Posts

Showing posts from June, 2015

Noob To Noob Tutorial Photoshop 1 : Hilangkan Background Gambar

Image
Assalamualaikum


Dan selamat datang ke blog Shasha Yatim. This time, Shasha Yatim yang noob nak mengajar dan menyebarkan fitnah Ad-dajjal satu skill yang aku rasa penting untuk kelansungan bahan-bahan visual yang cantik untuk presentation, poster, flyer, brochure dan sebagainya. Even skill yang satu ni kalau korang dapat master, I mean dapat siapkan dalam masa yang pantas, believe me, you can master dan faham other basic photoshop skills yang akan aku ajar seterusnya dengan hati yang terang dan jiwa yang tenang.
Okay, now let's get started!
STEP 1Seperti biasa, open Photoshop and straightly klik "New" untuk mulakan sesi editting anda.  Then akan appear satu box untuk preference stage anda. Anda nak besar mana, nak saiz apa, background nak macam mana. Kat situ lah anda godek-godek.Biasanya aku tak kacau apa pun, semua kekal macam tu except part Width-Height, and yes, aku suka guna Pixel & background contents tu, pilih "Transparent" ye anak-anak. Or else, anda p…