Tuesday, November 30, 2010

Result kini kembali!

Time aku tengah best2 layan rutin aku,si Facebook sekor tu (die binatang..?) tibe2 ade event invitation pulak.Oh tidaaakkkk!Result final exam dah mai!


Tu diaaa!Perkhabaran tak official.

Setahun sebelum ni pun ada dapat result.Ya!Tidak dinafikan sangat mengecewakan.Faham2 sendirilah result ape kan?Orang lain cakap,"Eh..oklah tu.Adalah 'A' jugak.Daripada aku ni..bla bla & bla..".Okey2 aku tahu ko nak sedapkan hati aku yang down seminggu lebih gara2 result tu.Terima kasih banyak.I appreciate it so much!Really!Lagi baik daripada yang tanya aku dapat berapa 'A' & orang tu mengharapkan untuk aku tanye balik result dia apa.*Ala..biasalah tu,result gempak!* Takde masalah lah dia nak gebang.Diam je dah kan?Sambil2 tu tumpang gembira sekali.Kan comel tu?Huhu...

Penah tak rasa perasaan 'tak berapa nak bersyukur' dalam diri korang dalam hal result2 ni?Honestly aku selalu je.Berlagak?Mana de....Jangan la hang pi tuduh che' sebarangan.Kalau pada aku,rasa KURENG bersyukur tu timbul bila pencapaian kita tak mencapai target yang kita dah sasarkan.Kononlah untuk subjek IMD102,aku target test aku akan score 85++.Tiba2 aku dapat 80.Mesti la perasaan hampa tu ade kan.Takde?Eleh..jangan tipu!Aku pasti akan persoalkan ; "kenapa ye?" .Sedangkan usaha aku dah double,triple semua.Tapi pada pandangan orang lain yang dapat kurang dr aku..
"Weyh dah cukuplah tu.ko nak berapa banyak lagi?Be grateful.."

Tengok.Billboard pun suruh hang syukur!



Bukan apa.Aku harapkan dengan usaha keras tu aku dapat la seperti yang aku dok impi-impikan.Bila tak dapat bukan ke rasa sia2?

 'Buat penat je aku hafal satu buku nak tercabut rahang semua!Cehh!'

Hahaa.Tu kata2 orang yang tak reti nak terima qada' & qadar je.Aku percaya & yakin 100% pada konsep 'rezeki'.Segala target tu kan perancangan kita.Resultnya plak adalah perancangan Allah & Sebaik2 perancangan tu kan milik Allah?





Redha!
Itulah yang terbaik.Mungkin kalau Allah bagi zapp!ambik kau 98% terus then aku lupa diri bukan ke lebih baik Allah bagi markah aku sikit2 dulu untuk aku lipat gandakan usaha dan konsisten dalam mencapai markah yang lebih baik?Kan comel tu? Positif-positif selalu ye kawan2..?


P/S : Sebenarnya takut aku akan kecewa lagi...tapi kali ni dengan result final   ='(

Monday, November 29, 2010

Kasihan sungguh.(sambil geleng2 kepala)

Hari ni tiba2 je terasa nak kemaskini blog.Bukak je page "edit post",perggh..!ramai sungguh entry berstatus "draft" menanti utk disambung seterusnya di-postkan kat blog aku ni.Dukacita dimaklumkan buat mereka hanya post2 tertentu sahaja yang akan menjalani proses seterusnya manakala yang selebihnya akan dihantar ke 'pusat pelupusan'.Bahasa lainnya,diorang akan di-delete la.


ANDA AKAN MUSNAH SEBAIK SAJA AKU TEKAN BUTANG INI..!!WARGHAHAHA..

Sebenarnya aku takde topik nak dipost ni sebab tu lah menyepi.*Ala..rilekla..bukan ramai pun follower kau.Bajet lebih sedozen plak*Hoho..itulah hakikatnya.Tapi ade baiknye jgk.Aku bukan rajin nak meng-update.Lagi2 kalau dah kat UiTM nanti.Haramnya!Nak sampai ke page log-in pun tunggu 'sehari-semalam'.

Menanti dan terus menanti...dirimu *eh ape nyanyi plak ni..?*

Tapi sementara cuti ni aku bercadang nak 'meriahkan' sikit la blog aku yang suram seram sejuk ni.Sebenarnya bukan tanak comelkan,tapi disebabkan faktor 'buta blog' tu pasal blog saya 'cantik lagi menawan' sangat.Nak cantikkan blog ambik masa yang sama nak tulis 10 entry.Apakah..?Sangat jeles dengan blog kawan2 lain yang cantik,kemas & teratur.(plus warna-warni)


P/S:Sedar tak sedar dah 2 minggu aku menginap kat rumah.But still,I have another 4 weeks before my semester break ends! (^_^)

Saturday, November 6, 2010

Aku nak balas dendam!

Kalau September yang ada cuti 2 minggu tu pun cuma ada satu entry,Oktober lagilah jadah.Betapalah aku busy sampai tak dapat den nak menolong.(-_-') Kalau orang laen boleh spend some time diorang untuk mengupdate blog,seriously speakinglah kan,aku tak boleh.Kalau otak aku dah mengeplan,dah mem-programkan prioriti,sesungguhnya yang tak penting tu akan serta-merta ditolak ketepi.Time aku mencoret entry ni,aku ade satu lagi exam,Fundamental of Management(MGT162).Honestly,this is the subject yang paaling aku suka and aku try untuk grab 4.00 pointer untuk subjek ni,InsyaAllah..ni sir IKHMAL FADZIL (one of the best teachers that I ever found) :

Dia lecture mmg best.Sbb cara dia la aku suka subjek  MGT162.
Berbalik kepada pembalasan dendam aku,dendam yang dimaksudkan tu ialah peng-update-an blog yang tergendala dekat 2 bulan.Aku merindui jugak saat-saat carik idea untuk mengepost something tapi nampaknya pemerahan otak lebih banyak dijalankan untuk assignment2 yang Alhamdulillah...marks that i've gained agak memuaskan hati,jiwa & raga aku.Berbaloi la jugak berhempas-pulas tak tido malam semata-mata nak kejar submission date of about 7 assignments.Pergh..best gaban!
Nilah assignment2 yang perlu @ dah pon budak2 DIM1H buat :


  • IMD 101  =  1 assignments,No presentation
  • IMD 102  =  2 assignments,1 Presentation
  • IMD 103  =  3 assignments,(supposed to do a presentation but it has been cancelled)
  • MGT 162 =  1 assignment,1 presentation
  • CTU 101  =  2 assignments,No presentation


Sebulan kepenatan sampai ade segmen "meleleh" antara mom & daughter thru the phone,time study week selama seminggu tulah aku merehatkan diri *hampir* sepuasnya.Aku tak pernah sepressure ni,even time nak dekat SPM pun taklah sampai mcm ni skali tekanannya.Maybe sebab tulah SPM aku corot. tettt...    T_T
Bila dah lalui sendiri,benda ni betul2 ajar aku & provide me pengalaman yang cuuukup berguna.
Pengajaran utk diri sendiri :  Next time,buat assignment tu serta merta ye cik kak!

Monday, August 30, 2010

MISTERI : Kewujudan Atlantis

Legenda yang berkisah tentang “Atlantis”, pertama kali ditemui dalam karangan filsafat Yunani kuno: Dua buah catatan dialog Plato (427-347 SM) yakni: buku Critias dan Timaeus.Pada buku Timaeus, Plato berkisah: Di hadapan “Selat Mainstay Haigelisi, ada sebuah pulau yang sangat besar, dari sana kalian dapat pergi ke pulau lainnya, di depan pulau-pulau itu adalah seluruhnya daratan yang dikelilingi laut samudera, itu adalah kerajaan Atlantis.

Ketika itu Atlantis baru akan melancarkan perang besar dengan Athena, namun di luar dugaan Atlantis tiba-tiba mengalami gempa bumi dan banjir, tidak sampai sehari semalam, tenggelam sama sekali di dasar laut. negara besar yang mempunyai peradaban tinggi itupun lenyap dalam semalam.“





“Ada sebuah daratan raksasa di atas Samudera Atlantik arah barat Laut Tengah yang sangat jauh, yang bangga dengan peradabannya yang menakjubkan. Ia menghasilkan emas dan perak yang tak terhitung banyaknya: istana dikelilingi oleh tembok emas dan dipagari oleh dinding perak. Dinding tembok dalam istana bertakhtakan emas,cemerlang dan megah. Di sana, tingkat perkembangan peradabannya memukau orang. Memiliki pelabuhan dan kapal dengan perlengkapan yang sempurna, juga ada benda yang bisa membawa orang terbang. Kekuasaannya tidak hanya terbatas di Eropa, bahkan jauh sampai daratan Afrika. Setelah dilanda gempa dahsyat,tenggelamlah ia ke dasar laut beserta peradabannya, juga hilang dalam ingatan orang-orang.“  -CRITIAS-


ATLANTIS digambarkan sebagai peradaban dengan tahap kemajuan teknologi yang tinggi seperti terdapatnya pesawat terbang,penghawa dingin,batu bata telah ada pada masa itu.
Menurut pendapat Plato, waktu tenggelamnya kerajaan Atlantis, lebih kurang 11.150 tahun silam. Plato pernah beberapa kali mengatakan, keadaan kerajaan Atlantis diceritakan turun-temurun. Sama sekali bukan rekaannya sendiri. Plato bahkan pergi ke Mesir untuk meminta petunjuk rahib terkenal setempat waktu itu.


Jika semua yang diutarakan Plato sememangnya nyata, maka sejak 12.000 tahun silam lagi kemajuan telah dicapai dan dicipta.Namun di manakah kerajaan Atlantis itu? Persoalan tersebut telah menarik perhatian kebanyakan penduduk dunia. Hingga abad ke-20 sejak tahun 1960-an, laut Bermuda yang terletak di bagian barat Samudera Atlantik di kepulauan Bahama, dan laut di sekitar kepulauan Florida pernah ditemukan keajaiban :


Suatu hari di tahun 1968, kepulauan Bimini di sekitar Samudera Atlantik di gugusan Pulau Bahama, laut tenang dan bening bagaikan kaca yang terang, tembus pandang hingga ke dasar laut. Beberapa penyelam dalam perjalanan kembali ke kepulauan Bimini, tiba-tiba ada yang menjerit terkejut. Di dasar laut ada sebuah jalan besar! Beberapa penyelam terjun menyelam beramai-ramai &  ternyata memang ada sebuah jalan besar membentang tersusun dari batu raksasa. Itu adalah sebuah jalan besar yang dibina dengan menggunakan batu persegi panjang dan poligon dengan  saiz dan ketebalan yang berbeza, namun susunannya rapi & kemas. Apakah ini merupakan jalan kearah kerajaan Atlantis?
________________________________________________________


*Awal tahun ‘70-an, sekumpulan penyelidik telah tiba di sekitar kepulauan Yasuel, Samudera Atlantik. Mereka telah mengambil inti karang dengan menyelam pada kedalaman 800 meter di dasar laut, dalam  ungkapan ilmiah, tempat itu sememangnya sebuah daratan pada 12.000 tahun silam. Kesimpulan yang diputuskan atas dasar teknologi ilmu pengetahuan, begitu mirip seperti yang dilukiskan Plato! Namun,persoalan pentingnya, apakah di situ tempat tenggelamnya kerajaan Atlantis?


*Tahun 1974, sebuah kapal peninjau laut Uni Soviet telah membuat 8 lembar foto yang jika disarikan membentuk sebuah bangunan kuno mahakarya manusia! Apakah ini dibangun oleh orang Atlantis?


*Tahun 1979, ilmuwan Amerika dan Perancis dengan peranti instrumen yang sangat canggih menemui piramid didasar laut “segitiga maut” laut Bermuda. Panjang piramid kira-kira 300 meter, tinggi kurang lebih 200 meter, puncak piramid dengan permukaan samudera hanya berjarak 100 meter, lebih besar dibanding piramid Mesir. Bahagian bawah piramid terdapat dua lubang raksasa, air laut dengan kepantasan yang menakjubkan mengalir di dasar lubang.
              Apakah piramid besar ini dibina oleh orang-orang Atlantis? Pasukan kerajaan Atlantis pernah menakluki Mesir, apakah orang Atlantis membawa peradaban piramid ke Mesir? Benua Amerika juga terdapat piramid, apakah berasal dari Mesir atau berasal dari kerajaan Atlantis?


*Tahun 1985, dua kelasi Norwegia menemui sebuah kota kuno di bawah laut “segitiga maut”. Pada foto yang dibuat oleh mereka berdua, ada dataran, jalan besar vertikal dan horizontal serta lorong, rumah beratap kubah, gelanggang aduan (binatang), kuil,bantaran sungai. Mereka berdua mengatakan: “Percayalah yang kami temukan adalah Benua Atlantik! Sama persis seperti yang dilukiskan Plato!” Benarkah?


Piramida dasar laut segitiga Bermuda, berhasil diselidiki dari atas permukaan laut dengan menggunakan instrumen canggih, hingga kini belum ada seorang pun ilmuwan dapat memastikan apakah sebuah bangunan yang benar-benar dibangun oleh tenaga manusia, sebab mungkin saja sebuah puncak gunung bawah air yang berbentuk limas.


Foto peninggalan bangunan kuno di dasar laut yang diambil sekumpulan ekspedisi Rusia, juga tidak dapat membuktikan di sana adalah bekas tempat kerajaan Atlantis. Setelah itu ada team ekspedisi menyelam ke dasar samudera jalan batu di dasar lautan Atlantik Pulau Bimini, mengambil sampel “jalan batu” dan dilakukan penelitian makmal serta dianalisa.


Hasilnya menunjukkan, bahwa jalan batu ini umurnya belum mencapai 10.000 tahun. Jika jalan ini dibuat oleh bangsa kerajaan Atlantis, setidak-tidaknya tidak kurang dari 10.000 tahun. Mengenai foto yang ditunjukkan kedua kelasi Norwegia itu, hingga kini pun tidak dapat membuktikan apa-apa.
Satu-satunya kesimpulan tepat yang dapat diperoleh adalah benar ada sebuah daratan yang karam di dasar laut Atlantik. Jika memang benar di atas laut Atlantik pernah ada kerajaan Atlantis, dan kerajaan Atlantis memang benar tenggelam di dasar laut Atlantik, maka di dasar laut Atlantik pasti dapat ditemukan bekas-bekasnya. Hingga saat ini, kerajaan Atlantis tetap merupakan sebuah misteri sepanjang masa.


Pernah sekitar tahun 2003 lalu,program di Metro TV yang judulnya Ultimate 10,membahaskan 10 Tempat Paling Misteri di dunia,dan ternyata Atlantis berada di tangga pertama meninggalkan Misteri Segitiga Bermuda dan Danau Loch.Atlantis sememang lokasi bersejarah misteri nombor 1 yang membuat penduduk dunia tertanya-tanya setengah mati.(hahaa..!)


Pada saat penayangan seksyen Atlantis,dimainkan sebuah filem dokumentari tentang benua yang hilang tersebut oleh para team arkeologi.Seperti yang dijangkakan,dari apa yang disaksikan didasar laut perairan cetek Karibia ditemukan semacam jalan setapak yang sangat panjang dengan struktur yang sangat moden.Selain itu,diperairan tersebut juga terdapat semacam bekas-bekas bangunan yang telah musnah.Namun persoalannya,benarkah disitulah tapak Atlantis dan yang paling penting,betulke yang benua Atlantis itu pernah wujud?

Friday, August 27, 2010

Andainya binatang pun ber-facebook....


Cicak 1: Tuan rumah baru beli reket elektrik, gua kenduri nyamuk BBQ mlm nih...



Cicak 2: Isteriku tersepit pintu..OUCH!




Cicak 3 : Mau ke bilik air anak tuan rumah jap...baru beli videocam..hahahaha (gelak evil)




Nyamuk Biasa: Baru habis ronda rumah Ajoi...kenyang...Burp! Alhamdulillah...


Nyamuk Aedes: Baru jer selamat bagi injekan maut, yeah!!!


Nyamuk Aedes (sehari dua lepas status di atas): Siot, sekali drug addict gua hantam daaaa. Gua positif HIV AIDS...huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


Ayam: Tidaaaaaaaaaaaak! Besok majikan gua mau buat kenduri kesyukuran, gua mau di sembeliiiiihhh!


Ayam (5 min lepas status di atas): Kawan2...kalu esok gua tak update...bererti gua udah digoreng...Gua luv u all...Jangan luper wat kenduri arwah untuk gua yaa...



Kucing Betina: Anak I yang ke-5 baru tanya siapa bapaknya. I bingung nak jawab apa. I sendiri lupa bapaknya siapa.


Kucing Jantan: Baru je add awek sebelah umah...keturunan PARSI, beb!!!


Kucing Pink Panther: Update - petang karang tepat jam 5 slow2 ngendap ala2 pink panther nyurik ikan bawal kepunyaan Kak Lela Majnun...


Tikus: Operasi malam ni...selongkar kitchen kabinet...sape nak itot?


Tikus putih: is eating mee goreng mamak kat maple@precint 9. Meh la join


Katak: Malam ni nk wat konsert la, da lama x ujan ni..hangat oii!


Ular: Rasa mcm nk makan lauk telo la malam ni..Sapa2 tau mana nk cari?


Anjing: Aku tension bila ada mat rempit berkumpul tepi rumah aku tiap malam. Nak tido pun x senang. Hanjeng punya org...haihh!!


Kuda: Patah kaki mode. Rider aku salah timing bila nak lompat pagar, skang rehat kat kandang.


Kura-kura: Aku sakit hati bila bini aku berjalan. Lembab mcm siput babi!


Siput babi: Aku sakit hati bila bini aku bergerak. Lembab mcm kura2!



Gagak: Tadi jumpa ayam KFC. Jangan jeles..


Burung Kakak Tua: Penat betul nk ubah stigma masyarakat. Walaupun aku Burung Kakak Tua, tapi aku burung JANTAN!!!


Babi hutan: Susah betul nak cari makanan halal sekarang ni..


Kera: Semalam GF aku bagi bunga. Sedap jugak kunyah..huhu..


Lalat: Asyik hurung bangkai je. Alhamdulillah hari ni jumpa nasi bungkus.


Paul the Octopus: Aku bengang bila tapak sulaiman ejek aku si lembut, huh!


Lipas: Merasmikan penggunaan kepak baru..Gerun tengok member aku kene tarik dgn jeli2 panjang kepunyaan Cik Cicak..eee...seram nyeee....


Itik serati: HAHAHAHAHA! Lawak2..ayam serama tu ade hati jalan tersengguk2...nk tiru aku le tu...LOL


Ikan laga: Boring sey, duduk sorang2 dalam tangki ni...


Ikan parang: Kurang asam punya manusia, letak gambar aku kat depan bekas keropok!


Ikan jerung: Kenapa x de sorang pun nak add/approve I (sambil kesat airmata) :-(


Ikan sepat: Terkenang jiran sebelah yang dah dijadikan ikan pekasam. Al-Fatihah...


Ikan bilis: Wah..ramainya kawan kita! Tahniah Remy, ko kawan aku yang ke-5000!!


Ikan arowana: Cantik tak sisik I? Cantik kan?kan?kan?



Kambing : Asal busuk je tuduh aku. Mood: Kecik Hati.

Monday, August 23, 2010

MISTERI : Kapal berhantu Flying Dutchman



Banyak versi dari cerita ini. Menurut beberapa sumber, cerita ini berasal dari Belanda, sementara itu yang lain plak claim ni berasal dari sandiwara Inggeris The Flying Dutchman (1826) oleh Edward Fitzball dan novel “The Phantom Ship” (1837) oleh Frederick Marryat, kemudian diadaptasi ke cerita Belanda “Het Vliegend Schip” (The Flying Ship) oleh pastor Belanda A.H.C. Römer. Versi lainnya termasuk opera oleh Richard Wagner (1841) dan “The Flying Dutchman on Tappan Sea” oleh Washington Irving (1855).
Berdasarkan dari beberapa sumber, Kapten Belanda pada abad ke 17 Bernard Fokke adalah contoh dari kapten kapal hantu tersebut. Fokke mendapatkan kemasyhuran atas perjalan dari Belanda ke Jawa dengan kecepatan yang luar biasa dan dicurigai mempunyai ikatan dengan Iblis untuk meningkatkan kecepatannya. Berdasarkan dari beberapa sumber, kapten tersebut dipanggil dengan Falkenburg didalam cerita versi Belanda. Dia dipanggil dengan “Van der Decken” (artinya off the deck|Diatas Geladak) dalam versi Marryat’s dan “Ramhout van Dam” dalam versi Irving’s. Sumber tidak setuju bahwa “Flying Dutchman” adalah nama dari kapal atau nama panggilan untuk si kapten.



Menurut banyak versi, kapten kapal berjanji bahawa dia tidak akan mundur walaupun ketika badai melanda, tapi akan melanjutkan usahanya untuk mencari Cape of Good Hope  sampai hari kiamat. Menurut beberapa versi, kejahatan yang mengerikan telah terjadi atau anak kapalnya telah terjangkit wabak penyakit dan tidak dibenarkan untuk berlabuh di seluruh pelabuhan. Sejak itu, kapal dan seluruh isinya dihukum untuk sentiasa berlayar tanpa pernah berlabuh. Menurut beberapa versi, ini terjadi pada tahun 1641, yang lain pula mengandaikan ia terjadi sekitar tahun 1680 atau 1729.


Banyak catatan persamaan dari Flying Dutchman dengan kisah penganut Kristian " The Wandering Jew".Terneuzen (Belanda) disebut sebagai rumah sang legenda Flying Dutchman, Van der Decken, seorang kapten yang mengutuk Tuhan dan telah dihukum untuk mengarungi lautan selama-lamanya, telah diceritakan dalam novel karya Frederick Marryat – The Phantom Ship dan Richard Wagner opera.




Beberapa saksi yang terserempak The Flying Dutchman :
#1823 : Kapten Oweb dari kapal HMS Leven;terlihat kapal kosong yang terombang ambing di tengah samudera sebanyak 2 kali, salah satunya mungkin the Flying Dutchman.
#1835 :  Sebuah kapal Inggeris sempat melihat The Flying Dutchman yang berlayar laju ke arah kapal mereka tapi setelah dekat menghilang begitu saja.
#1879 :  Beberapa anak kapal SS Petrogia sempat melihat kapal hantu tersebut.
#1881 3 : Kelasi  kapal HMS Baccante yang yang membawa King George V ternampak kapal Flying Dutchman. Keesokan harinya salah seorang yang sempat ternampak kelibat kapal tu mati secara mengejut.
#1939 :  Terlihat di Mulkenzenberg, membuat orang2 yang melihatnya bingung karena tiba2 saja kapal tua itu menghilang begitu saja.
#1941 : Terdapat laporan dari Pantai Glenclaim tentang sebuah kapal tua yang melanggar kawasan batu karang. Setelah disiasat tak ada sedikit pun bangkai kapal di sekitarnya.
#1942 : Terlihat oleh kapal MHS Jubille di dekat Cape Town, Afrika selatan.

Saturday, August 21, 2010

PERSONALITI : Ujian psikologi...cubalah!

Cuba bayangkan dulu hal-hal dibawah ini, jangan tengok jawapan tau...

PERTAMA,

Bayangkan diri anda sedang berjalan menyusuri kota. Hari itu sangat indah.Anda sedang berangan-angan. Anda membelok ke arah jalan yang tidak pernah anda lalui sebelum ini. Sepanjang perjalanan, anda melewati rumah yang indah diseberang jalan. Anda berhenti sejenak untuk mengagumi rumah yang indah itu dan memperhatikan pintunya yang terbuka setengah. 
Mengapa agaknya pintu itu sedikit terbuka?


Pilih jawapan anda…
1. Rumah itu dirompak
2. Pemiliknya lupa mengunci pintu
3. Pemiliknya berada di dalam


KEDUA,
Sebuah pot tanaman yang ada di balkoni jatuh. Anda segera keluar untuk melihat kerosakannya. 
Apa yang anda lihat?


Pilih jawapan anda…
1. Tanaman jatuh dan tetap kukuh
2. Pot rosak, tapi tanaman tidak rosak
3. Pot dan tanaman rosak tanpa dapat diperbaiki. 
4. Kerana alasan tertentu, pot dan tanaman tidak kelihatan


KETIGA,bayangkan anda sedang tersesat di dalam hutan yang gelap dan mula merasa lapar. Tiba-tiba anda terjumpa rumah yang diperbuat dari gula-gula. Setelah memeriksa kawasan itu untuk memastikan tidak ada nenek sihir yang bersembunyi, anda mula bersedia mengambilnya. 
Bagaimana anda menyantap rumah gula-gula itu?


Pilih jawapan anda…
1.saya mulai makan apa saja yang kelihatan
2.saya berusaha mencuba sebanyak mungkin gula-gula yang dijumpai
3.saya menemukan gula-gula kesukaan dan tetap memakan itu saja
4.saya tidak suka gula-gula


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


JAWAPAN PERTAMA,

Dalam alam bawah sedar, alasan mengapa membayangkan pintu terbuka berhubung dengan cara anda menilai diri dan menyingkap kelemahan anda terhadap orang lain.

1. Rumah itu dirompak. Anda cepat mengambil tanggapan buruk di setiap situasi. Sifat ini terlihat sebagai bukti yang jelas ketika ternyata benar-benar terjadi sesuatu. Anda tidak pernah bingung dalam menghadapi saat-saat genting, tetapi hanya terlalu sibuk kerana panik. Jadi lain kali jika bencana datang, miliki fikiran yang jernih. Ingatlah selalu untuk terlebih dahulu mengambil nafas yang panjang dan mengira sampai sepuluh. Baru anda boleh pengsan. =)

2. Pemiliknya lupa mengunci pintu. Anda bukan jenis orang yang terhanyut dalam situasi genting. Sebaliknya, anda sangat santai, bahkan tidak ambil tahu tentang situasi genting yang muncul. Kesalahan yang anda buat lebih banyak disebabkan kelalaian, bukannya maksud yang buruk. Tapi hasil akhirnya bagi anda (dan orang lain) adalah sama.

3. Pemiliknya berada di dalam, sedang menyapu di pintu masuk. Anda mungkin nampak seperti orang yang santai. Tapi tidak pernah membiarkan diri lalai. Memiliki keterampilan diri seperti itulah yang membuat diri anda menjadi dewasa seperti sekarang. Tentu saja anda masih memiliki kelemahan yang bersifat manusiawi, cuma jangan memperlihatkannya ke seluruh dunia.



JAWAPAN KEDUA,

Kehidupan pot bunga yang terjaga berhubungan dengan sudut karakter tersembunyi anda yang terjaga. Selain itu juga berhubungan dengan cara anda menahan dunia memasuki kehidupan sosial anda.

1. Tanaman jatuh dan tetap kukuh. Anda kelihatan kuat dan yakin diri serta selalu ingin mendemonstrasikan ketenangan di tengah-tengah masalah. Disebalik wajah yang keras, anda adalah seorang yang lebih menitikberatkan penjagaan penampilan.

2. Pot rosak, tapi tanaman tidak rosak. Anda nampak tenang dan tidak dapat diganggu oleh orang lain. Namun kenyataannya anda tidak suka menunjukkan emosi. Perasaan yang dipendam semakin besar. Tidak ada pot yang dapat menampung mereka selamanya.


3. Pot dan tanaman rosak tanpa dapat diperbaiki. Anda nampak pandai berbicara dan tidak mahu menonjolkan diri. Tapi "pendengar alamiah´ itu sedang berteriak meminta kesempatan bersinar di panggung utama. Anda hanya menunggu kesempatan untuk keluar dari tempat yangmengurung anda. Dan menyerlah kemudiannya..

4. Kerana alasan tertentu, pot dan tanaman tidak kelihatan. Anda pintar menciptakan kesenangan dan membuat orang lain tertawa. Anda fasih menyembunyikan keseriusan. Bahkan sudut pemalu anda tidak ditunjukkan kepada dunia.



JAWAPAN KETIGA,

Dalam tingkat perilaku, cara mendekati rumah gula-gula menyingkap pendekatan anda terhadap persahabatan.

1. Saya mulai makan apa saja yang kelihatan. Anda selalu berterus terang dalam berurusan dengan dunia. Nyaris seperti seorang anak yang polos (lurus bendul). Pendekatan langsung ini membuat anda mudah difahami dan diterima orang lain. sedarlah bahwa tidak semua orang memiliki sifat polos dan jujur seperti anda. Kadang-kadang kejujuran membuat anda terlalu mudah dipercaya. Namun anda dikenali sebagai orang yang terburu-buru.

2. Saya berusaha mencuba sebanyak mungkin gula-gula yang dijumpai. Dunia penuh dengan manusia. Anda tidak keberatan bertemu dengan mereka semua. Anda pakar menemui kualiti yang baik dalam diri orang lain. Tapi keinginan anda mencuba sedikit juga dapat dinilai sebagai ketidaksediaan terlibat terlalu dalam dengan seseorang. Memang bagus dapat menikmatisegala jenis rasa. Ada saatnya anda akhirnya harus mengaku kepadaseseorang "kau adalah orang yang paling baik dari semuanya"..

3. Saya menemukan gula-gula kesukaan dan tetap akan makan itu saja. Jika dapat menemukan satu orang saja di dunia yang punya minat, selera,dan aspirasi seperti anda, itu sudah cukup. Dapat menemukan seseorang yangmelihat dunia sama seperti anda adalah suatu hal yang indah. Tapi dengan membatasi diri dengan satu rasa dalam hubungan, anda mungkin sedang menjauhkan diri dari pengalaman indah diseluruh dunia.

4. Saya tidak suka gula-gula. Anda mempunyai pandangan bahwa mundur dari kerumunan orang ramai adalah sangat baik buat diri sendiri. Dalam berusaha memisahkan diri, anda kadang kelihtan sebagai seseorang yang terlalu keras untuk kelihatan berbeza. Ingat, orang yang paling takut dianggap sebagai orang biasa adalah mereka yang sesuai dengan deskripsi tersebut, iaitu dianggap sebagai orang biasa.

Life : Married? Checked!

Assalamualaikum By the time I'm writing this, cukup 3 bulan seorang Shasha Yatim sah jadi isteri Mohd Ikram Zaidi yang aku jump...