Wednesday, August 24, 2016

Life : It's Okay

Assalamualaikum and good day,everyone.





This is me writing. Like finally. Macam tak percaya there is one community, small one, yang menunggu my new entry to be published. Honestly, I got so much, like SO MUCH draft waiting to be finished and exposed to the world and this entry is one of 'em.

Currently, I'm unemployed. By the time I'm writing this, memang aku tak bekerja. I had myself resigned from my previous job for some personal reasons yang memang tak boleh cerita. But the reasons to quit were quite strong. I used to have everything. Semuanya. Kerja, gaji yang mantap, awesome bosses, awesome teammates, awesome time, somebody to love & to be loved by, family support and everything that significant to the word of "stability". Tapi ketahuilah roda sentiasa berputar. I always knew when I were at the top of the wheel long ago, later at some point of my life I will be there; down hitting the ground.

Sesetengah manusia mungkin tak boleh terima and get stress over it. Blank and down. Stress tengok kawan-kawan makin stabil dengan kerjaya masing-masing, ada yang dah finish master dan graduate, achieve something in their life while diri sendiri? Aku akui, pernah satu tahap, aku memang stress and depressed mengenangkan why it has to go this way? 


Kenapa pencapaian aku tak sama dengan orang lain?
Kenapa orang senang dapat kerja yang bagus, yang menjamin, sedangkan aku tak?
Kenapa gaji yang orang tawarkan pada aku tak setinggi kawan-kawan?
Kenapa orang lain dah mampu beli kereta dan rumah aku tak?
Kenapa orang lain dah habis master aku baru nak daftar?
Kenapa hidup aku berjalan tak ikut perancangan?
...
and the list goes on.


Persoalan yang tiada jawapan.

But then, aku sedar, ini bukan satu hukuman. Ini adalah salah satu ujian & percaturan yang Allah dah tetapkan buat aku. Apa yang Allah nak tengok adalah usaha dan iman.

Sabar ke tak?
Dengki ke tak dengan orang lain?
Prejudis kah aku dengan Allah?
Something goes wrong, bolehkah aku handle?
Putuskah doa, harapan dan kebergantungan pada DIA?
Sejauh mana aku mampu berusaha untuk capai kualiti hidup yang lebih baik?
Dan adakah aku masih boleh bersabar dan terus bersabar?




And juniors, someday later you might encounter the same thing. Know that hidup bekerja tak semudah disangka. Lain manusia, lain situasi. Mungkin kau suka kerja tu tapi gaji tak banyak. Mungkin kau memang tak boleh go dengan kerja yang kau buat tapi terpaksa tahan diri sebab gaji lebat. Ada yang kerja okay tapi bos macam harrrom. Ada yang bos okay tapi kerja macam kuli. Ada yang kerja okay, bos okay tapi colleague pulaukan kau. Ada yang kerja okay, bos okay, gaji okay, kawan okay tapi jauh yang amat. Ada orang tempat kerja walking distance from home, ada yg 10 minit dah sampai, ada yang sejam baru sampai dan ada juga yang bangun seawal 4 pagi untuk sampai office pada pukul 8 pagi. Ada yang taknak kerja tapi kena kerja atas desakan ekonomi dan ada yang nak kerja tapi tak diberi izin. Like I said before, different people face different issues.

I always tell people, aku kerja untuk hidup, bukan hidup untuk kerja. Kalau gaji 4-5 ribu tapi takde masa untuk keluarga, balik kerja pun kena kerja, hujung minggu pun kena kerja walaupun kat rumah, it's okay. Keep that 5k. Itu aku. Kalau korang tak sependapat naa its okay. Pendapat masing-masing.

"KAU MEMILIH" 
well yes I do ~ 
"SAYA MEMANG MEMILIH".


Tapi sebab memilih pun aku sekarang still unemployed. Hahaha Damn 3 bulan feels like forever. Companies keep calling for interviews and job offers but none of the position offered sounds okay; I mean, no I'm NOT going to be a Business Development Executive, Sales Executive and doing sales again though I have the personality for it. Period. Every company that I went for interview, they'd say "You'll suit the sales position the best" Well no. None of us will get the benefit from the recruitment. Consulting? Yes. Selling things? No. I don't have the heart for it. I can say it loud and clear because I've tried it before. Hiks!





But its okay. Aku dapat rehat kejap. After degree kan terus kerja so I see this 3 months of unemployment as a call for a break.  I take the bright side of this dump situation. It's okay to be at the bottom of the wheel sometimes so we knew that the "wheel" people talk about does exist and works every second. Well, guess It's time for me to climb again and this time, reach the higher peak. Everything is possible. Even the impossible word says I'M POSSIBLE.





Foot note : Rasa nak update semua tutorial Adobe Photoshop. Mungkin ada yang memerlukan.

4 comments:

  1. DEAR SHASHA YATIM...

    You are truly an awesome person...

    im somebody you mention in this entry..

    sincerely from,

    cheer up i`mpossible!

    ReplyDelete
  2. Kak shasha, pls keep strong! Life must go on. Im always looking up for you and i wish you all the best. And do you know that you helped me a lot. Im currently pursuing my library mannagemnet degree at puncak perdana and all your entries really help me. All the advices and all the information given is such a blessing. I wish you all the best and may Allah bless.

    ReplyDelete
  3. Kak, I'm currently in the situation "down to the earth" but reading this did encourage me. Keep going on. Fighting.

    ReplyDelete

Thanks for dropping by :)

Life : Married? Checked!

Assalamualaikum By the time I'm writing this, cukup 3 bulan seorang Shasha Yatim sah jadi isteri Mohd Ikram Zaidi yang aku jump...