Posts

Tips Study Diploma Pengurusan Maklumat

Image
Assalamualaikum
Nak study kena ada cara. Seriously, kalau anda bukan genius, anda kena cari cara yang sesuai dengan jiwa raga or else, usaha anda untuk study dengan berkesan akan berakhir dengan tangisan semata-mata & yeah, itu sinonim dengan tidak awesome. You know, belajar ni macam main bola, kena ada teknik & strategi. Kalau main hentam cenggitu je, rasanya boleh rembat goal ke? Maybe boleh, if you're lucky enough. Tapi luck adalah SANGAT jarang hadir tanpa usaha. 
Nak dipendekkan cerita, untuk score dalam IM, tak susah, cuma kena rajin sikit je. Aku bukan buat hebat ke apa nak bagi tips-tips bagai, just nak share je dengan harapan ada la di antara tips yang aku bagi ni, boleh bantu korang untuk perbaiki mutu & keunggulan study korang; lebih-lebih lagi IMers.
TIPS HOWZUM
#1 Faham & Hafal Selalu dengar orang cakap gebang-gebang, " Alah kalau kau faham, gerenti boleh jawab". Indeed true. Tapi personally aku rasa sometimes hafal pun perlu. Macam baca Al-Q…

Degree Story

Image
Assalamualaikum

Hey audiens. Lama aku tak update page ni. Sejak dua menjak kerja ni jadi sangat busy, so masa rehat kat rumah tu betul-betul aku guna pakai dengan sebaik mungkin. Nak tengok TV, nak online, nak berjimba, nak berdating. Eh? <-- Mohon abaikan. Ni kejap lagi Chinese New Year, dapat la aku cuti 2 hari. Tu yang tetiba mau hapdet. 
Seperti yang telah disebut dan dicanang-canang hebat bagaikan hebat sangat dalam entri lepas, diploma dah berjaya diatasi, diperangi dan ditepis dengan gemilangnya & sekarang musim member-member UiTM aku kecoh pasal degree. Untuk mereka yang masih biol-biol mereng, budak-budak diploma (UiTM je lah yang aku tau, U lain,cerita lain) yang dah berjaya tamatkan diploma dengan jayanya akan diberi jalan mudah oleh pihak UiTM untuk sambung ke peringkat Sarjana Muda. Means that, kitorang tak perlu bersaing teruk-teruk untuk dapat tempat to further Bsc. Bagaimanapun, dalam mudah-mudah tu, sebenarnya takdelah mudah sangat pun since pelajar UiTM bukan …

Diploma Pengurusan Maklumat UiTM?

*Saya nak tegaskan Diploma Pengurusan Maklumat & Diploma Pengurusan Perpustakaan adalah berbeza. Saya tak tahu apa-apa mengenai Diploma Pengurusan Perpustakaan sebab masa saya study diploma dulu, course ni belum wujud. Saya bukan orang yang sesuai untuk anda rujuk.Maaf kerana tak dapat membantu*

PERTANYAAN LAZIM BERKAITAN DIM KLIK SINI

[Updated Version] Assalamualaikum.
Well hello guys. Entry lama about DIM sebelum ni ada masalah. Tak tahu apa jadi. So aku decide buat entry baru je. Lagipun entry lama tak berapa nak betul dan detail sebab time aku buat tu , aku masih lagi student part 2. Tak habis selongkar lagi DIM ni apa. Then sekarang aku dah habis sepenuhnya, boleh la aku perbetulkan apa yang silap dalam entry lama, dan tambah sikit-sikit info baru tentang :
Diploma in Information Management, UiTM (IM110)
Okeh,berbalik kepada tajuk utama.Aku, budak yang baru je habis Diploma Pengurusan Maklumat di UiTM ni nak cerita lah kan apa course yang dah aku ambik ni 'tawarkan' & p…

Alhamdulillah, Final Result's Out

Image
Assalamualaikum.

Selamat pagi semua. Pagi Jumaat yang indah. Harap hujan singgah tengah hari ni. 9 November 2012, hari penentu banyak perkara; hari result diploma UiTM keluar.Well seperti biasa, pagi-pagi lagi tadi seawal 2 a.m. aku dah tercongok depan komputer tunggu email dari UiTM. (Note: UiTM hantar result terus ke e-mail pelajar. Sistem paling awesome setakat ni). Honestly, mula-mula aku kecewa sebab aku tak capai target langsung. But then 5 minit lepas tu dah okay balik sebab fikir mesti ada hikmahnya Allah tak bagi banyak kat aku untuk sem ni.




Alhamdulillah, aku berjaya dapatkan Anugerah Naib Canselor yang aku desire gila-gila even sebelum aku masuk UiTM pun. Finally dapat pun tebus kegagalan SPM aku. Kepada junior yang mungkin baca entry ni, ingat, you can do even better. Entry ni bukan untuk show off,  tapi more to motivate korang untuk grab yang terrlebih baik dari ini sebab aku pun dapat motivasi dari result kakak-kakak senior. Kalau tak jadi yang lebih bagus dari senior pu…

UiTM Kedah Tour Guide

Image
Assalamualaikum

Haiho ladies & gents. Seperti yang tertera kat bio tepi tu, I am an official Ex-Student of UiTM Merbok, Kedah. Dekat 2 tahun setengah kat sana. aku dah boleh picture la macam mana keadaan dalam kampus tu. Well, kampus Sg.Petani TAK besar, maybe yang paling kecik antara branch-branch UiTM. Maybe. Aku pakai agak je.Tapi personally aku rasa UiTM Kedah tu cantik. Hm, pratically aku takleh nak evaluate ke apa since aku tak pernah jengah universiti lain, tapi kampus tu memang boleh tahan cun. Kemas la arrangement dia. *Pendapat peribadi sahaja, okeng*

Okay, sekarang aku nak kasi guidance kat korang, especially freshman yang bakal masuk UiTM Kedah, kasi overview macam mana rupa bentuk, bangunan, & some facilities penting dalam kampus ni. The explanation might not be as detail as you wished for but I think It'll be kinda helpful, InsyaAllah. Now let's start with... gate!


#1 GATE

Ada 2 'legal' gate dalam kampus ni:

Main Gate yang buka dari pagi sampai 8 p.…

Semester 5 : Diploma Habis dah!

Image
Assalamualaikum.

Hey guys. Anyonyot lamanya tak jumpa. Rindu baq hang *hug hug*. Well, now aku dah selamat balik rumah, guling2 atas katil queen sendiri & officially HABIS DIPLOMA; Diploma in Information Management, UiTM Kedah. Oh yea, blog dah bertukar colour kali ni.

Well2, since aku dah habis study ni, nak cerita la apa semester 5 dah dera aku. Macam sem-sem lepas, kalau korang perasan mesti setiap entry aku akan cakap " WOI SUSAH DOW SEM NI". Something like that. Honestly, sem 5 memang susah.Yang ni betul susah. Bukan satu kata-kata yang boleh dipergunakan andaikata pointer aku sikit. No no.But, however, even so;  Semester 3 susah lagi.
*Sorry sem 5, anda tersingkir*
Just like sem 4, sem 5 pun kena bawak 6 subjek jugak & & & yuo'lz, sem ni ada Hencik Asmad Rizal, hottest IM lecturer. Syok betul kitorang dapat that hencik. Syok pasal apa, aku takmaho bagitao.
SUBJEK & LECTURER SEMESTER 5 *Yang 1st, dia bukan cina. Tu lecturer melayu ok. Yang 2nd, dia …

Tips buat Presentation di Universiti

Image
Assalamualaikum
Good day everyone! Good day Keane! Good day HTC! Fantastic day PSP! Shasha Yatim's back with another crap idea for you my beloved readers. (except you orang tua gatal.I hate you). Bangun pagi-pagi weekend with nothing to do,so I decide to update this lame blog .
Selalu dengar pasal assignment, but how about presentation? What is presentation by the way? Aku tak tahu presentation kat tempat kerja macam mana, tapi dalam universiti, apa yang aku pahampasal presentation, benda ni satu aktiviti yang buat gelabah orang,yang buat students tak senang duduk bila dapat undian pertama dan tak puas hati bila dapat undian  last (come on lah, last.Siapa nak dengar??) & yes,we have to babble depan numbers of student (depends on lecturer lah nak set audience kita berapa ramai), with a/some panel(s), with a report supporting our presentation. 
Mengikut pengalaman aku, semakin naik sem, semakin kita tak sibuk2 nak practice untuk presentation & lebih sibuk habiskan masa buat…