Semester 4 Bsc. Records Management UiTM : 5/10

Assalamualaikum

What's with 5/10? Sem ni tak se-legen wait for it... dary yang diharapkan. Even so, it's not so bad either. Pahit & manis sama seimbang. Tak macam sem lepas, gula tertumpah-tumpah. I got really nice housemates, really nice house, I picked the right course, lecturer; ummmph!, & sweetest of all, the result itself. Speaking about result, I might come out with some sort of bad news soon. Result mungkin dah tak mampu nak di-maintain se-okay dulu. Sebab? Ni yang aku cerita niii. Nak cerita banyak nih. Mohon okay, mohon, korang hentikan  pembacaan if you need to stay up. Sesungguhnya habis intro ni je pun korang maybe dah terbongkang *tengok tu!*


Kita start dengan awal sem. Daripada entah sapa-sapa, kitorang jadi rapat. Pertembungan (eceh) student Merbok dan Segamat dalam satu rumah pada mulanya memang awkward. Sangat awkward. Lagi awkward bila 4 orang dari Merbok tu sendiri bukanlah rapat mana pun & macam tu jugak dengan 4 orang budak Segamat tu. Tapi tah macam mana kitorang jadi super close which for me, is nice. Dan awal sem 4 ni, kitorang memula decide nak pergi bercuti ke pulau, dongengnya. Tapi tu lah, nama pun dongeng. We end up pergi Sungai Congkak. (Cukup okay tau kalau tak nak pergi Wetworld je okay. Naik RapidKL)




Dipendekkan cerita; kita masuk pulak ke bahagian subjek2 ye teman-teman. Sem 4, ain't no picisan. Semester ni, ada 7 subjek:
  • IMR 552 (Preservation) = En. Jafalizan Jali
  • IMR 555 (Electronic Records) = En. Wan Abdul Malik Wan Abdullah
  • IMR 556 (Appraisal) = Pn. Nor Diana Nordin
  • IML 454 ( Library Management) = Cik Wan Nor Haliza Wan Mokhtar
  • IMS 457 (Multimedia) = Pn.Nor Erlissa Abd Aziz
  • IMB 2AC (Arabic II) = Ust. Fairuz
  • BEL 482 (Meeting) = Pn. Maizura

Okay now, meh aku terjah sikit subjek-subjek yang dihighlight hijau kat atas! Nak cerita semua nanti takut panjang sangat. Mohon ampon :3


IMR 552 ( PRESERVATION OF ARCHIVAL MATERIALS )

Manusia yang ajar subjek ni;  Sir Jeff adalah double thumbs up punya lecturer aku rate. Kelas dia pukul 8 pagi which is sangat-sangat susah for me to make it fully-attended tapi sebab Sir Jeff yang ajar, pukul 8 macam mana pun takde hal.

Dalam kelas ni, kita belajar teori preservation, conservation & restoration. (Ni bukan preserve & conserve hutan ye. Tu certainly cerita lain). We learnt apa perbedaan ketiga-tiga tu, suhu terbaik untuk bahan2 arkib, chemical2 associated dalam preservation, isu-isu dalam preservation & many others. Juga, ada kerja praktikal menanti beserta report yang perlu diselesaikan. These kerja praktikal wa cakap lu, penat nak mampz! Dalam bilik air-cond pun boleh berpeluh style main gym, keluar-keluar muka semua pucat lesi jenis toreh keluar getah. Even so, aktiviti mengundang sado ni sesungguhnya adalah priceless experience!

Punya gagah main gerudi. Kau hado?





IMR 555 ( DEVELOPMENT OF ELECTRONIC RECORDS SYSTEMS )

Dengan waktu kelas yang total blerggggh, 6pm-10pm I tell you guys, sungguh tak ideal okay. Thank God ianya bukan hari Jumaat. 6-10? Eh eh, ni apa belajar maghrib2 ni? Tak sembahyang ke? Of course la sembahyang! Kami punya lecturer cap ustaz tau! Habis sembahyang pakej dengan tazkirah lagi lepas tu. Kau hado? (buat kali keddduaaa). Encik Wan Abdul Malik, manusia yang bertanggungjawab ajar kitorang Electronic Record ni. Sometimes beliau okay, some other time sangat okay, sometimes jugak, he REALLY is creepy. But sure thing is, proses penuaan Encik Wan seakan berhenti  diumur 25 & yep, even sekarang umur dah 40++ pun, you kenot deny dia punya somey somey bebifes.

Apa yang kami belajar? Visual Basic semata. Dari awal sem ke akhir sem. Best? Very best. Stress? Very Stress times infinity. Seminggu tak tidur malam buat benda ni. Debug sana, debug sini. Reject sana, reject sini. Have to tell you guys, sebelum projek aku diterima, aku terlebih dulu terima about 4 rejection daripada sir. It's not that easy to be approved. Dikontotkan kisah, undi punya undi, group aku dapat projek "Subject Registeration" & we have decided untuk build sistem yang membolehkan student UiTM register course & dalam masa yang sama,sistem tersebut membolehkan staff UiTM pantau segala transaksi yang student2 buat.

Untuk Student:

  • Kita design bentuk dia dan buat coding kat belakang semua ni untuk bolehkan student berjaya login masuk ke sistem seperti dalam gambar. Kalau rasa-rasa diri tu bukan student, kita ada sediakan button untuk staff!


  • Then, kalau username betul, password betul, sistem akan directly bawak student ke "profile" dia sendiri. Kat sini, nama student, course apa, subject apa yang dia dah register, ID dia semua dah tersedia appear. Tinggal update je mana yang berkenaan. Nampak tak kat bahagian bawah sudut kiri? Kat situ, sistem akan keep track student mana satu yang login , beserta tarikh & masa. Then kat sini jugak, student boleh update atau drop subjek, check timetable, update detail dia yang mungkin tersilap or kalau dah takde benda nak dikacau dah, boleh logout dari sistem.


Untuk Staff:




  • Kali ni, sistem bawak si staff ke evidence report dimana, staff boleh tau siapa yang take action sekian2 pada waktu sekian2. So, dengan cara ni, kita boleh track siapa yang login, siapa yang tak berjaya login, siapa yang dah drop subjek, siapa update subjek, siapa baru register dan etc.


  • Contoh, staff nak tahu siapa yang berjaya "Login" pada 25 Disember 2013. Klik "View Evidence", Oh ada! Then kita klik "Print Report".


  • Tadaaaa! Kita boleh tau siapa login in accordance to the ID number, tarikh, siap dengan masa manusia tu login. Nampak mudah tapi dengan takde basic semua, I can say that I really am proud dengan produk picisan ni.

Actually banyak lagi interface tapi nak summarize-kan, korang hadap je la apa yang ada hokeng. Kitorang punya projek terlampau simple. But in our defense, sir yang cakap tanak fancy2 sangat so.... begitu lah jadinya. Looks extremely conservative and old-fashion (Backup diri backup diri). Susah tak subjek ni? Yes, susah. Tapi seronok!




Now kita jump ke subjek elektif tuan tanah semester ni. Subjek library yang ba waw ha sin alif nun. Dah pernah ambik dah subjek ni dulu time diploma. Subjek ni lah yang kasi aku penampar sedas yang aku tak patut sambung degree in library & yeah, sekarang aku hidup bahagia dengan degree rekod. Thanks to subjek Management of Libraries. Anda berjasa.

Untuk assignment subjek ni, kitorang pergi jelajah balik tabir Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor. Awesome gila dalam tu! Bersih, senyap, warni-warni, sejuk, totally ummph! Interview dengan Cataloging Department berjalan lancar & pada yang tak tahu, kalau nak interview kat sini, dikenakan bayaran RM 12.00 tau. Takla banyak sangat lepas tong-tong dengan group member kannnzz. Report berjaya digarap dengan penuh dramatis sampai benda elok nipis jadi tebal journal & presentation kami dapat pujian dari madam. Thanks to my group members. Nikmat apa lagi yang kau dustakan, Sha?

*Putih sangat nampak? Temberang punya gambar. Ampunkan lighting effect



Third Language ( ARABIC LANGUAGE II )

Well2, 3rd languange yang aku ambik, Bahasa Arab. Lecturer untuk sem ni adalah seorang lelaki & beliau adalah LEGENDARY la wa cakap lu. Ustaz Fairuz memang hozums. Dalam masa sejam, kitorang habis test2 yang manusia2 lain habis dalam 3 minggu. Tak banyak cekadak, a bit helpful walaupun a bit pelupa jugak. Macam sem lepas, sem ni pun kena berdrama sakan. Lawak? Tak lawak langsung. Best? Langsung tak best. Macam kayu? Terlajak laris kaku dia. Kalau sem lepas 5 orang 1 group. Sem ni, 8 ORANG. Sardin!



Kesimpulannya, tu lah, 5/10. Result exam? Aku dah pasrah. Kalau dekan, rezeki Allah. Kalau tak dekan, tu semua salah diri sendiri. Usaha tak cukup. Tak cukup-tak cukup macam mana pun, aku dah usaha sehabis nya cuma pada aku usaha aku tu tak beyond limit. Apa yang aku perasan, semangat time degree ni dah tak membara-bara terbakar meletup macam time diploma dulu. Dulu, lecturer cakap "QUIZ" pun study-nya macam besok Final Exam. Now? Mihmih.

Okay guys, tu saja buat masa ni. Banyak gambar je pun. Nanti ada mood, aku update lagi hokeh! Bye bye.

Comments

  1. "semangat time degree ni dah tak membara-bara terbakar meletup macam time diploma dulu."
    statement tu sy setuju 150%...btw, sy smbung degree lib sc, and still di merbok. haha. lib sc pon super duper extreme. buat assignment cataloging smpai esok tu final exam. degree sgt mencabar! good luck utk result yaa :D

    ReplyDelete
  2. hye salam senior, sekadar nak bertanya kos ims 457 tuh, dulu2 individual buat pasal apa yer?

    ReplyDelete
  3. shasha can i get ur number? nak tanya pasal assginment database lahh i need ur help !!

    ReplyDelete
  4. this is my number shahsha plezz pm me !! 0126639635

    ReplyDelete
  5. Nak tanya pasal IMR555 . coding guna software apa?.

    ReplyDelete
  6. Hi,I ada a lot buku rujukan utk cos u all (Sc.Library).I baru jer abis utk 4time degree.kalau nk boleh text I kt fb yer. norra_apple@yahoo.co.uk . u all I bg free jer tau,yg penting penyerahan buku mesti kena dekat2 shah alam coz I stay sini

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks for dropping by :)

Popular posts from this blog

Diploma Pengurusan Maklumat UiTM?

Checklist : Apa Yang Perlu Dibawa Ke Kolej Penginapan / Asrama / Hostel ?

Degree Story