

    ReplyDelete

Thanks for dropping by :)

Life : Married? Checked!

Assalamualaikum By the time I'm writing this, cukup 3 bulan seorang Shasha Yatim sah jadi isteri Mohd Ikram Zaidi yang aku jump...