Posts

Semester 4 is Now Begun

Image
Assalamualaikum.

Hola readers! Shasha Yatim meng-update live dari bilik sendiri @ Kolej Murni,UiTM Kedah.Yeah.Shasha Yatim MASIH dapat kolej free.Alhamdulillah.Sekarang aku dah masuk Sem 4.Woow.Rasa macam baru semalam balik rumah awal dari sekolah sebab cikgu mesyuarat.Well,seperti biasa,makin naik sem,makin tough,makin suffering,makin tension & semua makin lah.Makin kurus je tak.Muahaha.Okey tak lawak.
Yuran semester ni dah naik! Naik seploh ringgit.Why UiTM?Whyy??

Tetiba yuran naik pulak kan.Nasib baik RM 10 je.PTPTN telah pun selamat memotong RM450 dari akaun aku.Dengan RM2,500 (eh2,RM 2050) per sem,studying @ UiTM Kedah ni still boleh survive la kot kalau aku tak gila shopping cam sem lepas.Shoppaholic sungguh.Tak sedor diri duit tu cukup-cukup untuk study.Sem ni nak tobat nasuha.Kan ku perhambakan duit-duit ku untuk buku & study.<-- Tengok aje.
Good thing about sem 4 is,subjek dah berkurang dari 8 ke 6.Oy yeahhh!TAPI apsal aku tengok macam banyak bab2 komputer.Cukup2 la de…

My New Gadget : ASUS NETBOOK Review

Image
Assalamualaikum

*Harus diingatkan entry ni langsung takde unsur-unsur nak riak.Just nak share review mana tau ada yang berminat nak beli netbook ke.Sekian*


Hai.Bertemu kembali readers.Hujung minggu ni dah kena balik Merbok dah.Puas jugakla bercuti sem ni compare to sem lepas yang cuti pun same cam tak cuti.Plan semester break kali ni nak ambik lesen kereta, tapi duit dah habis buat beli netbook.Yela,ACER Aspire 474Iz aku dah tinggal kenangan.Sobb.What to do.Oh oh,What kind of netbook?Okay lads & gents,let me introduce you :

Zaman Sekolah ; Tak Tipu,I miss U.

Image
Assalamualaikum.
Saya mengupdate blog live dari bilik aku yang bersepah ni.Ah ha,bilik bersih waktu pagi je.U know,dah jadi cam rules dah.Jangan tiru aksi terlarang ni.Now I'm listening to One Republic,All the Right Moves.Lagu dah lama.Baru minat sekarang & baru perasan lagu2 One Republik best (I mean kena la dengan selera aku) especially ATRM & Secret.
 *Hah ketinggalan! Nyianyeww Shasha.*
Sekarang ni aku bukan nak cerita pasal One Republik.Aku nak present kat readers2 aku sekalian pasal zaman sekolah aku yang .....mahit? (MAnis + paHIT) tapi semuanya start kat Form 3 cuz form 1 & form2  takde gambar langsung & cerita sangat cliche.You know,cerita common budak2 sekolah :
Bangun pepagi butaAlamak lambat! Kejar basSampai sekolah lambat sebab pakcik bas bawak cam siput tempang (siput ada kaki.Heh,someone panggil Ripleys)P & PRehatSambung P & P (tertidur time kelas)BalikOh2 ade satu extraordinary hal jadi time form 2 :
 FAILED MATHEMATIC ! & rasminya turunlah S…

Fast Track

Image
Assalamualaikum.

Hey guys.Wassup ya.Bertemu kembali.Tetiba rasa nak meng-update.Tapi entry kali ni maybe tak se-amusing entry2 lepas sebab takde mood nak berkelakar.Dengan bertemankan Neslo cair & lagu Katon Bagaskara-Lara Hati (favourite yaw.legend) aku pun nak start babbling sikit pasal fast track.

"UITM : ANDA BERPELUANG UNTUK MEMOHON KE PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA SEPENUH MASA DI BAWAH KATEGORI PENERAPAN .."



Petang tadi,I got that message.(Aku sendiri lupa aku pernah bagi UiTM no.handphone aku..?) I'm sure satu batch dapat message ni since fast track untuk lepasan sem 3.Aku dapat message tu, baca & then campak handphone. (Handphone lama.oh sian).Aku bukan campak sebab marah,tapi sebab I'm not interested.
Bila berhadapan dengan situasi ni,aku quickly teringat time aku form 3 dulu di mana result PMR aku boleh la dikira "nice" & aku buat keputusan untuk pindah sekolah.In the end,aku tak perform pun.Aku sebenarnya takut,kalau aku buat keputusan untu…

Result Sem 3

Image
Assalamualaikum

Hey guys.You know,harini resut UiTM keluar & happy?50-50 but still bersyukur.Alhamdulillah.Takde ape nak dicakapkan since result drop gila2 punya.What to do.Ni mesti usaha tak cukup.Seperti yang dijanjikan,this is my result :

klik utk enlarge
GPA jatuh gedebuk camtu je.Paling tak boleh blah,tengok arrow tu.Those two subjects dah terbalik gred! Serius tak sangka multimedia boleh dapat A & clueless kat web design tu.Curious.Part mana yang aku silap? I thought I'll fail the IMD205 & grab such a good gred in IMD208 but obviously dah flip-over.
I'm not in a good mood today.I'm sorry. =[

P/S to myself : Siap sedia untuk struggle SEM 4 nanti,Shasha Yatim.!

END OF SEM 3

Assalamualaikum.

Shasha Yatim bersiaran langsung dari Perpustakaan Sultan Badlishah yang sejuk dan...tu je kot.Baru balik dari Central Square,Sg.Petani jalan2 dengan classmate ter-tayunk.(ewwww) Berakhirnya exam Instructional Media Application pagi tadi maka berakhirla sem 3 yang penuh tension.Aku harap aku tak jumpa lagi dengan mana2 subjek sem depan.Terutamanya subjek Multimedia & BEL311.Final susah okey.Takut gila result drop habis.Usaha dah,study whole night pun dah,minum berlori-lori nescafe pun dah so what I have to do now are just tawakal & doa je.Aku dah buat yang terbaik sehabis baik yang aku boleh buat.Walaupun tak sedap hati, still kena terus fikir positif.Harapan still ada till the day result depan mata.
Satgi library nak tutup dah.Takleh taip panjang2.Sem ni memang banyak dugaan.Serius.Dengan carry mark yang menakutkan,dengan final exam yang tak menjamin.Owman.Walaupun sem lepas practically busier than this sem,but I miss semester 2.Everything went smoothly.

Bai2…

Building Website using HTML & WYSIWYG.

Image
Assalamualaikum


Harini malam minggu (untuk Kedah je la ye.muahahaha) so that free la sikit.<---padahal Ahad ni final test Web Design yang sikit punya serabut otak.*Ah well2 kasi aku rehat kejap.Jangan nak membebel.*Oh ye,while typing this,lagu 'Just The Way You Are'  tengah main.Syok oh layan jiwang pepagi yang bersinar memancar-mancar ni.Lagi2 Asmidar tido,aman bilik aku.How heaven.

cik kak ni la roomate aku.

Aku ada sebut pasal HTML & Director MX kan kat previous entry.Okay fine benda susah kot.Lagi2 untuk minah buta IT yang tegar cam aku,nak create new file pun tergedik2.For those yang bukan budak IM,HTML tu HyperText Markup Language.Dia macam compilation of codes yang gila pening lagi memeningkan cerebelum aku.Jiwa kacau oh buat benda tuh.Code2 ni lah yang membentuk web page korang mahupun facebook korang.Nak tengok code HTML,pergi mana2 web page,right-click and select "view page source".Tadaaa.


Kalau blogger ni,people called as WYSIWYG (What You See Is What Y…