Thursday, July 16, 2015

Single Woman Checklist!

Assalamualaikum 

The latest entries banyak sembang pasal study kan? Well now it's time for me to update something that might appear not so beneficial for you guys punya study. Tapi mungkin entry ni boleh tolong korang dari segi yang lain?



Entering 23 without officially engaging myself with somebody, senang cerita still takde calon yang aku boleh plan macam-macam tentang future kelak, somehow depressing because honestly, I want to settle down by 25 paling lambat. Takde pun sebab kawan-kawan rancak kahwin, aku sibuk nak kahwin jugak. Aku just nak tahu siapa manusia misteri yang boleh terima baik buruk aku ni. I do befriend *quite close* with some men but, to be frank, I can't see quite clear the destination I'm heading to with those guys. Some people said, "Ala lambat lagi 25,pfft." If aku dah ada calonnya lah then Yesssza memang lambat lagi. But, dengan condition sekarang yang total loner, nak kenal, nak rapat, nak ada feeling2 semua it takes at least one year. Campur plan persiapan majlis yada yada yada, dah setahun setengah. At least. Ada pikiaq?

BUT THEN

Aku terfikir, why rush into things? Kenapa sibuk nak cari benda yang tak ada? Why don't I just cherish privilege ketenangan hakiki dan privilege free-from-komitmen yang aku ada sekarang? Some people out there would've given everything kot to have what I have now. So daripada aku murung tak pasal-pasal, it's better for me to make a U-turn dari jalan kabur yang tak nampak hala tuju ni and slide into the road of "Happy Single" yang pastinya membusykan hari-hariku. So I come out with this list :



CHECKLIST BEFORE I SETTLE DOWN :
  1. Pergi tengok wayang seorang
  2. Pergi Karaoke seorang
  3. Get to know jalan KL very well
  4. Travel ke seluruh Malaysia with adik or kawan rapat.
  5. Get fit & toned!
  6. Start up small business/online store.
  7. Join "Halal Speed Dating". Tak dapat jodoh pun takpe. Just nak experience it myself!
  8. Go on a date with someone who makes me laugh badly
  9. Pandai memasak dengan cepat dan sedap
  10. Belajar basic electronic things like changing the bulb
  11. Belajar menjahit jubah & blouse
  12. Babysit somebody's baby.
  13. Fly to foreign country
  14. Make a list of all my faults & weaknesses
  15. Get my finance in order.
  16. Have a Girls Night Out
  17. Belajar berenang sampai pandai. Go to special courses
  18. Be a wingwoman and match my friend with another single friend
  19. Try Go-kart
  20. Buy myself an expensive clothes and make sure it worth the bucks.
  21. Try money investing 
  22. Buy expensive gift for mama & abah
  23. Join any larian amal
  24. Try out archery & shooting experience
  25. Go to Escape Room with friends
  26. Khatam Al-Quran lagi sekali
  27. Have a cousins vacation at least once
  28. Produce a proper resume web page & a convincing resume video
  29. Join any volunteer work at least once
  30. Drive keluar Selangor. Get Dad's approval of me being dependable in term of driving.

Wow. Just wow. Bila dah buat list macam ni, baru aku sedar yang banyak gila aktiviti yang aku boleh buat to keep myself busy & secara tak langsung bagi peluang pada diri sendiri untuk mencuba banyak benda baru, belajar skill-skill baru dan sharpen skill yang sedia ada. Memang lah kalau diikutkan setiap satu aktiviti tu, takde satu pun yang percuma malah ada yang time consuming, tapi daripada duit & masa aku habis entah kemana, kan lebih baik aku convert the time to something beneficial & invest untuk pengalaman yang far valuable than the money itself?

Kesimpulannya, hadapi single life dengan senyuman. Single tak membuatkan anda semua loser pun. Inilah masanya untuk enjoy life to the fullest. Let's be positive dan gunakan kesempatan yang ada! Salam sayang dari Shasha Yatim.

Life : Married? Checked!

Assalamualaikum By the time I'm writing this, cukup 3 bulan seorang Shasha Yatim sah jadi isteri Mohd Ikram Zaidi yang aku jump...