Wednesday, September 4, 2013

Checklist : Apa Yang Perlu Dibawa Ke Kolej Penginapan / Asrama / Hostel ?

Assalamualaikum.

Hai geng. Geng ke? Tak kisah la geng tak geng. Look, nak diringkaskan cerita dalam banyak-banyak persoalan dari randomss, ada jugak yang tanya pasal apa yang perlu dibawa time hari pendaftaran ke universiti. Kalau kena kat orang lain, maybe akan kena cop "Apa panya soalan daa" but luckily (ceh luckily) you ask me. Mohon percaya, aku pi google kot checklist barang apa nak bawak ke universiti time diploma dulu. Maklum la, bebenduls. Kalau boleh satu rumah aku nak bawak sekali sumbat dalam bonet. Malangnya tak boleh & aku redha.


Harus diingatkan, checklist ni general so tak semestinya semua yang dilistkan ni wajib dibawak. Pilih-pilih la. Takkan boboys nak bawak kain batik gegirls pulak kan. So, thats why; pick!

Okay, kita move ke checklist:

Attire
(  ) Undergarments
(  ) Baju Basahan (T-shirt buat tidur)
(  ) Baju Kurung / Jubah
(  ) Baju Melayu
(  ) Blouse/T-Shirt jalan-jalan
(  ) Baju T-Shirt berkolar
(  ) Cardigan
(  ) Sweater
(  ) Seluar Slack
(  ) Seluar Jeans
(  ) Seluar Pendek
(  ) Kain Pelikat
(  ) Kain Batik
(  ) Kain Dalam
(  ) Handkerchief
(  ) Kasut / Kasut Formal (bertutup)  / Kasut Sukan
(  ) Tudung secukup rasa
(  ) Serkup
(  ) Stokin
(  ) Stokin Lengan
(  ) Tie
(  ) Tali Pinggang
(  ) Telekung
(  ) Sejadah



Toiletries
(  ) Sabun
(  ) Shampoo
(  ) Conditioner
(  ) Shower Loofah / Shower Sponge
(  ) Pencuci Muka
(  ) Razor
(  ) Mouthwash
(  ) Feminine Wash
(  ) Kotex & seangkatan (hihi)
(  ) Berus Gigi
(  ) Ubat Gigi
(  ) Perfume
(  ) Bedak Baby
(  ) Pelembap Muka / Toner / Ubat Jerawat
(  ) Sikat
(  ) Gel / Minyak Rambut
(  ) Sabun Baju
(  ) Berus Baju
(  ) Pewangi / Pelembut (Softlan la senang)
(  ) Baldi
(  ) Gayung
(  ) Bakul letak barang2 mandi - Digalakkan guna bakul kecik berlubang
(  ) Selipar Jamban


Computing Device / Electric Device
(  ) Beg Laptop
(  ) Laptop
(  ) Broadband
(  ) Handphone
(  ) Tablet / iPad
(  ) MP3 / MP4 / iPod
(  ) PSP
(  ) Earphone / Headphone
(  ) Mouse
(  ) Printer
(  ) Speaker
(  ) Laptop Cooling Fan
(  ) USB light
(  ) USB Cable
(  ) Thumbdrive
(  ) External Hard Disk
(  ) Cleaning Kit
(  ) Charger Laptop
(  ) Charger Phone
(  ) Water Heater
(  ) Sterika
(  ) Extension Lead / Wire - Dengan penuh serius aku cakap, beli benda ni. You'll need it.

Food
(  ) Supplement
(  ) Ubat demam / batuk / sakit tekak/ selsema / Panadol
(  ) Kismis
(  ) Biskut / Roti 
(  ) Jajan / Keropok / Kerepek
(  ) Maggi 
(  ) Instant soup / Instant porridge
(  ) Kordial
(  ) Air Mineral
(  ) Milo 3-in-1
(  ) Gula
(  ) Sudu
(  ) Garpu
(  ) Pinggan
(  ) Mangkuk
(  ) Mug
(  ) Tisu


Important Document
(  ) IC
(  ) ID Pelajar
(  ) Gambar Passport (Buat banyak-banyak terus)
(  ) Lesen
(  ) Kad ATM
(  ) Kad Membership
(  ) Borang-borang berkaitan
(  ) Laporan Kesihatan
(  ) X-Ray


Others
(  ) Al-Quran
(  ) Dompet
(  ) Hanger - Bawak banyak. Half untuk sangkut dalam almari, half untuk sidai baju
(  ) Hanger Bulat - Untuk gantung 'adik-adik comel'
(  ) Iron board
(  ) Beg balik kampung - Beg tarik / Beg Garfield
(  ) Beg ke kelas / Bag jalan-jalan
(  ) Buku log / Buku nota
(  ) Pencil box & Stationeries
(  ) Cangkuk gantung barang & baju - Bawak!
(  ) Kertas A4 (Bagi yang bawa printer)
(  ) Kertas kajang (Wajib bawa. Guna atau tak, belakang punya cerita)
(  ) Fabric starch (bagi awek bertudung bawal sejati)
(  ) Brooch
(  ) Bed comforter / Lapik tilam & bantal
(  ) Bantal
(  ) Selimut
(  ) Teddy Bear
(  ) Getah Rambut / Cekak Rambut
(  ) Barang-barang make-up (Letak dalam satu bag khas)
(  ) Febreeze
(  ) Pewangi Bilik / Pewangi Almari
(  ) Lap kaki
(  ) Lap basahan - in case tumpah or untuk lap pinggan mangkuk basah.
(  ) Penyapu & Penyodok
(  ) Tong sampah kecil
(  ) Plastik sampah

Ni je dulu setakat ni. Mungkin akan di-update. Macam nak pindah? Ye memang macam nak pindah rumah. Biasala. Gegirls *flip hair* Poket Doraemon much. (Lepas tu end of sem habis semua benda nak mengamuk sebab penat mengemas & bawak turun). 

Harap checklist ni membantu korang. Just copy paste kat words, buang mana tak perlu & siap! ;)


21 comments:

  1. Thanks sooo much...:)

    ReplyDelete
  2. "Gegirls *flip hair* Poket Doraemon much. (Lepas tu end of sem habis semua benda nak mengamuk sebab penat mengemas & bawak turun). " omg lol kelakar nya x_x haha oh btw thanks .. Really help me .. This saturday im gonna live the college life T.T lol

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah hihihihi lawak ah post ni ekeke.
    Yes. Poket doremon much :D hihi

    ReplyDelete
  4. thanksss sangat. suka baca blog ni. hehe

    ReplyDelete
  5. Thankssssssss ♡

    ReplyDelete
  6. thank you so much...banyak membantu...

    ReplyDelete
  7. thank you so much...banyak membantu...

    ReplyDelete
  8. Thanks very much

    ReplyDelete
  9. Adik saya cakap, gedik la nak cari kat google bagai, last2 dia masuk ipt, saya amek checklist ni, dia melulu je tick. Btw, thanx

    ReplyDelete
  10. Pihak kami ada menyediakan jualan secara online barangan handbag, dompet, cadar, eyewear, belt, jam tangan, pakaian wanita, tudung & telekung murah dan harga berpatutan. Boleh dijadikan barangan hantaran.

    layari blog kami di ONLINE STORE
    atau PHOTO PRODUK

    ReplyDelete
  11. sangat guna guna . tp pikir nak bungkus macam mana barang banrng ni ahahaha .

    ReplyDelete
  12. THANK YOU SO MUCH, banyak membantu dan sangat2 lengkap.
    my gosh banyaknya barang .______.

    ReplyDelete
  13. 2 luggage saya bawak haha thanks. extension jangan lupa guys!

    ReplyDelete
  14. Thanks for your information suka sngat

    ReplyDelete
  15. Thanks for your information suka sngat

    ReplyDelete
  16. Kahkahkah akak kelako lah! Thx for the list! Even sye yg penah dok asrama pon, kene tgk list nie, apa lagi yg x penah rase. Hehehe

    ReplyDelete
  17. Tq...very helpfull sangat2...my mum kata mcam banyak sangat...tapi tk semua rasanya yang perlu dibawa tapi sangat2 membantu...julai ni mula la hidup sebagai student kolej...

    ReplyDelete

Thanks for dropping by :)

Life : Married? Checked!

Assalamualaikum By the time I'm writing this, cukup 3 bulan seorang Shasha Yatim sah jadi isteri Mohd Ikram Zaidi yang aku jump...