Wednesday, September 4, 2013

Checklist : Apa Yang Perlu Dibawa Ke Kolej Penginapan / Asrama / Hostel ?

Assalamualaikum.

Hai geng. Geng ke? Tak kisah la geng tak geng. Look, nak diringkaskan cerita dalam banyak-banyak persoalan dari randomss, ada jugak yang tanya pasal apa yang perlu dibawa time hari pendaftaran ke universiti. Kalau kena kat orang lain, maybe akan kena cop "Apa panya soalan daa" but luckily (ceh luckily) you ask me. Mohon percaya, aku pi google kot checklist barang apa nak bawak ke universiti time diploma dulu. Maklum la, bebenduls. Kalau boleh satu rumah aku nak bawak sekali sumbat dalam bonet. Malangnya tak boleh & aku redha.


Harus diingatkan, checklist ni general so tak semestinya semua yang dilistkan ni wajib dibawak. Pilih-pilih la. Takkan boboys nak bawak kain batik gegirls pulak kan. So, thats why; pick!

Okay, kita move ke checklist:

Attire
(  ) Undergarments
(  ) Baju Basahan (T-shirt buat tidur)
(  ) Baju Kurung / Jubah
(  ) Baju Melayu
(  ) Blouse/T-Shirt jalan-jalan
(  ) Baju T-Shirt berkolar
(  ) Cardigan
(  ) Sweater
(  ) Seluar Slack
(  ) Seluar Jeans
(  ) Seluar Pendek
(  ) Kain Pelikat
(  ) Kain Batik
(  ) Kain Dalam
(  ) Handkerchief
(  ) Kasut / Kasut Formal (bertutup)  / Kasut Sukan
(  ) Tudung secukup rasa
(  ) Serkup
(  ) Stokin
(  ) Stokin Lengan
(  ) Tie
(  ) Tali Pinggang
(  ) Telekung
(  ) Sejadah



Toiletries
(  ) Sabun
(  ) Shampoo
(  ) Conditioner
(  ) Shower Loofah / Shower Sponge
(  ) Pencuci Muka
(  ) Razor
(  ) Mouthwash
(  ) Feminine Wash
(  ) Kotex & seangkatan (hihi)
(  ) Berus Gigi
(  ) Ubat Gigi
(  ) Perfume
(  ) Bedak Baby
(  ) Pelembap Muka / Toner / Ubat Jerawat
(  ) Sikat
(  ) Gel / Minyak Rambut
(  ) Sabun Baju
(  ) Berus Baju
(  ) Pewangi / Pelembut (Softlan la senang)
(  ) Baldi
(  ) Gayung
(  ) Bakul letak barang2 mandi - Digalakkan guna bakul kecik berlubang
(  ) Selipar Jamban


Computing Device / Electric Device
(  ) Beg Laptop
(  ) Laptop
(  ) Broadband
(  ) Handphone
(  ) Tablet / iPad
(  ) MP3 / MP4 / iPod
(  ) PSP
(  ) Earphone / Headphone
(  ) Mouse
(  ) Printer
(  ) Speaker
(  ) Laptop Cooling Fan
(  ) USB light
(  ) USB Cable
(  ) Thumbdrive
(  ) External Hard Disk
(  ) Cleaning Kit
(  ) Charger Laptop
(  ) Charger Phone
(  ) Water Heater
(  ) Sterika
(  ) Extension Lead / Wire - Dengan penuh serius aku cakap, beli benda ni. You'll need it.

Food
(  ) Supplement
(  ) Ubat demam / batuk / sakit tekak/ selsema / Panadol
(  ) Kismis
(  ) Biskut / Roti 
(  ) Jajan / Keropok / Kerepek
(  ) Maggi 
(  ) Instant soup / Instant porridge
(  ) Kordial
(  ) Air Mineral
(  ) Milo 3-in-1
(  ) Gula
(  ) Sudu
(  ) Garpu
(  ) Pinggan
(  ) Mangkuk
(  ) Mug
(  ) Tisu


Important Document
(  ) IC
(  ) ID Pelajar
(  ) Gambar Passport (Buat banyak-banyak terus)
(  ) Lesen
(  ) Kad ATM
(  ) Kad Membership
(  ) Borang-borang berkaitan
(  ) Laporan Kesihatan
(  ) X-Ray


Others
(  ) Al-Quran
(  ) Dompet
(  ) Hanger - Bawak banyak. Half untuk sangkut dalam almari, half untuk sidai baju
(  ) Hanger Bulat - Untuk gantung 'adik-adik comel'
(  ) Iron board
(  ) Beg balik kampung - Beg tarik / Beg Garfield
(  ) Beg ke kelas / Bag jalan-jalan
(  ) Buku log / Buku nota
(  ) Pencil box & Stationeries
(  ) Cangkuk gantung barang & baju - Bawak!
(  ) Kertas A4 (Bagi yang bawa printer)
(  ) Kertas kajang (Wajib bawa. Guna atau tak, belakang punya cerita)
(  ) Fabric starch (bagi awek bertudung bawal sejati)
(  ) Brooch
(  ) Bed comforter / Lapik tilam & bantal
(  ) Bantal
(  ) Selimut
(  ) Teddy Bear
(  ) Getah Rambut / Cekak Rambut
(  ) Barang-barang make-up (Letak dalam satu bag khas)
(  ) Febreeze
(  ) Pewangi Bilik / Pewangi Almari
(  ) Lap kaki
(  ) Lap basahan - in case tumpah or untuk lap pinggan mangkuk basah.
(  ) Penyapu & Penyodok
(  ) Tong sampah kecil
(  ) Plastik sampah

Ni je dulu setakat ni. Mungkin akan di-update. Macam nak pindah? Ye memang macam nak pindah rumah. Biasala. Gegirls *flip hair* Poket Doraemon much. (Lepas tu end of sem habis semua benda nak mengamuk sebab penat mengemas & bawak turun). 

Harap checklist ni membantu korang. Just copy paste kat words, buang mana tak perlu & siap! ;)


Thursday, August 29, 2013

Random Thursday


Assalamualaikum

Special for THAT drama queen :



And no, I'm not sorry for posting this. Getting tired of your 'SHEET', Your Highness.

Monday, August 26, 2013

Alhamdulillah: MieyaIzzat E-day!

Assalamualaikum

24-08-2013 lepas, my housemate, coursemate, and classmate dan kawan sekolah SMK Telok Datok; cik Nur Damia Shafee dah selamat bertunang dengan jejaka Kedah pilihan hati, Izzat Mansor. Amboi, taknak kalah. Kita punya nama Jat, dia pun nak Jat jugak. Tapi Jat buah hati Mieya dah move setapak dulu lah dari Jat McGreggor ittew. Nevermind. It can be waited. Tettt. Majlis berjalan dengan smooth & horait sangat. Mieya asyik mintak mahap sebab tak terlayan housemate-housemate dia yang datang. Hat ni pun nevermind. Pasal kitorang dah melantak makanan-makanan kat majlis tu dengan penuh selera dan bergaya, so aku habaq kat dia segalanya diampunkan. Dasar food monster!

Tema majlis Pink+Biru. Tapi aku datang pakai striking Oren+Biru. Wadehel. Tak kena langsung. Baju Cik Mieyamon sangat somey tahu! Pastel Pinkies & paling penting, Mieya dah kuwuss & hittew jeles much! JELES MUCH! Seumur hidup Shasha Yatim dihabiskan bising pasal berat badan je. Takde visi langsung.

Ni masa sarung cincin. Again, jealous KingKong. Tengok LIVE pulak tu. Aku jarang tengok orang tunang. Kalau sedara-mara pun biasanya mama abah je yang ikut sekali. Anak yang baik jaga rumah & adik. Kehkeh. Ni tengok member sendiri tunang kan, peratikan je la dengan rasa dengki ya amat + happy. Happy for my dear friend. ^_^-



Mieya santek gilos. Memang gila pink betul minah ni. Aku pulak tak sesuai pinkies. Macam pareahhh. Dah la gelapun dan hitamun. Aku nak pakai pink? Talk to my feet. Member Rumah 3C18 yang datang cuma aku, Syuhada & Liyana. Asmidar & Ika jauh kat Kedah & Melakau sana. Syafa takde lesen, Athira pulak mana boleh bawa kereta jauh-jauh. So kami bertiga je lah wakil ambik berkat. Mana tau jap lagi turn salah sorang. Hahaa. Keh tak lawak bro.

Pahal pandang bawah kau Oren? Malu ayam pulak macam kau yang tunang. Tarappoddah.

Selekeh sungguh. Silap besar duduk sebelah Mieya. Tenggelam habesss. Tengok pipi? Tu namanya raikan Aidilfitri yang sebenar. Wakaswakaswakas. Yana & Syu datang punya awal. Semangat sungguh. Si Aida Effarina pulak baru datang time aku balik. ZZz.

P/S : Seronok jugak buat majlis. Tapi rasanya if it's my turn to engage, takde rasanya macam ni. Kena tunggu Big Day yang bertahun lagi. A long way to go. Habiskan dulu degree dengan first class, In shaa Allah!

Saturday, August 24, 2013

UiTM Puncak Perdana : Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Rekod I

* Post kali ni ditulis agak khusus kepada student Information Management. Tapi kalau yang lain still nak teruskan pembacaan, no problem at all.

Assalamualaikum.

Seperti yang dicanang pada entry lepas, aku ada habaq nak cerita pasal degree aku sekarang right? Well, pada sesiapa yang masih tak notice, I'm currently studying Bsc. of Information Science (Hons.) Records Management, UiTM Puncak Perdana. Kira sequel la lepas habis DIM haritu kan. Triquel,(triquel?)  maybe nak sambung master kat Australia. Eycehh. Hebat nau cita-cita. Satu semester degree pun semacam mau cirit mencecet tengok paper final. Degree rekod ni nampak senang. Aku pun nampak dia macam senang sebab tak payah nak bergelumang dengan AACR dan cataloging. But then, ketahuilah, aku, anda, you guys readers semua dah tersilap *sambil kesat air mata*

Kenapa aku cakap macam ni? First, apa yang buat dia susah; soalan final exam dia. Serious talking lah kan, time korang belajar dalam kelas korang takkan sangka paper final akan jadi sangat killer dan gila sebab time dengar melanguk-languk kat teori dalam kelas tu, benda macam simple dan senang. Paper IMR504 Filing & Classification betul bagi wake up call. Memang tampar aku habis-habisan, buat aku sedar Records Management ain't a Playdoh. 

*Tamat mukadimah

________________________________________________________________________________________________________

Apa itu Minor & Elektif ?

Life degree, dah tak sama macam diploma. Wake up you guys. Diploma manade makhluk-makhluk Minah & Elatip ni. Bila masuk degree, korang cuma akan belajar 2-3 sahaja subjek degree korang. 2 atau 3 daripada 7 ke 8 subjek. Sikit je. Subjek yang fokus pada degree kita ni kita dipanggil subjek core. Tak paham?



Biar cik Shasha Yatim explain secara ringkas kat you guys apa itu Minor & Elektif supaya anda fresshies boleh timbal siap-siap mana satu yang korang nak pilih.


Dan obviously aku pilih elektif. Tengok balik subjek yang aku ambik kat atas;

  • School Resource Center Management tu silabus dari Degree Resource Center
  • Reference Service tu silabus Degree Library Science

Some people pilih elektif sebab variasi subjek. Practically tu betullah. Dapat merasa belajar (walaupun sikit) empat-empat degree. Tapi sebab utama aku ambik elektif untuk jaga pointer. Pada mulanya aku nak ambik Minor Information System. Tapi bila dikira-kira, time diploma dulu memang susah benau nak score subjek-subjek system walau macam mana hardcore pun aku study. So, I end up having elective. Aku 'ada kuasa' untuk pilih & susun subjek supaya dalam satu semester, aku tak berhadapan dengan 2 subjek susah sekaligus. Means, dalam 2 pilihan tu, 1 aku ambik subjek yang senang, 1 lagi aku ambik yang mencabar sikit. So balance lah kan?

Pilihan Minor & Elektif ni cuma wujud di kampus induk, UiTM Puncak Perdana. Pelajar-pelajar yang diterbangkan ke kampus Machang, Segamat & Merbok; you guys nak atau tak, perlu berhadapan dengan Minor. Tiada pilihan. Sebab tu student-student Puncak Perdana boleh dikatakan untung jugakla walaupun kampus macam ______________ (krikkrik). Di Puncak Perdana;
  • Kitorang boleh pilih nak Minor atau Elektif 
  • Kitorang boleh pilih 3rd language yang lebih banyak variasinya
  • kitorang diajar oleh lecturer-lecturer veteran....? Itu dikira kelebihan ke? 
  • Yang paling penting, In shaa Allah semester pertama & kedua dapat kolej.


Setakat ni dulu entry nya. Kering idea nak tambah apa lagi, plus macam dah banyak sangat je text. Berpinauu mata. I'll update about degree lagi. Akan datang, khas pasal degree record ;)

Sunday, August 4, 2013

Degree : First Result

Assalamualaikum

Hola boys and girls. Seperti biasa, setiap sem, aku mesti akan bawak perkhabaran ni. Tapi kali ni, I'm no longer posting about diploma result, but degree instead. Seperti entri-entri lepas, dah diterangkan right, aku jump terus ke semester 3 since aku ambik diploma course yang sama. Degree sillabus, tak semudah diploma. Kalau korang rasa diploma susah, naik degree korang akan rasa diploma tu kashang guring. Sebab tu aku tak target tinggi. Target dekan pun tak. Memang dah pasrah sungguh sejak awal lagi. Bukan sejak awal lagi, sejak keluar dewan exam lagi. Soalan-soalan untuk degree, undeniable susah.  Tapi Alhamdulillah, untuk semester permulaan ni, I'm survived. 


This, isn't for showing off. nope at all. Ni lah realiti student records. You have to face 7 subjects untuk semester ke-3. Yang B+ dedua tu aku target A/A- keluar result macam pfffft. Kalau dah nama lecturer ni memang tak boleh nak jangka style marking tu macam mana. Tu yang aku takut untuk sem depan sebab plannnya nak ambik Web Design sekali lagi. Satu-satunya subjek yang aku achieve C+ sepanjang diploma. Trauma *ceh trauma* sampai sekarang.

In a nutshell, I am so SOOOO grateful to have this. Pagi2 sahur lagi aku dah tunjuk slip result kat parents. Tak sia-sia menggelabah sepanjang malam tunggu result appear kat e-mail. Housemates yang ambik degree records, Alhamdulillah empat-empat semua Dean List. Big congrats buat Damia Shafee, Syuhada Mazlin, dan Athira Radzi. Untuk degree, aku nak aim selempang pink sama-sama dengan kawan-kawan seperjuangan. Eyce. Berdegarnya kita. Berangan tu penting. I'll do anything possible to maintain this. In Shaa Allah, ilmu yang aku dapat akan digunakan sebaik-baiknya, dan kejayaan yang datang akan dijadikan batu loncatan to gain the brighter future.


Semoga kita semua sama-sama cemerlang till the end of our study. Ameen.
*pakcik kat tengah tu dah sukses pun. Anda terkecuali ye pakcik*

Sunday, July 28, 2013

UiTM Puncak Perdana : Kolej Jasmine?

Assalamualaikum

Dah lama sangat tak menaip. Dari bulan Mei sekarang dah nak habis Julai pun. Aku memang layak jadi peneraju dasar baru : Dasar Kemalasan Belia Negara. Kena propose kat DS Najib mungkin. Well-well, semester pertama dah lama habis. Sekarang tengah berusaha pasrah tengok result FIRST untuk degree. 


In Brief: 
Surprisingly, surprisingly okay, surprisingly tak semudah yang aku sangka. Aku bukan pandang rendah, tak. Come'on lah weh, aku belajar balik kot apa yang aku belajar time diploma dulu. Kitorang pun (aku dan housemate-housemate aku) pun take this degree things mencece je la. SEJIBIK kisahnya. Assignment? Kalau tak kerana hati ni suci mulus berseri (Eh?) aku dah copy balik bulat2 assignment-assignmnet diploma; tukar nama lecturer, tukar tarikh submission. Sama nak mampz. Cuma, ada cumaaa. Adaa. Cumanya arahan assignment-assignmnet terbabit dah di-spin, di-twist dengan bijaksananya kasi benda jadi rumit sikit in the end. Plus, bila dah men-degree-kan diri ni, ada lah 3rd languange. To play safe; aku ambik Arabic Language. Guehehe. 

*Nampak tak. Nampak tak malas tu tahap iguana Kenya. Nampak tak ni??!

______________________________________________________________________________________________________

Banyak benda sebenarnya nak dicerita, tapi dah jadi normal human la, mana senang muntut baca panjang-panjang ni. So I'll make this entry as simple as possible, yet understandable and beneficial. Kalau you guys readers eventually find out this entry panjang nak dead, ketahuilah ni cuma separuh dari idea asal. 

Okay kita start dari kampus dulu. Entry akan datang baru kita sembang pasal degree Records Management. Dari Merbok terbang daku ke Puncak Perdana. Nama kemmain bagaikan gah nak dead; Puncak Perdana Induk Fakulti IM. Tengok-tengok dengan mata kuppala, nak nangis. Fakulti macam pasaraya. Pfffft disitu. Eleh tapi tak kisah ponnn. Kita datang nak belajar pppponn. Bak kata instagram 


Haha. Kidding. Menyampah aku dengan hashtag beriban macam tu. Porenggey betul. Lepas 4 bulan bertapa di Puncak, well takde teruk mana pun. Okay-okay, fine, kampus tu memang pathetic. Nak banding dengan Merbok, kalah mati tak bangun-bangun. Jauh nauuu beza. Tapi sebab dekat dengan Encik Ejat McGreggor saya, segalanya indah. Citpodah. Nak tahu apa paling best pasal Puncak? Kolej dia. Kelas pukul 10 am ni, 9.45 am baru bangun pun sempat lagi pergi kelas. Dia punya dekat tu, Masya Allah ( nada P Ramlee). Bukti? This 

Nampak Pasaraya Myd..eh. Nampak fakulti depan tu? View ni dari rumah saya hokeng. Dekat kan? Sangat! 

Namun begitu, seribu kali sayang, student degree tak lagi ditaja mewah macam diploma dulu. Sikalang kita olang kena bayar kolej tau. Satu rumah RM 2,400. Per sem. Haha. RM 2,400 satu bulan, dengan aku-aku sekali main demonstrasi jalanan kat Puncak tu. Dah la tingkat 5.

Trivia Kolej Jasmine:
  • Kolej Jasmine Puncak ni tak pakai bilik. Kitorang ada rumah ala-ala apartment ; lengkap dengan 3 bilik, 2 bilik air, ruang tamu yang agak besar, tempat sidai baju, rak kasut, meja study + lampu meja, balkoni, dan pantri yang tak rupa pantri langsung.
  • 3 bilik pula dibahagi lagi. 2 bilik untuk 2 orang. 1 bilik untuk 4 orang. Means, satu rumah mampu menyumbat exactly 8 orang.
  • Harus diingatkan, satu bilik = RM800. So, penghuni bilik 4 orang hanya akan bayar RM 200/head sahaja untuk kolej, while penghuni bilik 2 orang, nak tak nak korang kena bayar RM 400/head. 
  • Yuran kolej ni termasuk sekali bil api dan air. Kalau korang terlupa tutup suis sterika sampai seminggu pun korang tak akan dikenakan apa-apa. Tapi sumpah tu memang biadap la.
  • Kat sini ada kafe, ada "kandang". Tu je tempat makan yang ada. Tapi jangan risau, actually banyak lagi pilihan cuma tak tertaip je.
  • Untuk pelajar yang freshly baru nak masuk, korang boleh pakat dengan kawan-kawan kalau nak satu rumah. In Shaa Allah boleh sebab aku pun buat camtu. Lagi 2 bulan nak masuk dah sssebok cari housemate. Tapi pastikan pakat tu  takat 8 orang la.

Cakap banyak pun tala guna wo. Meh aku present sikit macam mana yang dikatakan rumah tu. Korang nilai la sendiri berbaloi tak RM 600/month campur bil api & air :


Maafkan camera Handphone Rebate Alcatel saya. 2.0 MP memang mengundang.

Description : Gambar ni shows ketinggian & luas rumah ni. Boleh tahan besar la kan. Okey la bagi kami yang senang puas hati ni. Setiap meja ada lampu, suis & rak buku masing-masing. Ruang tengah-tengah tu memang besar. 



Description : Belakang langsir tu balkoni & ni dia 2 toilet yang dijanjikan. Dijanjikan? Dukacitanya dimaklumkan bilik air ni tak boleh digunakan serentak. Kalau nak jugak, hamek dua-dua belah shower tu tak keluar air. My advice here, amat digalakkan untuk one of the member bawa baldi besar atau container, untuk isi air siap-siap. So, waktu peak hour, dua-dua bilik mandi boleh digunakan.



Description : Gambar atas-Bilik 3&4, Gambar bawah-Bilik 1&2. Bilik untuk 2 orang. Yes, memang tak aci sebab salah satunya ada meja while lagi satu bilik, meja kat luar. Nasib kau lah Jah sebab most of the case, pihak pengurusan yang bagi kita nombor bilik tu. Selalunya bilik yang besar sikit, ada meja & pemandangan yang superb, BILIK 1&2. Bilik aku bilik 3&4, bilik stor. Memang kesian. Bayar sama RM400 ni tapi cuma dapat bilik super kecik. Anak-anak sekalian, nilah namanya takde rezeki. 


Description : Okay Jah & Jang, inilah bilik 4 orang. Kecik? Yeap, kecik. Sebab tu most of the time penghuni-penghuna bilik ni bersidai-sidai kat ruang tamu. Bilik camni kongsi 4 orang. Nak bernafas pun macam nak kena mintak CPR. Tapi tulah, bayar 200 je. Murah.


Gambar-gambar ni semua shows condition rumah yang super-bersih. Time ni semua housemate dah berrambz balik rumah sebab dah habis exam. Tiada unsur keaiban. Mengapa keaiban? Kitorang je tau. Wakakaka. Tak lawaknya kita. These pictures just want to give all of you the idea of how rumah-rumah at Kolej Jasmine might looks. Tapi serious ni bebz, kalau satu rumah sekepala semuanya, hidup berumah tangga ni memang best. For those yang dapat random housemates besok, pray for your housemates will be deadly sporting. Oh ye, one more tiny thing, kat Puncak takde cleaner nak tolong angkat sampah tau. Korang kena bawak sendiri sampah 8 tan korang tu then campak kat rumah sampah yang disediakan.

Time nak balik haritu, dengan barang-barang macam nak pindah rumah ni, aku bawak turun sorang-sorang dari tingkat 5. Penat gila eyyyyallll. Time tu iman dah goyang. Habis keluar segala carutan azazil dimana most of carutan hina dina tu adalah khusus buat staf kolej sebab bagi aku tingkat 5. (Padahal salah sendiri bawak barang banyak-banyak). Harapnya takda jiran dengarlah. Jatuh imej ittew. Hiks.

80% of my stuff. Banyak ke? Aku rasa kalau tak sebab biskut-biskut Jacob Asmidar tu, takdelah aku kena turun naik round ke 6. As mohon rasa bersalah.


Oh oh oh. One more thing, kat sini broadband P1 Wimax line superbiah! Broadband Yes 4G, can godai. Celcom okay & Maxis pun okay kot. Paling best P1 la weh. That's all folks. Next entry,maybe I'll talk about my course; Bsc. Records Management. Bye all!


Saturday, June 1, 2013

Happy Graduation, Shahirah Mohd Yatim!

Assalamualaikum.

Dah lama betul aku tak update. Nak kata busy, takdelah busy mana pun life degree ni berbanding diploma. The becoming 3 minggu last ni mungkin busy, tapi minggu-minggu sebelum ni, kalau aku cakap life busy nak mampz, dosa besau lah aku tipu korang ni ha. Surprisingly diploma years JAUH LAGI PENAT. Aku tak sure adakah sebab aku dah terbiasa penat time diploma or memang degree takde kerja sangat. Kita tengok semester depan macam mana sebab aku plan nak ambik course elektif  information system. Gigih ni nak ambik IS sampai terbeli (TER?) lappy-lepau yang baru. ihix hix hix. Al-maklum la netbook itew yang somey molek tu tak support sangat software yang berat.

Okay kay uols, entry kali ni nak cerita pasal Istiadat Konvokesyen UiTM ke-78 yang baru berlangsung 21 Mei lepas atas permintaan kebanyakan junior. (Atas permintaan tu. Tak tahannn). First time, diulangi, for the first time in my life aku merasa graduation bagai ni sebab sebelum ni kan aku sekolah biasa je. Takat naik pentas ambik hadiah galakan pun dah bangga tingtong. Kali ni, aku merasa terus graduation universiti. Best tapi penat. Penat sampai demam tak lama lepas graduate tu. Boleh bayang macam mana penat dia?


Dewan Agong Tuanku Canselor sebelum perarakan graduan & pendidik masuk

Keadaan dalam dewan sebelum isitiadat bermula

Abah pun dah pandai selfies. Jiwa remaja betul selfies-selfies.

Dah duduk dalam dewan tu, jangan harap la nak keluar beli keropok lekor ke apa. You're strictly not allowed to exit DATC selagi Dato' Sahol tak umum graduan sebagai alumni UiTM. That means, eventho kita orang paling first yang naik pentas, kita perlu tunggu jugak sampai orang last terima skroll baru kita boleh keluar. However, istiadat ni tak lama pun. Pasal apa? Okay korang bayangkan about 1300-1400 graduan dapat scroll diorang within 3 jam sahaja. Dari 9am- 12pm. Memang sangat rapid, efektif & efisyen.



Sementara tunggu giliran yang keberapa ratus entah, kami sempat bergwiyomi kunun somey. Me with Nur 'Atiqah Rosli, one of my closest friend yang aku kenal dari minggu orientasi diploma lagi. Bagaikan rezeki turun dari langit, out of beribu-ribu manusia tu, we'ols dapat nombor giliran yang menempatkan kitorang duduk sebelah menyebelah. Epic moment! Kawan-kawan yang lain pulak bersepah-sepah duduknya. Terpaksa ikut nombor tempat duduk yang UiTM dah tetapkan. 


Alhamdulillah, dengan gastrik-gastriknya, iols berjaya jugak hambik scroll dari Dato' Sahol (Vice Chancellor UiTM) tanpa menjatuhkan topi atas kepala tu ha. Korang yang bakal graduate, better pinkan benda alah topi tu. You won't afford keseganan besar topi korang tertanggal depan VC. Tertanggal satu, tu belum skrin besau T-Rex dok tayang scene topi jatuh tu. Selagi korang tak turun tangga pentas tanpa jatuhkan topi, selagi tu hati tak tenteram. Ini fakta Ripley's Believe It Or Not.


Alhamdulillah, 2 tahun setengah struggle (la kononnya), Shasha Yatim berjaya menggomol selimpang pink. Bagaikan Miss Universe versi bambam.


My favourite man pun datang konvo. Maaf masih tak bulih tunjuk muka sebenar sebab belum jadi imamku lah kunun-kunun. So Shasha Yatim pun transform beliau ke Ewan McGregor kegilaan saya.


Di perkarangan DATC. Serius duarius waktu tu panas gila. Dengan jubahnya yang tebal, aku rasa ni la faktor utama aku demam tak lama lepas habis konvo.


Amboi mama. Syok sangat ni mukanya. Nanti aku kahwin pun syok macam ni jugak agaknya.


Siti Sa'diah Abdullah pun salah seorang penerima Anugerah Naib Canselor tau. Jangan memain.

Andaikata la korang ada geng and plan nak ambik gambar sama-sama habis konvo, seriously, 79.9% hajat korang takkan tercapai. Antara sebab-sebabnya :
  1. Dari dalam dewan lagi korang dah terpisah. Nak berkumpul luar dewan lagi lah macam %*$#@ sebab terlalu ramai makhluk. Dengan graduannya yang dah already ramai, tambah dengan sanak-saudara, ipar duai dah tunggu luar dewan, nak cari each other memang agak payah. Sorry to inform this. 
  2. Some of graduates tend to bergambar dengan family terlebih dahulu berbanding kawan-kawan. Diorang akan perabih snap dengan family, then baru cari geng.
  3. Ada yang terpaksa balik awal/terpaksa gerak awal disebaban cuaca, kekangan kerja, dsb.

So, nasihat ShashaYatim, dapat je jubah konvo beberapa hari sebelum konvo tu, korang terus bergambar ramai-ramai. Satu geng ke, satu kelas ke, satu batch ke. Tak kisahlah. Tu je waktu terbaik sebab waktu ambik jubah tu, keadaan tak haru sangat. Ada yang fly dengan jubah-jubah sekali ke Taman Tasik Shah Alam, Setia City Mall, ke taman Putrajaya, bergambar sakannn. Almaklumlerr pemandangan cantik kan. Me and my clique pulak just snap depan DATC. Takde siapa nak bawa kami ke tempat-tempat cantik. Haha. Tapi tak kisah pun. Yang buat gambar cantik bukan pemandangan, tapi bila bilangan tu cukup 5. 


Atiqah Rosli, Shasha Yatim, Murni Mohamad, Asmidar Ashary, Sarah Said


Some of my classmates. Badly miss KIM 110 H. Rindu nak masuk kelas sama-sama :'(

Hadiri istiadat konvokesyen, satu pengalaman baru yang menarik lebih-lebih lagi bila kita berjaya grad on time sama dengan kawan-kawan yang lain. Everything fascinating except for the effect korang akan jadi super-duper-penat lepas konvo tu. Jumpa classmate lama, huhahuha bagai, memang undeniable la sesi jejak kasih tu tak dapat nak elak. Juniors yang baca ni, belajar kasi all out; pastikan korang grad ikut time yang telah dirancang. Junior yang dah berjaya tamat, tamat dengan first class, dan tamat dengan ANC, tahniah Shasha Yatim ucapkan dan selamat menghadiri Istiadat Konvokesyen ke-79, In Shaa Allah.

P/S : Graduan ANC & Ijazah First Class serius dapat tepukan gemuruh gila. Dah la tak payah bayar PTPTN, jadi hot stuff lagi. Syok boleh.

Life : Married? Checked!

Assalamualaikum By the time I'm writing this, cukup 3 bulan seorang Shasha Yatim sah jadi isteri Mohd Ikram Zaidi yang aku jump...