Posts

DIPLOMA PENGURUSAN MAKLUMAT? what is that?

[Updated Version] Assalamualaikum.
Well hello guys. I'm expecting many people here. Like seriously traffic mencanak sebab entry ni. Maybe exposure of Information Management masih kurang meluas among netizen. Then dikontotkan kisah, aku nak cerita apa benda sebenarnya 
Diploma in Information Management, UiTM (IM110)
Okeh,berbalik kepada tajuk utama.Aku, budak yang baru je habis Diploma Pengurusan Maklumat di UiTM ni nak cerita lah kan apa course yang dah aku ambik ni 'tawarkan' & pengalaman yang aku dapat.First off, dalam diploma IM ni, korang akan belajar seribu satu macam benda baru, yang kebanyakannya takde dalam SPM. Korang takkan jumpa Bio, Chemistry, Literature, Matematik  yang ekstrem, mahupun Pendidikan Jasmani.Senang cerita, most students bermula dengan zero. Korang tip top macam mana pun time SPM, still semua bermula dari bawah. Semua sama level time semester 1. Tak lebih tak kurang. Cuma start sem 2, kita akan tahu siapa yang dah dapat 'tangkap' apa yang …

Misteri : Papan Ouija.

Image
Assalamualaikum.Selamat Hari Jumaat.Penghulu segala hari.Penghulu?*abaikan.abaikan*  (orang tertentu je paham nape aku sensitip dengan word 'penghulu'.) Umm..ha.Pagi tadi,aku pegi meng-google.Aku kan suka cari benda2 tak penting ni,then tiba2 kan,aku jumpa cerita pasal Ouija.
ayok!sape gerakkan..?
Siapa tak kenal Ouija.Meh sini aku kenalkan."Hey you guys meet Ouija.Pronounce it properly~WEEJA.Ouija,meet my readers.Say hai to them." then,anggapla korang dah berjabat tangan.
~OK.SESI TA'ARUF TAMAT.~
*************************************** Eksyeli ada mazhab kata,words 'Ouija' came from perkataan French/German that is Oui/Ja yang bermaksud 'ya'.Benda alah ni katanya berhantu.Aku pernah tengok cerita seram cina kat TV3 time aku darjah 4 tajuknya 3.a.m.Weyh,seram kau!Start cerita tu lah aku kenal Ouija ni.Dalam cerita tu,ade sekumpulan remaja pergi berkhemah & main Ouija.Dahla tengah malam,main lagi.Berani mati la tu kan.Dah puas buat pahala.Main punya ma…

Girls & Make-up

Image
Assalamualaikum & selamat beramah extra mesra.Bertemu kembali walaupun kita tak sepatutnya bertemu.Sesungguhnya assignmentsss still lagi cuba nak bersaing dengan ketinggian pencakar langit & aku rilek.Gabra pun dapat ape kan?Sir tak cakap pun dapat extra marks.
Harini aku penat.Siap buat status lagi kat fesbuk aku yang disyaki has been hacked by penyibuk tak sedar diri.Cet!Walaubagaimanapun,dalam penat2 yang sebenarnya taklah penat sangat tu,aku rasa lega sebab assignment human communication dah selamat submit.senyum.
Oleh yang demikian,aku pun post lah entry ni.Aritu cerita pasal kasut,kali ni cerita pasal mekap.Tak panjang kot.Ala saje gedik nak cerita alang2 internet okey sikit ni. (Okey = 3 bar internet connection = putus2 setiap 15 minit). Kalau nak kesian,sila.Tanak kesian duk depan computer tu diam2.Nak makan keropok udang sekali pon okey.takda masalah.
Camni.Aku selalu la dok mengular blog tah sape2 tah.Tak kenal.Setiap kali mengular,mesti blog tu lain2.Aku tak stick to 2 o…

Assignmentssss dah sampai.

Assalamualaikum.Saya mengepost LIVE dari computer lab UiTM Kedah.Alang2 sir belum masuk kan.First of all,ape yang aku nak tekankan kat sini,jumlah 'S' dlm word 'Assignment' kat title atas tu still lagi tak mencukupi.Budak IM la katakan.Dah sinonim dah dengan assignment tinggi gunung Jerai tu.So,buat je la. (Kan aku nak me-reduce kadar rungut tu.Sila support & trimas in advance)
So,that.Aku maybe takkan update post unless assignmentsss & s dah habes.Sila peratikan betul2 perkataan "MAYBE".=)
Terima kasih kerana membaca dan maaf sebab ketot sangat.Some kind of retard disitu.Takut sir masuk bebila masa. Tutuu.(Gaya aku tata roomate)

Entry Gatal.Sila Baca.

Image
Assalamualaikum gadisss & s juga jejaka.Aku tak pasti kalau wujud readers dari kaum pinggang straight ni.Lama tak jumpa since ribut malas melanda.Aritu angin malas je kan.Rupanya tu petanda ribut nak datang.Comel tak? =3 *tiba2 terasa nak wat emoticon hamster*
Eksyeli,Aku tak berniat pun nak menggatal2 dalam blog sendiri.Tapi dah alang2 tajuk tu'Entry Gatal'& korang pun dah klik untuk membaca entry di mana terdapatkegatalandisitu so that kena lah aku teruskan usaha menggatal ni.Tapi aku tak bertanggungjawab di atas kegatalan korang lepas ni.ching ching. =)
Ouch.*garu.garu* Hey!Ni bukan gatal main pasir jiran sebelah eh?
Entry kali ni nak cerita pasal jodoh.Takde la gatal pun sebenarnya.Tapi kalau orang2 berumur + dewasa baca ni mesti cakap aku gatal sangat nak kahwin.Hm.Takdelah pun.Aku dengan tak pasal2nya dapat ilham bila temankan kawan aku yang sorang ni pergi memborong kasut. (Indeed beli 1 kasut je.Saje cakap borong.buat gempak). I am super-sure dia tak pernah jenguk bl…

Free Time : Ku Lepaskan Mu Pergi.

Image
Assalamualaikum yuolz!Dah lama tak update.Angin malas datang ziarah.Lagipun takde topik.Carik jugak benda2 best nak menge-post tapi still tak jumpa.Ye la..takkan nak cerita pasal diri aku je.Dengan aku2 sekali menyampah.So that,sebagai penulis blog yang memahami lagi berwawasan,aku pun terai carik something interesting yang boleh menaikkan kadar trafik blog ni.Sesungguhnya trafik sangat terok kalau aku tak mejalankan aktiviti pengapdetan.Buruk sungguh number of viewers sampaikan bila aku compare trafik dgn rupa Mr.Bean yang kembang2 hidung tu,Mr.Bean kelihatan kacak berseri.

Eh2 Mr.Bean!Panjang umur.
As yuolz know,kan UiTM cuti mid sem 10 hari. (Aku tak tau lah apa definisi "MID-SEM" tu pada UiTM cuz aku baru masuk sem 2 ni tak sampai sebulan pun.)
Seperti apa yang aku pelajari sem lepas,1st month of semester will be the Heaven-Party-Time untuk students & berakhirnya mid-sem break,bermulalah Hell-Like-Torture dengan aisehmen "assignment" tinggi 30'000 ft above …

Kadang2,Aku Pun Judge a Book By It's Cover.

Image
Assalamualaikum dan selamat berhari Sabtu!Para rakyat Selangor sekarang mesti tengah dok elok landing depan tv mahupun internet.Sesungguhnya aku jeles.Time aku tulis entry ni,hari still lagi sabtu tapi time mempublish sat lagi,aku jamin mesti hari dah bertukar dah.Al-maklumlah,jari pendek aku ni menaip 40 KM/H.

Hari ni aku agak kepenatan.Sebelah siang ada program Latihan Dalam Kumpulan "LDK" untuk sebahagian part 2 students.Mulanya aku tak lah eksaited jauh sekali nak melonjak2 sambil bergelak ala gedik bila dengar part 2 ade LDK minggu ni.Tapi takpelah,"IF WE CAN'T AVOID,JUST ENJOY".Sejak akhir2 ni,aku suka gila kat quote tu.Setidaknya,kuranglah sikit aktiviti merungut aku.Save tenaga for sure.
Tuah aku kot hari ni,mentor LDK aku sangat best + gila best = MY LDK MENTOR ROCKS!! Tak perasan pun masa berjalan.Tak rasa pun kena torture & chup,aku tak merungut kot!Kira aku enjoy lah dengan LDK sem 2 ni.You memang cool-lah Miss Fairus!

Berbaliklah kepada tajuk besa…