Thursday, March 17, 2011

DIPLOMA PENGURUSAN MAKLUMAT? what is that?

[Updated Version]
Assalamualaikum.

Well hello guys. I'm expecting many people here. Like seriously traffic mencanak sebab entry ni. Maybe exposure of Information Management masih kurang meluas among netizen. Then dikontotkan kisah, aku nak cerita apa benda sebenarnya 

 Diploma in Information Management, UiTM (IM110)

Okeh,berbalik kepada tajuk utama.Aku, budak yang baru je habis Diploma Pengurusan Maklumat di UiTM ni nak cerita lah kan apa course yang dah aku ambik ni 'tawarkan' & pengalaman yang aku dapat.First off, dalam diploma IM ni, korang akan belajar seribu satu macam benda baru, yang kebanyakannya takde dalam SPM. Korang takkan jumpa Bio, Chemistry, Literature, Matematik  yang ekstrem, mahupun Pendidikan Jasmani.Senang cerita, most students bermula dengan zero. Korang tip top macam mana pun time SPM, still semua bermula dari bawah. Semua sama level time semester 1. Tak lebih tak kurang. Cuma start sem 2, kita akan tahu siapa yang dah dapat 'tangkap' apa yang course ni ajar based on result.

Generally, course ni merangkumi Library + ICT Kita akan banyak belajar tentang library dan Information Agencies; Arkib, Record Center, Resource Center & Information Center. Setiap semester, tu lah benda wajib yang disodok masuk dalam otak Budak IM. Selain tu, mari sini aku listkan skill-skill yang ditawarkan dalam DIM:

  • Communication Skill
  • Public Speaking
  • Buat Majalah (Adobe InDesign)
  • Buat Newsletter
  • Buat Poster (Photoshop & Adobe Illustrator)
  • Cipta Flash Presentation (Macromedia Director MX)
  • Web Designing (Using HTML & Adobe Dreameweaver)
  • Setup Komponen Komputer 
  • Organizing Event (Exhibition & Extension Service)
  • Basic Business
  • Mengkatalog Bahan Perpustakaan

Bagi aku, benda yang aku belajar during my diploma years can be said as sangat banyak. Aku tak sangka aku akan belajar macam-macam. Boleh kata DIM ni agak umum, tak fokus kat satu benda. Tapi all those 'macam-macam' tu akar dia mesti 'information'. 

Kenapa nak belajar web design? 
Sebab nanti kita boleh cipta web sendiri untuk sebarkan maklumat dalam internet.

Kenapa nak belajar setup komputer? 
Sebab dunia sekarang banyak bergantung kepada komputer untuk cari maklumat.It would be benificial untuk tahu serba sedikit pasal software & komponen-komponen komputer. At least, ilmu ni kita boleh guna untuk elak dari kena tipu time beli laptop.


Kenapa belajar communication & public speaking skills? 
Sebab nak sebar maklumat melalui kata-kata & itu memerlukan cara yang betul.


Kenapa nak buat majalah, poster & newsletter? 
Sebab semua tu medium popular untuk sebarkan maklumat. 

Nampak?


Some Information about DIM :

  • IM ni boleh kata course MEMBACA. Dari semester 1-4 jangan harap nak jumpa matematik. Mimpi je lah. So, bersedia lah dengan kekaratan skill kira-kira anda. Siapa yang rasa dia otak menghafal & memang out bab mengira aku rasa ini course yang sesuai & aku bukan cakap pakai belasah je. Sebab aku dah lalu benda ni. Yang suka mengira will found this course damn boring. Manusia-manusia otak kalkulator yang kuat semangat je akan score & perform dalam course ni.
  • DIM ni agak terkenal la dengan kesibukan dia. Aku rasa ni course paling busy lepas Art & Design kat UiTM Kedah. Kalau orang lain seriau konon busy dengan 4 assignment, kitorang budak IM boleh relax lagi dengan 10 assignment. Maksimum kitorang pernah dapat, 16 assignment. Tak tidur malam, something yang normal. Gaduh, tak puas hati, isu tak buat kerja  dalam kumpulan, perkara biasa. Dan lagi, assignment-assignment tu kebanyakannya akan memerlukan kita buat research di luar. Kita kena pergi organisasi luar, interview orang berkenaan, ada masa kita terpaksa pergi jauh sebab organisasi tak boleh sama dengan group lain, tu belum part kena reject agensi tertentu, terpaksa minta tolong lecturer semua.Penat, makan masa, tenaga, dan duit, of course. 
  • Since IM ajar banyak sangat benda, sometimes dalam satu tahap tu, otak akan jadi kacau bilau. Kita akan confuse yang ni subjek mana satu, kerja subjek tu dah siap belum, test ni bila, submission assignment subjek tu bila. Like seriously kalau takde time management, korang boleh jadi sangat tension & feels like giving up.
  • Course ni pada pendapat aku, agak senang. Agak. Bukan MEMANG senang. Nope. Tiap semester ada je yang repeat. Kalau la betul senang sangat DIM ni, tak wujud semua repeat-ers tu. Apa yang korang perlu buat untuk perform, ialah rajin study. Tu je jalannya. The only. Unless korang nak meniru, tu korang punya hal aku tak mahu ambik tahu. Tapi kalau korang nak lulus secara 'halal', you got to paksa diri untuk hadap segala-gala nota yang ada dan buat sehabis baik dalam test & final exam. Besides, tumpukan perhatian ketika lecturer mengajar. Sometimes apa yang diorang bebel tu lah point penting, malahan sometimes lebih penting dari apa yang ada dalam nota.
  • Masa awal-awal diploma dulu, aku ingat course ni 100% takda math, but then aku sedar, aku dah silap. Di penghujung study, final sem, kita akan jumpa dengan subjek bisnes dimana kita perlu jadi akauntan segera. Nama subjek tu, ETR300 Fundmental of Entrepreneurship. Berita buruknya, subjek tu need us untuk jadi pengira yang hardcore, where kita tak boleh silap sikit. Berita baiknya, bukan semua terlibat dalam kira-kira. Selalunya dalam 1 kumpulan, sorang je yang akan jadi tukang kira-kira & yang lain akan buat report sahaja.
  • Untuk pelajar DIM, bulan pertama setiap semester, korang akan 'bercuti'. Like seriously korang takkan ada kerja-kerja hardcore Takde assignment, takde kuiz, takde test. Takat assignment compang-camping ada la. Tapi right away lepas cuti pertengahan semester (bulan kedua), korang takkan berhenti dari buat kerja sampai final exam. Takkan. Sebab apa, assignment akan datang kat orang sekaligus beserta dengan test-test yang berderet. Kadang-kadang minggu tu la hantar assignment, minggu tu jugak kena buat presentation, & minggu tu jugak ada test. Bila masanya nak study, bila masanya nak siapkan assignment, bergantung kepada kehebatan korang bahagi masa.

Tak kurang yang tanya, ada ke future dengan ambik course ni? Sounds tahape hape pun ada. Well, biasa dengar dah. Course ni memang tak popular. Langsung. And kalau sembang dengan orang kampung pun, " Ambik course apa kat universiti?" Nak sebut DIM pun teragak-agak sebab apa? Sebab diorang biasa dengar medik, engine, akaun, tapi IM? Nak kasi makcik kampung faham pun makan setengah hari. Namun begitu ye, sedahsyat-dahsyat IM dalam populariti, boleh kata kebanyakan graduan IM dapat kerja. Alhamdulillah. Tapi, tak boleh nak letak harapan tinggi sangat, rezeki semua tu rahsia Allah :)

That's all about Information Management a.k.a Pengurusan Maklumat. Mungkin lepas ni akan di-update lagi. Hope artikel ni dapat la bantu korang keluar dari curiousity about course ni. Apa-apa pertanyaan boleh tanya direct di ruang komen. InsyaAllah, akan di-reply dalam kadar segera.

Friday, February 18, 2011

Misteri : Papan Ouija.

Assalamualaikum.Selamat Hari Jumaat.Penghulu segala hari.Penghulu?*abaikan.abaikan* 
(orang tertentu je paham nape aku sensitip dengan word 'penghulu'.)
Umm..ha.Pagi tadi,aku pegi meng-google.Aku kan suka cari benda2 tak penting ni,then tiba2 kan,aku jumpa cerita pasal Ouija.

ayok!sape gerakkan..?

Siapa tak kenal Ouija.Meh sini aku kenalkan."Hey you guys meet Ouija.Pronounce it properly~WEEJA.Ouija,meet my readers.Say hai to them." then,anggapla korang dah berjabat tangan.

~OK.SESI TA'ARUF TAMAT.~

***************************************
Eksyeli ada mazhab kata,words 'Ouija' came from perkataan French/German that is Oui/Ja yang bermaksud 'ya'.Benda alah ni katanya berhantu.Aku pernah tengok cerita seram cina kat TV3 time aku darjah 4 tajuknya 3.a.m.Weyh,seram kau!Start cerita tu lah aku kenal Ouija ni.Dalam cerita tu,ade sekumpulan remaja pergi berkhemah & main Ouija.Dahla tengah malam,main lagi.Berani mati la tu kan.Dah puas buat pahala.Main punya main,yang aku ingat la,hantu tu respon,hantu datang,orang jerit2 gedik & tiba2 datang scene tunjuk jam pukul 3.Tak silap la.Yang penting pastu aku tak boleh tidur 3 hari.ching.ching.Bocah,bocah.

Berbalik kat cerita Ouija.Ouija ni ada aneka rupa & bentuk.Ala cam kuih bahulu.Ada bentuk ikan lah,bentuk badak lah.(Ade ke?) Tapi,usually,kat setiap satu papan tu mesti ada benda2 nih :
  • Susunan abjad
  • Satu siri nombor
  • Beberapa tanda baca
  • Perkata "YES" / "NO"
  • Goodbye
Based on cerita2 yang aku tengok + baca pengalaman orang yang pernah main,kita kena letakkan hujung jari kita kat crusor la orang panggilkan atau dalam IMD103 cakap "pointer" & start tanya something kepada sebarangan roh .Kalau la communication berjaya,pointer tu akan bergerak SENDIRI ke huruf2 @ nombor2 tertentu sebagai tanda roh tersebut respon terhadap pertanyaan kita.Tak main eh buat macam benda tu gerak sendiri padahal kita yang gerakkan.choy!Tak aci.


Benda ni digelar sebagai "The Mysterious Talking Oracle" & jadi satu fenomena la kat barat nun time abad ke-19.Ala macam budak2 punya fenomena.Kejap yoyo kejap beyblade.Most of them yang main ni,cuba nak siasat hal2 paranormal disamping ade jugak yang dok main untuk berhubung dengan si mati especially kat kawasan pembunuhan.Kajian saintifik ada dijalankan enyunowat,jawapan roh si mati selalunya hampir sama dengan sesuatu kejadian.Nak cakap hantu tu jadi informer la ni.Awat tak request je roh2 jadi ejen perisik.CIA ke.FBI ke.Senang keja depa.Halimunan kan?

Ramai ahli psikik cakap,tak bagus untuk kesihatan buku lali main2 dengan Ouija ni sebab,kita bukan setakat nak terai2 masuk jarum dengan roh je,tapi dengan entiti lain yang tak dikenali.Korang nak baca 1 kisah ni tak?Pasal Ouija. 


Pada 11 tahun yang lalu, terdapat satu kisah tentang Ouija Board yang pernah berlaku di Amerika Syarikat. John yang meminati perkara-perkara misteri mencadangkan kepada rakan-rakannya, Gareth, Andrea dan Suzanne bermain Ouija Board. Lalu John mengambil Ouija Board yang telah lama tidak digunakan di dalam stor rumahnya.

            Kesemua lampu dipadamkan kecuali lampu meja yang di kelilingi oleh John serta rakan-rakannya. Setelah jari diletakkan pada alat penunjuk, suasana sunyi sepi, yang didengari hanya lah bunyi kenderaan yang lalu di hadapan rumah. Masing-masing menumpukan penuh perhatian kepada alat berkomunikasi dengan roh itu. John mula bertanya kepada roh-roh yang mungkin  ada di sekeliling mereka. “Ada sesiapa di sana?,” petunjuk Oujia tidak beranjak.

            Selepas beberapa kali mencuba, tiba-tiba alat penunjuk beranjak perlahan-lahan ke arah YA. “Siapa kamu?” soal John, penunjuk di jari John dan rakan-rakannya mula bergerak perlahan-lahan, J-A-M-E-S, “ apa yang kamu mahu,” John menyoal lagi. T-O-L-O-N-G, C-A-R-I, S-A-Y-A. “ Kamu di mana?” penunjuk Ouija tidak bergerak semula.

            Memandangkan  masih banyak lagi maklumat yang perlu di cungkil dari roh berkenaan, jadi John serta rakan-rakannya mencuba sekali lagi untuk berkomunikasi dengan roh tersebut pada minggu berikutnya. Mereka yakin dapat menghubungi roh berkenaan. Setelah memanggil roh tersebut, alat penunjuk mula bergerak. “Adakah awak James?”, John bertanya. “YA”.  “Kamu di mana?” soalnya lagi. P-A-N-T-A-I, W-E-S-T-B-A-Y, S-A-Y-A, S-U-D-A-H, M-A-T-I. John serta rakan-rakannya terkejut lantas menarik tangan masing-masing dari penunjuk Ouija. Perasaan seram mula menyelubungi mereka.

Setelah bersepakat untuk mengetahui kebenaran tentang Ouija Board, John dan rakan-rakannya bersetuju untuk mencari mayat James di pantai West Bay, Bridport. Kerja mencari dimulakan pada waktu tengah hari kerana pantai lengang ketika itu dan memudahkan John dan rakan-rakannya mengesan James tanpa ada sesiapa mengesyaki.

John dan rakan-rakannya berpecah kepada dua kumpulan. Semasa mencari,  Gareth telah merenung pada satu batu besar di pantai tersebut, Gareth berasa ada sesuatu yang ganjil pada batu tersebut. Tanpa membuang masa, batu-batu kerikil di bawah dan sekitar batu berkenaan di selongkar. Tidak sampai seminit kemudian, Gareth terjumpa sehelai jean biru serta kemeja-T hitam di bawah timbunan pasir.

Akhirnya satu mayat yang sudah reput dan berbau telah dijumpai dalam keadaan tertiarap. Lalu John dan rakan-rakannya membuat laporan polis. Beberapa hari kemudian, John serta rakan-rakannya mendapat maklumat bahawa mayat tersebut adalah salah seorang nelayan yang hilang di perairan Weymouth, berhampiran West Bay dan nama mayat tersebut adalah Peter James. Adakah penemuan mayat ini satu kebetulan?Ayok.



Eksyeli,cerita ni banyak version kot.First time baca dulu,nama si mati PETER FAGAT.serius.Tetiba dah bertahun tak baca jadi PETER JAMES pulak.Ape ke?Anyway,readers sekalian,takyah ar main benda alah ni.Main teng2 pon lagi best.Main tali skipping ke.Slim kau.
T-U-S-A-J-A-D-A-R-I-S-A-Y-A-T-A-T-A-A.
(ceh,konon nak seram.Tak jadi)

Thursday, February 17, 2011

Girls & Make-up

Assalamualaikum & selamat beramah extra mesra.Bertemu kembali walaupun kita tak sepatutnya bertemu.Sesungguhnya assignmentsss still lagi cuba nak bersaing dengan ketinggian pencakar langit & aku rilek.Gabra pun dapat ape kan?Sir tak cakap pun dapat extra marks.

Harini aku penat.Siap buat status lagi kat fesbuk aku yang disyaki has been hacked by penyibuk tak sedar diri.Cet!Walaubagaimanapun,dalam penat2 yang sebenarnya taklah penat sangat tu,aku rasa lega sebab assignment human communication dah selamat submit.senyum.

eh2.tiut.
Oleh yang demikian,aku pun post lah entry ni.Aritu cerita pasal kasut,kali ni cerita pasal mekap.Tak panjang kot.Ala saje gedik nak cerita alang2 internet okey sikit ni.
(Okey = 3 bar internet connection = putus2 setiap 15 minit).
Kalau nak kesian,sila.Tanak kesian duk depan computer tu diam2.Nak makan keropok udang sekali pon okey.takda masalah.

Camni.Aku selalu la dok mengular blog tah sape2 tah.Tak kenal.Setiap kali mengular,mesti blog tu lain2.Aku tak stick to 2 or 3 blogs sahaja.Tukar angin.Tak maw la angin perisa lembut je kan.Kadang nak jugak angin kuat2 & honestly,kebanyakan blog yang aku usha adalah milik kaum kopiah.Saje la kan cakap kopiah.Nak cakap serban macam alim ulamak sangat.Enyunowat,ape yang aku dapat rumuskan,laki ni sebenarnya tak suka perempuan mekap tebal2.*kejap* Ok.Aku mekap nipis je.Diorang cakap suka yang simple lah,apelah,itulah inilah.Hamboy!Banyak cekadak!


Eksyeli kan,perempuan tak ah suka sangat nak mekap.Korang ingat senang nak remove mascara2 segala tu.Kalau tak tenyeh,sampai minggu depan dok lentik.Dah tu,kena beli make-up remover plak kan?Adoy.Duit lagi.Ada girls yang mekap untuk attract guys.Alah,umur2 cam aku ni.Memang aktiviti kokurikulumlah kan orang cakap nak tackle2.Tapi aku tak terjebak aa..aku selalu dating dengan Ahmad Microsoft word je takpun bergayut dengan Abdul Powerpoint.Hot stuff all the time.*ching.ching*

Benda2 mekap nih obviously costing we gurls a lot.Lagi2 jenama2 mengancam ah grand nye kan cam ohreal,mehbeli,zi-eh,..ape lagi?suki-gel.Eh tak.SilkyGirl murah sikit.Mama pun cakap camtu.Tapi still,keluar jugak duit tu.Sesungguhnya,tak semua girl yang mekap ni nak menackle semata.Ada jugak yang sebenarnya tak yakin dengan rupa sendiri.Contoh terhebat zaman ni,aku.Eh.Aku bukan inferiority complex sangat.Cuma rasa cam kulit aku tak sekata kan,tu yang tepek bedak 12 kali sapu tu.
(sebenarnya tepek sekali round je.yang 11 lagi adalah nak gempak kebabo semata2.jangan tiru aksi tersebut dirumah)


Berbalik kepada cerita tadi,korang yang laki ni takyah ar nak point pompuan mekap ni cam girly mahupun geli sangat.Assume je diorang nak upkan yakin diri tu.Mana lah tau kuasa mekap tu boleh tukarkan sorang girl penikus cam bibik kepada pengucing cam mem-besor,nobody knows.Only THAT girl knows.So let her be in her makeup world.

Term of tikus & kucing tadi aku nak cakapla,tanpa make-up maybe dy takut nak kedepan n speak freely sebab tak yakin dengan rupa.Ye ah..rendah diri la kan ade speaker jauh lagi hot.Nak2 audiens guys2 belaka.Mesti la dok focus on the hotter one eventho that hotty present taklah gedegang mana.Tapi dengan make-up,manelah taw "The power of ohreal" kan,dy jadi jauh lagi hot,so she can speaks better.Hmm~


Lepas tu kan,lepas tu kan,girls,kalau dah jumpa barang2 mekap,takleyh resist diri sendiri dari mencuba.Ala saje.Conteng2 muka lepas tu buat sesi photoshoot dengan kamera paling cikai pun 10MP dimana  penyelaras latar,penata cahaya,model,n fotografer adalah orang yang sama iaitu diri sendiri.Ala,lengan sendiri ade.Murah.

Dulu aku la orang yang pembanteras mekap habis-habisan.Tapi sebab umur kot,sekarang aku pun apply eyeliner gak.compact powder nak habes dah.lipbalm plak dah patah separuh.Adoy.Choy la lipbalm 3hengget tu.Baru 8bulan beli.Eh.Haa betul la.Lipbalm la benda paling jimat.Dah patah separuh pun tak habes2 lagi dekat setahun.Tapi tengok jugak la tahap ketegaran gurls terhadap benda alah tu.Sehari tenyeh 23 kali,tak heran la 4 hari kemudian beli lagi.


End of entrylah kan guys,sebab aku pun cam dah ngantuk2 bagai,sometimes kan,aku rasa cam
"perlu ke mekap tahap dewata cara gitu??"
terhadap girls2 yang nak pergi kelas@lecture hall.I mean,come'on la.Gaya tepek cam nak pergi Grammy Award kot!Simple dah.Aku bet diorang bangun 2 jam awal sebelum kelas mula.Orang cakap,kalau lebih2 ni pon bukannya elok.Sungguh!Urh...kalah Rozita Che' Wan (& kenapa mesti beliau ye?) Tapi kan,sukati diorang la kan?Diorang yang mekap,tak jejas pun bilangan assignment aku.Still jugak nak tinggi Eiffel Tower tu.Ha.Yelah nak sangat tinggi tu,pergilah kau. (=.=")

Monday, February 14, 2011

Assignmentssss dah sampai.

 Assalamualaikum.Saya mengepost LIVE dari computer lab UiTM Kedah.Alang2 sir belum masuk kan.First of all,ape yang aku nak tekankan kat sini,jumlah 'S' dlm word 'Assignment' kat title atas tu still lagi tak mencukupi.Budak IM la katakan.Dah sinonim dah dengan assignment tinggi gunung Jerai tu.So,buat je la.
(Kan aku nak me-reduce kadar rungut tu.Sila support & trimas in advance)

So,that.Aku maybe takkan update post unless assignmentsss & s dah habes.Sila peratikan betul2 perkataan "MAYBE".=)

Terima kasih kerana membaca dan maaf sebab ketot sangat.Some kind of retard disitu.Takut sir masuk bebila masa.
Tutuu.(Gaya aku tata roomate)
 

Wednesday, February 9, 2011

Entry Gatal.Sila Baca.

Assalamualaikum gadisss & s juga jejaka.Aku tak pasti kalau wujud readers dari kaum pinggang straight ni.Lama tak jumpa since ribut malas melanda.Aritu angin malas je kan.Rupanya tu petanda ribut nak datang.Comel tak? =3 *tiba2 terasa nak wat emoticon hamster*

Eksyeli,Aku tak berniat pun nak menggatal2 dalam blog sendiri.Tapi dah alang2 tajuk tu 'Entry Gatal' & korang pun dah klik untuk membaca entry di mana terdapat kegatalan disitu so that kena lah aku teruskan usaha menggatal ni.Tapi aku tak bertanggungjawab di atas kegatalan korang lepas ni.ching ching. =)

 
Ouch.*garu.garu*
Hey!Ni bukan gatal main pasir jiran sebelah eh?

Entry kali ni nak cerita pasal jodoh.Takde la gatal pun sebenarnya.Tapi kalau orang2 berumur + dewasa baca ni mesti cakap aku gatal sangat nak kahwin.Hm.Takdelah pun.Aku dengan tak pasal2nya dapat ilham bila temankan kawan aku yang sorang ni pergi memborong kasut.
(Indeed beli 1 kasut je.Saje cakap borong.buat gempak).
I am super-sure dia tak pernah jenguk blog Shasha Yatim ni.Al-maklom terpencil.
Status : Selamat untuk cerita kisah teman & kasutnya.

style!

Ok.Let me introduce that person as Aisya. *bukan nama sebenar*
Dia dah survey2 kasut.Survey punya survey dia jumpa yang dia dok berkenan & aku pun turut memperkenankan cuz guys,that shoes smart & cool & rocksss & semua la yang heaven.Tapi sayang 800 kali sayang,takde size.Tak tau nak gelak @ nak kesian.Berbelah bagi sikit.Tapi aku masih berhati mulia so aku pun kesian.Dia punya tanya kat promoter ada saiz ** tak.Tapi jawapan tetap sama.Dia pun nangis.(Ok.mansuhkan part nangis.saje nak gempak)

Lepas tu beralih kat calon kedua.Wow.Lagi charming plus gowjez kuasa 2!Aku siap kasi restu lagi.But still,saiz takde.Kali ni rasa nak gelak adalah lebih banyak dari kesian.Hati dah tak berapa mulia.Lepas tu dengan perasaan berat hati,dia terai carik yang cun + suit dgn feet's size kat tempat lain.Cet.Tak jumpa.Jumpa pun,bukan taste dia.Juga aku.In the end,dia beli kasut yang suit dgn kaki dia tapi nyata kasut tu takde dalam list pun.

Rahsia disebalik Aisya beriye nak beli kasut : Last Day Sale in town.

******************** 

Ape yang aku nak sampaikan,cari kasut ni samalah cam cari jodoh.Okey2.Cari baju pun.Kadang2 tak semestinya yang kita suka tu jodoh kita.Cam cerita kawan aku tadi.Dia suka kasut ni,tapi akhirnya beli kasut tu.Takde jodoh.Dah tertulis dia akan beli kasut putih.Bukan hitam gowjez.Kesian.Dia boleh 'langgar' istilah takde jodoh tu dengan beli jugak kasut tersebut.
"Nak jugak!Nak jugak!"
sambil guling2 atas lantai.

Believe it or not,dia akan terasa efeknye di kemudian hari.Mula2 memang bangga la kan kasut cantik.Semua puji style,saham melambung,hidung pun terlambung tapi dari awal kasut tu tak ngam dengan kaki kau.Tak ke lama2 dia akan sakit kaki,melecet la,tulang bengkok la,kaki bau la (ade ke?) & lastly tinggalkan kasut tu terkapai2.Suram muram dia dalam kotak.Takpun kau biarkan je kasut tu,dan suatu hari minggu yang malang,jadilah satu kes kecurian di situ.Dahhh sorang hamba Allah dapat dosa.Kasut tu pun cun.Kalau tak mana kau nak beli?




Jangan ingat yang cantik2 ni senang dapat jodoh.Kasut pun kalau tak jumpa dengan kaki yang betul,tak dibeli tak.Then,tengoklah kaki tu sendiri.Barang cantik,barang baik,Of course la mahaalll.Bukan calang2 kaki boleh landing kat kasut Adidas,kan?Ni tak.Nak yang style,branded,terbaik tapi duit takde.Samalah macam nak yang solehah2 tapi sendiri tak pernah sembahyang.Choyy!

Orang macam tu jugakla.Kalau salah partner,agak susah la nak harmoni masjid tu.Bukan takleh adjust.Boleh je.Cuma SEDIKIT susah berbanding partner yang dah sedia match dari awal.
Laksana kaki saiz 7 masuk dalam kasut saiz 7.Style je.




Kalau salah pasangan tu,kita anggap macam badan saiz L terbeli baju S.Nak biarkan sayang.Charming kau!Kita pun adjust cara pakai dengan beli cardigan ke,dalam sempit2 tu,still kau boleh pakai tanpa nampak cam nangka kat kebun Pak Tam.Takpun kita sendiri diet habis2an demi baju tercinta sampai kita betul2 fit & match to that shirt.Memang terdapat extra cost + effort + time,tapi hasilnya comel what.Takdelah baju yang charming lagi gowjez tu terbiar then,sikit hari kemudian berpisahlah anda dengan baju tu kerana ia dah masuk almari IKEA someone berbadan hot lagi slim.

Tak semua benda yang tak berjodoh ni tak boleh diusahakan.Aku sendiri,sebenarnya aku memang takde jodoh dengan subjek sains.UPSR & PMR dapat A tu cuma rezeki tapi takde sape percaya.Sampai SPM hancussss & s baru semua orang terbuka mata.Rezeki dah tak berpihak kat aku sebab aku berhenti berusaha.Aku dah give up awal2.




Saat aku habis SPM,aku dah set yang aku TAKKAN involve dengan sains lagi sebab aku tahu aku 'geng' dengan apa.IF aku nak teruskan,still macam baju tadi,I have to exert extra cost + effort + time.I refuse cuz aku terima 'JODOH' aku dengan hati terbuka ;-
INFORMATION MANAGEMENT.
I lost science,but Allah gave me IM.
I LOVE IM,just the way it is.

Thursday, February 3, 2011

Free Time : Ku Lepaskan Mu Pergi.

Assalamualaikum yuolz!Dah lama tak update.Angin malas datang ziarah.Lagipun takde topik.Carik jugak benda2 best nak menge-post tapi still tak jumpa.Ye la..takkan nak cerita pasal diri aku je.Dengan aku2 sekali menyampah.So that,sebagai penulis blog yang memahami lagi berwawasan,aku pun terai carik something interesting yang boleh menaikkan kadar trafik blog ni.Sesungguhnya trafik sangat terok kalau aku tak mejalankan aktiviti pengapdetan.Buruk sungguh number of viewers sampaikan bila aku compare trafik dgn rupa Mr.Bean yang kembang2 hidung tu,Mr.Bean kelihatan kacak berseri.

Eh2 Mr.Bean!Panjang umur.

As yuolz know,kan UiTM cuti mid sem 10 hari.
(Aku tak tau lah apa definisi "MID-SEM" tu pada UiTM cuz aku baru masuk sem 2 ni tak sampai sebulan pun.)

Seperti apa yang aku pelajari sem lepas,1st month of semester will be the Heaven-Party-Time untuk students & berakhirnya mid-sem break,bermulalah Hell-Like-Torture dengan aisehmen "assignment" tinggi 30'000 ft above sea level.Lagi2 course aku,rasa2nya penat lagi menyiapkan assignment dari study nak menghadap final.tapi takpe,seperti yang pernah aku cakap dalam entry sebelum ni,

IF WE CAN'T AVOID,JUST ENJOY!

Start 06/02/2011 ni,aku dah takleh tengok drama Korea dah.Tau je lah drama Korea tu panjang mana.Movie kalau boleh pun cuba elak.Sesungguhnya aku takkan berganjak dari tempat aku duduk kalau movie tu best tahap mahakarya cinta.Macam cerita Sydney White.Suka.Dengan jujurnya aku cakap aku dah tengok 8 kali.


*Aku baru sedar aku suka cerita2 santai camni.*

Mungkin lepas ni jugak aku dah jarang update blog.Haih...makin hancuss la viewers.But it's ok.Aku tulis blog ni bukan nak raih readers je.Aku tulis sebab memang aku terasa nak tulis.Bila ada free time,bolehla update.& sbg akhirnya,sorry cuz till the end of entry,it's still cerita pasal aku.Kata nak tukar something else,something different la kononnya.Hoho.Sabaq naa.Entry lepas ni maybe menarik sikit & bebas story of my life.tett.

Sunday, January 23, 2011

Kadang2,Aku Pun Judge a Book By It's Cover.

Assalamualaikum dan selamat berhari Sabtu!Para rakyat Selangor sekarang mesti tengah dok elok landing depan tv mahupun internet.Sesungguhnya aku jeles.Time aku tulis entry ni,hari still lagi sabtu tapi time mempublish sat lagi,aku jamin mesti hari dah bertukar dah.Al-maklumlah,jari pendek aku ni menaip 40 KM/H.

Hari ni aku agak kepenatan.Sebelah siang ada program Latihan Dalam Kumpulan "LDK" untuk sebahagian part 2 students.Mulanya aku tak lah eksaited jauh sekali nak melonjak2 sambil bergelak ala gedik bila dengar part 2 ade LDK minggu ni.Tapi takpelah,"IF WE CAN'T AVOID,JUST ENJOY".Sejak akhir2 ni,aku suka gila kat quote tu.Setidaknya,kuranglah sikit aktiviti merungut aku.Save tenaga for sure.

Tuah aku kot hari ni,mentor LDK aku sangat best + gila best = MY LDK MENTOR ROCKS!! Tak perasan pun masa berjalan.Tak rasa pun kena torture & chup,aku tak merungut kot!Kira aku enjoy lah dengan LDK sem 2 ni.You memang cool-lah Miss Fairus!


Berbaliklah kepada tajuk besaq kita,judging a book ni.1st of all,mesti korang dah tak heran dengan quote ni kan?Balik2 buku,balik2 buku.Tak boleh ke "Dont judge a candy by it's wrapper" atau "Dont judge a chicken chop by it's gravy" atau kenapa tak straight je kan? "Dont judge people by their apperance".Finish.Kalau kita main dart,of course dah sampai target cuz it was so straight to the point.Tak payah berbuku2. (=,=")






Lumrah,nature orang lah kan,main pakai hakim someone tu tanpa 'bukti' & 'saksi' yang kukuh.People will always,always believe every single thing that they'd just saw.Contoh lah kan,kalau kita nampak mamat motor prang preng atas jalan dengan kelajuan membunuh,mesti kita terus assume that guy some kind of mat rempit.Kita takkan fikir mamat tu entah2 dapat call emergency mak dia eksiden,atau maybe dia terlupa IC nak masuk exam hall.Yang buruk2 mesti datang dulu.Tah mana kan lesson akhlak darjah 5 kat sekolah petang zaman hingus2 dulu.
*No offense eh?Aku cakap kat diri sendiri jugak nih*

Nak dijadikan cerita,aku ni suka la dok perati orang.Lagi2 lelaki.OOPS. *blushing*
Ala opposite attract,beb.Chill lah.Bila lelaki ni,aku akan tengok ke-smart-an dia dulu.Baju dia gosok tak.Selekeh sikit,perangai pelik sikit,buat bagus sikit,mule la slek mamat tu macam dia buat dosa langgar kucing.Padahal dia tak kenal aku pun.



I have some thought which sometimes,we can probably predict the book's content by only seeing the cover.Contoh macam Ujang.Cover dia kartun bongek2 merepek sikit so kita boleh agak yang tu majalah komik,bukan majalah keagamaan.So does jurnal2 kat library tu.Tanpa kita bukak pun kita dah dapat judge yang buku tu memang demm bosan dengan tulisan tak berhenti.Ha,boleh tak anda2 relate-kan dengan life kita?

Apa yang aku cuba nak sampaikan,kadang2 appearance mencerminkan keperibadian seseorang.Penampilan  kadang2 'membenarkan' lagi 'mensahihkan' judgement orang sekeliling tentang kita.Tapi walau apa pun,kita sebenarnya still tak layak untuk jadi juri,jadi panel hakim yang adil lagi bijaksana selagi kita tak kenal orang tu betul2.

Macam makan coklat,kita tak boleh cakap coklat tu tak sedap hanya dengan pandang wrapper dia.Kita kena makan,kunyah dan telan then kutuklah kau sepuas hati.Nak saman syarikat coklat tu pun pergilah sebab kau dah rase,kau dah tahu coklat tu macam mana. *Tapi nak main saman2 sok jangan libatkan aku*

Dalam kasus majalah Ujang,dia lawak,lawak jugak (sebenarnya dah tak lawak sangat pun) tapi kalau korang tak selak dalam2 majalah tu,ada korang tahu dia selitkan pengetahuan am kat bahagian tengah & tazkirah ringkas kat penghujung majalah?Mesti korang ingat tu majalah lawak2 tak ingat dunia akhirat sampai ke sudah.Macam tu jugak orangkan..?Kalau kita tak kenal dia,tak selami atittude dy yang sebenar,boleh ke kita tahu hati budi dia yang sebenar2nya macam mana?


DON'T!


Kesimpulannya,betullah kata pepatah tu kan,
"NEVER/DON'T JUDGE A BOOK BY IT'S COVER"
Sesungguhnya kita tak tahu yang berfesyen punk tu luar je tapi malam dia qiamullail,menangis2 mintak ampun & yang berkopiah tu solat fardhu solat tak fardhu buat siang je malam berdangdut sakan.Kita apa tahu kan?Tahu tengok,tahu menge-judge.Ish3..ayuh readers!Kita ikut proses,turuti prosedur :

  1. Jumpa
  2. Kenal
  3. Rapat
  4. Judge.

Jangan plak judge dulu then dengan sebab tertentu korang jumpa,kenal & akhirnya baru rapat.
"Kau nak tau tak,dulu kan aku ingat ko ni kerek giler doe,dah rapat dengan ko baru aku tau ko punye muke memang semulajadi ketat.Kepala sama je gila cam aku~" 

Comel lah comel.Selalu je jadi kat aku. *I really am such a loser* (=,=')

Life : Married? Checked!

Assalamualaikum By the time I'm writing this, cukup 3 bulan seorang Shasha Yatim sah jadi isteri Mohd Ikram Zaidi yang aku jump...