Posts

Result kini kembali!

Image
Time aku tengah best2 layan rutin aku,si Facebook sekor tu (die binatang..?) tibe2 ade event invitation pulak.Oh tidaaakkkk!Result final exam dah mai!


Setahun sebelum ni pun ada dapat result.Ya!Tidak dinafikan sangat mengecewakan.Faham2 sendirilah result ape kan?Orang lain cakap,"Eh..oklah tu.Adalah 'A' jugak.Daripada aku ni..bla bla & bla..".Okey2 aku tahu ko nak sedapkan hati aku yang down seminggu lebih gara2 result tu.Terima kasih banyak.I appreciate it so much!Really!Lagi baik daripada yang tanya aku dapat berapa 'A' & orang tu mengharapkan untuk aku tanye balikresult dia apa.*Ala..biasalah tu,result gempak!* Takde masalah lah dia nak gebang.Diam je dah kan?Sambil2 tu tumpang gembira sekali.Kan comel tu?Huhu...
Penah tak rasa perasaan 'tak berapa nak bersyukur' dalam diri korang dalam hal result2 ni?Honestly aku selalu je.Berlagak?Mana de....Jangan la hang pi tuduh che' sebarangan.Kalau pada aku,rasa KURENG bersyukur tu timbul bila penc…

Kasihan sungguh.(sambil geleng2 kepala)

Image
Hari ni tiba2 je terasa nak kemaskini blog.Bukak je page "edit post",perggh..!ramai sungguh entry berstatus "draft" menanti utk disambung seterusnya di-postkan kat blog aku ni.Dukacita dimaklumkan buat mereka hanya post2 tertentu sahaja yang akan menjalani proses seterusnya manakala yang selebihnya akan dihantar ke 'pusat pelupusan'.Bahasa lainnya,diorang akan di-delete la.


Sebenarnya aku takde topik nak dipost ni sebab tu lah menyepi.*Ala..rilekla..bukan ramai pun follower kau.Bajet lebih sedozen plak*Hoho..itulah hakikatnya.Tapi ade baiknye jgk.Aku bukan rajin nak meng-update.Lagi2 kalau dah kat UiTM nanti.Haramnya!Nak sampai ke page log-in pun tunggu 'sehari-semalam'.

Tapi sementara cuti ni aku bercadang nak 'meriahkan' sikit la blog aku yang suram seram sejuk ni.Sebenarnya bukan tanak comelkan,tapi disebabkan faktor 'buta blog' tu pasal blog saya 'cantik lagi menawan' sangat.Nak cantikkan blog ambik masa yang sama nak tulis…

Aku nak balas dendam!

Image
Kalau September yang ada cuti 2 minggu tu pun cuma ada satu entry,Oktober lagilah jadah.Betapalah aku busy sampai tak dapat den nak menolong.(-_-') Kalau orang laen boleh spend some time diorang untuk mengupdate blog,seriously speakinglah kan,aku tak boleh.Kalau otak aku dah mengeplan,dah mem-programkan prioriti,sesungguhnya yang tak penting tu akan serta-merta ditolak ketepi.Time aku mencoret entry ni,aku ade satu lagi exam,Fundamental of Management(MGT162).Honestly,this is the subject yangpaaling aku suka and aku try untuk grab 4.00 pointer untuk subjek ni,InsyaAllah..ni sir IKHMAL FADZIL (one of the best teachers that I ever found) :

Berbalik kepada pembalasan dendam aku,dendam yang dimaksudkan tu ialah peng-update-an blog yang tergendala dekat 2 bulan.Aku merindui jugak saat-saat carik idea untuk mengepost something tapi nampaknya pemerahan otak lebih banyak dijalankan untuk assignment2 yang Alhamdulillah...marks that i've gained agak memuaskan hati,jiwa & raga aku.Berb…

MISTERI : Kewujudan Atlantis

Image
Legenda yang berkisah tentang “Atlantis”, pertama kali ditemui dalam karangan filsafat Yunani kuno: Dua buah catatan dialog Plato (427-347 SM) yakni: buku Critias dan Timaeus.Pada buku Timaeus, Plato berkisah: Di hadapan “Selat Mainstay Haigelisi, ada sebuah pulau yang sangat besar, dari sana kalian dapat pergi ke pulau lainnya, di depan pulau-pulau itu adalah seluruhnya daratan yang dikelilingi laut samudera, itu adalah kerajaan Atlantis.

Ketika itu Atlantis baru akan melancarkan perang besar dengan Athena, namun di luar dugaan Atlantis tiba-tiba mengalami gempa bumi dan banjir, tidak sampai sehari semalam, tenggelam sama sekali di dasar laut. negara besar yang mempunyai peradaban tinggi itupun lenyap dalam semalam.“





“Ada sebuah daratan raksasa di atas Samudera Atlantik arah barat Laut Tengah yang sangat jauh, yang bangga dengan peradabannya yang menakjubkan. Ia menghasilkan emas dan perak yang tak terhitung banyaknya: istana dikelilingi oleh tembok emas dan dipagari oleh dinding perak…

Andainya binatang pun ber-facebook....

Image
Cicak 1: Tuan rumah baru beli reket elektrik, gua kenduri nyamuk BBQ mlm nih...


Cicak2: Isteriku tersepit pintu..OUCH!



Cicak 3 : Mau ke bilik air anak tuan rumah jap...baru beli videocam..hahahaha (gelak evil)



Nyamuk Biasa: Baru habis ronda rumah Ajoi...kenyang...Burp! Alhamdulillah...

Nyamuk Aedes: Baru jer selamat bagi injekan maut, yeah!!!

Nyamuk Aedes (sehari dua lepas status di atas): Siot, sekali drug addict gua hantam daaaa. Gua positif HIV AIDS...huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Ayam: Tidaaaaaaaaaaaak! Besok majikan gua mau buat kenduri kesyukuran, gua mau di sembeliiiiihhh!

Ayam (5 min lepas status di atas): Kawan2...kalu esok gua tak update...bererti gua udah digoreng...Gua luv u all...Jangan luper wat kenduri arwah untuk gua yaa...


Kucing Betina: Anak I yang ke-5 baru tanya siapa bapaknya. I bingung nak jawab apa. I sendiri lupa bapaknya siapa.

Kucing Jantan: Baru je add awek sebelah umah...keturunan PARSI, beb!!!

MISTERI : Kapal berhantu Flying Dutchman

Image
Banyak versi dari cerita ini. Menurut beberapa sumber, cerita ini berasal dari Belanda, sementara itu yang lain plak claim ni berasal dari sandiwara Inggeris The Flying Dutchman (1826) oleh Edward Fitzball dan novel “The Phantom Ship” (1837) oleh Frederick Marryat, kemudian diadaptasi ke cerita Belanda “Het Vliegend Schip” (The Flying Ship) oleh pastor Belanda A.H.C. Römer. Versi lainnya termasuk opera oleh Richard Wagner (1841) dan “The Flying Dutchman on Tappan Sea” oleh Washington Irving (1855).
Berdasarkan dari beberapa sumber, Kapten Belanda pada abad ke 17 Bernard Fokke adalah contoh dari kapten kapal hantu tersebut. Fokke mendapatkan kemasyhuran atas perjalan dari Belanda ke Jawa dengan kecepatan yang luar biasa dan dicurigai mempunyai ikatan dengan Iblis untuk meningkatkan kecepatannya. Berdasarkan dari beberapa sumber, kapten tersebut dipanggil dengan Falkenburg didalam cerita versi Belanda. Dia dipanggil dengan “Van der Decken” (artinya off the deck|Diatas Geladak) dalam ver…

PERSONALITI : Ujian psikologi...cubalah!

Cuba bayangkan dulu hal-hal dibawah ini, jangan tengok jawapan tau...

PERTAMA,
Bayangkan diri anda sedang berjalan menyusuri kota. Hari itu sangat indah.Anda sedang berangan-angan. Anda membelok ke arah jalan yang tidak pernah anda lalui sebelum ini. Sepanjang perjalanan, anda melewati rumah yang indah diseberang jalan. Anda berhenti sejenak untuk mengagumi rumah yang indah itu dan memperhatikan pintunya yang terbuka setengah. 
Mengapa agaknya pintu itu sedikit terbuka?


Pilih jawapan anda…
1. Rumah itu dirompak
2. Pemiliknya lupa mengunci pintu
3. Pemiliknya berada di dalam


KEDUA,
Sebuah pot tanaman yang ada di balkoni jatuh. Anda segera keluar untuk melihat kerosakannya. 
Apa yang anda lihat?


Pilih jawapan anda…
1. Tanaman jatuh dan tetap kukuh
2. Pot rosak, tapi tanaman tidak rosak
3. Pot dan tanaman rosak tanpa dapat diperbaiki. 
4. Kerana alasan tertentu, pot dan tanaman tidak kelihatan


KETIGA,bayangkan anda sedang tersesat di dalam hutan yang gelap dan mula merasa lapar. Tiba-tiba anda terjumpa…