Posts

Noob To Noob Tutorial Photoshop 1 : Hilangkan Background Gambar

Image
Assalamualaikum


Dan selamat datang ke blog Shasha Yatim. This time, Shasha Yatim yang noob nak mengajar dan menyebarkan fitnah Ad-dajjal satu skill yang aku rasa penting untuk kelansungan bahan-bahan visual yang cantik untuk presentation, poster, flyer, brochure dan sebagainya. Even skill yang satu ni kalau korang dapat master, I mean dapat siapkan dalam masa yang pantas, believe me, you can master dan faham other basic photoshop skills yang akan aku ajar seterusnya dengan hati yang terang dan jiwa yang tenang.
Okay, now let's get started!
STEP 1Seperti biasa, open Photoshop and straightly klik "New" untuk mulakan sesi editting anda.  Then akan appear satu box untuk preference stage anda. Anda nak besar mana, nak saiz apa, background nak macam mana. Kat situ lah anda godek-godek.Biasanya aku tak kacau apa pun, semua kekal macam tu except part Width-Height, and yes, aku suka guna Pixel & background contents tu, pilih "Transparent" ye anak-anak. Or else, anda p…

Diploma Pengurusan Maklumat IM110 - FAQ

Image
Assalamualaikum
Dan salam satu netizen. Selamat datang for the first timer. Yes I'm expecting you to be here and welcome back regular readers <-- (abah kau lah yakin gila ada regular readers kahh). Di saat aku taip ni, my inbox hampir meletup ditembak soalan yang bermacam-macam dan BERULANG. Hence, aku ambik keputusan untuk write this entry up, teristimewa untuk kanak-kanak lepas SPM yang BERCADANG nak ambik course ini, atau, yang dah terlanjur (HOI HOII) okay kay, dah terlanjur DITAWARKAN course ni. Nampaknya kanak-kanak post-yespiem memang nebes-nebes belaka ye. Okay lagi tu. Ada mak abah kanak-kanak pun pm KakaCacaa tau tanyakan pasal course ni. Syabas mommy daddy sekalian. Tu tandanya anda ambil berat. Thumbs up.

Usaha. Taqwa. Mulia gitchew
Okay straight to the point; here I present you Frequently Asked Question yang para kanak-kanak selalu dok tanya dan tanya dan tanya :

1. "COURSE NI MEMANG FULLY ENGLISH KE?" Meh sini KakaCacaa awak jawab. Kalau dah nama UiTM, b…

Random : Favourite Movie of All-Time

Image
Assalamualaikum.

Kali ni rehat kejaplah dari tulis pasal IM. Baru je habis exam Academic Library semalam. Dia punya stress nak baca subjek library ni pergh. Baca Information System jauh lagi best (No hard feeling ye librarian & student-student library sekalian). Aku dan library memang tak boleh nak berbestfrined forevah la kot rasanya. Yes, benda tu senang TAPI nak baca, hmmm. For me, teori pengurusan library tu lebih mudah dari teori pengurusan rekod cuma praktikal & bab cataloging tu aku tak boleh kata apa. Apa ni Shaaaa apa ni kata tanak sembang IM ?!

Okay okay now aku sembang pasal favourite movie. I don't watch superheroes & action movie & Twilight especially. Sorry for not being mainstream and bilangan bakal jodoh mungkin la berkurang bila baca ni kan. Of course la boboys nak cari gegirls yang tengok all those ketangketung bangbang movie right? Ahahhh. Maaf not me. Another one yang aku macam tak boleh go langsung is Twilight. Vampire movie penuh dengan scene …

UiTM Puncak Perdana : "Bollywood Contemporary" Pre-Graduation Dinner

Image
Assalamualaikum.

Halu olls. Okay since sem dah habis & final start lagi 4 hari, moh la aku hadap blog ni kejap. Actually aku dah boleh start gelabah dah since satu habuk pun aku tak baca lagi & subjek yang aku kena hadap 6hb nanti nota dia tebal teras bumi. Nampak tak confident tu tara mana? Okay nevermind, gelabah pun bukan hensem. So kita relax. Since nak cepat ni, aku tulis entry kontot je kali ni. Entirely pasal "Dinner Malam Pragraduasi tema Bollywood".
De Palma Inn, Seksyen 19, Shah Alam
Nak dijadikan cerita, mula-mula bila aku dengar depa decide nak buat tema Bollywood, I was like "What? Celah mana nak cari baju?"sebab for the first time aku nak cuba la ikut tema dinner. Selama ni time diploma pergi dinner hebat-hebat pun sarung jubah pergi kelas je tak kisah la tema dia gah tara mana. Ni baru semangat nak join the theme tup tup Bollywood plak dah. Aku mengharapkan Arabian Night ke, Dress & Tuksedo ke sebab kalau aku beli dress baru pun, still lep…

UiTM Puncak Perdana : Mini-praktikal di Institut Jantung Negara (IJN)

Image
Assalamualaikum

Hey readers. Maybe reader. Hmm nevermind. Macam blog aku ada yang baca tapi tak kisah lah. Aku still nak update entry mana tau hasil kesabaran aku menitip puitis-puitis IM kat blog ShashaYatim ni bakal menjadikan aku bloggerpemes saing2 Hanis Zalikha suatu hari nanti. Kahh. In my dream.
Warning : Entry ni panjang!
Sem lepas cuti lama kot. Dekat 2 bulan. Kalau kerja Hinode Shop mau dapat 2.5k tapi aku sebagai bibik jati haruslah gagah mengerah keringat membantu mak saya yang dicintai dirumah selama sebulan. Right after raya, dalam seminggu tu (well cukup-cukup la kan pow pakcik makcik duit raya) aku terus berlepas pulang ke Puncak Perdana kesayangan dan bermulalah babak cinta antara aku & IJN. To be honest, 2-3 hari sebelum start kerja tu, aku, KakaMiya & KakaTada cadang nak tarik diri kot. Saiton datang ziarah raya ke cemana aku tak tau la, tambah2 ada mamat gonjeng tu sembanggg kata bilik rekod sebelah bilik mayat (eyy menyirap) tapi NASIB BAIK kitorang still …