Sunday, January 11, 2015

Random : Favourite Movie of All-Time

Assalamualaikum.

Kali ni rehat kejaplah dari tulis pasal IM. Baru je habis exam Academic Library semalam. Dia punya stress nak baca subjek library ni pergh. Baca Information System jauh lagi best (No hard feeling ye librarian & student-student library sekalian). Aku dan library memang tak boleh nak berbestfrined forevah la kot rasanya. Yes, benda tu senang TAPI nak baca, hmmm. For me, teori pengurusan library tu lebih mudah dari teori pengurusan rekod cuma praktikal & bab cataloging tu aku tak boleh kata apa. Apa ni Shaaaa apa ni kata tanak sembang IM ?!

Okay okay now aku sembang pasal favourite movie. I don't watch superheroes & action movie & Twilight especially. Sorry for not being mainstream and bilangan bakal jodoh mungkin la berkurang bila baca ni kan. Of course la boboys nak cari gegirls yang tengok all those ketangketung bangbang movie right? Ahahhh. Maaf not me. Another one yang aku macam tak boleh go langsung is Twilight. Vampire movie penuh dengan scene kissing & love-making dari awal sampai habis yang buat aku rasa wadepap lah gila pointless cerita ni woi and ianya meletup di pawagam? Oh please la there's another better porn movie out there (aku tak tengok tapi aku pasti ada). Aku taknak bash siapa-siapa punya interest in here tapi please open your eyes. Not Twilight!

And they originally don't sparkle. Duh

Not saying taste movie aku handsome sangat tapi atas sikit la dari Twilight. Hewhew. Aku jarang bermovie actually sebab 2 hours untuk satu hasil karya adalah sangat lama so, aku kena pastikan the 2 hours spent will be berkualiti, memberi pengajaran & change my mood. Dan sebab tu jugak bila member-member aku tanya "Sha ko ada movie apa ? Nak pinjam Hard Disk?" aku macam teragak-agak nak bagi sebab aku takde Running Man, Korean Series, Malay Series, Malay movie & aku akan balas "Aku ada movie aku la". Hahah. Sometimes malu jugak dengan taste yang terlalu 'tua' ni. But this is Shasha being Shasha. Deal with it.

The following are my favourites. Yang buat aku tersedar beberapa perkara, yang buat aku sedar hidup terlalu singkat untuk jadi negatif, dan buat aku sedar genius people are everywhere. Good movie not necessarily popular. Aku tak rank ikut tahap suka ke apa. They'll be randomly listed. Have to mention here there are some sounds-stupid-movies in the list but when it teach me something so I guess why not? (Dah jangan nak justify Twilight teach you something jugak. Total boo-hoo).


Pans Labyrinth
Personal rank : 7.8/10

"Because it is in pain that we find the meaning of life"

This film won Best International Film & Best Film Not in English and tons more as this is a Spanish film. Movie yang sepatutnya bertema fantasi tapi last-last aku rasa seram dia lagi banyak dari fantasi. This movie buktikan tanpa hantu mulut koyak, hantu rambut panjang seret tahi, dan scene 10 minit sekali nak sergah pun sesebuah movie tu mampu jadi seram as hell. If korang harapkan hantu berdarah bagai, tak payah la kot nanti kecewa. Suspen dia banyak betul. Kalau kat panggung wayang ni mau orang sebelah sumbat mulut aku dengan popcorn. But I can't help it! Nak tau how creepy this movie was, dengar intro lullaby dia di sini.



Forrest Gump
Personal rank : 9.5/10

"Life was like a box of chocolate, you never know what you're gonna get"

Tak payah cakap pasal award movie ni dapat. Lenguh jari nak taip. 6 Awards tu baru Academy Award belum sembang hat lain. This movie, kalau korang belum tengok, please tengok. Ada sebab kenapa dia punya award tu berjela. Very inspiring, brings the positive spirit in me sebab watak utama tu sendiri, sangat positif. One of the best movie of all time for me. This movie shows that there's always hope & there's always way. Highly recommended by me.





Stranger Than Fiction
Personal rank : 8.5/10

"Sometimes when we lose ourselves in fear and despair,in routine and consistency, in hopelessness and tragedy; We can thank God for Bavarian sugar cookies"

Best. Movie ni korang kena tengok 2,3 kali baru faham kalau korang jenis siput-siput lembab macam aku yang lambat pick up ni. Tapi apa yang movie ni nak sampaikan is quite clear. This movie shows me that there are many ways to be happy it's just us who decline to seek it. It taught me that life is too short to not making it live. Sometimes kita rasa, esok ada esok ada. Esok aku buat, esok aku confess, but how if there's no more "Esok" for us? Ni la movie yang boleh spark the spirit untuk mencari kehidupan; the way we want it to be and with whom we want to spend the life with.



The Shawshank Redemption
Personal rank : 9.5/10

"I guess it comes down to a simple choice really;
Get busy living or get busy dying"

Aku tak minat langsung cerita yang dah boleh agak seterusnya apa & apa so this film suits me best. Unpredictable. This was recommended by a friend of mine and yep, worth my time. Mindblown-ly epic and terrific. Genius-genius watak Andy Dufresne, genius lagi orang yang tulis cerita ni. Seriously a wow movie. Siapa sangka it will ended that way? I don't want to be a spoiler here so check it out yourself. Mihmih. Talking about award, this film released sama tahun dengan Forrest Gump so Forrest Gump beat this film so hard but I can assure you, this and FG are equally epic.



Run Lola Run
Personal rank : 7.8/10

"Countless question in search of an answer, an answer that will rise to a new question and the next answer will give rise to the next question & so on but in the end; 
Isn't it always the same question?"

A Germany movie that I opened by accident from my friend's external hard disk & turns out "Oih apa cerita ni gelabah sangat?" Sebabnya aku tak faham yang movie ni bertemakan "What-if?". Lepas tengok 2 kali tu barulah faham yang jalan ceritanya ada terbahagi 3 dimana lain bahagian, lain decision Lola & effectnya kepada dia. Quite confusing tapi menarik. Situasi dalam cerita tu sangat pantas, menggelabah & somehow, korang pun akan tertanya kalau korang berada di tempat Lola, what will you do?







Mr.Nobody
Personal rank : 8.5/10

"I'm not afraid of dying; 
I'm afraid I haven't being alive enough"

Ni pun "What-if?" movie. Talking about choices & effect of every decision we take. Macam Run Lola Run, dia straight & clear tau, Lola take this decision and kita akan tau straight away apa impaknya. Tapi dalam cerita ni, dia bersimpang siur sikit yang buat aku tertanya, apa decision yang Mr.Nobody ni ambik sebenarnya? Dalam decision yang dia buat, ada lagi sub-decision dan dalam sub-decision ada lagi sub sub-decision. Woa woa for me this movie kategori heavy nak digest. For me la. Tapi sangat menarik. Open my eyes about macam mana keputusan yang kita ambik akan merubah hidup kita dan orang sekeliling.




Juno
Personal rank : 8.7/10

"The best thing you can do is to find someone who loves you for exactly what you are; Good mood, bad mood, ugly pretty, handsome, what have you; The right person will still think that the sun shine out your ass"

This film, easy-to-digest film won 2008 Academy Award. Macam stupid & cheap,tapi actually convey something. Some people said duit menjamin bahagia but me & this movie say "nope". You can still be happy dengan adanya supportive family and best friend. Load of bucks is just a bonus. Jangan ambik part Juno preggy luar nikah semua, ambik positive part yang korang semua boleh dapat dari cerita ni. Somehow I think this movie is beautiful. Oh plus, Juno santai & kelakar.






Bridget Jone's Diary
Personal rank : 7.9/10

"It is a truth universally acknowledged that when one part of your life start going okay, another falls spectacularly to pieces"

Romantik komedi yang agak sakai but full of message to us girls. 18++ sahaja ye. Aku yang 23 pun kinda segan nak tengok part-part terlampau ni tapi bukan yang tu aku nak tengok. Ni pun filem santai & jenis kelakar spontan. I can relate my life with hers. Thing is, Bridget taught me lot of things. Girls can and have to stand by ourselves, how to be independent, know how and when to move on. Also, cerita ni ketengahkan banyak issue-issue about relationship & marriage.




Miracle in Cell No.7
Personal rank : 9.5/10

"Can't you arrest me too?"

Ni la quote yang mampu buat hati kristal aku nangis sebanjir 6 meter padu. Budak perempuan dalam gambar tu cakap macam tu kat seorang warden just to be with her father dalam penjara. Untuk sebuah movie yang takde big star & bajet gitu-gitu je, this film's actually dah tersenarai sebagai third highest grossing Korean film of all time. I can say this is a movie confirm nangis and penat nangis. Mama tengok cerita ni dah hujung-hujung taktau apa pun tetiba nangis sama. Eh?? My housemate lagi la boleh bantai sambung nangis kat katil lepas habis cerita haa tu yang tu I kenot ubat la. Tapi serius, this is not the typical lovey-dovey story whatsoever. Sangat kelakar & sadis at the same time. Highly recommended.


Banyak lagi movie yang bagus-bagus aku tak tengok lagi sebab I'm not a movie lover. Aku lebih suka tengok series. Pulp Fiction, Seven, The Notebook, Inception and many others yang tak bersentuh lagi but yang aku senaraikan ni memang total favourite. Cuti-cuti ni boleh la try tengok mana tau they might spark something in you and your life. Aku tengok je movie santai & ringan tapi selalunya Malay movie aku tak berapa nak tengok sebab selalunya plot is so predictable, tak hantu, cinta, tak cinta lawak tahapape, or gangster yang pada aku so terpaling pointless. Pandai ajar adik-adik aku cakap bukan-bukan je. Hmmmmmmm. Okay la that's all for now! Bye.

Friday, January 2, 2015

UiTM Puncak Perdana : "Bollywood Contemporary" Pre-Graduation Dinner

Assalamualaikum.

Halu olls. Okay since sem dah habis & final start lagi 4 hari, moh la aku hadap blog ni kejap. Actually aku dah boleh start gelabah dah since satu habuk pun aku tak baca lagi & subjek yang aku kena hadap 6hb nanti nota dia tebal teras bumi. Nampak tak confident tu tara mana? Okay nevermind, gelabah pun bukan hensem. So kita relax. Since nak cepat ni, aku tulis entry kontot je kali ni. Entirely pasal "Dinner Malam Pragraduasi tema Bollywood".

De Palma Inn, Seksyen 19, Shah Alam

Nak dijadikan cerita, mula-mula bila aku dengar depa decide nak buat tema Bollywood, I was like "What? Celah mana nak cari baju?" sebab for the first time aku nak cuba la ikut tema dinner. Selama ni time diploma pergi dinner hebat-hebat pun sarung jubah pergi kelas je tak kisah la tema dia gah tara mana. Ni baru semangat nak join the theme tup tup Bollywood plak dah. Aku mengharapkan Arabian Night ke, Dress & Tuksedo ke sebab kalau aku beli dress baru pun, still lepas dinner aku boleh pakai lagi. But then aku terfikir nak pakai kurti je. It just around RM30, ikut tema & aku boleh pakai bawak pergi jalan-jalan lepas dinner. Sebelum aku nak beli baju, I will ask myself whether that baju
  • Boleh bawak pergi jalan-jalan?
  • Boleh bawak pergi kelas?
  • Boleh bawak pergi kenduri?
  • Boleh bawak pergi dinner?
  • Boleh bawak pergi dating? (Ah like I go dating. Puih)
Kalau that baju memenuhi SEMUA kriteria yang disebutkan, Shasha Yatim akan sebat baju tersebut dengan sepantas kilat. 5-in-1 certainly worth the bucks. Me is less likely beli baju yang sesuai untuk 1 occassion je unless terpaksa. Okay then akhirnya aku beli la kurti merah ang ang yang in my eyes very pretty.

Make-up ditaja sepenuhnya oleh Victoria Jackson Studio @ SACC Mall.
Without fake lashes & contact lens. 

Yup, that simple, express make up is free sebab aku member Victoria Jackson. Benda free memang la okay-okay je kan? (Boooo sikit-sikit nak justify dah tak cantik tu terima je la tak cantik. Kahhh). Benda start pukul 8, lebih kurang lepas maghrib tu baru sebokkk nak mekap tak ke haru? Tak tenang betul. Dok gelabah tu bawak kereta kocoh-kocoh, sampai around pukul 8++ jugak lah hampeh tak start lagi nya pun. Bayang bas UiTM lagi lah tah kat mana. Pi kona parking kat langit ketujuh kot. Janji Melayu yang truly Melayu. So juniors, kalau dinner korang besok cakap start pukul 8, sesungguhnya tu adalah sembang mak angkat je. Bawak kereta leklok okay.


Makanan? Not bad. Melayu kalau dapat nasi memang diam lah kan? Aku fikir kitorang kena beratur ala DM asrama rupanya tak. Fortunately tak. Di-serve sepenuhnya. Fuh kedefuh sebab kasut yang aku pakai time dinner tu tersangatlah tinggi (Adik aku punya tolong jangan bash). Kitorang dilayan dengan penuh jitu sampai kain lap mulut pun butler jadian tolong lapikkan. Air pulak pantang nampak gelas kosong terus nak tuang sampai melimpah. Alolo rajin nau meh ikut aku balik rumah jadi butler betul-betul.


Then ada pulak persembahan tarian Bollywood dari student part 6. Very the meriah. Rasa macam nak join je time tu. Tapi aku mampu rakam video dari jauh je la wkwkwkwk. Whatever it is, the suasana sangat best, bingit tu sudah pasti. Memang menepati tema betul lah. Dari lecturer sampai ke student, sporting habis. A night that worth to remember.

Makannya kejap je. Yang sampai pukul 12 tu ambik gambar tak habis-habis. Dengan housemate lebih-lebih lagi lah. 2 tahun stay together. Dari zaman tunggu bas Rapid KL sampai ke zaman naik Avanza Mieya, belum cerita part masing-masing tarik tilam keluar ke ruang tamu tidur style camp fire, makan maggi berjemaah pukul 3 pagi, masing-masing balik kolej bawak masakan sendiri walaupun rasa hazabedah, hah belum part sentap menyentap, gaduh tak gaduh. Okay dah dah sudah cerita pasal housemate harus digarap dalam 1 entry khas sebab special sangat. So berzabar. La ni moh tengok geng Le Gegurlz melaram tahap bimasakti.

Amboi Tira. Dah pandai. Terer aku ajar

Riang ria raya. Eh?

Memasing mekap tebal kek Indulgence
KakaTadaa kening tu kening kemain. KakaMiya bulu mata tu hamekau

Kalau nama kat Puncak Perdana ni dinner sekali je. Pre-graduation. Tak macam kat kampus cawangan. Tiap sem gwa memendam rasa tengok gambar dinner depa kat UiTM Kedah. Sem ni je lah merasa. Untuk majlis anugerah dekan pun tak buat dinner macam kat Merbok. Kat sini ada hi-tea. Dinner is nehi nehi. In conclusion, dinner pre-graduation tak mengecewakan, Belibu taniyaa kepada organizer.We had a real good time together.

Thanks for the sweet short moment :)

That's all from Shasha Yatim for now. Nak study woi. Nota ISM dah bising panggil-panggil aku. Blerghhhh. Semoga aku sempat habis la chapter beriban tu. Hihi. Bye!

Thursday, January 1, 2015

UiTM Puncak Perdana : Mini-praktikal di Institut Jantung Negara (IJN)

Assalamualaikum

Hey readers. Maybe reader. Hmm nevermind. Macam blog aku ada yang baca tapi tak kisah lah. Aku still nak update entry mana tau hasil kesabaran aku menitip puitis-puitis IM kat blog ShashaYatim ni bakal menjadikan aku bloggerpemes saing2 Hanis Zalikha suatu hari nanti. Kahh. In my dream.

Warning : Entry ni panjang!

Sem lepas cuti lama kot. Dekat 2 bulan. Kalau kerja Hinode Shop mau dapat 2.5k tapi aku sebagai bibik jati haruslah gagah mengerah keringat membantu mak saya yang dicintai dirumah selama sebulan. Right after raya, dalam seminggu tu (well cukup-cukup la kan pow pakcik makcik duit raya) aku terus berlepas pulang ke Puncak Perdana kesayangan dan bermulalah babak cinta antara aku & IJN. To be honest, 2-3 hari sebelum start kerja tu, aku, KakaMiya & KakaTada cadang nak tarik diri kot. Saiton datang ziarah raya ke cemana aku tak tau la, tambah2 ada mamat gonjeng tu sembanggg kata bilik rekod sebelah bilik mayat (eyy menyirap) tapi NASIB BAIK kitorang still go on dengan plan nak join kerja IJN tu. One of the best decision kot in degree life nih.

Institut Jantung Negara


Overall we've spent about 20 days there. Oh kejap. 20 awesome days, kudopelisss. Malam sebelum start kerja, ada lah taklimat, peringatan, warning ringkas sikit pasal attire, etiquette, pukul berapa nak bertolak, nak balik semua. I hafta mention here yang kitorang bangun seawal 5 suku setiap hari untuk kejar bas UiTM pukul 6.30 pagi setiap Isnin-Jumaat. Yup, ada bas disediakan untuk angkut kitorang dari Puncak ke IJN. Tapi tu lah masalahnya nak bangun pagi tu kak. Macam nak sahur hah. Belum cerita part berebut bilik mandi lagi tu. Yela duduk serumah 8 orang. Lapan-lapan nak pergi 6.30, lapan-lapan nak mandi lah kan, of course. Bilik mandi ada 2 je. Hensem. 

First Day kerja : Takde apa pun. Just aktiviti batak selfie dikalangan gadis comel seperti Shasha Yatim (first time sampai kot. Kasi can la), taklimat pungpangpungpang daripada record-record manager IJN dan round-round IJN. Dapatlah kitorang berkenalan dengan komuniti rekod IJN ni yang obviously dimonopoli golongan Emporio Armani. I thought golongan Gucci yang akan sapu bersih tapi silap la plak. Boboys lagi banyak. Emmm skodeng emmmmm. Teropong ciked mehh.


First day lagi dah sueh kot. Boleh plak time round-round IJN tu tapak kasut nak tanggal. Huk alohhh. Mula-mula tanggal part depan je. Buat tak tahu la dengan harapan abang-abang rekod tu tak perasan lah kan. Jatuh imej iols. Lepas tu tercabut sampai separuh. Oi yoh. Tak boleh jadi kang staf IJN yang bujang-bujang nampak takde can nak ngorat. Then hambekk kau jah 95% tapak dah tanggal. Ya Allah jangan bagi doktor-doktor handsome lalu sebelah pleaseeee. Serius talk kalau ada gam 20 sen aku jumpa aku teraiiii tampal tapak tu kat kasut tapi sampai ke Puncak aku pakai kasut bertapak tanah & jalan tar. Sumpahan Mahsuri ke apa aku taktau la kan.

Oh tak dilupakan kawan aku gelak tak beragak langsung tengok kasut aku camtu.
Aku maafkan korang. 
Aku maafkan.

Sebelum tu nak menunjuk sikit la name tag aku, KakaSyuhada & KakaMiya. Tayang sepam dua.



Okeh now, kita move to work division dalam HIMS (Health Information Management Services) department. Yup, 40 orang ni bukan semua buat kerja yang sama. Ada sikit campak ke bahagian Runner, ada sikit bahagian Operation, sikit bahagian Scan, banyak sikit kat part Dispose CD & paling banyak dikerah di bahagian "Thinning". Aku tak dapat nak sembang bahagian lain sebab aku kerja dekat "Thinning". Wadehek Thinning tu? 

Secara ringkasnya, Thinning tu macam ni :


   1. Kedatangan yang maha mulia folder-folder berkaitan
   2. Tadaa. Nama diblur. Wajib! Dalam folder, ada fail kuning & biru.
   3. Nampak fail biru yang KakaSyuhada pegang? Bagus
   4. Now fokus on fail kuning yang KakaCaca pegang.
   5. Perati KakaMiya yang fokus sort dokumen2. Now, kita buang dokumen yang tak perlu,
       dan biarkan dokumen penting kekal dalam fail. Kalau fail biru tebal sangat,
       kita perlu pindahkan sebahagian dokumen lama dalam fail kuning. We'ols kena pastikan fail
       biru tu nipis, yet padat dengan informasi PALING latest pasal pesakit. Sebab tu nama
       operasi ni "Thinning". "Mengkuruskan". Kasi kurus itu file obese. Ada pahe? Tak pahe suddey.
   6. Kemudian raikan cinta kejayaan dengan snap pic. Hidup kena gembira.

Benda simple je. Tapi jenuh nak layan. Ada dokumen yang berterabur dalam fail-fail tu. Well maybe terjatuh ke apa kan. Ingat fail nipis-nipis yang kitorang dapat? Tebal perut gajah kot. Nak sort, nak cari satu-satu dokumen yang tak perlu tu bukan seminit dua. Berat aku turun you know (which was sangat miracle) walaupun kerja duduk dalam air-cond, selak-selak kertas je. Nampak tak penat. Tapi habis kerja IJN kembali 'sihat' la kawan. Kahh.

I didn't know yang manager-manager tu ada set sekian2 target untuk kitorang kerjakan dalam masa 20 hari. Yes at the taklimat first day kerja tu ada la sembang sikit pasal 10k fail nak sapu bersih bagai tapi exact amount tu tak cakap pulak berapa. So kitorang kerja la mencicot, terkekek-kekek sambil bergosip ala Joyah, yela kerja macam takde arah tuju. Ha gitulah. At the 20th day, hari terakhir kat IJN, manager tayang berapa banyak file dah berjaya kitorang kuwussskan. Jeng jeng:

Targeted : 8280 PMR (Patient Medical Record)


Yang kitorang capai?
 8730 PMR. Heyy sembang-sembang Mak Joyah pun lepas target okeh. Tangan bergerak sejajar dengan mulut mengekek. *Flip Pashmina*



Team thinning memang terer. Tumpang lalu ciked nak belagak jap.


Makanan? Tak. Pihak IJN tak koser nak menaja. Kena pulak masing-masing selera kalah Shrek. Even so, makanan kat sana tak mahal. Takde la sampai tahap nasi goreng sepinggan RM10. And and and, selalu aku spend around RM1.20 je untuk lunch. Haaa. Nak bajet makan, Shasha Yatim sememangnya pakar. Kalau ada course Bsc. in Food Budgeting, aku yakin aku mampu gapai 4 flat dari sem 1 sampai habis. Tapi bab shopping NEVER EVER mintak nasihat kat aku. NEVER. Aku suka makan. Suka! Tapi oleh sebab aku jenis tak boleh makan sekali banyak dalam satu2 masa, aku selalu order :

[Nasi Separuh (RM0.50) + Telur Masin Separuh (RM0.70) + Any Kuah Available (RM0.00)]

Air bawak dari rumah. RM 1.20 overall. Perut tak over kenyang, poket tak over kering. Sometimes ada la sayur tapi selalu pun aku amek sayur yang terselit kat kuah asam pedas ke, tomyam ke, so dia tak cas mahal sangat. Dahsyat eh? Sikit la. Bab makan memang aku ala kadar sebab benda tu sedap kat mulut je. Asal kenyang dah memadai. Okay the main point is, makanan kat IJN harga mampu milik la. But there's also makanan yang mampu sedut bau je. Kalau rasa2 awak tu cuma student attachment jangan la belanja saing doktor IJN. Poket belobang kang nanes banjir 4 meter.


This one experience really is valuable. Best. Kerja tak stress. Kita kerja dengan geng-geng sendiri. Datang kerja je dah gelak terkekek-kekek seperti dalam gambar di atas. I believe meja tempat geng aku buat kerja adalah tapak paling bising among all (tak tak tu bukan tempat kerjanya. Tu tempat tunggu sementara office bukak).


Ha ni lah tapak Joyah - Joyah bersatu teguh bercerai roboh.

Sambil buat kerja sambil borak, lepas tu gelak tak beragak sampai nangis2, lepas tu sambung lagi balas2 Whatsapp group bawah meja. Sound unethical langsung kan?Tapi bila tak stress, produktiviti thumbs up. Tangan sentiasa gerak punya sama laju dengan mulut. Kitorang diam time solat je kot. Hahah. Dasar Joyah sejati. Then, sambil buat kerja tu, ada sorang dua yang akan volunteer jadi tukang pasang lagu kasi satu port Thinning tu dengar. Paling best bila pasang lagu Spring - Pesanan Buat Kekasih. Automatik choir ramai-ramai takyah jemput-jemput. Semua acah putus cinta la? Hmkayy. Terima kasih Spring, anda buat kami bersatu. Muahzikedddd.



By joining this attachment program, korang akan dapat elaun RM15 sehari (kali lah dengan 20), sijil, dan yang aku rasa paling berharga, bila dapat selit-selit program ni dalam section "Pengalaman Berkerja" kat resume. Sebagai mahasiswi yang tak berapa nak popular, tak berapa nak aktif dan cuma jadi consultant tak bertauliah kat alam maya ni je, benda tu something yang seharusnya aku syukuri. At least ada la jugak yang aku participate selain join seminar-seminar & international conference. Konon dulu pasang niat nak jadi AJK IMSA @ I-Rec. Sampai sudah kelaut.

Kesimpulannya, Shasha Yatim menyeru para junior Records Management yang baca ni, join la any attachment program yang dianjurkan course kita. Berbaloi-baloi. Memang sayang nak korbankan cuti tapi try la sekali. Pengalaman tak boleh beli sekati dua kat tokeh sayur. Dapat kawan baru (walaupun tak banyak), dengan kawan yang tersedia ada pulak akan jadi lebih rapat, kenal junior comel-comel dan annoying (seketul dua) , kenal senior (walaupun senior tersebut sembang nak lebat je), rasa suasana kerja, rasa hadap jem walaupun naik-naik bas je masing-masing lentok air liur basi 2 meter bertakung, ianya best. Worth your sebulan. Give it a shot. Aku menyesal kot tak join dari awal. Kalau aku tahu la benda ni tak kasi stress pun, dari sem 3 lagi aku tak lepas program attachment ni.

Okay tu saja dari Shasha Yatim kali ni. Meh aku belanja gambar ciked.

               Pagi yang riang dan balik yang tergolek

Gelak-gelak jugak. Target  untuk thinkan berapa folder sehari tetap set!

Introduce you my team - Team Joyahazabedah

Family Student-Attachment IJN Ogos 2014
What a sweet memory. Thank you all. Definitely am gonna miss this! ;')


That's all. Aku nak marathon next entry ni. Banyak gila nak cerita. Bye2

Tuesday, September 2, 2014

Degree : Sem 5's Result!

Assalamualaikum

Hey guys. Long time no see. Well macam la blog aku ada pembaca tegar. Kahh. Nevermind. Result dah lama keluar actually but it took me about 2 minggu baru nak update. So busy working mayesss off kat Institut Jantung Negara, you know, little practical thingy (Aku akan update later). Okay straight to the point.

Ulasan tuan tanah :
Result sangat teruk, hampeh. I was so devastated aku nangis 2 jam tanpa peduli orang sekeliling. I thought aku dah buat well enough but then there you go. My result said, "This time, it's not yours anymore".



Some people said, "Alah benda biasa. Tu yang aku rasa selama ni. Sabar je la weh". Mmkay. "First time rasa" is totally different than "Dah biasa rasa". Just so you know. To spice up kan lagi cerita, one of the subject yang aku score B up there was supposed to be A, diperakui oleh pensyarah yang mengajar tu sendiri. But shite happens. I don't know how the system works yang menyebabkan the A terus jadi B. A kot. Huge difference. Aku still boleh dekan, and aku still ANC candidate.

But, if it is not meant for me, then it will never be mine. Aku belajar menerima, kawan-kawan sokong, mama abah tetap teguh lagi kat sebelah & I found a friend yang portray how okay it is to fail & how I should learn from the failure. I got that going for me which is nice.  

As the conclusion, Shasha Yatim telah kecundang di semester 5 but don't worry, nantikan comeback saya yang penuh glamor di semester 6 nanti, In Shaa Allah. Aku still ada the honorable First Class untuk digapai. Nangis nangis jugak. Habis nangis, aku sedia untuk lompat lebih tinggi! Pray for me >:)

Tuesday, February 25, 2014

Degree : Result Semester 4

Assalamualaikum

Bertemu kembali. Entri kali ni, macam biasa bawak khabar result namun result kali ni tak mengancam macam result sem lepas. Lulus tu lulus, lepas tu lepas cuma a bit dissappointed sebab sedar diri tak beri seluruh jiwa raga sem lepas. Asyik nak maaaaaain je. Ni lah jadinya. GPA drop, CGPA drop.


Lagi menyakitkan hati, si Sarep Masahor tu lagi tinggi pointer dari aku. Oh, you don't know Sarep? He's my official rival here apart from Si Hidayah Deqno. No matter what pointer they got, they're still my rival. But nevermind, bila fikir balik, aku bukan datang belajar untuk pointer semata. Pointer tu cuma untuk kasi puas diri sendiri, kasi puas hati mak abah. Sian beliau-beliau hantar ambik, hantar makanan, kirim duit semua lepas tu aku bagi result hampeh. Tak mau la cenggitu. Alang2 dah study, study biar sampai termuntah muntah. Ramai lagi kat luar sana yang nak sangat sambung tapi takde rezeki. Kita yang terpilih ni, jangan la sia-siakan.

Semester 4, belajar memang best. Aku suka apa yang aku belajar. Baca nota library dengan baca nota rekod, completely different feeling tu. Plus, lecturer best. Lecturer record memang best-best atau aku belum jumpa lagi yang tak best? Ahaaa.

Ok gagals & geguys, that's all kali ni. Goodbye olls!

Saturday, February 1, 2014

Semester 4 Bsc. Records Management UiTM : 5/10

Assalamualaikum

What's with 5/10? Sem ni tak se-legen wait for it... dary yang diharapkan. Even so, it's not so bad either. Pahit & manis sama seimbang. Tak macam sem lepas, gula tertumpah-tumpah. I got really nice housemates, really nice house, I picked the right course, lecturer; ummmph!, & sweetest of all, the result itself. Speaking about result, I might come out with some sort of bad news soon. Result mungkin dah tak mampu nak di-maintain se-okay dulu. Sebab? Ni yang aku cerita niii. Nak cerita banyak nih. Mohon okay, mohon, korang hentikan  pembacaan if you need to stay up. Sesungguhnya habis intro ni je pun korang maybe dah terbongkang *tengok tu!*


Kita start dengan awal sem. Daripada entah sapa-sapa, kitorang jadi rapat. Pertembungan (eceh) student Merbok dan Segamat dalam satu rumah pada mulanya memang awkward. Sangat awkward. Lagi awkward bila 4 orang dari Merbok tu sendiri bukanlah rapat mana pun & macam tu jugak dengan 4 orang budak Segamat tu. Tapi tah macam mana kitorang jadi super close which for me, is nice. Dan awal sem 4 ni, kitorang memula decide nak pergi bercuti ke pulau, dongengnya. Tapi tu lah, nama pun dongeng. We end up pergi Sungai Congkak. (Cukup okay tau kalau tak nak pergi Wetworld je okay. Naik RapidKL)




Dipendekkan cerita; kita masuk pulak ke bahagian subjek2 ye teman-teman. Sem 4, ain't no picisan. Semester ni, ada 7 subjek:
  • IMR 552 (Preservation) = En. Jafalizan Jali
  • IMR 555 (Electronic Records) = En. Wan Abdul Malik Wan Abdullah
  • IMR 556 (Appraisal) = Pn. Nor Diana Nordin
  • IML 454 ( Library Management) = Cik Wan Nor Haliza Wan Mokhtar
  • IMS 457 (Multimedia) = Pn.Nor Erlissa Abd Aziz
  • IMB 2AC (Arabic II) = Ust. Fairuz
  • BEL 482 (Meeting) = Pn. Maizura

Okay now, meh aku terjah sikit subjek-subjek yang dihighlight hijau kat atas! Nak cerita semua nanti takut panjang sangat. Mohon ampon :3


IMR 552 ( PRESERVATION OF ARCHIVAL MATERIALS )

Manusia yang ajar subjek ni;  Sir Jeff adalah double thumbs up punya lecturer aku rate. Kelas dia pukul 8 pagi which is sangat-sangat susah for me to make it fully-attended tapi sebab Sir Jeff yang ajar, pukul 8 macam mana pun takde hal.

Dalam kelas ni, kita belajar teori preservation, conservation & restoration. (Ni bukan preserve & conserve hutan ye. Tu certainly cerita lain). We learnt apa perbedaan ketiga-tiga tu, suhu terbaik untuk bahan2 arkib, chemical2 associated dalam preservation, isu-isu dalam preservation & many others. Juga, ada kerja praktikal menanti beserta report yang perlu diselesaikan. These kerja praktikal wa cakap lu, penat nak mampz! Dalam bilik air-cond pun boleh berpeluh style main gym, keluar-keluar muka semua pucat lesi jenis toreh keluar getah. Even so, aktiviti mengundang sado ni sesungguhnya adalah priceless experience!

Punya gagah main gerudi. Kau hado?





IMR 555 ( DEVELOPMENT OF ELECTRONIC RECORDS SYSTEMS )

Dengan waktu kelas yang total blerggggh, 6pm-10pm I tell you guys, sungguh tak ideal okay. Thank God ianya bukan hari Jumaat. 6-10? Eh eh, ni apa belajar maghrib2 ni? Tak sembahyang ke? Of course la sembahyang! Kami punya lecturer cap ustaz tau! Habis sembahyang pakej dengan tazkirah lagi lepas tu. Kau hado? (buat kali keddduaaa). Encik Wan Abdul Malik, manusia yang bertanggungjawab ajar kitorang Electronic Record ni. Sometimes beliau okay, some other time sangat okay, sometimes jugak, he REALLY is creepy. But sure thing is, proses penuaan Encik Wan seakan berhenti  diumur 25 & yep, even sekarang umur dah 40++ pun, you kenot deny dia punya somey somey bebifes.

Apa yang kami belajar? Visual Basic semata. Dari awal sem ke akhir sem. Best? Very best. Stress? Very Stress times infinity. Seminggu tak tidur malam buat benda ni. Debug sana, debug sini. Reject sana, reject sini. Have to tell you guys, sebelum projek aku diterima, aku terlebih dulu terima about 4 rejection daripada sir. It's not that easy to be approved. Dikontotkan kisah, undi punya undi, group aku dapat projek "Subject Registeration" & we have decided untuk build sistem yang membolehkan student UiTM register course & dalam masa yang sama,sistem tersebut membolehkan staff UiTM pantau segala transaksi yang student2 buat.

Untuk Student:

  • Kita design bentuk dia dan buat coding kat belakang semua ni untuk bolehkan student berjaya login masuk ke sistem seperti dalam gambar. Kalau rasa-rasa diri tu bukan student, kita ada sediakan button untuk staff!


  • Then, kalau username betul, password betul, sistem akan directly bawak student ke "profile" dia sendiri. Kat sini, nama student, course apa, subject apa yang dia dah register, ID dia semua dah tersedia appear. Tinggal update je mana yang berkenaan. Nampak tak kat bahagian bawah sudut kiri? Kat situ, sistem akan keep track student mana satu yang login , beserta tarikh & masa. Then kat sini jugak, student boleh update atau drop subjek, check timetable, update detail dia yang mungkin tersilap or kalau dah takde benda nak dikacau dah, boleh logout dari sistem.


Untuk Staff:




  • Kali ni, sistem bawak si staff ke evidence report dimana, staff boleh tau siapa yang take action sekian2 pada waktu sekian2. So, dengan cara ni, kita boleh track siapa yang login, siapa yang tak berjaya login, siapa yang dah drop subjek, siapa update subjek, siapa baru register dan etc.


  • Contoh, staff nak tahu siapa yang berjaya "Login" pada 25 Disember 2013. Klik "View Evidence", Oh ada! Then kita klik "Print Report".


  • Tadaaaa! Kita boleh tau siapa login in accordance to the ID number, tarikh, siap dengan masa manusia tu login. Nampak mudah tapi dengan takde basic semua, I can say that I really am proud dengan produk picisan ni.

Actually banyak lagi interface tapi nak summarize-kan, korang hadap je la apa yang ada hokeng. Kitorang punya projek terlampau simple. But in our defense, sir yang cakap tanak fancy2 sangat so.... begitu lah jadinya. Looks extremely conservative and old-fashion (Backup diri backup diri). Susah tak subjek ni? Yes, susah. Tapi seronok!




Now kita jump ke subjek elektif tuan tanah semester ni. Subjek library yang ba waw ha sin alif nun. Dah pernah ambik dah subjek ni dulu time diploma. Subjek ni lah yang kasi aku penampar sedas yang aku tak patut sambung degree in library & yeah, sekarang aku hidup bahagia dengan degree rekod. Thanks to subjek Management of Libraries. Anda berjasa.

Untuk assignment subjek ni, kitorang pergi jelajah balik tabir Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor. Awesome gila dalam tu! Bersih, senyap, warni-warni, sejuk, totally ummph! Interview dengan Cataloging Department berjalan lancar & pada yang tak tahu, kalau nak interview kat sini, dikenakan bayaran RM 12.00 tau. Takla banyak sangat lepas tong-tong dengan group member kannnzz. Report berjaya digarap dengan penuh dramatis sampai benda elok nipis jadi tebal journal & presentation kami dapat pujian dari madam. Thanks to my group members. Nikmat apa lagi yang kau dustakan, Sha?

*Putih sangat nampak? Temberang punya gambar. Ampunkan lighting effect



Third Language ( ARABIC LANGUAGE II )

Well2, 3rd languange yang aku ambik, Bahasa Arab. Lecturer untuk sem ni adalah seorang lelaki & beliau adalah LEGENDARY la wa cakap lu. Ustaz Fairuz memang hozums. Dalam masa sejam, kitorang habis test2 yang manusia2 lain habis dalam 3 minggu. Tak banyak cekadak, a bit helpful walaupun a bit pelupa jugak. Macam sem lepas, sem ni pun kena berdrama sakan. Lawak? Tak lawak langsung. Best? Langsung tak best. Macam kayu? Terlajak laris kaku dia. Kalau sem lepas 5 orang 1 group. Sem ni, 8 ORANG. Sardin!



Kesimpulannya, tu lah, 5/10. Result exam? Aku dah pasrah. Kalau dekan, rezeki Allah. Kalau tak dekan, tu semua salah diri sendiri. Usaha tak cukup. Tak cukup-tak cukup macam mana pun, aku dah usaha sehabis nya cuma pada aku usaha aku tu tak beyond limit. Apa yang aku perasan, semangat time degree ni dah tak membara-bara terbakar meletup macam time diploma dulu. Dulu, lecturer cakap "QUIZ" pun study-nya macam besok Final Exam. Now? Mihmih.

Okay guys, tu saja buat masa ni. Banyak gambar je pun. Nanti ada mood, aku update lagi hokeh! Bye bye.

Wednesday, September 4, 2013

Checklist : Apa Yang Perlu Dibawa Ke Kolej Penginapan / Asrama / Hostel ?

Assalamualaikum.

Hai geng. Geng ke? Tak kisah la geng tak geng. Look, nak diringkaskan cerita dalam banyak-banyak persoalan dari randomss, ada jugak yang tanya pasal apa yang perlu dibawa time hari pendaftaran ke universiti. Kalau kena kat orang lain, maybe akan kena cop "Apa panya soalan daa" but luckily (ceh luckily) you ask me. Mohon percaya, aku pi google kot checklist barang apa nak bawak ke universiti time diploma dulu. Maklum la, bebenduls. Kalau boleh satu rumah aku nak bawak sekali sumbat dalam bonet. Malangnya tak boleh & aku redha.


Harus diingatkan, checklist ni general so tak semestinya semua yang dilistkan ni wajib dibawak. Pilih-pilih la. Takkan boboys nak bawak kain batik gegirls pulak kan. So, thats why; pick!

Okay, kita move ke checklist:

Attire
(  ) Undergarments
(  ) Baju Basahan (T-shirt buat tidur)
(  ) Baju Kurung / Jubah
(  ) Baju Melayu
(  ) Blouse/T-Shirt jalan-jalan
(  ) Baju T-Shirt berkolar
(  ) Cardigan
(  ) Sweater
(  ) Seluar Slack
(  ) Seluar Jeans
(  ) Seluar Pendek
(  ) Kain Pelikat
(  ) Kain Batik
(  ) Kain Dalam
(  ) Handkerchief
(  ) Kasut / Kasut Formal (bertutup)  / Kasut Sukan
(  ) Tudung secukup rasa
(  ) Serkup
(  ) Stokin
(  ) Stokin Lengan
(  ) Tie
(  ) Tali Pinggang
(  ) Telekung
(  ) Sejadah



Toiletries
(  ) Sabun
(  ) Shampoo
(  ) Conditioner
(  ) Shower Loofah / Shower Sponge
(  ) Pencuci Muka
(  ) Razor
(  ) Mouthwash
(  ) Feminine Wash
(  ) Kotex & seangkatan (hihi)
(  ) Berus Gigi
(  ) Ubat Gigi
(  ) Perfume
(  ) Bedak Baby
(  ) Pelembap Muka / Toner / Ubat Jerawat
(  ) Sikat
(  ) Gel / Minyak Rambut
(  ) Sabun Baju
(  ) Berus Baju
(  ) Pewangi / Pelembut (Softlan la senang)
(  ) Baldi
(  ) Gayung
(  ) Bakul letak barang2 mandi - Digalakkan guna bakul kecik berlubang
(  ) Selipar Jamban


Computing Device / Electric Device
(  ) Beg Laptop
(  ) Laptop
(  ) Broadband
(  ) Handphone
(  ) Tablet / iPad
(  ) MP3 / MP4 / iPod
(  ) PSP
(  ) Earphone / Headphone
(  ) Mouse
(  ) Printer
(  ) Speaker
(  ) Laptop Cooling Fan
(  ) USB light
(  ) USB Cable
(  ) Thumbdrive
(  ) External Hard Disk
(  ) Cleaning Kit
(  ) Charger Laptop
(  ) Charger Phone
(  ) Water Heater
(  ) Sterika
(  ) Extension Lead / Wire - Dengan penuh serius aku cakap, beli benda ni. You'll need it.

Food
(  ) Supplement
(  ) Ubat demam / batuk / sakit tekak/ selsema / Panadol
(  ) Kismis
(  ) Biskut / Roti 
(  ) Jajan / Keropok / Kerepek
(  ) Maggi 
(  ) Instant soup / Instant porridge
(  ) Kordial
(  ) Air Mineral
(  ) Milo 3-in-1
(  ) Gula
(  ) Sudu
(  ) Garpu
(  ) Pinggan
(  ) Mangkuk
(  ) Mug
(  ) Tisu


Important Document
(  ) IC
(  ) ID Pelajar
(  ) Gambar Passport (Buat banyak-banyak terus)
(  ) Lesen
(  ) Kad ATM
(  ) Kad Membership
(  ) Borang-borang berkaitan
(  ) Laporan Kesihatan
(  ) X-Ray


Others
(  ) Al-Quran
(  ) Dompet
(  ) Hanger - Bawak banyak. Half untuk sangkut dalam almari, half untuk sidai baju
(  ) Hanger Bulat - Untuk gantung 'adik-adik comel'
(  ) Iron board
(  ) Beg balik kampung - Beg tarik / Beg Garfield
(  ) Beg ke kelas / Bag jalan-jalan
(  ) Buku log / Buku nota
(  ) Pencil box & Stationeries
(  ) Cangkuk gantung barang & baju - Bawak!
(  ) Kertas A4 (Bagi yang bawa printer)
(  ) Kertas kajang (Wajib bawa. Guna atau tak, belakang punya cerita)
(  ) Fabric starch (bagi awek bertudung bawal sejati)
(  ) Brooch
(  ) Bed comforter / Lapik tilam & bantal
(  ) Bantal
(  ) Selimut
(  ) Teddy Bear
(  ) Getah Rambut / Cekak Rambut
(  ) Barang-barang make-up (Letak dalam satu bag khas)
(  ) Febreeze
(  ) Pewangi Bilik / Pewangi Almari
(  ) Lap kaki
(  ) Lap basahan - in case tumpah or untuk lap pinggan mangkuk basah.
(  ) Penyapu & Penyodok
(  ) Tong sampah kecil
(  ) Plastik sampah

Ni je dulu setakat ni. Mungkin akan di-update. Macam nak pindah? Ye memang macam nak pindah rumah. Biasala. Gegirls *flip hair* Poket Doraemon much. (Lepas tu end of sem habis semua benda nak mengamuk sebab penat mengemas & bawak turun). 

Harap checklist ni membantu korang. Just copy paste kat words, buang mana tak perlu & siap! ;)


Life : Married? Checked!

Assalamualaikum By the time I'm writing this, cukup 3 bulan seorang Shasha Yatim sah jadi isteri Mohd Ikram Zaidi yang aku jump...