Friday, March 22, 2013

Tips Study Diploma Pengurusan Maklumat

Assalamualaikum

Nak study kena ada cara. Seriously, kalau anda bukan genius, anda kena cari cara yang sesuai dengan jiwa raga or else, usaha anda untuk study dengan berkesan akan berakhir dengan tangisan semata-mata & yeah, itu sinonim dengan tidak awesome. You know, belajar ni macam main bola, kena ada teknik & strategi. Kalau main hentam cenggitu je, rasanya boleh rembat goal ke? Maybe boleh, if you're lucky enough. Tapi luck adalah SANGAT jarang hadir tanpa usaha. 

Nak dipendekkan cerita, untuk score dalam IM, tak susah, cuma kena rajin sikit je. Aku bukan buat hebat ke apa nak bagi tips-tips bagai, just nak share je dengan harapan ada la di antara tips yang aku bagi ni, boleh bantu korang untuk perbaiki mutu & keunggulan study korang; lebih-lebih lagi IMers.

TIPS HOWZUM

#1 Faham & Hafal
Selalu dengar orang cakap gebang-gebang, " Alah kalau kau faham, gerenti boleh jawab". Indeed true. Tapi personally aku rasa sometimes hafal pun perlu. Macam baca Al-Quran, kalau cukup dengan faham je, Hafiz Al-Quran tu apa signifikan dia? TETAPI, jangan hafal membabi pekak. Seriously, kalau korang hafal cara gitu, tak payah tunggu exam, even pergi makan 10 minit pun, balik tu confirm dah lupa. Sebaik-baiknya, fahamkan terlebih dulu, dah faham, gerenti senang hafal. Macam math, ingat senang nak hafal sifir? Tapi sebab faham konsep gandaan tu macam mana, sifir tu kira kacang rebus je.  So, take not here. Fahamkan apa yang anda pelajari, dan hafal mana yang patut.


#2 Jangan Tamak
Yang ni more to tips exam. Sometimes ada subjek yang chapter dia baaaanyak sangat kan? Some people tend tu baca semua, tapi last2 satu habuk pun tak lekat. Itu biasa & itu normal. Kalau masa anda dah suntuk sangat, cari  1 chapter yang paling susah (kalau boleh 1 sahaja), yang paling korang tak boleh go, tinggal yang tu. Biarkan. Lebih baik hilang 1 chapter, daripada hilang semua chapter. At least dalam exam, cuma soalan dari chapter tu sahaja yang korang tak boleh jawab. Kenapa aku suruh tinggal? Sebab masa yang diperuntukkan untuk study chapter yang susah tu, korang boleh guna untuk memperkasakan lagi diri korang kat chapter-chapter popular dan penting.



3# Jangan Terlampau Last Minute
Biasalah student. Nak cari yang well-prepared memang cukup rare la. Even aku 2,3 hari nak exam sempat merayap Sungai Petani,tak ambik port langsung kat study. Tapi jangan terlalu last minute. Seriously cakap korang akan stress & last2 putus asa cenggitu je sebab biasanya kalau exam, students akan take out segala buku-buku & nota-nota, stack kat depan then tenung benda alah tu lama-lama &  yeah, ada la suara2 shaitonirrojim bermain dalam kepala "Pergh gila banyak ni. SEMPAT KE??" Confirm tak sempat. Bila tak sempat, gelabah, bila dah gelabah cuba fikir, yang korang baca semua tu masuk tak rasa-rasanya? Lain tau STUDY last minute dengan ULANGKAJI last minute. Lain.



4# Beri Perhatian Dalam Kelas
Benda ni sepatutnya aku tak sembang la pasal aku tak buat. Aku paling tak suka pergi kelas, apatah lagi pay attention. Tapi untuk kebaikan korang, aku cakap jugak. Tumpukan perhatian kat apa yang lecturer bebel. Sebab kadang-kadang, apa yang diorang cakap tu boleh jadi penyelamat kat final exam. Yang diorang cerita pengalaman kerja diorang, pengalaman pergi sana, pergi sini; seriously boleh jadi contoh dalam essay. Another thing is, kadang-kadang nota slide yang lecturer provide tu takde explanation. Dia bagi key point je kan? Time ni lah pay attention pada apa yang lecturer terangkan tu akan bagi korang benefit. Lagi mantap kalau dapat lecturer jenis satu slide, 1 jam.


5# Jangan Over-Paksa Diri
Never, ever push yourself too hard. Never. Don't ever. Dikhuatiri nanti korang tak boleh buat pasal korang :

  • Jatuh sakit sebab tak makan, skip tidur, skip rehat.
  • Blank
Bagus kalau korang ada target & usaha like there's no tomorrow but please, mesin pun ada button On/Off guys. Alhamdulillah, dari semester 1-5, aku tak pernah lagi sakit  time exam kecuali time sem 5,1st paper tu aku demam teruk effect assignment banyak sangat.  Alhamdulillah rezeki aku kot paper tu dapat A tapi kalau ikut condition sebenar, aku tak boleh nak angkat kepala pun dalam dewan tu. Apa yang aku nak sampaikan kat sini, hebat mana pun korang study, banyak mana pun korang hafal, kalau korang tak jaga makan, tak jaga tidur, tak jaga solat, korang boleh 'lumpuh' pada hari peperiksaan tu diadakan. Bila dah tak boleh bangun camtu, jangankan A, C+ pun belum tentu dapat. Siapa yang rugi? 


Take your time dalam sejam dua untuk relax, makan, tidur, main game, or buat apa yang korang suka. Get yourself away from those notes and books.Then lepas tu sambung balik. Kalau korang boleh disiplinkan diri dengan waktu rehat korang, InsyaAllah takkan ada masalah. Tapi kalau studynya  1 jam, rehatnya 10 jam; mak jah rotan jap lagi ni haaaaaa.


#6 Study : Tak Perlu Ikut Kronologi
Selalunya pelajar akan ikut kronologi dalam menyetadikan diri, but not me. People said 
"Bacalah dari awal, benda berkait-kait dengan next chapter"
Tapi apa yang aku perasan dalam silibus IM ni; lain chapter, lain yang dibincangkan. Macam kadang-kadang tu, Chapter 1 dengan Chapter 2 tak berhubung langsung. Totally different things la between those chapters.Then sebab itulah, aku study mana yang senang dahulu. Contoh chapter 14 paling senang, I'll start with 14. Yang nipis2 aku habiskan, yang tebal-tebal aku letak tepi. Guess what? Bila aku dah habiskan semua yang senang-senang tu, bila aku buka nota kononnya tebal & susah, aku akan jadi camni
" Eh? ni macam dah baca kat chapter 6. ni aku dah hafal pun kat chapter 7 tu."
See, benda berulang. Paling awesome, kebanyakan benda dalam chapter-chapter tebal tu dah diterangkan dalam chapter nipis dengan bahasa yang lebih mudah difahami. Selain itu,kalau korang terlalu fokus dengan chapter tebal sebab takut tak dapat cover lah kononnya, dikhuatiri korang akan habiskan masa korang kat chapter tu sahaja sampai ke hari exam. Korang bajet  chapter2 nipis boleh cover sejam sebelum exam. Tu semua saiton. Nak lagi senang, susun nota ikut populariti chapter, bukan kronologi chapter.


#7 Study : Jangan Ikut Spot
Spot tu saitonnn. Unless lecturer korang yang bagi, baru sungguh-sungguh study hat tu sebab kemungkinan  lecturer tu yang buat soalan exam. Yang lain, Camsyiot je tahu? Bengang ni. Kata je spot, tapi yang dilistkan gaya macam 1 buku jugak kena baca. Pahal? Baik tak payah. Sakit hati tengok spot. Dari Segamat kata lain, dari Machang kata gini, dari Samarahan kata gitu pulak. Lagi sakit hati dah beriya-iya percaya tiba-tiba tak satu pun keluar. Kesimpulannya, baca je semua. Target-target pun kalau boleh elakkan. Yelah, kan sometimes kita buat past sem question. Mestilah mata dok mengusha je tajuk-tajuk essay yang popular. You know what, sometimes yang tak pernah keluar dalam exam tu lah yang gatal-gatal keluar time kita yang  exam. Jangan tertipu dengan populariti mereka. Tu semua perangkap tikus!



8# Jangan Sesekali Niat Nak Meniru!
Tolong. Aku cakap kat korang ni, mohon kerjasama korang untuk tak meniru dalam exam, test, even quiz sekalipun! Sebab bila korang dah niat camtu, korang takkan study. Korang akan bergantung sepenuhnya kat  nota-nota kecik korang, bergantung sepenuhnya kat geng-geng korang. Kalau macam tu lah kisahnya, apa yang korang belajar sebenanya? Nothing. Lagi satu hal, kita nak tuntut ilmu ni, nak berkat. Kalau ingat nak berkat ilmu tu, mesti korang taknak meniru. Berkat jangan buat main. Dengan diploma tu kita nak sambung degree, dengan degree tu kita nak cari makan, & suap tanggungan kita. Kesannya kita tak nampak sekarang & sometimes kesan tak berkat tu bukan dapat kat kita. Mungkin terpalit kat pewaris kita besok. Renungkan.



9# Study : Highlight
Aku tahu, students especially SISWI suka betul dengan highlight. Kalau boleh segala rangkaian colour mesti ada. Biru, oren, hijau, kuning, pink, purple, pelangi, pelangi senja, kelabu taik itik semua kalau boleh nak ada kan? Tak kisahlah highlight colour apa, apa yang aku nak sampaikan kat sini, mohon highlight YANG PENTING SAHAJA. Bukan satu perenggan, bukan satu slide. Sebab apa, bila korang dah buat camtu, it seems like semua part penting padahal yang kita perlu ingat certain-certain line atau word je.Bila dah serabai cara gitu, ada nafsu lagi ke korang nak study now tell me?


#10 Ikut Style Sendiri
Ramai students yang suka ikut kawan. Kawan pi library, dia pun nak ikut. Kawan buat study group, dia tak nak miss. Tapi tanya diri sendiri, berkesan ke? Kalau betul works on you, teruskan. Kalau tak, berhenti! Kawan takkan lupakan korang punyalah. Just make some space untuk korang study sendiri kalau study individually lah yang korang perlukan. If you ask me, most of the time, I prefer to study alone. Even my roomate pun student IM, aku tak study dengan dia. Bukan batak ilmu, ke apa. Aku just tak boleh. Memang aku study individually, tapi bila orang tanya itu ini, aku still akan try tolong just don't ask me to study together because I won't say yes. Kenali cara korang study. Setiap orang lain-lain.Macam mind map, ada orang suka sediakan mind map sebelum study, while aku antara yang anti-mind map sebab it's kinda serabut for me. Kalau lecturer suruh sediakan mind map segala, rasa nak angkat sepanduk "Belia Benci Mindmap" je dalam kelas tu. See? Kalau certain people berkesan dengan cara tertentu, doesn't means it will works just great on us too!



#11 Laman Sosial
Some people tend to off, to deactivate, to terminate segala akaun social network yang ada menjelang exam. I have to say, sungguhpun korang betul-betul nak excel, seriously guys, cara tu silap. Study smart right? Walaupun korang tengah study, korang kena alert dengan berita semasa, alert dengan sebarang pindaan, alert dengan sebarang informasi, alert dengan perbincangan kawan-kawan sebab kemungkinan besar tu semua akan effect exam korang. Buat apa orang nak send sms upon any update/information kat kawan yang obviously makan kos when he can do it freely thru Facebook? That's why, walaupun sibuk sangat study, take some time tengok news di laman sosial korang. Tu lah antara faedah Facebook/Twitter/such. Benda jadi tak berfaedah bila lepas baca news korang stalk haters pulak. Dah tu stalk girlpren adik. Then stalk awek jiran pulaknya kann. Pakcik kepada jiran pun boleh. Aii aku tampaq satgi hang jangan tanya pasaipa.


#12 Buat Soalan Exam Semester-semester Lepas
Ini penting. Korang yang nak A,wajib buat. WAJIB DENGUNG. takde kompromi. Jangan perlekeh kuasa past sem question ye. Nangis tak sudah kang. Kalau boleh, download soalan dari 5 tahun lepas. Believe it or not, soalan ulang-ulang je, Sometime rasa macam diorang recycle balik pun ada. Student yang dapat soalan  exam kitar semula tu memang bernasib baik lah. Yang bernasib kurang baik tu terpaksa lah hadap soalan-soalan baru, silap-silap format baru terus. Apa pun, buat soalan past sem! Buat jangan banyak tanya!

Kesimpulannya, bukan senang nak senang. Betullah phrase tu. Tolong kenali diri anda dengan lebih baik. Jangan seksa diri dengan cara belajar yang tak kena dengan jiwa. Penat je lebih tapi habuk pun tak dapat. Rugi masa, rugi tenaga, silap-silap rugi duit jugak.Semua tips kat atas berdasarkan pendapat & cara aku belajar. Tak semua orang boleh adopt & praktikkan. Lain orang, lain caranya.  But somehow, I hope apa yang aku kongsi ni beri manfaat kepada readers sekalian.  :)

Sekian, Jumpa lagi!

Sunday, February 10, 2013

Degree Story

Assalamualaikum

Hey audiens. Lama aku tak update page ni. Sejak dua menjak kerja ni jadi sangat busy, so masa rehat kat rumah tu betul-betul aku guna pakai dengan sebaik mungkin. Nak tengok TV, nak online, nak berjimba, nak berdating. Eh? <-- Mohon abaikan. Ni kejap lagi Chinese New Year, dapat la aku cuti 2 hari. Tu yang tetiba mau hapdet. 

Seperti yang telah disebut dan dicanang-canang hebat bagaikan hebat sangat dalam entri lepas, diploma dah berjaya diatasi, diperangi dan ditepis dengan gemilangnya & sekarang musim member-member UiTM aku kecoh pasal degree. Untuk mereka yang masih biol-biol mereng, budak-budak diploma (UiTM je lah yang aku tau, U lain,cerita lain) yang dah berjaya tamatkan diploma dengan jayanya akan diberi jalan mudah oleh pihak UiTM untuk sambung ke peringkat Sarjana Muda. Means that, kitorang tak perlu bersaing teruk-teruk untuk dapat tempat to further Bsc. Bagaimanapun, dalam mudah-mudah tu, sebenarnya takdelah mudah sangat pun since pelajar UiTM bukan sikit-sikit punya manusia.

Nak dijadikan cerita, pelajar diploma UiTM diberi pilihan untuk sambung :
  • Degree dibawah fakulti/course yang sama time diploma 
  • Degree dibawah fakulti/course berlainan


Then, dah kenapa?


Based on news floating, kalau kita mohon & berjaya ditawarkan degree yang totally out dari course yang kita ambil time diploma, kita akan bermula dari semester 1 degree. While kalau kita sambung course yang sama kita ambil time diploma, masuk-masuk degree terus semester 3. Tak faham?

*contoh semata mata
___________________________________________________________________________________________________

Siti Senah Binti Hassan
Diploma : Office Management
Degree : Islamic Banking
Mula dari Semester 1 sampai tamat.
____________________________________________________________________________________________________

Siti Ecah Binti Mamat
Diploma : Information Management
Degree : Information Management
Terus diserap ke Semester 3 sampai tamat.
_____________________________________________________________________________________________________
Clear enough? No? Mohon Yes kan je.

Aku tak tahu kenapa, sepanjang cuti tu aku tak sedap hati fikir pasal degree. Tak senang duduk la pendek cerita. Asal fikir je resah. Asal resah je makan. Tuptup gemuk. Dahtu mengamuk kat diri sendiri. Hak hak. Perangai buruk memang sukar ditangkis. Bukan apa, ex-roomate punya balax dulu result cemerlang beb. Tapi on his 1st try check result kemasukan degree, dia gagal. Tu yang aku takut jadi kat aku. 31hb Januari Jam 10 p.m, tarikh keramat result degree keluar. Dan...

Weh ni dah kenapa weh? Kenapaaaaaaaa
Tak loading-loading nangis terus dah. Terdiam aku depan komputer. Tambah parah bukak-bukak Twitter ada Following update 
  • " Alhamdulillah, Puncak Perdana" 
  • " Yes, I did it!" 
  • "Segamat. Jauhnya :'/"
  • "Yay dah dekat dengan rumah!"
  • "Merbok No more"

Woi woi WOI korang diam lah diam! *Jerit batinku yang luka parah. Then tengah dok meroyan meratap nasib tu tiba-tiba, ada sorang Following dari kalangan budak pandai update tweet:
"Weh, kenapa aku punya permohonan gagal? Aku salah tekan link ka?  :/" 
Then kawan dia reply tweet budak pandai tu
 "Weh, hang tekan hat mana? Tekan Lepasan Diploma woih"

Bagaikan orang takde lesen disua BL1M, dengan tiba-tibanya aku jadi hyper dan bertenaga. Semacam orang bangang bila aku tengok aku tekan link Penerapan Semester Akhir Diploma UiTM/ Kolej Bersekutu.  Paling loser, dah gagal tu takde inisiatif pulak nak tekan link lain.Cam eyyal bukan tahap kepasrahan aku?


First-first try check, salah tekan. Then second try out, I clicked at that "Lepasan Diploma" link. Time tu dah doa habis-habisan. Selawat tak lepas beb. Ini bukan main-main. Ni kisah hidup dan mati, cepat & lambat kahwin. Eh? Okay abaikan. Dan...


Alhamdulillah, accepted! Nak-nak dapat kampus Puncak Perdana. Dari MamaAbah, Bestfriend, Encik Jat, Ex-Geng Merbok yang dah further Shah Alam sampai ke sedara-mara semua dok doa aku dapat Shah Alam, nah Allah bagi aku kat Shah Alam. Puas hati semua pihak kecuali aku yang teringin nak dapat Segamat. Apa pun, aku bersyukur aku dalam kalangan yang dapat tawaran degree tanpa perlu go thru rayuan. Ramai jugak kawan-kawan aku yang tak dapat sambung. Lebih-lebih lagi yang mohon jump course lain. Susah kalau course tu hot stuff, course popular tapi CGPA yang memohon tu tak-berapa-nak-hotstuff. Memang barely accepted la. Jadi nasihat aku untuk junior yang mungkin baca ni :

  • Nak jump course, tak kira lah apa pun, pastikan CGPA korang hebat. Jangan harapkan CGPA minima. Pesaing korang bukan sikit.
  • Untuk yang 'kejar' masa, nak kerja cepat & nak kahwin cepat, better korang mohon je course yang sama dengan diploma. Percentage untuk dapat lebih tinggi, dan tempoh masa yang diambil untuk grad lebih cepat.Cuma seksa lah kalau korang tak minat.
  • (Untuk yang nak sambung under course yang sama) Jangan ikut kawan. Kemampuan dan kecenderungan masing-masing boleh jadi berbeza. Sebab tu time degree dia kasi pecah lagi subjek-subjek. UiTM suh kita pilih hat mana yang kita boleh bawak.
  • UiTM akan 'campak' kita ikut alamat rumah. Alamat rumah aku kat Selangor, dia jentik aku dari Merbok ke Selangor. Kawan-kawan aku yang beralamat utara, kebanyakannya dapat Merbok once again untuk degree. However, ikut course yang ditawarkan jugak. 
  • Ni penting, kalau korang check-check "Permohonan tidak berjaya", cuba lagi bukak esok harinya. Berbalik kepada cerita encik balax ex-roomate aku, 1st try kan mamat tu tak dapat. Besoknya dia check lagi, Alhamdulillah. Sekarang dah selamat landing-landing kat UiTM Shah Alam pun. Kadang-kadang sistem tu yang gonjol. 
Sekarang tengah countdown hari nak resign masuk belajar je. Student fees pun dah dijelaskan.

Semangat tak semangat
Ingatkan time degree dah taknak pakai loan. Bukan berlagak kaya, just hutang yang ada pun macam dah banyak sangat dah. Tapi scholarship kebanyakannya buka Bulan Mei keatas. Nak taknak terpaksa apply loan dulu. Sikit-sikit tu ada la rasa terkilan pasal aku struggle gila-gila punya gila time diploma pun antara sebabnya adalah scholarship. But now things obviously don't run as what have been planned and expected. Tak apalah, maybe rezeki lain akan menyusul, InsyaAllah. Just believe :)

Tu sahaja buat masa ni. Draft banyak. Sangat banyak. Nak menyambung tu je lah. Alahainyepun malas kebabung. Takpe. Next time aku akan cerita maam-macam. Lately entry banyak pasal IM je kan. Aku sendiri pun bosan. Haha. Whattodo. Readers banyak datang sini pasal IM. hihi. Bye!

Tuesday, November 13, 2012

Diploma Pengurusan Maklumat UiTM?

*Saya nak tegaskan Diploma Pengurusan Maklumat & Diploma Pengurusan Perpustakaan adalah berbeza. Saya tak tahu apa-apa mengenai Diploma Pengurusan Perpustakaan sebab masa saya study diploma dulu, course ni belum wujud. Saya bukan orang yang sesuai untuk anda rujuk.Maaf kerana tak dapat membantu*

PERTANYAAN LAZIM BERKAITAN DIM KLIK SINI

[Updated Version]
Assalamualaikum.

Well hello guys. Entry lama about DIM sebelum ni ada masalah. Tak tahu apa jadi. So aku decide buat entry baru je. Lagipun entry lama tak berapa nak betul dan detail sebab time aku buat tu , aku masih lagi student part 2. Tak habis selongkar lagi DIM ni apa. Then sekarang aku dah habis sepenuhnya, boleh la aku perbetulkan apa yang silap dalam entry lama, dan tambah sikit-sikit info baru tentang :

 Diploma in Information Management, UiTM (IM110)

Okeh,berbalik kepada tajuk utama.Aku, budak yang baru je habis Diploma Pengurusan Maklumat di UiTM ni nak cerita lah kan apa course yang dah aku ambik ni 'tawarkan' & pengalaman yang aku dapat.First off, dalam diploma IM ni, korang akan belajar seribu satu macam benda baru, yang kebanyakannya takde dalam SPM. Korang takkan jumpa Bio, Chemistry, Literature, Matematik  yang ekstrem, mahupun Pendidikan Jasmani.Senang cerita, most students bermula dengan zero. Korang tip top macam mana pun time SPM, still semua bermula dari bawah. Semua sama level time semester 1. Tak lebih tak kurang. Cuma start sem 2, kita akan tahu siapa yang dah dapat 'tangkap' apa yang course ni ajar based on result.

Generally, course ni merangkumi Library + ICT Kita akan banyak belajar tentang library dan Information Agencies; Arkib, Record Center, Resource Center & Information Center. Setiap semester, tu lah benda wajib yang disodok masuk dalam otak Budak IM. Selain tu, mari sini aku listkan skill-skill yang ditawarkan dalam DIM:

  • Communication Skill
  • Public Speaking
  • Buat Majalah (Adobe InDesign)
  • Buat Newsletter
  • Buat Poster (Photoshop & Adobe Illustrator)
  • Cipta Flash Presentation (Macromedia Director MX)
  • Web Designing (Using HTML & Adobe Dreameweaver)
  • Setup Komponen Komputer 
  • Organizing Event (Exhibition & Extension Service)
  • Basic Business
  • Mengkatalog Bahan Perpustakaan

Bagi aku, benda yang aku belajar during my diploma years can be said as sangat banyak. Aku tak sangka aku akan belajar macam-macam. Boleh kata DIM ni agak umum, tak fokus kat satu benda. Tapi all those 'macam-macam' tu akar dia mesti 'information'. 

Kenapa nak belajar web design? 
Sebab nanti kita boleh cipta web sendiri untuk sebarkan maklumat dalam internet.

Kenapa nak belajar setup komputer? 
Sebab dunia sekarang banyak bergantung kepada komputer untuk cari maklumat.It would be benificial untuk tahu serba sedikit pasal software & komponen-komponen komputer. At least, ilmu ni kita boleh guna untuk elak dari kena tipu time beli laptop.

Kenapa belajar communication & public speaking skills? 
Sebab nak sebar maklumat melalui kata-kata & itu memerlukan cara yang betul.


Kenapa nak buat majalah, poster & newsletter? 
Sebab semua tu medium popular untuk sebarkan maklumat. 

Nampak?

Some Information about DIM :

  • IM ni boleh kata course MEMBACA. Dari semester 1-4 jangan harap nak jumpa matematik. Mimpi je lah. So, bersedia lah dengan kekaratan skill kira-kira anda. Siapa yang rasa dia otak menghafal & memang out bab mengira aku rasa ini course yang sesuai & aku bukan cakap pakai belasah je. Sebab aku dah lalu benda ni. Yang suka mengira will found this course damn boring. Manusia-manusia otak kalkulator yang kuat semangat je akan score & perform dalam course ni.
  • DIM ni agak terkenal la dengan kesibukan dia. Aku rasa ni course paling busy lepas Art & Design kat UiTM Kedah. Kalau orang lain seriau konon busy dengan 4 assignment, kitorang budak IM boleh relax lagi dengan 10 assignment. Maksimum kitorang pernah dapat, 16 assignment. Tak tidur malam, something yang normal. Gaduh, tak puas hati, isu tak buat kerja  dalam kumpulan, perkara biasa. Dan lagi, assignment-assignment tu kebanyakannya akan memerlukan kita buat research di luar. Kita kena pergi organisasi luar, interview orang berkenaan, ada masa kita terpaksa pergi jauh sebab organisasi tak boleh sama dengan group lain, tu belum part kena reject agensi tertentu, terpaksa minta tolong lecturer semua.Penat, makan masa, tenaga, dan duit, of course. 
  • Since IM ajar banyak sangat benda, sometimes dalam satu tahap tu, otak akan jadi kacau bilau. Kita akan confuse yang ni subjek mana satu, kerja subjek tu dah siap belum, test ni bila, submission assignment subjek tu bila. Like seriously kalau takde time management, korang boleh jadi sangat tension & feels like giving up.
  • Course ni pada pendapat aku, agak senang. Agak. Bukan MEMANG senang. Nope. Tiap semester ada je yang repeat. Kalau la betul senang sangat DIM ni, tak wujud semua repeat-ers tu. Apa yang korang perlu buat untuk perform, ialah rajin study. Tu je jalannya. The only. Unless korang nak meniru, tu korang punya hal aku tak mahu ambik tahu. Tapi kalau korang nak lulus secara 'halal', you got to paksa diri untuk hadap segala-gala nota yang ada dan buat sehabis baik dalam test & final exam. Besides, tumpukan perhatian ketika lecturer mengajar. Sometimes apa yang diorang bebel tu lah point penting, malahan sometimes lebih penting dari apa yang ada dalam nota.
  • Masa awal-awal diploma dulu, aku ingat course ni 100% takda math, but then aku sedar, aku dah silap. Di penghujung study, final sem, kita akan jumpa dengan subjek bisnes dimana kita perlu jadi akauntan segera. Nama subjek tu, ETR300 Fundmental of Entrepreneurship. Berita buruknya, subjek tu need us untuk jadi pengira yang hardcore, where kita tak boleh silap sikit. Berita baiknya, bukan semua terlibat dalam kira-kira. Selalunya dalam 1 kumpulan, sorang je yang akan jadi tukang kira-kira & yang lain akan buat report sahaja.
  • Untuk pelajar DIM, bulan pertama setiap semester, korang akan 'bercuti'. Like seriously korang takkan ada kerja-kerja hardcore Takde assignment, takde kuiz, takde test. Takat assignment compang-camping ada la. Tapi right away lepas cuti pertengahan semester (bulan kedua), korang takkan berhenti dari buat kerja sampai final exam. Takkan. Sebab apa, assignment akan datang kat orang sekaligus beserta dengan test-test yang berderet. Kadang-kadang minggu tu la hantar assignment, minggu tu jugak kena buat presentation, & minggu tu jugak ada test. Bila masanya nak study, bila masanya nak siapkan assignment, bergantung kepada kehebatan korang bahagi masa.

Tak kurang yang tanya, ada ke future dengan ambik course ni? Sounds tahape hape pun ada. Well, biasa dengar dah. Course ni memang tak popular. Langsung. And kalau sembang dengan orang kampung pun, " Ambik course apa kat universiti?" Nak sebut DIM pun teragak-agak sebab apa? Sebab diorang biasa dengar medik, engine, akaun, tapi IM? Nak kasi makcik kampung faham pun makan setengah hari. Namun begitu ye, sedahsyat-dahsyat IM dalam populariti, boleh kata kebanyakan graduan IM dapat kerja. Alhamdulillah. Tapi, tak boleh nak letak harapan tinggi sangat, rezeki semua tu rahsia Allah :)

That's all about Information Management a.k.a Pengurusan Maklumat. Mungkin lepas ni akan di-update lagi. Hope artikel ni dapat la bantu korang keluar dari curiousity about course ni. Apa-apa pertanyaan boleh tanya direct di ruang komen. InsyaAllah, akan di-reply dalam kadar segera.

P/s : Kalau ada diantara readers nak review nota IM untuk tengok sama ada course ni ngam dengan anda, boleh DOWNLOAD DISINI

Friday, November 9, 2012

Alhamdulillah, Final Result's Out

Assalamualaikum.

Selamat pagi semua. Pagi Jumaat yang indah. Harap hujan singgah tengah hari ni. 9 November 2012, hari penentu banyak perkara; hari result diploma UiTM keluar.Well seperti biasa, pagi-pagi lagi tadi seawal 2 a.m. aku dah tercongok depan komputer tunggu email dari UiTM. (Note: UiTM hantar result terus ke e-mail pelajar. Sistem paling awesome setakat ni). Honestly, mula-mula aku kecewa sebab aku tak capai target langsung. But then 5 minit lepas tu dah okay balik sebab fikir mesti ada hikmahnya Allah tak bagi banyak kat aku untuk sem ni.




Alhamdulillah, aku berjaya dapatkan Anugerah Naib Canselor yang aku desire gila-gila even sebelum aku masuk UiTM pun. Finally dapat pun tebus kegagalan SPM aku. Kepada junior yang mungkin baca entry ni, ingat, you can do even better. Entry ni bukan untuk show off,  tapi more to motivate korang untuk grab yang terrlebih baik dari ini sebab aku pun dapat motivasi dari result kakak-kakak senior. Kalau tak jadi yang lebih bagus dari senior pun, aku nak capai apa yang exactly diorang capai. Tak terlintas langsung nak menunjuk as kalau result jatuh ke, susut ke, turun ke, naik ke, poplet ke, aku letak jugak result. Kalau result jatuh bedebuk, kira nak bagi amaran supaya jangan main-main. While kalau result naik, nak kasi tahu korang ada harapan untuk perform dengan lebih lebih lebih baik.

Lastly, semester akhir ni, ramai gila yang dekan. Masing-masing pulun habis-habisan taknak repeat. Penat! Diploma Pengurusan Maklumat ni penat nak layan assignment. haha. Anyway, tahniah kepada semua pelajar DIM semester akhir yang berjaya tamatkan diploma on-time! Jumpa nanti time degree, InsyaAllah :)

UiTM Kedah Tour Guide

Assalamualaikum

Haiho ladies & gents. Seperti yang tertera kat bio tepi tu, I am an official Ex-Student of UiTM Merbok, Kedah. Dekat 2 tahun setengah kat sana. aku dah boleh picture la macam mana keadaan dalam kampus tu. Well, kampus Sg.Petani TAK besar, maybe yang paling kecik antara branch-branch UiTM. Maybe. Aku pakai agak je.Tapi personally aku rasa UiTM Kedah tu cantik. Hm, pratically aku takleh nak evaluate ke apa since aku tak pernah jengah universiti lain, tapi kampus tu memang boleh tahan cun. Kemas la arrangement dia. *Pendapat peribadi sahaja, okeng*


Okay, sekarang aku nak kasi guidance kat korang, especially freshman yang bakal masuk UiTM Kedah, kasi overview macam mana rupa bentuk, bangunan, & some facilities penting dalam kampus ni. The explanation might not be as detail as you wished for but I think It'll be kinda helpful, InsyaAllah. Now let's start with... gate!


#1 GATE

Ada 2 'legal' gate dalam kampus ni:

  • Main Gate yang buka dari pagi sampai 8 p.m (untuk parents) & sampai 10.30 p.m untuk budak-budak kolej yang keluar merayap / research / makan luar, etc. Siapa-siapa yang terlewat, nama akan diambil & diberi warning. (Tapi selalunya student prefer untuk overnight terus & balik besok paginya).
  • Alternative Gate yang terletak kat belakang tu memang tak berapa boleh nak pakai. SELALUNYA gate tu akan tertutup rapat seperti yang tertera dalam gambar unless ada YB bertandang. Oh yeah. Apa yang confirm, pagi Isnin seawal 8.a.m gate dah ternganga. Hari lain, sukahati guard.



#2 KELAS
  • Kabin Tak dinafikan bangunan dari zink ni macam rumah setinggan, but hey, ini rumah setinggan mewah okay. Dalam tu ada air-cond. Tandas dia kewlarss. Jangan main-main. However, port kabin ni port paling tak favourite lebih-lebih lagi untuk student siswi yang duduk kolej sebab location dia yang kat hujung dunia tu. Jauh sangat dari kolej. Boleh tercabut kaki. Kalau tak mengah tak sah.
  • Bangunan TEC Amaran : Bilik TEC9 air-cond selalu rosak. Tingkat 1 & 2 je dijadikan kelas, Tingkat 3 di-occupied by lecturerssss. Dekat dengan bangunan Pentadbiran & Kiosk (Akan di-explain kemudian).



  • Bangunan B Kelas kat Bangunan B boleh kata tak berapa mewah nak banding dengan kelas kat bangunan lain. Condition kerusi meja dia agak lama & aku pun jarang dapat kelas kat B so tak boleh nak membebel banyak.
  • Bangunan C Kitorang panggil bangunan purple. Nampak macam rumah agam, right? But no, ini adalah kelas & aku tak berapa suka kelas kat C sebab port parking dia yang limited. Yang best, air-cond kat sini jarang rosak & kalau lecturer nak buat presentation kat sini pun aku tak risau sangat sebab equipment dalam tu semua nampak macam baru.
  • Kelas kat bangunan B & C selalu 'dibukak' untuk final exam.


  • Dewan Sarjana "DS" The only 2 dewan kuliah dalam kampus & this is my favourite class ever.Boleh muat  approximately 160 orang dalam satu-satu masa. Dewan kuliah ni tak la besar sangat & takla secanggih, seselesa dewan kuliah universiti lain tapi aku tetap suka DS. Air-cond jarang rosak tapi still kadang-kadang buat perangai gonjeng jugak. 
  • Port favourite student untuk buat test.


  • Bangunan Pentadbiran Yeap.Ini kawasan, Admin yang punya; Kewangan la, Pejabat Rektor semua kat sini. Kelas pun ada kat sini, yang gonjengnya, kelas kat tingkat ataaaaaaaaaas sekali. Kalau korang dapat kelas depannya huruf "P", sinilah tempatnya;kat tingkat 4. Condition kelas, agak kurrreng. Sorry to say.



#3 KOLEJ PENGINAPAN


Kolej penginapan untuk pelajar diploma: free of charge,student asasi, aku tak pasti. Takda bayar yuran kolej ke apa, instead just prepare duit untuk bayar elektrik; 1 barang elektrik/ RM10, sekali sahaja untuk 1 sem. That's the good thing. Yang tak seronok, selalunya siswa dah kena duduk luar (rumah sewa) start sem 3 & siswi dah kena blah start sem 4, tapi itu depends kat jumlah intake batch korang lah. Ada 4 kolej overall; 3 untuk Perempuan, 1 untuk lelaki.



  • Kolej Malinja Kolej lelaki & kolej yang aku rasa paling cantik dalam kampus. Luaran lah. Dalaman tu Wallahua'lam. Reka bentuk & landskap dia cun. Kalau tengok live lagi cun. Serius.
  • Kolej Murni Kolej aku dari semester 3 - semester 4. Cantik. Aku panggil kolej ni hotel murah sebab reka bentuk & colour dia ke arah-arah rumah tumpangan kelas ekonomi. Bilik untuk 4 orang GILA BESAR sebab kat Kolej Murni, dia tak guna katil double-decker. Semua dapat katil single sendiri (except bilik kat groundfloor). However, bilik untuk 2 orang dia kecik dan almari dalam kolej ni pun kecik. Benda yang paling aku berkenan dengan kolej ni, bilik mandi. Curlass.

  • Kolej Masria Kolej aku dari Sem 1-2.Kolej lama & tak cantik tapi have to say this old timer provides BEST ROOM EVER. Bilik untuk 2 orang dia lagi besar dari Kolej Murni, bilik sejuk, almari dia besar, katil dia since dah lama, tilam tu jadi exra penyek. Empuk yu'olsss. Tangga dia tak tingggi, so nak panjat sampai ke tingkat 3 tak penat sangat & kat bahagian groundfloor, ada kedai runcit yang buka dari 9a.m.-11.p.m. Whenever nak beli maggi, tak payah sibuk-sibuk nak bersiap teruk. 
  • Kolej Mahsuri Lebih kurang je macam Kolej Masria, kolej lama, ada kedai jugak kat groundfloor, dekat dengan FoodCourt (akan di explain later),  cuma klinik, Unit Kesihatan untuk student UiTM cuma 1 sahaja dan  ianya terletak kat Kolej Mahsuri.




4# PORT MAKAN
Makan tak disediakan macam dalam asrama kena makan waktu sekian-sekian,nope. Sukahati nak makan bila, berapa banyak, tanak makan pon boleh. Kena beli sendiri, duit sendiri, unless korang mohon elaun makan dapat RM120 sebulan (If I'm not mistaken). Dalam kampus ni ada 5 port makan & 1 gerai kecik for in case nak express. Okay sekarang kita bukak gambar besar sikit :


  • Dining Masria Terkenal dengan macha, pekerja dalam tu. Dia suka talk nonsense & kitorang pun hangguk-hangguk je sebab tak faham dia cakap apa tapi kalau macha tu yang jaga kaunter selalu dapat murah. Miahaha. Dalam tu jual macam-macam; Ice-blended, Western food, Sizzling mee,  Burger, Ala-carte, Nasi Campur, Nasi Ayam, Waffle, Jagung Cawan & dulu ada bakeri tapi sekarang dah takda rasanya. Ada mart kecik dalam tu ; Delima Mart. Dewan Makan ni untuk penghuni Masria & Mahsuri (Note: Kolej Mahsuri takde dewan makan sendiri).
  • Dining Malinja Aku tak pernah masuk so takleh nak membebel apa. Dining ni untuk budak-budak Malinja.
  • Dining Murni  Cantik & luas & wifi free disediakan tapi makanan tak berapa sedap, air pun tak sedap sangat. Yang seronoknya laksa & bihun sup kita boleh customize, boleh ambik sendiri nak berapa banyak mi, berapa banyak ayam, sayur, cili & sometimes kita ambik melantak-lantak pun harga tetap RM3. Yang best dalam Dining Murni, waffle & Ice Blend dia, sedap & murah. (Yang aku cerita ni zaman aku. Zaman korang tak tahu la kan)


  •  Food Court Best place untuk lepak-lepak minum petang (untuk pelajar kolej la). Time aku dulu wi-fi kat sini speed dia memang superb, sampai boleh download movie yu'ols. Sekarang tak tahu apa nasib. Yela, dah tukar tender. Kat sebelah Food Court ni ada tasik sederhana besar. Kadang-kadang aku & kawan-kawan aku datang sini bagi ikan makan.



  • Kafetaria Aku jarang makan sini. Dalam 2 tahun setengah tu, ada la dalam 5-6 kali je.Staf-staf UiTM selalu makan kat sini sebab dekat dengan Bangunan Pentadbiran. Selain tu dekat dengan Bangunan TEC, bilik-bilik lecturer & Kabin. Wifi; superb.

  • KIOSK Jual benda ringan-ringan untuk student sarapan atau isi perut sebelum/selepas kelas.Makanan kat sini cepat sangat habis. Pukul 12 je selalu dah kosong. Macam dalam gambar tu lah. Located in between of Bangunan Pentadbiran & Bangunan TEC. 


#5 FASILITI
  • Perpustakaan Sultan Badlishah Satu-satunya perpustakaan dalam kampus unless korang buat perpustakaan komik sendiri dalam bilik. Tak besar sangat tak kecik sangat. Ni la tempat dating secara berilmiah, ni la port lepak time Merbok panas, ni la port tengok TV paling awesome (Lengkap dengan Astro. Channel kita pilih), & tempat di mana internet tetiba dapat kuasa kuda. Musim final exam, PSB akan buka sampai malam. Selalunya aku pergi PSB untuk tengok Spongebob & tidur kat area TV tu.


  • Unit Kesihatan "UK" Terletak kat Kolej Mahsuri sahaja, so yang sakit kat Malinja, Masria & Murni kena jalan jauh sikit. Seksa wo. Kalau tengah musim tu, lama gila kena tunggu. Staf mesra, doktor pun baik, everything's free. Aku suka pergi sini. Part Ambulans tu, kalau ada kecemasan ke apa, ada la peluang naik.




  • Mesin ATM Dalam kampus, betul-betul depan main gate ada 2; Maybank & Bank Islam. Maybank agak selalu la jugak rosak. Bank Islam, ada 2 mesin ATM & 1 mesin Cash Deposit. Bank Simpanan Nasional takde dalam kampus tapi ada berdekatan dengan taman perumahan dekat-dekat universiti tu jugak. Bank CIMB, Affin Bank, Bank Rakyat semua tu ada kat Sungai Petani je. Sorry to say.



  • Sports Facilities Dalam kampus ada baaanyak court. Yang kat atas ni belum campur court Basketball lagi, belum campur court dalam kolej lagi. (Dalam kolej, usually kat tengah2 kolej ada court badminton @ court baling selipar @ court baling tepung time birthday). Tak silap aku kalau nak guna court kena book dulu. Aku ni warga universiti yang gemar menternak lemak, manakan mungkin aku guna court so procedure nak reserve court, I'm not the one who you should refer to. Selain tu, dalam kolej Mahsuri ada gymnassium. UNISEX gymnassium. Bhahahah. Seram je dengar kan. Actually, ada schedule penggunaan gym where siswi boleh guna untuk hari sekian2, hari yang selebihnya, turn siswa pulak guna. Tak campur. Takyah risau tak memasal.

So macam mana? Yang bakal further kat UiTM Sungai Petani tu takyah seriau la. Kat Sungai Petani semua ada.Dekat dengan air terjun, dekat dengan pantai, ada shopping mall, ada Giant ada Tesco sampai dua, ada taman tema air. Alhamdulillah, aku tak pernah menyesal dapat UiTM Kedah. Kat sini semua serba sederhana & yeah, moga entry ni dapat membantu serba sedikit kat mereka-mereka yang curious pasal UiTM Kedah. Okay I think that's all. Jumpa lagi dalam next entry. Ciau bandung cincau!


*Khas buat-buat pelajar baru DEGREE terutamanya yang tak pernah sampai Kedah:

So far UiTM Kedah memang tak sediakan kemudahan kolej penginapan buat student degree. So, kalau nak mudah cari rumah, ataupun cari housemates, cari roomates; go straightly to this Facebook Open Group:
https://www.facebook.com/groups/331235004518/?fref=ts

Thursday, October 25, 2012

Semester 5 : Diploma Habis dah!

Assalamualaikum.

Hey guys. Anyonyot lamanya tak jumpa. Rindu baq hang *hug hug*. Well, now aku dah selamat balik rumah, guling2 atas katil queen sendiri & officially HABIS DIPLOMA; Diploma in Information Management, UiTM Kedah. Oh yea, blog dah bertukar colour kali ni.

Well2, since aku dah habis study ni, nak cerita la apa semester 5 dah dera aku. Macam sem-sem lepas, kalau korang perasan mesti setiap entry aku akan cakap " WOI SUSAH DOW SEM NI". Something like that. Honestly, sem 5 memang susah.Yang ni betul susah. Bukan satu kata-kata yang boleh dipergunakan andaikata pointer aku sikit. No no.But, however, even so; 
Semester 3 susah lagi.

*Sorry sem 5, anda tersingkir*

Just like sem 4, sem 5 pun kena bawak 6 subjek jugak & & & yuo'lz, sem ni ada Hencik Asmad Rizal, hottest IM lecturer. Syok betul kitorang dapat that hencik. Syok pasal apa, aku takmaho bagitao.

SUBJEK & LECTURER SEMESTER 5
*Yang 1st, dia bukan cina. Tu lecturer melayu ok. Yang 2nd, dia bukan student part 1, dia betul lecturer. Yang ke-4,dia bukan Soo Young SNSD & dia melayu. Yang ke-5, tu bukan Superstar WWE.Don't freak out. 

  1. IMD 301 : Introduction to Cataloging  by Madam Hasniza Hassim
  2. IMD 302 : Foundation of Archive Administration by Mr.Wan Mohd Hafiz Wan Hasnol
  3. IMD 306 : Management of Libraries & Resource Center by Mr.Asmad Rizal Umar
  4. IMD 307 : Reference Sevice for Information Agencies by Miss Siti Nur Shahira Dahari
  5. IMD 308 : Extension Service for Information Agencies by Mr.Mohd Nor Azam Md Saleh
  6. ETR 300 :  Fundamentals of Entrepreneurship by Miss Kausar Md Isa (Sorry no photo)   
Lecturer 1,2,4,5 lecturer muda. Ni semua fresshies umur lebih kurang kakak & abang students je. Yang  tengah tu la Encik Asmad, senior lecturer.Hot stuff you'ols. Kalau tak kenal dia jangan panggil diri budak IM UiTM Kedah la. Hang boleh pi terjun lombong.


******************************************************************


IMD 301 - "INTRODUCTION TO CATALOGING"


Sebut pasal cataloging, mesti semua ingat catalog Avon. Eleh macam aku tak tahu. Sorry to say, catalog Avon ke, Cosway ke, Courts Mammoth ke semua tu takde dalam list. Catalog yang aku nak cerita ni lain. Korang mesti tahu OPAC kan?I'm quite sure that most universiti ada benda alah OPAC ni & OPAC tu salah satu form of catalog. Catalog dalam term library means ; list of library material. Bukan list of perabot jati. bukan. Kitorang kena extract semua information tentang satu2 publication tu eg.: penulis, judul buku, penerbit, etc & then susun balik ikut standard format yang kitorang belajar. Ni contoh yang kitorang buat:


Good thing, benda ni totally fun nak dibuat. Macam main coding time web design dulu. Dari part 1 kerja  membaca tak berhenti, tetiba dapat task buat benda alah ni, you know, the perasaan tu macam orang tersesat kat pulau yang akhirnya dapat bantuan. But the bad thing is, susah nak score full mark. Titik tak boleh tinggal. Format tak boleh salah. Ada nama writer yang kena terbalikkan, ada yang tak perlu (kena pandai agak). Benda alah ni banyak songeh. Siapa terer buat, dia akan rasa subjek ni paling senang. Siapa tak reti, ini adalah nightmare. Then, time final exam, kitorang dapat permission bawak buku tau. Open book exam yuolz. Korang hader? Miahahaha. Tapi guys, buku ni, serius, buat semak kepala, ada yang tak bukak pun. You know why? 


Benda yang nak dicari kecik semut, buku dia tebal kek Secret Recipe.Mau tak setengah jam cari


  • Subject Difficulty Level : 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10
  • Assignment Difficulty Level : 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10



IMD 302 - "FOUNDATION OF ARCHIVE ADMINISTRATION"

Subjek ni lebih kurang subjek sem lepas, subjek Records Centre. Subjek tak susah sangat.Yang susah assignment dia. Kitorang kena baca sekurang-kurangnya 5 artikel mengenai isu dalam Arkib, kaji, fahamkan & then compresskan 5 artikel tu dalam 1 artikel, buat ayat sendiri, tak kurang 5000 words (beriye je. Padahal 4,500 words pun dah ok). Yang tak boleh blah, nak copy ayat dalam artikel-artikel yang dikaji tu pun tak boleh. Kena paraphrase yuolz. Tension gila time tu. Dah la tengah raya. Submit betul-betul lepas raya. Memang tak beraya la. Cis.

Assignment Group, kitorang di-assignkan untuk pergi menyebok kat Arkib Kerajaan mahupun Swasta untuk buat research & interview depa camna depa uruskan arkib. Dari proses, bahan-bahan, bajet sampai ke staff semua celah kalau boleh Sir Hafiz nak tahu. Kffoine. Then kitorang (Aku, Asmidar, Atiqah, Sarah, Murni & Naem) decide pergi ke Rumah Kelahiran Mahathir Mohamad, Alor Setar, Kedah.Jyeah.

Okay nampak gomok. Dah diam diam diammm semua

  • Subject Difficulty Level : 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10
  • Assignment Difficulty Level : 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10




IMD 306- "MANAGEMENT OF LIBRARIES AND RESOURCE CENTER"

Takde menda lah subjek ni. Well, most of the reason why was because of the lecturer dia jugaklah, Sir Asmad,The sempoi-est of the sempoi-est lecturer ever. LEGEND. Subjek ni sembang pasal library. Agak bosan & seriously banyak kena baca. Bab assignment, no research, no exhibition, no interview, no public service, no everything but Google & kepakaran mengGoogle sebab kalau anda tak pakar, benda jadi susah. Kesimpulannya, IMD306 tak banyak cekadak. Cuma final exam dia la pening sikit sebab nota dia tebal & banyak & tak-berapa-seronok nak dibaca. Done.

  • Subject Difficulty Level : 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10
  • Assignment Difficulty Level : 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10




IMD 307 - "REFERENCE SERVICES FOR INFORMATION AGENCIES"

Macam IMD 306, library jugak dia dok sembang. Nota dia paling rocks, sikit gila yuolss. Tapi bagi aku, the least is the worst sebab kena cari explanation sendiri.*Dasarrrr pemalas* Tapi  betulla, memang rasa sejuk mata memandang tengok nota yang sikit tu, but then dekat nak final exam la sibuk lenguh-lenguh sendi otak fikir nak elaborate apa time exam nanti sebab kebanyakannya cuma KeyPoint je yang nota tu bagi. Sad true story. Pasal assignment; tak hardcore sangat. Cuma time presentation la soalan dia, membunuh yuols.

  • Subject Difficulty Level : 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10
  • Assignment Difficulty Level : 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10




IMD 308 - "EXTENSION SERVICES FOR INFORMATION AGENCIES"

Subjek baru untuk kami; student *OBE. Very the banyak kegedikan okay subjek ni. Tengok nama subjek la; "Extension Service". Extend service ke luar untuk serve community. Kena menyebok kat tempat lain promote library. Subjek ni pun kearah-arah library jugak  tapi takde la library sangat macam IMD306 & IMD307. You know, library, selalu yang kita nampak diorang susun buku, serve kat counter, jaga pinjam-pulang bahan pengguna,right? Well sebenarnya tu semua duniawi eh, visually je camtu.Yang korang nampak mobile library lah, bookfair lah, book fest lah, tu semua kerja library la; extend the library services outside of the building. Jyeah. ligat dan tangkas bergerak untuk kecemerlangan nasional you know. *ok dah aku merepek apa tak tao.

About the assignment, yang individual tak susah sangat. Yang group, agak mengada. Kitorang kena pergi ke agensi luar, mana-mana agensi lah; tadika, sekolah, library-library lain,or maybe taman perumahan untuk promote library universiti kitorang; Perpustakaan Sultan Badlishah. Dah pergi tu, we got to record all the activity, edit elok-elok & hantar dalam bentuk CD beserta report ringkas yang support video tu kalau-kalau lah  sir tak faham dengan apa yang kitorang cuba nak sampaikan. Then, we (Aku, Atiqah, Sarah, Murni, asmidar & Awang) decided untuk buat extension service kat Tadika Pasti Al-Ain. (motif sebenarnya tadika tu selang 4,5 rumah je dengan rumah sewa kitorang. Takyah pergi jauh-jauh).

*Preparation*

Budak-budak tadika ni serius comel-comel >.<

  • Subject Difficulty Level : 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10
  • Assignment Difficulty Level : 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10
*OBE : Outcome-Based Education, Batch yang habis takat 5 sem je.



ETR 300 - "FUNDAMENTAL OF ENTREPRENEURSHIP"

Last but not least, the NIGHTMARE. Ini adalah nightmare kepada nightmare yang nightmare dalam nightmare. Honestly, aku tak suka subjek ni. Tengok tengok tengok betapa jujur dan tulusnya aku. ETR adalah subjek business & aku tak suka, tak reti business. Bukan tak pupuk, tapi sorry. Just plain tak suka. Bila dah terjebak, terpaksa la buat-buat suka. Kisah cinta yang complicated, no?

Alkisahnya, technically & practically subjek ni memang susah sebab kitorang dari 2 tahun yang lepas tak disogok dengan benda in selain libarary & komputer.So, Bila dah 2 tahun dok tepu dengan dua benda alah tu, nak belajar benda lain semua dah jadi slow motion ESPECIALLY anything berkaitan dengan numbers. Memang karat habis. *lebih-lebih lagi aku la yang lembab sangat tang math* ETR ni belajar sejarah perniagaan, basic perniagaan,  lesen perniagaan, akta perniagaan, & bina perniagaan. Bab 'Membina Perniagaan' tu, we got to apply it. That's our assignment & makanya terbinalah (terbina dowh) :

Avancer Printing Service Enterprise

Semua student yang ambik subjek ni, kena reka satu perniagaan yang looks so real untuk present kat Bankers to gain funds atau investment. Thus, kitorang dikehendaki sediakan satu proposal setebal LEBIH 100 muka surat, dan ramai-ramai present perniagaan kitorang dalam dewan besar (VIVA). Sounds fun, tapi seriously, ianya tidak fun. Usah terpedaya.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Okay okay, fun la jugak. Bila dh hantar proposal, dah siap di-evaluate, memang aktiviti ni fun.Pergi kedai tu, pergi kedai ni, pergi lawat booth kawan, pergi beli-belah semua. Yang nightmare-nya bab siapkan proposal tu. Proposal tu seeeeerius susah dengan financialnya lah, forecast sale lah, belum nak edit lagi yang beratus-ratus page tu. 


Pictures may tell you better camna keadaan VIVA (pronounced as "Vaiva") dalam dewan hari tu:


*Ahli JawatanKuasa*


*With my dearest friend; Amira Sehhuri*

*Antara syarikat - syarikat lain*

*Classmate buat Pet Shop. Kucingnya GOMOK*

*Syarikat lain jugak*

  • Subject Difficulty Level : 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10
  • Assignment Difficulty Level : 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10


And... I think thats all kot buat masa sekarang. Since aku ada banyak masa lapang, nanti aku cerita baaaanyak lagi pasal DIM, pasal UiTM Kedah, pasal result. RESULT? Yeah, dengar cerita 9 Nov ni keluar. Aku dah start nervous wehh. Aku takut gila sem ni. GILA. G.I.L.A. Harap-harap lecturer semua berhati over-mulia la sem ni. =___________='

Ok guys, See ya. :3

Sunday, August 12, 2012

Tips buat Presentation di Universiti

Assalamualaikum

Good day everyone! Good day Keane! Good day HTC! Fantastic day PSP! Shasha Yatim's back with another crap idea for you my beloved readers. (except you orang tua gatal.I hate you). Bangun pagi-pagi weekend with nothing to do,so I decide to update this lame blog .

Selalu dengar pasal assignment, but how about presentation? What is presentation by the way? Aku tak tahu presentation kat tempat kerja macam mana, tapi dalam universiti, apa yang aku pahampasal presentation, benda ni satu aktiviti yang buat gelabah orang,yang buat students tak senang duduk bila dapat undian pertama dan tak puas hati bila dapat undian  last (come on lah, last.Siapa nak dengar??) & yes,we have to babble depan numbers of student (depends on lecturer lah nak set audience kita berapa ramai), with a/some panel(s), with a report supporting our presentation. 

Mengikut pengalaman aku, semakin naik sem, semakin kita tak sibuk2 nak practice untuk presentation & lebih sibuk habiskan masa buat report sebab, markah report lebih BANYAK dari markah presentation. & plus, why tak practice? Ada banyak sebab kenapa.Some of them;
  • Sebab dah biasa sangat present.
  • Sebab dia terer BI.Takat nak terangkan projek dia,celah gusi je
  • Sebab diorang dah tau lecturer diorang tak suka presentation lama-lama. So what point practice?
  • Sebab diorang memang faham projek yang dibuat & no probs nak explain project anytime,anyway.
  • Sebab report tak siap lagi.WOOPS aku terasa.
_______________________________________________________________________________________________________

COOL TIPS!

1. SIMPLE 
Harus diingatkan presentation adalah pembentangan & ringkasan report.Jangan letak SEMUA benda dalam presentation. Tujuan kita present pun cuma nak kasi overview, nak terangkan secara ringkas apa projek kita sebenarnya.Letak isi-isi penting sahaja.Come on guys, presentation bukan movie Johnny Depp. Ianya boleh jadi sangat boring.Takda siapa sukakan detail yang terlebih-lebih dalam presentation. Selalunya pun, lecturer akan suruh kita skip skip and skip sampai la part yang penting atau part yang dia suka. 




2. DESIGN
Hmm.Slide presentation tak perlu fancy sangat rasanya?Aku rasa it's better ambik satu design apply kat semua slide.Lain slide, lain design seems...pening.Kejap kuning, kejap biru, tuptup pelangi pulak.Rules asas buat slide presentation ; 

BACKGROUND GELAP + TULISAN CERAH 
BACKGROUND CERAH +TULISAN GELAP

Kita nak bagi orang nampak dengan apa yang kita cuba nak bentangkan. Biar slide simple, TETAPI kemas. Kemas tu paling penting. Crowded memang nampak funky , nampak comel tapi seriously audience yang tengok tu harap2 korang cepat habis present.




3. FONT
Macam assignment, tulisan tak perlu liang-liuk sangat lah kan? Bezanya assignment & presentation, kita bebas pilih font apa.(Ni berdasarkan pengalaman. U lain tak tahu ok?) Pastikan tulisan yang anda pilih bersaiz besar & senang dibaca. Tapi tak perlu la sampai saiz 72 kkken. Pandai2 la adjust. Tulisan yang direcommend : Arial, Calibri, & Tahoma. Another thing is, kalau pakai font yang terlampau fancy pun, dikhuatiri tak ngam dengan komputer U. Kalau nasib baik, komputer akan convert tulisan ke Times New Roman atau tulisan lain yang available TAPI kalau nasib tak baik langsung semuanya jadi macam ni :

Fgerybnghydkfxtnzfdkgvbgfhtilsmzbjfjn,.y

tak memasal kan? So, better ambik tulisan common je.






4. MULTIMEDIA (text, audio,graphic,picture,motion picture)
Presentation yang sangat biasa takkan menarik perhatian orang. Apa dia presentation "biasa" tu? Presentation yang hanya ada TEXT.Hello guys,knock knock.Tengok presentation orang,learn.Kalau kita rasa mengantuk dengan presentation kawan, jot down what's wrong, cakap kat diri sendiri & ahli kumpulan; 

"Weyh,kita tak akan ikut cara kumpulan boring nak mampuih tu present!"

Berdasarkan pengalaman yang ada, video is hotsetapp dalam presentation.Sangat attractive.Lagi2 kalau letak video di awal2 presentation, diorang akan rasa "Wow.Something different!" Video kat sini means bukanlah video Boyprenn JastinBeber tu okenggg. & kalau nak insert music, dinasihatkan letak instrumental yang rancak. Senang cerita music disco detak2 yang takde orang nyanyi. Serius catchy. Tapi tapi tapi tak perlu kot letak music dari awal present sampai habis. Letak kat slide2 tertentu je.




5. VOICE
Suara sangat mainkan peranan penting. Siapa ada suara yang kuat dan bersemangat waja penuh ketokohan yang jitu  selalu dapat tarik perhatian audience. Macam Marissa, Syafiq Osman, (eh macam korang kenal) antara classmate aku yang ada kualiti tu. Sometimes cakap cecece je tapi sebab suara tu volume tinggi, orang jadi nak dengar & selalunya jugak, yang suara kuat semangat2 tu lah penyelamat markah presentation.So, please. Untuk presentation, pergi campak kejap rasa nak sorok suara emas korang tu. Perform yang terbaik. Lepas tu nak sorok, pergi sorok. Nak simpan dalam tupperware pomboley.Takda kena tindakan tatatertib.






6. ATTIRE
Selalunya benda ni takda masalah la kan. Semua orang tau presentation time is formal attire time Girls  dengan baju kurung & guys dengan kemeja with tie.means here no slipper,no round-neck T, no jeans & such. Cuma lagi best kalau pakai blazer. Kalau nak pakai suit macam Barney Stinson pon hokay. "SUIT UP!". Siswi kalau present selalu pakai baju nak satu tone colour je kan. Alolo cam aku taktaw. Untuk group presentation aku selalunya aku tak buat benda alah tu. Ada lecturer suka, ada lecturer tak suka (dia prefer colourful). Nasib korang lah.






7. NOTES
Simple notes yang dibawa time present. MOHON. Mohon jasa baik anda sangat-sangat untuk tidak bawak kertas kajang mahupun kertas tisu tandas pergi present kat orang. Paling hebat korang boleh bawak, sticky notes kuning tu. Sebab apa, semakin banyak nota yang korang bawak, semakin bertambah ke-ber-gantungan anda terhadap nota-nota tersebut, and and and lama-lama eye contact tah kemana, body gestures tah kemana, interaction tah kemana sebab sibuk sangat tengok nota. Explain sikit-sikit dah la. Kalau aku sendiri lah pun, tengok orang present gaya baca nota cenggitu, tak bernafsu nak tengok. Pergi tandas godek-godek tudung lagi berbaloi lah Kiah. So, guys kalau boleh, elakkan bawak nota panjang langsir. Like seriously tak cool.






8. PROPER INTRO
Intro sounds simple and something yang "buat budus-budus dah laa" tapi introduction of presentation la masa terbaik untuk buat audiens anda lekat sampai ke akhirnya. Intro yang berkesan bukan intro yang panjang galah. Greet audiens dan panel dengan suara yang kuat dan clear, introduce member dengan nama penuh. Lagi satu, time introduce member, nama introducer supposed to be yang paling last disebut. Tak faham? Ok meh sini aku explain cara ringkas :

 COMMON ORANG BUAT
 "And now let me introduce the group members; Me, Ponah and besides me, Derus, Piah, Jenab, & Seman."

SEBETULNYA 
"And now let me introduce the group members ; Derus, Piah, Jenab,Seman & Me, Ponah."

Aku dapat tahu pun time semester 3 dari sorang lecturer,time presentation. Start dari time tu, kitorang semua ikut rules "KKDBA" (Kawan-Kawan-Dulu-Baru-Aku).





9. TERSILAP/TERSASUL

Ni punya masalah, yang aku perhati banyak jadi kat siswi. Silap sikit, terkikikiki malu segan bagai, habis sepuluh minit. Doihhh. Kalau tersilap, just say sorry and proceed la girl. Sumpah la audiens tak suka korang bajet malu kat depan. Nak gelak sikit gelak la, I mean sometimes pun audiens gelak tapi dahtu terus la jalan. Benda ni annoying tahu. Lagi-lagi klau tengah kejar masa & banyak lagi group tak present, aku rasa nak je tonyoh rendang ayam kat muka pesen-pesen macam ni. To make things simple, kalau tersilap cakap, atau terbabas tah kemana-mana, first say sorry, nak gelak sesaat duA gelak la kejap kasi cover malu sikit, then terus dengan apa yang kau nak sampaikan. Done. Terkeke lama-lama, tidak ideal.



Kesimpulannya, buat presentation taklah susah macam nak buat assignment just benda ni masalah besar la buat orang yang selalu gelabah teruk tang kena cakap depan orang ramai. Benda tu,pada akulah bukan satu masalah besar. I mean, masalah yang tak boleh diselesaikan . Kalau takde self-confidence, sem by sem keyakinan diri tu sikit-sikit akan terbina sendiri. so, takyah risau sangat lah.

Kalau gelabah, cara paling common aku buat, aku kaburkan pandangan aku supaya aku nampak audiens samar-samar je, & tapak kaki aku tekap kuat-kuat kat lantai. Lagi satu cara yang aku wajib guna, tips yang aku dapat time sekolah menengah dulu khas dari kawan aku, Nor Izzati Jahini, aku set kat minda, audiens aku ni semua kawan-kawan aku,  lecturer aku, tak makan orang & diorang bukan bukan siapa pun yang aku nak takut sangat. With that mindset, setakat ni aku taklah gelabah teruk tiap kali nak present. Okay guys, thats all from me, setakat ni. See you next entry!

Life : Married? Checked!

Assalamualaikum By the time I'm writing this, cukup 3 bulan seorang Shasha Yatim sah jadi isteri Mohd Ikram Zaidi yang aku jump...