Posts

Diploma Pengurusan Maklumat UiTM?

*Saya nak tegaskan Diploma Pengurusan Maklumat & Diploma Pengurusan Perpustakaan adalah berbeza. Saya tak tahu apa-apa mengenai Diploma Pengurusan Perpustakaan sebab masa saya study diploma dulu, course ni belum wujud. Saya bukan orang yang sesuai untuk anda rujuk.Maaf kerana tak dapat membantu*

PERTANYAAN LAZIM BERKAITAN DIM KLIK SINI

[Updated Version] Assalamualaikum.
Well hello guys. Entry lama about DIM sebelum ni ada masalah. Tak tahu apa jadi. So aku decide buat entry baru je. Lagipun entry lama tak berapa nak betul dan detail sebab time aku buat tu , aku masih lagi student part 2. Tak habis selongkar lagi DIM ni apa. Then sekarang aku dah habis sepenuhnya, boleh la aku perbetulkan apa yang silap dalam entry lama, dan tambah sikit-sikit info baru tentang :
Diploma in Information Management, UiTM (IM110)
Okeh,berbalik kepada tajuk utama.Aku, budak yang baru je habis Diploma Pengurusan Maklumat di UiTM ni nak cerita lah kan apa course yang dah aku ambik ni 'tawarkan' & p…

Alhamdulillah, Final Result's Out

Image
Assalamualaikum.

Selamat pagi semua. Pagi Jumaat yang indah. Harap hujan singgah tengah hari ni. 9 November 2012, hari penentu banyak perkara; hari result diploma UiTM keluar.Well seperti biasa, pagi-pagi lagi tadi seawal 2 a.m. aku dah tercongok depan komputer tunggu email dari UiTM. (Note: UiTM hantar result terus ke e-mail pelajar. Sistem paling awesome setakat ni). Honestly, mula-mula aku kecewa sebab aku tak capai target langsung. But then 5 minit lepas tu dah okay balik sebab fikir mesti ada hikmahnya Allah tak bagi banyak kat aku untuk sem ni.




Alhamdulillah, aku berjaya dapatkan Anugerah Naib Canselor yang aku desire gila-gila even sebelum aku masuk UiTM pun. Finally dapat pun tebus kegagalan SPM aku. Kepada junior yang mungkin baca entry ni, ingat, you can do even better. Entry ni bukan untuk show off,  tapi more to motivate korang untuk grab yang terrlebih baik dari ini sebab aku pun dapat motivasi dari result kakak-kakak senior. Kalau tak jadi yang lebih bagus dari senior pu…

UiTM Kedah Tour Guide

Image
Assalamualaikum

Haiho ladies & gents. Seperti yang tertera kat bio tepi tu, I am an official Ex-Student of UiTM Merbok, Kedah. Dekat 2 tahun setengah kat sana. aku dah boleh picture la macam mana keadaan dalam kampus tu. Well, kampus Sg.Petani TAK besar, maybe yang paling kecik antara branch-branch UiTM. Maybe. Aku pakai agak je.Tapi personally aku rasa UiTM Kedah tu cantik. Hm, pratically aku takleh nak evaluate ke apa since aku tak pernah jengah universiti lain, tapi kampus tu memang boleh tahan cun. Kemas la arrangement dia. *Pendapat peribadi sahaja, okeng*

Okay, sekarang aku nak kasi guidance kat korang, especially freshman yang bakal masuk UiTM Kedah, kasi overview macam mana rupa bentuk, bangunan, & some facilities penting dalam kampus ni. The explanation might not be as detail as you wished for but I think It'll be kinda helpful, InsyaAllah. Now let's start with... gate!


#1 GATE

Ada 2 'legal' gate dalam kampus ni:

Main Gate yang buka dari pagi sampai 8 p.…

Semester 5 : Diploma Habis dah!

Image
Assalamualaikum.

Hey guys. Anyonyot lamanya tak jumpa. Rindu baq hang *hug hug*. Well, now aku dah selamat balik rumah, guling2 atas katil queen sendiri & officially HABIS DIPLOMA; Diploma in Information Management, UiTM Kedah. Oh yea, blog dah bertukar colour kali ni.

Well2, since aku dah habis study ni, nak cerita la apa semester 5 dah dera aku. Macam sem-sem lepas, kalau korang perasan mesti setiap entry aku akan cakap " WOI SUSAH DOW SEM NI". Something like that. Honestly, sem 5 memang susah.Yang ni betul susah. Bukan satu kata-kata yang boleh dipergunakan andaikata pointer aku sikit. No no.But, however, even so;  Semester 3 susah lagi.
*Sorry sem 5, anda tersingkir*
Just like sem 4, sem 5 pun kena bawak 6 subjek jugak & & & yuo'lz, sem ni ada Hencik Asmad Rizal, hottest IM lecturer. Syok betul kitorang dapat that hencik. Syok pasal apa, aku takmaho bagitao.
SUBJEK & LECTURER SEMESTER 5 *Yang 1st, dia bukan cina. Tu lecturer melayu ok. Yang 2nd, dia …

Tips buat Presentation di Universiti

Image
Assalamualaikum
Good day everyone! Good day Keane! Good day HTC! Fantastic day PSP! Shasha Yatim's back with another crap idea for you my beloved readers. (except you orang tua gatal.I hate you). Bangun pagi-pagi weekend with nothing to do,so I decide to update this lame blog .
Selalu dengar pasal assignment, but how about presentation? What is presentation by the way? Aku tak tahu presentation kat tempat kerja macam mana, tapi dalam universiti, apa yang aku pahampasal presentation, benda ni satu aktiviti yang buat gelabah orang,yang buat students tak senang duduk bila dapat undian pertama dan tak puas hati bila dapat undian  last (come on lah, last.Siapa nak dengar??) & yes,we have to babble depan numbers of student (depends on lecturer lah nak set audience kita berapa ramai), with a/some panel(s), with a report supporting our presentation. 
Mengikut pengalaman aku, semakin naik sem, semakin kita tak sibuk2 nak practice untuk presentation & lebih sibuk habiskan masa buat…

Tips Buat Assignment

Image
Assalamualaikum

Hello Ladies & Gents. May you guys have a good day today. Cuti sem dah nak habis.Cuti sem part 4 memang betul2 rasa macam cuti sebab tempoh break kali ni lama kot.Tak pernah2 cuti sampai 2 bulan setengah. Thanks a lot lah ye UiTM. Kesempatan ni aku nak ucap congratz jugak kepada bakal student IPTA, especially UiTM ,double especially bakal student Information Management & ultimate special congratz to bakal student UiTM, jurusan pengurusan maklumat kampus Sg.Petani. Jyeah.


Well,Tengok tajuk atas tu. Tips assignmenting for U students.It's not me being so superb in this assignment thingy but i feel that it would beneficial,helpful to share some of my knowledge & tips as it has been about 2 years since I started this higher education. These tips written specifically for fresshies on how to finish all this documentation task in the university because ordinary school task with university assignments; not even an inch close in similarity. Aku tak tahu macam man…

Result Sem 4's out!

Image
Assalamualaikum

Hey y'olls.Welcome back to the regular readers, big bright hello given to you first timer & I'm expecting friends,relatives here,so do the UiTMers & UiTMers-to-be. Result UiTM baru keluar pagi tadi. Pukul 5 lagi aku dah bangun bukak e-mail (UiTM bagi result thru e-mail student so that takde student bising system hang) Tak kuasa mak jah nak mengamuk2 pukul 9 pagi kat student portal tuh. Biasa ah.Masa2 kritikal camtu memang perangai gonjeng dia la nak jammed2 macam pagar sekolah time budak balik.
Alhamdulillah, no C+ for this sem. Not a very good pointer for me, CGPA keep running down the hill. Too much A- & in a nutshell, this sem's result dissappointing.
*Click to enlarge
Kepada student part 4 sem depan,seriously sem 4 banyak baca.Banyak sangat.Nak termuntah itu normal.Pening2 tu wajibulghunnah.Jangan risau.Tak payah cek doktor. Untuk batch kami, killer subject tu..tu yang IMD256 : Management of Records Center tu. Lebih killer dari IMD259 : PC M…